Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

patkaizsolt által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (43)Időben csökkenő Időben csökkenő
patkaizsolt
43 élménybeszámolót írt
43
4 éve tag
2023.01.21. 21:15
Sziasztok!

Én indítottam a témát, örülök, ha mást is érdekel a dolog.

Azóta sok helyen jártam, és sok oktatóval találkoztam. Szerencsére a kezdeti csalódás után megtaláltam azt az utat, ami oda vezet, hogy nagyon sok mindent megtanuljak a síelésről. Jelenleg sífelszerelések között dolgozhatok, és sok síelést kedvelővel is beszélek.

Két dolgot láttam az elmúlt években.
Vannak jó oktatók Magyarországon. Nagyon komolyan hozzáértők is. A síoktató jó tulajdonsága nem csak abból áll, hogy jól síel, de a tudást jól is adja át. Nyilván hobbi síelésről beszélek.

A másik, hogy sok ember van, aki azt gondolja magáról, hogy jól síel, neki már nem kell semmi. Kevesen szánnak időt pénzt, hogy "a valahogy lecsúszok a lejtőn" tudástól eljusson a "síelni tudokig". Ki kell menni látatlanban bármelyik pályára, és kicsit figyelni az embereket hogyan jönnek le a pályán.

Amikor a munkám során kérik ajánljak sífelszerelést, az első kérdésem, mi a sítudás. Amikor jön a válasz, hogy tud, akkor belemegyek, hol tart. Hóeke, támasztott lendület, párhuzamos lendület...stb stb. Ilyenkor néznek, miről beszélek. Ekkor már sejtem, melyik "csomagot" ajánljam. ;)

Annyira aktuális ez, hogy akár mai történeteket is tudnék idézni.

Sajnos az összképhez az is hozzátartozik, hogy mint minden szakmába, ide is néhány kókler beszivárog. Én megoldottam, mivel addig mentem, amíg megfelelőt találtam. Ezt javaslom mindenkinek!
patkaizsolt
43 élménybeszámolót írt
43
4 éve tag
2021.05.12. 12:03
Persze, szívesen.
Előzmény: (JaniJuli 212395)
patkaizsolt
43 élménybeszámolót írt
43
4 éve tag
2021.05.12. 10:00
Én nem vagyok síoktató, de nagyon sokat beszélgettem oktatókkal, sokkal. Sőt elolvastam a síoktatási módszertant is, most épp nem jut eszembe, ki által írtat.

Az alaptéma a hóeke volt, és csak erre építettem a mondanivalómat.

A hóeke nem egy cél, hogy ezzel közlekedjünk akár a kék pályákon is, élesben, hanem egy tanulási folyamat része, ami a kezdeti időkben jól jön, amivel a kezdő síelő stabilabban áll a lábán, és az első "lépéseket"-métereket azzal teszi meg. Síelni pedig párhuzamos lécvezetéssel kell. Nálam itt a pont.

A veszélyt az hordozza, hogy ismerünk olyan kék pályát, ami már-már piros, vagy épp egy szakasza az. (Elismerve, hogy létezik olyan pálya is, ami kezdő gyakorlásra alkalmas is lehet.) Nem kéne buzdítani azokat, akiknek a hóeke is épp csak megy(eget), hogy ilyenen zúgjanak, vagy épp botorkáljanak lefelé. Egy jegesedő, vagy buckásodó pályáról nem is beszélve.

A síkresz egyértelmű, ez nem lehet vita alapja. ;)

A könyv jó dolog, engem érdekel az elmélet is. Az oktatóm is folyton kérdezte, elmagyarázza, mit miért? Persze, nekem így sokkal könnyebb volt. De nem hiszem, hogy a nagy tömeget igen. Azt meg végképp nem gondolom, hogy könyből meg lehet tanulni síelni. A youtube-on lévő összes síoktató videót láttam már. De nem látom, hogy bármelyik órát, amit az oktatással töltöttem, helyettesíteni tudná. Azt viszont elismerem, jól kiegészítette azt! :D

Csak megjegyzem, én is "elszórakoztam" vele, hogy végig leírtam, hogyan tanlultam meg síelni. De inkább csak a magam zórakoztatására. ;)
Előzmény: (JaniJuli 212393)
patkaizsolt
43 élménybeszámolót írt
43
4 éve tag
2021.05.11. 16:00
Nem azt mondom, hogy nem lehet kikerülni őket, csak azt, hogy veszélyes, mivel az ő manővereik gyakran kiszámíthatatlanok. Persze, lehet mindenki toleráns, hiszen mindenki volt kezdő, de azt ne várják el, hogy a nagy közösség már-már az élvezeti síelés kárára folyton a pálya közepén szerte széjjel fekvő-guruló embereket kerülgesse. Sokszor láttam ebben a szezonban is a tanulók garmadát, néha bosszankodva, néha megmosolyogva, és hála istennek tőlük független is volt jó néhány rendes csúszás.

