Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szlovákia: már hóágyúznak a Tátrában

2017.11.14. Bata Attila

Az előző napokban megkezdték a hóágyúzást a Magas-, az Alacsony- és a Nyugati-Tátra sípályáin is. A síelésre még egy kicsit várni kell, de a november közepi hóágyúzás és pálya-előkészítés szükséges feltétele az esetleges hóvégi síelésnek.
Chopok
Chopok
Legelőször a Csorba-tó feletti Szoliszkónál indították be a hóágyúkat szombatról vasárnapra virradóra és vasárnap is mentek a hóágyúk a hidegben. Ez már nem a korábbi tesztelés, hanem a pályák előkészítése. A Csorba-tó felett nyolc "lándzsás" és hét hagyományos hóágyú szórta a havat. Itt már az alsóbb részekre is leértek a technikai havazással és a lenti pályákkal nyitnak, ha eljön az ideje.

A Szoliszko mellett közlekedő sílift javításra szorul. Normális esetben ötévenként kell síliftet hajtó motort karbantartani, de most ez három év után esedékes. A nem igazán egyszerű műveletre Csehországban kerül sor. A tervek szerint november 20-án szerelik szét az 1450 kg súlyú berendezést, majd elszállítják, ahol a cseh szakemberek két és fél hétig dolgoznak rajta. Aztán következik az összeszerelés, amely egy kicsit tovább tart majd, mint a szétszerelés.

A Csorba-tó feletti pálya
A Csorba-tó feletti pálya
Ebből egy hevenyészett fejszámolással is következik, hogy a felső részre közlekedő ülőliftre leghamarabb december 10. körül számíthatunk ismét. Ezzel nincs is baj, hiszen a megszokott ütemezésnek tűnik, addig is a lenti pályákon (Turistická és Interski) meg lehet kezdeni a szezont.

Jóval nagyobb arzenállal lőtték a hóágyúk a Tátralomnic feletti hegyoldalt. 1100 és 1800 méter között 50 lándzsás és 5 hagyományos hóágyút helyeztek üzembe a hétvégén. A TMR harmadik tátrai síterepén, Chopokon, az Alacsony-Tátrában pedig hétfőn kezdődött meg a hóágyúzás.

Chopok
A Nyugati-Tátrában található Rohács síterepét a Tatrawest üzemelteti. A héten már ők is beindították a hóágyúkat. Hosszú évek tapasztalatai alapján, ők szeretnek a leghamarabb kinyitni Szlovákiában.

Rohács ma délben
Rohács ma délben
A hóágyúzást segítette, hogy az előző napokban 20 cm hó hullott a szlovák hegyekben, így már Donovalytól északra fehérlenek a hegyek.
Donovaly fehérben
Donovaly fehérben
KOMMENTEK
bouquetk | 2017.11.14. 16:11
Nehogy már nyáron javítsák a síliftet!

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Hotel Ski - Zahradky
2022-ben felújított, egykori retró hotel Chopok-észak Zahradky részén, 50 méterre a sípályáktól és a 6 személyes ülőlifttől 40 szobával és szaunával.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Liptov csillagcsillag
Hotel Liptov, retro Hotel Chopok északi oldalán, a A3-Grand kabinos közelében 2-4-6 fős szobákkal. A legközelebbi sípálya (10a) 350 méterre található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grandhotel Jasna csillagcsillagcsillagcsillag
Chopok észak egyik "legleg" szállodája közvetlenül a sípályák mellett, 50 méterre a kabinos lift állomásától! 1-4 fős szobák standard és deluxe felszereltséggel. Wellness: medence, szaunák, gőzfürdő, kültéri melegvizes jacuzzik!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.