Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Világrekorder libegőt építenek a karibi térségben

2022.08.31. Bata Attila

Az osztrák Doppelmayr cég a turizmusból élő karibi szigetország kérésére libegőt épít az eddig nehezen megközelíthető látványosság, a Boiling-tó mellé.
A hegyállomás látványterve (Kép: Doppelmayr)
A hegyállomás látványterve (Kép: Doppelmayr)
A Dominikai Közösség, röviden Dominika (nem összetévesztendő a Dominikai Köztársasággal!) a karibi szigetvilág egyik kisebb szigete. A sziget nagy része hegyes-dombos részen terül el, az idegenforgalom fontos szerepet játszik az ország bevételeiben. A turizmuson belül az "ökoturizmus" egyre hangsúlyosabb, így az új libegőnek is meg kell felelnie a szigorú követelményeknek.

Az új libegő a nevéhez hűen, a gyakran gőzölgő Boiling-tóhoz vezet, amely a világ második legnagyobb meleg vízű tava. A tavat jelenleg egy hétórás túrával lehet elérni és visszatérni, amelyet egy nap alatt teljesíteni kell, így eléggé beszűkül azoknak a köre, akik eljuthatnak a tóhoz.
A tervezett új libegő
Ezen segít az új libegő, amely kb. 20 perc alatt ér a tónál található hegyállomáshoz. Innen már rövid túrával elérhető a gőzölgő tó.

Az új lift 6,6 kilométer hosszú, ezzel a világ leghosszabb egydrótkötelű, és az állomásokon lassabb drótkötélre átkapcsolható (detachable) felvonója. Az utóbbi megoldással a világ modernebb felvonói üzemelnek, a székek az állomáson egy lassabb drótkötélre kerülnek, így könnyebb a ki- és beszállás. Az állomás elhagyása utána visszakerülnek a gyorsabb drótkötélre.

A tervek szerint a libegő 2024-re készül el, a videóban látható milyen pontokon haladnak át a tízfős kabinok.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.