Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Világkupa: elkészült a versenynaptár európai versenyekkel

2020.10.12. Bata Attila

Hétvégén nyilvánosságra került az idei alpesi világkupa sorozat tervezett versenynaptára. A Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) mindent elkövet, hogy a tervezett versenyeket meg lehessen tartani, azonban arra nem árt felkészülni, hogy biztosan lesz változás a programban.
A Night Race mindig nagy ünnep Schladmingban | Fotó: sielok.hu
A Night Race mindig nagy ünnep Schladmingban | Fotó: sielok.hu
Azt már korábban lehetett tudni, hogy idén a fő hangsúlyt a biztonságra helyezték. Kevesebb utazás és a kisebb költségek miatt teljesen kimaradnak a megszokott észak-amerikai versenyek. Európát csak a hölgyek hagyják el egyszer, amikor a gyorsasági versenyzők Kínába utaznak a 2022-es olimpia helyszínének pályáját tesztelni.

A biztonság érdekében a megpróbálják a férfiakat és a nőket, valamint a technikai és gyorsasági szakágak versenyeit különválasztani.

Csak három esetben fordul elő, hogy a férfiak és a nők együtt versenyeznek. Mindjárt a nyitó napon Söldenben, valamint a november közepére berakott vorarlbergi parallel versenyeken. Ezen kívül csak a szezonvégi fináléban (Lenzerheide) találkoznak.
A tervezett férfi versenyek
A tervezett férfi versenyek
Ugyanez igaz a szakágakra. Csak a klasszikus helyszíneken (Wengen és Kitzbühel) és a végső fináléban rendeznek gyorsasági, illetve szlalom versenyeket. A francia Val d'Isere, az egyik hétvégén csak technikai, a következő hétvégén pedig csak gyorsasági versenyeket rendez. Az alpesi kombináció műfaj az idén teljesen elmarad a szétválasztás miatt.

Az új versenyek egyik nyertese Franciaország, ott az idén a szokásosnál több versenyt rendeznek. A nagy érdeklődéssel várt Shiffrin-Vlhova párharcban érdekes lehet, hogy Shiffrin hazai versenyeit törölték, Vlhova hazai versenye (Jasná) négy év után tér vissza a sorozatba.

A járvány miatt a versenyzőket és kísérőiket folyamatosan tesztelik. Alapszabály, ha egy versenyre annak dátuma előtt 5 héttel a 10 legjobb ország versenyzői közül hetet beengednek a helyi egészségügyi hatóságok, akkor azt a versenyt meg lehet tartani. Persze, ez sem egy teljesen kőbe vésett szabály, egy külön bizottság dönt majd a bonyolult esetekben.
A tervezett női versenyek
A tervezett női versenyek
Bár vannak közeli versenyek, pl. Semmering, Jasná vagy Zágráb, de a legtöbb síterep úgy készül, hogy nézők nélkül rendezik meg a versenyeket. Ez a jelenlegi felfogás szerint azt jelenti, hogy a célban, a pálya mellett és a tribünökön nem lesznek nézők, de a napijegyes síelők a sípályákról követhetik a versenyeket.

Ne felejtsük el, hogy az idén a világkupa versenyek között, február 8-tól 21-ig, világbajnokságot is rendeznek az olasz Cortina d'Ampezzo síterepén.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.