Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síoktatásról, síoktató képzésről másképpen

ÜZENETEK (162)Időben csökkenő Időben csökkenő
vasssy
1780 élménybeszámolót írt
1780
18 éve tag
2012.03.01. 13:17
Végülis mindenféle szabványosítás önszabályozásokból indult ki, csak el kell fogadtatni (hitetni ;-) ) a többiekkel.
Előzmény: (ozsi 136140)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2012.03.01. 11:54
Ezen még rágom kell, elég összetett felvetés, de jó szempontokat vetsz fel.

Én mindenesetre nem a jogi szabályozásban gondolkodom, mert nem azon a területen tevékenykedek. Viszont szerintem a piac és a márkák félig spontán (ön)szabályozása is elérhet ilyen eredményeket.
Előzmény: (vasssy 135879)
vasssy
1780 élménybeszámolót írt
1780
18 éve tag
2012.02.28. 15:02
Nem ismerem a szabályozásoktat, csak logikusan azt gondolnám, hogy egy síiskolában - főleg egy helyiben ami a síterepen van - van (vagy kellene legyen) egy "vezető oktató", aki képzettségben felette áll a többieknek és az az egyik fő feledata, hogy az oktatóállomány munkáját felügyeli, illetve rendszeres tréningeket tart. Egy olyan intézményben ahol fontos mit kap a vendég, ez magától értetődő kellene legyen, ez nem ront a profitszerző képességen, sőt. Ha van ilyen, az (kiindulásnak) jó lehet, ha nincs, akkor egy egységes rendszert külső kényszerítő erővel létrehozni nem egyszerű, de legalább meglehetősen időigényes.
Ezt az általam ismert minőségbiztosítási rendszerek alapján gondolom, hogy jól akkor működhet, ha a minősítő és ellenőrző auditok mellett rendszeres belső ellenőrzések és folyamatjavítások vannak. Persze egy ilyen rendszer nem azt szolgálja, hogy az adott tevékenység, jelen esetben síoktatás mindenhol egységes módszerekkel történjen, hanem, hogy adott kereteken belül a cég saját folyamatait, szabályozásait betartsa, felügyelje, ha kell javítson rajta, lényeg, hogy az előállított termék megfeleljen az előírt követelményeknek. Az oktatók képességeit, felkészültségét ehhez mérni kell, de nem vagyok benne biztos, hogy az iskola oktatási módszereit jogilag meglehetősen szűk keretek közé lehet/kell-e szorítani.
Ami itt számomra nehezen mérhetőnek tűnik, az a végtermék. Ismerek oktatási intézményeket amik (pl. TÜV által) minősítettek, de általában viszonylag jól mérhető a kihozataluk. Ez lehet egy államilag vagy szakmai szervezet által elismert nyelvvizsga, szakmai végzettség, belső vizsga, stb. Értem, hogy ti főleg az oktatóképzés/engedélyezés felől látjátok a dolgot és tudom azt is, hogy a tanulók érdekeiből indult ki a beszélgetés, csak nekem ez itt egy bizonytalan pont, mivel egy sítábor végén nincs vizsga (ott még megoldható volna, csak értelme nem biztos, hogy van), illetve ott vannak azok, akik csak néhány órát vesznek akár anyagi akár kényelmi okokból, teljesen különbözőek az igényeik, elvárásaik, így nagyon nehéz egy egységes visszajelzési rendszert akár elégedettségi kérdőíves alapon is felállítani, hiszen (szerintem) sokan nem is tudják, hogy milyen elvárással kezdik meg az oktatást, meddig van lehetőségük eljutni az adott idő alatt.
Ezek alapján én úgy látom, hogy két lépcsőre kellene osztani a folyamatot és először a síoktatóképzésre kellene megalkotni egy általánosan elfogadott minőségbiztosítási rendszert, mert annak a kimenetele mérhető, és aztán kiterjeszteni a síiskolák/oktatók tevékenységére.

