Menü ≡

Végre! Havazik a szlovén síterepeken

2019.01.18. | Szerző: Bata Attila
Hosszú időszakot kellett kiböjtölni Szlovéniában, amíg egy nagyobb havazás érte el a helyi síterepeket. Szlovéniában tegnap este óta havazik, van, ahol már fél méter hó is hullott, és a havazás mai is folytatódik.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
h i r d e t é s
Az Alpok északi oldalán tomboló havazás és méteres hó miatt most óriási kontrasztot látunk az Alpok északi és déli oldala között. Arról már beszámoltunk, hogy a dél-karintiai részeken a tavalyi hómennyiségnek eddig csak a 0-20%-a érkezett meg, hasonló a helyzet Szlovéniában is.

Csak egy példa. A Júliai-Alpokban található Kredarica mérőállomáson (2514 m) a héten csak 25 cm vastag havat mértek, holott, ugyanitt egy évvel ezelőtt már 340 cm vastagon állt a hó!

Azonban most változás kezdődött. A helyi meteorológusok 400 méter felett jeleztek havazást Szlovéniában, ebben a magasságban, egészen kb. 1000 méterig vizes, nedves havat várnak 10-15 centiméteres mennyiségben. 1200-1300 méter felett már szárazabb hó eshet, a legmagasabb részeken akár fél méter is hullhat szombatig.

Ma reggelig Kanin és Vogel 44, illetve 40 cm friss havat kapott. Roglán 21 cm hullott, a többi síterepről pedig 10-20 cm friss havat jelentettek. Ezek a természetes hómennyiségek adatai, ahol tudtak hóágyúzni, ott vastagabb a hó a pályákon.

Vasárnaptól szárazra és hidegre fordul az időjárás a szlovén hegyekben, a következő havazás a hét közepén érkezhet ismét. 


Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
SÍELŐK NAPTÁRA » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »