Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Műanyagon is igazi lehet a sízés

Interjú Babos Sándorral, a Fogarasi Síiskola oktatójával

2011.09.26. Lipiczky Ágnes

Szeptember 25-én a Fogarasi Síiskola zuglói pályáján zajlott a 2011/12-es műanyagpályás versenysorozat első futama, amely a most beiratkozó "újoncok" és szüleik számára is jó visszajelzés lehet arra: műanyag pályán is meg lehet tanulni síelni! Ez alkalomból interjúvoltuk meg a síiskola oktatóját.
Jó lenne, ha úszna, teniszezne, és persze síelne is ez a gyerek... - a nyári szünidő után sok szülő töri a fejét az iskola utáni külön programokon, no és persze számolja a havi költségeket, hogyan férhet bele mindez a családi büdzsébe, és miként lehetne kikalkulálni a téli időszakra egy ausztriai vagy olaszországi hetet (netán kettőt), amely alatt csemetéje megismerkedhetne a sízés alapjaival.
Pedig nem kell messzi távlatokban, jó nevű síparadicsomokban gondolkodni, elegendő, ha végigböngészik síiskola kereső programunkat, amelyben több műanyag pályás iskola szolgáltatásai közül választhatnak.

Szeptember 24-én szombaton a zuglói, a mártonhegyi és az óbudai pályán is előzetes regisztrációt követően ingyenes próbasízésen vehettek részt az érdeklődők, míg vasárnap több síiskola növendékeinek részvételével a zuglói pályán megrendezték az idei műanyagpályás versenysorozat első felvonását is. Aki kételkedne abban, hogy műanyag pályán meg lehet tanulni síelni, azok számára igazi bizonyíték ez a verseny, amelyen több oktatóval, szakemberrel is el lehet beszélgetni arról, miért is jó a gyerek számára a rendszeres műanyag pályán történő edzés.

- Miért is jó? - kérdeztük mi is Babos Sándort, a Fogarasi Síiskola zuglói pályájának oktatóját.
- Elsődleges szempont, hogy szakember irányítása mellett tanul meg síelni a gyermekünk, ami a jövőre nézve magasabb szintű tudást, nagyobb biztonságot, kevesebb sérülést, a sízéssel kapcsolatban szélesebb körű rálátást biztosít csemetéink számára. Az oktatói szakma idehaza komolyan küzd az elismertségért, és míg tőlünk Nyugatra szinte egyértelmű, hogy a gyerekek oktatók által tanulnak síelni, idehaza mostanság kezdik megérteni és elfogadni a szülők ennek a jelentőségét. A speciális műanyag pálya azért is jó választás, mert szeptember végétől áprilisig közeli helyszíneken, ha megtehetik, akár minden nap tudnak síelni a gyerekek. - mondja Babos Sándor.

Babos Sándor, a zuglói síiskola vezetője
Babos Sándor, a zuglói síiskola vezetője
- Ha a sízést csak "érintőleg" ismerő szülőként kézen fogom a gyerekemet, és elviszem egy síiskolába, milyen teendőim vannak?
- Fontos, hogy három évnél fiatalabb gyereket ne vigyünk síelni, hiszen az ízületeinek a fejlettsége még nincs azon a szinten, hogy bírná ezt a terhelést. Nálunk van egy speciális mini csoport, amelyben három és fél-négyéves gyerekekkel foglalkozunk, de általában négy éves kor felett javasoljuk a beiratkozást. Elsőre nem kell a legjobb felszereléseket megvásárolni, mert nálunk is van lehetőség sífelszerelés bérlésére, a későbbiekben pedig a szülőket szakmai tanácsainkkal ellátva segítjük a megfelelő akár új, akár használt eszközök kiválasztását. Lényeges, hogy a gyerek mindig a méreteinek megfelelő léceket és bakancsot kapja. Ez nem az a sportág, ahol azt lehet mondani: jó lesz jövőre is, hiszen egy rossz eszköz súlyos problémákat okozhat. A gyerekek esetében egy szezon egy méret, ezt mindenképpen be kell kalkulálni. - Mennyi idő alatt tudja a gyermekem elsajátítani a sízés alapjait?
- Ha heti egy-két alkalommal jár síelni, akkor három hónap alatt meg lehet tanulni az önállóságot a pályán, vagyis hóekével kanyarodva már tud közlekedni, képes egyedül használni a felvonót. Hat hónap alatt már megszerezhető az a fajta tudás, amellyel január végére-februárra már el lehet menni külföldre is síelni. Ezt a tudást érdemes továbbfejleszteni, hiszen két-három szezon alatt a gyerekek tökéletesen elsajátítják a párhuzamos lécvezetést, a carving technikát. Szerintem a legfontosabb, hogy sok időt töltsön oktatóval a gyerek, hiszen annál jobban rögzül az a technika, amellyel a jövőben biztonságosan tud síelni majd bármilyen pályán. - Gondolom gyakori a kép: hisztiző gyerekkel áll a szülő a pálya alján, és elkeseredetten győzködi arról, hogy miért is jó síelni...
- Gyakori kép. Ha túl kicsi a gyerek, nem biztos, hogy az erőltetés célravezető a szülő részéről, hiszen pont az ellenkezőjét érjük el. Szerintem három-négy alkalmat megéri próbálkozni, de ha nem megy, érdemesebb később elkezdeni az oktatást. Mi igyekszünk játékos formában megismertetni a tanítványainkkal a sízést. A szülő lehet, hogy éppen azt látja: hóembert építünk a gyerekével vagy éppen szerepjáték keretén belül próbáljuk ráadni a léceket. A fokozatosság fontos és az, hogy a srácok élvezzék azt, amit csinálnak. Az oktató jórészt pedagógus is, rá kell éreznie arra, hogy mi a célravezető egy-egy gyerek esetében. - Találkoztak már extrém esetekkel, esetleg furcsa kérdésekkel a műanyag pályával, az oktatással kapcsolatban?
- Ez nem túl gyakori, de azért vannak különlegességek. Például amikor egy hároméves gyerek zsigerből tudja a carving technikát. Ilyenkor leülünk a szülővel, és megpróbálunk olyan irányvonalakat felrajzolni, amelyekkel szerencsés esetben a gyermek megmarad a sportágnak. Akár versenyzőként, akár oktatóként. Az elmúlt időszakban a síiskoláknak sikerült jó kapcsolatot kialakítani a Magyar Sí Szövetséggel és a versenysportképzésre szakosodott egyesületekkel, vagyis lehetőség van az együttműködésre. - És akkor az utolsó, talán sokakat foglalkoztató kérdés: anyagilag hogyan kalkuláljon egy teljes szezont a szülő?
- Mi heti két edzéssel, kétszer három hónapra bontjuk a szezont. Egy három hónapos bérlet 33 ezer forint, aki egyben fizeti be a teljes szezont kedvezményt kap, 60 ezer forintba kerül így a bérlet. Ha ezt lebontjuk, körülbelül nyolc-tízezer forintba kerül egy hónap, vagyis pontosan annyi, mint más sportágakban a havidíj. Persze a felszerelés, később pedig az utazás és a síbérlet jelentősebb kiadás, de aki egyszer megszereti ezt a sportot, szinte minden szezonban hajlandó áldozni rá.
Heti 1 alkalommal is vannak csoportok (főleg Zuglóban) melyek szintén jó eredményt érnek el 3-6 hónap alatt. Ára: 22.000 Ft/3 hónap, és 40.000 Ft/6 hónap. A gyerekek nagy leterheltsége és sűrű programja miatt erre van nagyobb igény. Mi alkalmazkodunk ehhez.

Fotók: Horányi-Névy András
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.