Bocs, ha ismételtem olyan dolgokat amik már elhangzottak, az elmúlt napokban felpörgött a téma, ráadásul több különböző topikban, lehet, hogy elsiklottam valami felett! Ezen felül megjegyezném, hogy ez egy laikus véleménye, főleg azon infók alapján fogalmazódott amit tőletek kapunk itt és egyéb platformokon, a helyi és nemzetközi hátteret, szabályozásokat nem ismerem...
Előzmény: (ozsi 135855)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2012.02.28. 10:18
Hiába kicsi ország, elképesztően nagy rendszerről van szó, majdnem bonyolultabb mint egy alpesi ország síoktatása. Ott szinte minden egyértelműbb: a helyi síiskola, az iskolai síeltetés stb. Ezért nem is értik igazán a problémáinkat. Az egy más kérdés, hogy a saját problémáikat sem fogják fel igazán, mert már régen megpróbáltak volna változtatni az általuk nyújtott szolgáltatás minőségén. Mert azt a tényszerűség kedvéért le kell szögezni, hogy a magyar és az alpesi országok síoktatása között általánosságban nincs lényeges minőségi különbség: a Bundihoz hasonló telepített oktatók sokszor fényévekkel jobb minőséget nyújtanak, mint a helyiek. Ez is a konfliktusok egyik forrása. Nekem van pl. olyan jogosítványom, hogy osztrák iskolák sítáborában vihetnék csoportot, sőt voltam kiképző is ilyen osztrák tanfolyamon. Ennek alapján biztos vagyok benne, hogy az ISE-ben levizsgázott sítúra-vezetők mindegyike le tudna vizsgázni ott is, nincs lényeges különbség a két képzés között.

A különbség a széttagoltságban van (nemcsak nálunk, ugyanúgy sok gondjuk van pl. a németeknek, mert hasonló struktúrában megy az utaztatás-oktatás mint nálunk).

Belátható távon én nem látom, hogy megszületnének azok a garanciák, amelyek hivatalosan, törvényileg garantálnák a szolgáltatás minőségét. Elvileg persze megoldható hozni néhány rendeletet, ennél már bonyolultabb a betartatás. Itthon még ki lehet küldeni a munkaügyi felügyelőket a sípályákra, de mi van a külföldi helyszínekkel?

Az iskolai síelésnek elvileg mindenképpen hivatalos csatornákon kellene zajlania, ott tehát elvileg megoldható legalább az utólagos ellenőrzés papíron. Csakhogy: ha a jövő idénytől csak olyan ember állhatna csoport elé oktatni, akinek erre teljes körű jogosítványa van, akkor jövőre megállna az élet, mert ennyi egyszerűen nincs (ezért mondtam, hogy kellene legalább ezer szakember). És ismerve a magyar mentalitást, akkor még inkább menne a fű alatti erőlködés, vagy nagy lenne a leállás. Mindig figyelni kell a következményeket is, és ésszel kell igazgatni.

Én az egyetlen reálisan járható útnak a minőségbiztosítási struktúrákat tartom. Amikor fel van építve egy minőségbiztosítási márka (mint pl. a TÜV), amely a képzési és továbbképzési folyamatot, valamint a tevékenységvégzést is ellenőrzi. Ez sem egyszerű, de így legalább tudhatod, hogy a szovjet kenyérpirító egyúttal nem ad szívmasszázst is.
Előzmény: (Joci 135852)
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2012.02.28. 09:39
A vicc az, hogy neki még számlát is megérné adni. Ugyanis akinek a szállását, síbérletét stb... fedezi az utazás szervező cég annak csak az oktatásra szánt időért kell tisztelet díjat kérnie. Ha azt hivatalossá teszi még mindig a 40 euro töredékéért tudja megtenni.
Nem az lenne a cél inkább, hogy szélmalom harc helyett összefogva az utazási irodákkal közösen és úgy felvenni a harcot a külföldön történő síoktatásban?
Egy néhány főt számláló hazai szervezetnek nem sok lehetősége van, mert kevés erőt képvisel, de ha már az utazási irodákkal felvértezve úgy állítunk valaki elé, hogy fel tudunk mutatni több ezer szállás éjszakát egy adott tartományban és mellé tesszük az eladott síbérletek számát akkor annak már jelentős üzleti szerepe is van és talán lehetne nyomást gyakorolni a helyi szervezetekre. Nem biztos, hogy igazam van mert a síoktatás ugye nem maga turizmus vagy a sípálya üzemeltető hanem csak aköré felépülő szervezet. Csak egy ötlet a részemről. Hogy használható-e az tudja eldönteni aki átlátja ezt a labirintust.
Mi egy kis ország javarészt alacsony keresettel rendelkező polgárai vagyunk. A külföldi síoktató szervezetek által meghatározott díjrendszert a magyarok közül csak egy szűk réteg tudná megfizetni. Kérdésem akkor a többinek nem jár meg a minőségi oktatás?
A felvetés jogos hogy ideje lenne megszüntetni az olyan utazás szervezéseket ahol olyan síoktatónak nevezett személyeket alkalmaznak akik sítudása és minősítése nem a megfelelő. Vajon hány tragédiának kell még bekövetkeznie, hogy ez ellen fel is lépjenek.
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2012.02.28. 09:22
Szívesen vitatkoznék, de nem tudok, én is ilyen rendszert látok magam előtt.

A magánzókkal kapcsolatos aggályok fennállnak, bár az ellenőrzés kérdése a hivatalosság dolga, oldja meg. De ha így nem is oldható meg, akkor a cégszerű (síiskolai) keretek között területi hatály nélkül kellene tudni oktatni.
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2012.02.28. 08:10
Törvényi szinten szabályozva van, csak éppen senki nem tartja be. Ki kér ma számlát síoktatásról? Ha kérnének ezek az emberek eltűnnének a piacról, mert már nem érné meg nekik.

Úgy tudom ennek az oktatónak is van valamilyen végzettsége. Tudod itt jön a szigor nincs, szükség alacsony végzettségű oktatókra....

Üdv
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2012.02.28. 08:02
Ez tényleg disznóság!

De ebben a konkrét helyzetben a szövetség nincsen helyzetben. Az alkalmazó van helyzetben. Ha nem tetszik neki, miért vitte ki másodszor is?

Egyáltalán tudja ez az alkalmazó, hogy vannak Magyarországon képzett és nem utolsósorban számlaképes síoktatók illetve számlaképes szervezetek?

Vagy arra gondolsz, hogy törvényi szinten kellene szabályozni, hogy a cég ne vihessen ki koca oktatót?

Asszem erre mondta ozsi, hogy olyan kis réteg vagyunk, hogy ennek nem sok az esélye.

Üdv.
Olasz Gergő
573 élménybeszámolót írt
573
17 éve tag
2012.02.28. 07:28
Helyi síiskola keretein belül oktatsz Pinzolóban?
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2012.02.28. 07:17
Halihó2!

Szerintem nem vagyok szigorú, és igen is szükség van az utánpótlás nevelésre, de nem ebben a formában amiben most van, mert így azokkal szúrunk ki akik rengeteg energiát, pénzt beleöltek saját fejlődésükbe.
Az idei szezonban rengeteg olyan negatív élmény ért ami kihozta belőlem ezeket a sorokat.
Pl: egy nagy cég síutat szervez, felkérik az egyik volt, vagy jelenlegi munkatársukat (ezt nem tudom pontosan) hogy vállalja el az oktatást, természetesen fizetségért cserébe. A cég meg is hirdeti, hogy az úttal jár a síoktatás. Első sínapjukon szegény síoktató reggeltől estig keresi a kezdőket( nulla méteres tanulókról van szó), persze nem találja meg Őket, így nekik kimarad az oktatás (több napon keresztű), csak a haladókat oktatja. Ezt kétszer játszotta el, két év alatt. Szerintem az ilyen oktatókra semmi szükség, dolgozgasson csak saját szakmájában, és ha elmegy síelni saját örömére tegye!!!

Üdv
Bundi
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2012.02.28. 06:33
Halihó, kedves Halihó2. !

