Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szenzációs magyar időeredmény a Vasa-futáson

2009.03.01.

Szenzációs magyar időeredmény a Vasa-futáson Dosek Ágoston, TF docense, a Síoktatók Magyarországi Szövetsége szakmai bizottságának vezetője szenzációs 5 óra 31 perc 59 másodperces eredménnyel ért célba a világ legpatinásabb síversenyén a Vasa-futáson! (Vasaloppet)
A magyar "rekreációs síző" az 1318. helyen ért célba és büszke arra, hogy majd 10 perccel jobb időt futott, mint a négyszeres olimpiai bajnok, hétszeres világkupagyőztes legendás svéd sífutó, Gunde Svan (Helyezése 1611).

Dosek Ágoston 11252-es rajtszámmal vágott neki a svédországi Sälen és Mora közötti 90 km-es klasszikus stílusú versenynek. 6 óra körüli időt jósolt a kiutazás előtt magának, bár nem zárta ki, hogy jó hóviszonyok esetén akár fél órával is rövidebb idő alatt teljesítse a távot. A versenypályán végig –4 és –6 °C között volt a levegő hőmérséklete, felhős idő volt és a szél 3 és 4 m/s között változott.

Az 14916-os rajtszámú Várhegyi Csaba a 90 kilométeres távot 11 óra 48 perc 51 másodperces idővel a 11835. helyen teljesítette.

A 2009. évi Vasaloppet győztese a svéd Daniel Thynell lett 4 óra 10 perc 55 másodperces idővel, s ezzel harmadik Vasa-futás győzelmét szerezte meg a szintén svéd Oskar Svärd előtt.

Thynell, aki már 2002-ben és 2006-ban is megnyerte a Vasa-futást, 5 kilométerrel a cél előtt, az Eldris ellenőrzőpont után szakadt el a mezőnytől és 23 másodperccel tiszta győzelmet aratott.

A hosszú betegségből és sérülésekből felépült Oskar Svärd rendkívül boldog volt, hogy megszerezte a második helyet (4:11:18).

A harmadik helyről célfotó döntött, s nem lett hármas svéd győzelem. A cseh Stanislaz Rezac, az idei Vasa-futás legjobb nem svéd versenyzője állhatott fel ugyanis a dobogó harmadik fokára, a negyedik pedig a helyiek versenyzője Erik Erikkson lett. Mindkettejük ideje 4 óra 11 perc 33 másodperc.

A Vasa-futást 1922-ben Anders Pers találta ki Gustav Eriksson Vasa 1520-as fogságból való bravúros szökése elmékére. A 90 km-es símaratont Svédország északnyugati tartományában, Dalamában Sälen falu és Mora városa között rendezik minden év márciusának első vasárnapján. Az első versenyt Ernst Alm nyerte, aki azóta is a Vasa-futás legfiatalabb győztese. Az egyhetes sífesztivál alatt hét különböző versenyt rendeztek.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.