Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tóth Zita és Szőllős Noa is kiesett óriás-műlesiklásban

2022.02.07. MTI / sielok.hu

A szakági világkupában éllovas Sara Hector nyerte a női alpesi síelők óriás-műlesiklását a pekingi téli olimpián. Tóth Zita az első futamban nem tudott lejönni a pályán, így kiesett.
Tóth Zita (Kép: Magyar Sí Szövetség)
Tóth Zita (Kép: Magyar Sí Szövetség)
A 29 éves svéd, akinek olimpián és világbajnokságon eddig nem volt egyéniben érme, az első futamot magabiztosan megnyerte, a másodikban pedig elbírta az esélyesség terhét: stabil síelést mutatott be, és bár csak a nyolcadik idő volt ekkor az övé, így is az élen végzett.

Az ezüst a négy éve bronzérmes, 31 esztendős olasz Federica Brignonénak jutott harmadik, illetve ötödik idővel, a bronz pedig a 30 éves, tavaly ebben a számban világbajnok svájci Lara-Gut Behraminak, aki a nyolcadik helyről zárkózott fel a legjobb második futamos teljesítménnyel.

A címvédő amerikai Mikaela Shiffrin az első futamban kiesett.

A mezőny magyar indulója, Tóth Zita sem csúszhatott le a verseny második felében, mert az elsőben a 10. kapunál rontott és kiesett. A 19 éves magyar versenyzőnek még van egy száma, szerdán műlesiklásban szerepel majd.

Tóth Zita, aki a megnyitón Kékesi Mártonnal együtt vitte a magyar zászlót, 56-os rajtszámmal indult a 82 fős mezőnyben, de nem tudott lejönni a 44 kanyart és 47 kaput tartalmazó pályán, már a pálya első részén, a 10. kapunál rontott. Tóth az MTI-nek elmondta, hogy hibázott, és ebből tanulnia kell.

"Nagyon nehéz volt a pálya. A felső rész nagyon jeges és meredek volt, amikor váltottam volna lábat, a belső lécem megcsúszott a jégen, és kicsúsztam. Vasárnap, amikor kétszer lejöhettünk, teljesen más hóviszonyok voltak, a szél mostanra lehordta a havat az alsóbb szakaszokra, így a felső részen maradt a jég. Ráadásul a reggeli bemelegítésnél is estem, és ez nem tett jót mentálisan" - mondta a 19 éves magyar versenyző, aki szerdán műlesiklásban szerepel majd.

Szepesi Bertold, az alpesisí csapat vezetője az MTI-vel közölte: a nemzetközi szövetség engedélyezte, hogy most a női pálya meredekebb legyen, mint a megszokott, mert elvileg nem lehetne a szintkülönbség 400 méternél több, most viszont 424 méter volt.

"Az első részen alig volt tapadás a jég miatt, és még az átlagnál is meredekebb volt ez a szakasz. A legnagyobbak, például Shiffrin is, hibáztak, amikor a belső lécre került a testsúlyuk, és kicsúsztak. Zita az első időmérőpontnál a 40. hely környékén állt, majd utána esett ki" - jegyezte meg.

Tizenkilencen nem tudtak lejönni a pályán, ketten el sem indultak, egy versenyzőt pedig kizártak.

Az első szakasz után hatodik helyezett amerikai Nina O'Brien a második lecsúszása során nagyot esett, gyakorlatilag bezuhant a célba, hosszas ápolás után hordágyon húzták el.

Az izraeli színekben induló Szőllős Noa 42. lett az első futamban, a másodikban pedig kiesett. Testvére, Barnabás, szintén izraeli színekben 41-es rajtszámmal indulva a bravúros 30. helyet érte el a férfiak mára halasztott lesikló versenyében. 

Végeredmény:
alpesi sí, női óriás-műlesiklás, olimpiai bajnok:
------------------------------------------------
Sara Hector (Svédország) 1:55.69 perc (1. futam: 57.56 mp, 2. futam: 58.13 mp)
2. Federica Brignone (Olaszország) 1:55.97 (57.98, 57.99)
3. Lara Gut-Behrami (Svájc) 1:56.41 (59.07, 57.34)
KOMMENTEK
minerel | 2022.02.07. 18:50
A Szőllős testvérekről miért apró betűvel van írva?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.