Azért kérlek, ne légy ennyire szigorú!

Egy klubban időnként előfordul, hogy utánpótlást kell nevelni, és a nevelés időrendi sorrendje (általában) megelőzi a bármilyen hivatalos vizsgát.

A tehetség - képesség nagy szórást mutat. Igényes vagyok, engedd meg nekem, hogy próbálkozzak.

Kollegális barátsággal:
Replaci, Halihó1
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2012.02.27. 23:42
Halihó!

Hogy is van „az élet célja e küzdés maga”!!!

Képesítés nélküliek kiszorítása abban az esetben lehetséges, ha a végzett síoktatók hivatalosan tudnak dolgozni. Addig amíg megtűrt személyek, vagy csak valami kiskaput kihasználva tudnak dolgozni, addig erre nincs esély.(itt most mindenképpen külföldről van szó)
Olyan, hogy egy Magyar oktató magánzóként, helyi iskolán kívül oktathasson szerintem soha nem lesz. Ez munkajogi, ellenőrzési problémák tömkelegét veti fel.
Réges-régen meg kellet volna akadályozni, hogy utazási irodák, sportegyesületek, iskolák olyan oktatónak nevezett személyeket vigyenek magukkal, akiknek semmilyen végezettségük nincs. Még az idei szezonban is van olyan aki megjelent utazási iroda katalógusában és nincs hozzá meg a megfelelő oktatói végezettsége, ez mindenképpen a szakmai ellenőrzés hiánya.

Üdv
Bundi
Előzmény: (ozsi 135728)
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2012.02.27. 23:11
Halihó!

Szerintem az SMSz oktatók nagy része egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy és miként dolgozhat külföldön. Ezen a honlapon is van olyan munkavállalással (síoktatásról van szó) kapcsolatos cikk, ami köszönő viszonyban sincs a valós helyzettel, amikor felhívtam rá a szerző figyelmét (aki elvileg síoktató), azt mondta javítja azt a pár hibát. (Ez azóta sem történt meg, és nem pár hibáról volt szó.) Mellesleg nem ennek a honlapnak lenne a feladata az ilyen jellegű cikkek közlése, nem a honlappal van bajom, a szerző tudatlansága bosszant.

Nem-nem értetted jól, nem a csillagok száma számít, a felkészültség és a hivatalosság a fontos. Azok az oktatók akik egy-egy hetet töltenek oktatással a saját szabadságuk idején, soha nem lesznek annyira tapasztaltak mint azok akik egész szezonban dolgoznak mint oktató. Ha valaki feketén dolgozik, jóval olcsóbb tud lenni. A két réteg között éves szinten 12-14 havon töltött hét különbség van, ez nagyon sok, és az évek során behozhatatlan lesz.

Nem értek veled egyet abban sem, hogy nincs fizetőképes kereslet a profi síoktatókra. Sajnos nagy a feketén dolgozók száma, akik nagyon lenyomják az árakat. Kérdésem egy Magyar és egy Olasz vagy Osztrák síelő fizet e többet a szállásért, ellátásért síbérletért? Ha valaki elmegy síelni miért éppen a síoktatáson spórol? Azért mert azt Magyar tartja? Ennek a síoktatónak nem ugyanannyiba kerül ott kint az élet mint az Olasz vagy Osztrák kollégájának? Ha ezeket a kérdéseket megválaszolod, akkor látnod kell, hogy külföldön az oktatás pont ugyanannyiba kell hogy kerüljön mint a helyi síiskolában, és ha az történetesen 40 euro, akkor annyi.
Abban egyetértek veled, hogy minél több embernek kellene oktatáson részt vennie, de nem mindegy az oktatás minősége. Csak magamat ismételgetem amikor leírom, olcsó húsnak híg a leve.