Én egyébként - mielőtt félre értené - abszolút pártolom, hogy mindenki tanuljon meg síelni, akit csak érdekel, igazi szenvedéllyé is vállhat, akárcsak nálam. Csak annyit szeretnék tőlük kérni, szánjanak időt, és fáradtságot (esetleg anyagiakat) a technika helyes elsajátítására, és ne az első hóekés oktatási óra után akarjon felmenni bármelyik pályára.

Azzal pedig egyébként nem értek egyet, hogy kezdő saját maga akarjon megtanulni, kvázi élesben, külső segítség nélkül. A hibákat csak szakemberrel lehet kijavítani, aki folyamatosan figyeli a mozdulatokat. Elfogadom, hogy anyagilag kell rá, sokszor nem keveset áldozni, de annak megspórolása nem biztos, hogy megéri.
Előzmény: (JaniJuli 212391)
patkaizsolt
43 élménybeszámolót írt
43
4 éve tag
2021.05.11. 12:45
Távol álljon tőlem, hogy bárkit bántsak, de ezért kell előtte oktatóval azt megtanulni. Ezen a fórumon is sok hozzászólásban olvasható negatív kritika azokkal szemben, akik "félig" tanulnak meg síelni. (Bár a reklámból tudjuk, félig nem lehet semmit.) :D

Tőlem is lehet ilyet hallani, olvasni. Amikor a kezdő síelő, mintegy gyakorlásképpen jön lefelé a lejtőn, egy bizonyos ponton a hiányos tudás miatt elveszti a kontrollt, és elesik, aztán jön mögötte a következő bizonytalan, és puff bele, az már bocsánat, de életveszélyes. (Megtörtént példa.)

Tanuló fázisban eszem ágában sem volt (de lehet ezzel csak én vagyok így), hogy mintegy élesben jöjjek le bármelyik nem tanuló pályán. Ez egy nagyon sérüléssel fenyegető sport, megfelelő tudás nélkül sokan ön,- és közveszélyesek. Ez az én véleményem. Autóversenyezni sem lehet, ha csak a gázt, és a féket ismerjük, de a kormányt nem. ;)
Előzmény: (JaniJuli 212389)
patkaizsolt
43 élménybeszámolót írt
43
4 éve tag
2021.05.11. 10:42
Azért én nem bíztatnék senkit, hogy mondjuk akár Eplényben is ezzel a technikával jöjjön le bárki a pályán. Szóval nem véletlenül "találták ki" a párhuzamos lécvezetést. Persze látunk sokat, akik ezzel megelégszenek, de a biztonság, és az élmény stb. összehasonlíthatatlan. ;)
Előzmény: (JaniJuli 212387)
patkaizsolt
43 élménybeszámolót írt
43
4 éve tag
2021.05.10. 10:25
A ma reggeli M4 Szabadidő Magazinban volt pár szó éppen róla, (lehet visszanézhető) ahol az asszimetrikust ajánlották, valami olyan magyarázattal, hogy ha szimmetrikus, akkor az ívbelső léc hajlamos elakadni, ezért azt a lapján kell(ene) tartani. (ha sikerül)

Mindazonáltal én az asszimetrikussal nem tudtam megbarátkozni, nekem nehezebb volt, mint a szimmetrikus, de a szimmetrikussal is sikerült a párhuzamos lécvezetést elsajátítani. ;)
Előzmény: (JaniJuli 212385)
patkaizsolt
43 élménybeszámolót írt
43
4 éve tag
2021.03.03. 12:23
Épp az imént kíváncsiságból megnéztem Eplény webkamerát, mi a helyzet ott, hátha még idén belefér egy csúszás.

Ketten, mondom ketten vannak a pályán, amikor látom, hogy a második egyenes siklásban zúg lefelé, mint "atom", persze utoléri az előtte haladót, megijed, akkorát zúgott, hogy alig bírt felállni. Azért sikerült, pedig már gondolkodtam innen felhívom őket, nézzék meg, mert tuti a sérülés.

Magyarázza már el nekem valaki, ha egy síző ilyen tudással rendelkezik 1. mi történne vele egy zsúfolt pályán, 2. mi a fenéért nem vesz órákat, hogy legalább egy ilyen szituációt meg tudna oldani?

Elnézést ha nem ide illik, de hirtelen felindulásból nem tudtam, hová írjam ki magamból. ;)
patkaizsolt
43 élménybeszámolót írt
43
4 éve tag
2021.01.26. 08:24
A sípályákon síelők egy része el sem jut odáig, mivel párszor sikerül tanulópályán hóekével lecsúszni, és irányba veszik a nagy pályákat élesben. ;)
Előzmény: (Lackó 211156)
patkaizsolt
43 élménybeszámolót írt
43
4 éve tag
2021.01.26. 08:18
Ez jogos, sőt továbbmegyek, kicsit hasznos is volt, mivel a maszk melegítette az arcom, így - szerintem - nem volt kellemetlen a viselete.

A türelemmel is egyetértek, hozzátéve, hogy nagyon sok embernek végtelen a türelme, és vannak akiknek egy csepp sem. Egyébként sem. Az utakon fél perc miatti előny kedvéért hogyan veszélyeztetik az ott közlekedők életét?
Előzmény: (GGregory 211152)
patkaizsolt
43 élménybeszámolót írt
43
4 éve tag
2021.01.26. 08:13
Én értem, hogy az oktatóval tanulásba sok időt, és anyagiakat kell beleölni, de ettől függetlenül ellenzem, hogy valaki(k) (nagyon sokan) élesben kezdjenek el megismerkedni a léccel. Láttam olyant is bőven, aki, mire én kb. háromszor mentem le, lifteztem fel, a pálya felénél esett - kelt. Mondja el már valaki, ennek mennyi értelme van?
Előzmény: (Mona 211149)
patkaizsolt
43 élménybeszámolót írt
43
4 éve tag
2021.01.18. 08:49
Tegnap (01.17-én) voltam Eplényben.

Reggel 8 óra körül érkeztem, akkor már kb. 10-12 autó állt benn a parkolóban. A bejutás egyszerű volt, már az út elején parkoltatók irányítottak, mutatva az utat. A főbejárahoz érve szintén segítettek az autó megfelelő helyre parkolásában.

Online foglaltam felszerelést, de először a jegyért mentem, a pénztár már nyitva volt. kb. 2 perc sorbanállás volt, jegy megvéve, irány a kölcsönző. Még pár perc, a felszerelés meglett, a lécek beállítása egy pillanat műve.

A felvonók pontosan indultak, így irányba vettem a négyülésest. A sor előttem kb egy perc alatt elfogyott, irány felfelé.

Így az első csúszás a frissen ratrakolt pályán, lefelé talán ha öt emberrel találkoztam, csodálatos volt.

A következő sorbanállás még annyi ideig sem tartott, mint az első. Felfelé egy idősebb úr ült mellettem, aki teljes felszerelésben, maszkot viselve jött felfelé. Megfelelő távolság megvolt, aggódásra semmi ok nem volt. Felérve úgy döntöttem, hogy most az A7-esen megyek lefelé. Még itt sem volt semmi nyoma, hogy széttúrták volna a pályát, így itt is szinte "szűz" pályán sikerül lefelé csúszni. A kétüléses felvonónál nem volt senki, így felfelé egyedül mentem. A délelőtt folyamán csak ezen a pályán mentem lefelé. kb. fél 11 felé már szemmel is látható volt, hogy egyre többen vannak. A liftnél 10 mp-nál többet egyszer sem vártam. Ment az összes felvonó, mindenhol voltak, de semmi elviselhetetlen tömeg, így a délelőtti csúszást ez nem zavarta.

Ami kicsit negatívként éltem meg, hogy a pályán szerte széjjel mindenhol emberek heverésztek, mintha csak a strandon lennének. Szóval én megértem, ha elesnek, én is estem már eleget, de azért igyekezni szoktam, hogy a következő előtt ne csináljak forgalmi akadályt. Persze, ki lehet őket kerülni, nem lehetetlen, de mivel szemmel láthatón nagyon sokan épp a hétvégi nagy tömegben döntöttek úgy, hogy most akarnak megtanulni síelni, snowboard-ozni, akiknek nyilván nincs elég rutinjuk ehhez a manőverhez, kicsit veszélyesnek tűnt.

Ettől függetlenül csodálatos pár órát töltöttem el a pályán, egész délelőtt az A7-esen zavartalanul lehetett csúszni, sem lefelé, sem a felvonóknál nem volt fennakadás.

A hó gyönyörű szépen hullott, kb -5 fok volt, kicsit fújt a szél a hegytetőn, de a ruházat tette a dolgát, így ez sem jelentett problémát. Egyszóval igazi téli hangulat volt, egy pár órás csúszással, ami ezekben a "sehová sem lehet menni" időkben a testnek, és léleknek is kellett.

Dél körül visszamentem az A1 pályára, lefelé már látszott a pályán, hogy kezd buckásodni, de még élvezhető volt. A négyülésesnél már volt sor, de ment a csákányos is, ott aránylag gyorsan sorra lehetett kerülni. A négyüléses lift sorbanállásánál a távolságtartással voltak gondok, de csak nagyon kevés emberen nem volt fenn rendesen a maszk, a többség igyekezett tartani a szabályokat.

Dél után kifelé tartottam, ekkor már az alsó parkoló teljesen tele volt, a fenti parkolóban kellett leparkolni az autókat, ahonnal kisbusszal lehetett lejutni a főbejárathoz.

A létszám limit olyan szempontból működött, hogy a pályán volt hely mindenkinek, a legtöbbször egyedül ültem a felvonón, lehet csak nem voltam szimpatikus, :) de most ezt egyáltalán nem bántam. ;)

Összegzésképpen, az ott eltöltött pár óra tapasztalata az volt számomra, hogy egyáltalán nem volt veszélyesebb a járvány terjedése szempontjából, mintha az IKEA-ba mentem volna nézelődni, sőt. A személyzet minden segítséget megadott ahhoz, hogy élvezhető síelés legyen az ott eltöltött időben. Bár a lift többször megállt, de nem volt elviselhetetlen hosszú a felfelé út.

Aki még gondolkodik, de mégis hiányzik neki a síelés, szerintem, egészen nyugodtan egy napot betervezhet, a bezártság sem testnek, sem léleknek nem tesz jót.
patkaizsolt
43 élménybeszámolót írt
43
4 éve tag
2021.01.11. 08:00
Be kell menni pl: Budaőrsön az IKEA-ba. Ami ugye zárt tér. Szóval lehet kivételeket találni. Vagy szombaton Velence korzó parkoló full tele, büfék működtek. Stb. Maradjunk annyiban, szerintem, ha mindenki igyekszik magára vigyázni, és legalább a mellette állóra figyelni, már előrébb lennénk. De amíg a boltban állsz a pénztárnál, és ketten lihegnek a nyakadba, addig a síterepen a síelés nem veszélyesebb. Szerintem.
patkaizsolt
43 élménybeszámolót írt
43
4 éve tag
2021.01.07. 13:04
Má mennek is a hóágyúk.
Előzmény: (Viri 210652)
mszi.JPG
patkaizsolt
43 élménybeszámolót írt
43
4 éve tag
2020.12.14. 12:58
Ha valaki síelni szeretne, és nincs más lehetősége, az úgyis megveszi. Sokan vannak, akik így, vagy úgy, oda kényszerülnek. Akinek van más lehetősége, az menjen oda. Amire pedig van igény, annak mindig maasabb lesz az ára.
A hazai időjárási viszonyokat ismerve nem igazán hosszú a síszezon. A bevételt pedig termelni kell, ha nem akarnak becsődölni.
patkaizsolt
43 élménybeszámolót írt
43
4 éve tag
2020.12.02. 13:58
Sajnos sokmindenkié, de azért pár nap itthoni síelésben reménykedem még.
Előzmény: (csabor 209973)
patkaizsolt
43 élménybeszámolót írt
43
4 éve tag
2020.12.01. 15:26
Hóágyú is, ratrak is a webkamerán. Tán készül valami?
eplany.JPG
patkaizsolt
43 élménybeszámolót írt
43
4 éve tag
2020.11.23. 07:55
Sok ilyet olvastam már, amelyek nem jöttek be. Mindenesetre a mínuszok már ide értek, s ha maradnak, akkor talán lesz - valamilyen - hó a síterepeken.
patkaizsolt
43 élménybeszámolót írt
43
4 éve tag
2020.07.28. 09:03
Már lehet az is segítene, ha egyszerűen csak hideg lenne. Legalább hóágyúzott pályák lennének! :D
patkaizsolt
43 élménybeszámolót írt
43
4 éve tag
2020.07.09. 09:53
Köszönet a beszámolóért.

Bár nálam a nyár más sporté, így marad a télre a síelés. Szeptember-októberttől felkészülés, és remélhetjük, lesz annyira tél, hogy pár napot lehet csúszni itthon is! :D
Előzmény: (hu1zam 209340)
következőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.