Síoktató képzés rendszerével nem értek egyet, nem az erősségét kritizáltam. Mai Magyar rendszer az OKJ-s képzési rendszerre épül. Jelenlegi törvényi előírás, hogy csak az végezhet oktatói munkát akinek OKJ-s végzettsége van. Magyar törvények szerint semmi különbség az * és a *** között. Na ez nem jó szerintem, de abban Ozsinak igaza van hogy 50-300 oktató miatt ezt nem fogják megváltoztatni.
Nálam csak a *** os oktatók kapnának OKJ-s végzettséget, viszont lehetővé tenném, hogy az * és a ** -os oktatók is dolgozhassanak síiskolai kereteken belül, de máshogy nem. Ez a rendszer működik Ausztriában és Szlovákiában is és még rengeteg helyen.

Ja és *** on kötelezővé tenném az évenkénti továbbképzést, ezzel biztosítva a folyamatos fejlődés lehetőségét, persze nem egy koordináció keretein belül.

Üdv
Bundi
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2012.02.27. 17:00
Bundi összefoglalója alapvetően nagyon jó, nem sok ponton gondolom másként. A megoldások persze sokfélék lehetnek (vagy lehetetlenek...). Mert ahogy tökéletes rendszerek nem létezhetnek, így a problémák egy részének a megoldását nem látom reálisnak.

Néhány pontosítás:
- A külföldi oktatás időtartama nem mindenhol 15 nap, tartományonként változó lehet. Komolyabb pénzügyi háttérrel ezt meg lehetne támadni az Európai Bíróságon, és van rá esély, hogy sikeres legyen a próbálkozás. De egyelőre senki nem futott neki, csak konkrét eseteket támadtak meg. Mindenki bízik abban, hogy értelmes szabályozás jön ki az EU Bizottságától. (Az EU alapelvek szerint a szolgáltatás igénybevevőjének joga, hogy megválassza a szolgáltatót. Ha velem kezdett el tanulni Mátraszentistvánban, akkor joga lenne tőlem tanulnia tovább bárhol az Alpokban. Ez most nincs így, tehát sérül a szolgáltatás szabad áramlásának joga.)
- A síoktató*** ISIA-bélyeget ér, a síoktató**** jelenti az ISIA kártyát (a kettő között a különbség az ISIA-teszt). Országonként különböző az elfogadási szintje, ahogy már írtam, Argentínában, Új-Zélandon pl. játszik. Az USA és Kanada vonatkozásában van rá esély, de nem tudom biztosan.

A magyar jogi szabályozásban való elmozdulásra én eddig nem láttam reális esélyt, most meg kívül vagyok, tehát nem tudom, milyen folyamatok mozognak. Az nem előny, hogy államilag ezeket a szakmákat egységesen próbálják kezelni az OKJ-n belül. A törvényhozók nem szeretik az egyedi eseteket, különösen nem pár száz ember miatt. Amit a fociban nagy küzdelemmel el lehet érni, azt a síelésben már nem biztos!

A végzettség széles körű külföldi elfogadtatása a jelen helyzetben gyakorlatilag lehetetlen. Az ISIA elnökségében ott ülnek az országok síoktatásának felső vezetői, komoly tekintéllyel rendelkező szervezet ellenőrzési jogkörrel, és még így sem tudta ezt elérni. Vajon mekkora esélye van sikeresen tárgyalni az elfogadásról a magyar szervezeteknek vagy az államnak? Akik erről döntenek, pont az ellenkező irányban gondolkoznak. Ahol elfogadják, ott is síiskolai keretekbe akarják beterelni az oktatókat (a maszek, független, szóló síoktatókat lehetőleg mindenhol háttérbe akarják szorítani). Kemény dió ezen változtatni. Hogy lehessen érezni a tárgyalási pozíciókat: Európában százezres mennyiségű síoktatóról beszélnek, Ausztriában több tízezer, Németországban csak IVSI-szintű (nálunk síoktató**) tudomásom szerint van harmincezer. Ezek után mi tudunk tárgyalni 3-500 nevében... És még mindig a harcosabb és eredményesebb partnerek közé tartozunk így is.

A kamara típusú szervezetnek kellene lennie az SMSZ-nek.

A kiképző oktatók az utóbbi években kemény rendszerben választódnak ki. Egy szigorú beugró vizsgát kell teljesíteniük 51%-kal, majd kétszer meg kell védeniük, 61%-kal és 71%-kal. A mi időnkben többen futottak neki, de csak négyen teljesítették (azóta idén még néhányan), közülük kettő fejezte be a folyamatot. Akik akkor teljesítették, emlékeim szerint egyszer sem síeltek 70-80% alatt, de voltak 90%-os eredmények is. Ezen kívül még sok feladatuk volt, és ami különösen hasznos volt, hospitálniuk kellett (saját költségen) egy vizsgatáborban, ahol minden nap más oktatónál voltak megfigyelésen, és kiértékeltük a napi anyagot. Akik ilyen kiképzésen mentek keresztül, azokért tűzbe merem tenni a kezem.

A síiskolák működésének szabályozása rendkívül fontos lenne, ott nagyon sok tennivaló van, de nem egy konfliktusmentes feladat. És azzal is tisztában kell lenni, hogy egyszerűen nincs elég képesített síoktató.

A marketing rendkívül fontos, nem keveset dolgozom rajta, így látom, hogy mennyire komoly feladat. De most azt látom, hogy sokan úgy gondolkoznak, hogy ha olyan reklámban kell részt venni, ami nem kizárólag neki hoz vendéget, már elutasítják; nem túl gyakori errefelé a széles látókörű gondolkodás. Így nagyon nehéz, de nem szabad feladni.

A korábbi terveim szerint ezen a nyáron egy komolyabb kampánynak kellett volna indulnia a síoktatóképzés népszerűsítésére. Komoly, átfogó stratégiára, koncepcióra van szükség. El kellene érni, hogy legyen legalább ezer képzett síszakember Magyarországon, részben azért, mert hiány van belőlük, részben pedig azért, mert ez is segítene kiszorítani a képesítés nélkülieket.

Nekem komoly rendszerszerű terveim vannak, amelyek messze nem annyira nagyok, mint amilyeneket te itt teljesen jogosan leírtál. De akárkivel beszélek róluk, kétkedve fogadják a megvalósíthatóságukat. Akkor most feladjuk, mert nehéz elérni a célt, vagy megküzdünk érte...?
AAron
2621 élménybeszámolót írt
2621
16 éve tag
2012.02.26. 20:13
"Megváltoztatnám a kiképző oktatók jelenleg botrányosan rossz kinevezési rendszerét."

Nekem ez tetszik :-)
Olasz Gergő
573 élménybeszámolót írt
573
17 éve tag
2012.02.26. 20:12
Ha jól tudom úgy van hogy 1* után úgy mehetsz 2* ra ha igazolod hogy 3 hetet oktattál már valahol. De majd a nagyok megerősítenek vagy cáfolnak.
Előzmény: (minerel 135657)
Olasz Gergő
573 élménybeszámolót írt
573
17 éve tag
2012.02.26. 20:09
Ez így van 1* hoz nem kell karcolni. 5 vizsga elem: ívlépés, hóeke, támasztott lendület, rövid lendület, hosszú lendület. A karcolás csak a 2* nál jelenik meg.
Előzmény: (gaboca 135655)
minerel
3725 élménybeszámolót írt
3725
17 éve tag
2012.02.26. 19:58
Én is laikusként de nem lenne jó egy olyan rendszer, mint más technikai sportban ahol nincs egyből oktató hanem un. segédoktató aki a már "rendes" oktató mellett végezhet oktatói tevékenységet és megfelelő mennyiségű igazolt oktatási nap után mehetne csak a következő szintre ahol önnálóan oktathat már és ott is lehet tovább bontani különböző szintre, hogy mit is taníthat . Tudom, hogy ez így nagyjából kivitelezhetetlen ezért csak elméleti a kérdés.
gaboca
3377 élménybeszámolót írt
3377
15 éve tag
2012.02.26. 19:43
Bocsánat, laikusként a témában ez azért megdöbbentett: ,,szisztematikusan épül fel ami hibát láttam hogy én nem adtam volna egy* annak aki nem tud karcolni."
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.