Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

ervinsi által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (8)Időben csökkenő Időben csökkenő
ervinsi
8 élménybeszámolót írt
8
10 éve tag
Topik: Lachtal
2024.03.22. 10:52
Tegnapelőtt jöttünk vissza egy 2+2*félnapos (oda és visszaút miatt) túráról. Kb. 2 évtizede jártam itt, akkor a Schönbergi 6-os lift még nem is létezett.

A helynek két kockázata van: Leállíthatják az üllőlifteket a szél miatt (azok a szélkerekek nem véletlenül vannak ott), ill. mivel déli fekvésű a pálya napos tavaszi időben gyorsan be tud lágyulni a hó és kibuckásodik.
Szerencsére mindkettőt elég jól megúsztuk. Olyan komoly szél, hogy leállítsák a felvonókat egyáltalán nem volt és két teljes borús napot is kifogtunk (ami ilyenkor ad néhány óra előnyt a pályának).

Mivel az egyik napon délután még a hó is esett igazi téli hangulatban is volt részünk (kép a galériában).

A hely (és időpont) kiválasztásában fontos tényező volt, hogy az utószezon amikor a bérlet olcsóbb pont ezen a héten indult és bónuszként minden felnőtt bérlethez ingyenes volt a gyerekbérlet (lehet ez egyszeri akció volt, tekintettel a meleg télutóra).

A szállásunk a Futtertrögl-ben volt, ami nulla méterre van a pályától. Korábban hütte is üzemelt itt, most rajtunk kívül más nem volt az egész épületben, amíg ott voltunk (még legalább két apartman van benne). Egyébként is kellemes hely, de így meg aztán még nyugis volt.

Az első félnap mivel egy napos délutánnal kezdtünk megtapasztaltuk milyen az igazi sóban síelés (a só nem elírás). Átnéztünk a 7-es pályára, de semmi olyat nem tudott nyújtani amit máshol ne találtunk volna meg. Az elején alig van esése, a vége felé meg van egy olyan letörés ami valójában csak marketing okok miatt kék, valójában teljesen piros. A csákányosak amikor néztük itt nem is mentek, de az üllőliftek kihasználtsága is nagyon alacsony volt az egész idő alatt (a várakozás ismeretlen fogalom). Mivel itt csak a Monarchia/Sissi park lakóinak van parkoló ez lényegben a saját pályarendszerük.

A következő napokban már csak a 1, 2, 6/6a, 5-ös pályákat látogattuk. Fent valójában az összes piros pálya kék, a 6a esetében is vsz. csak azért van a piros jelölés, hogy ne kelljen lehordani azokat akik csak a kilátás miatt mennek fel, de nincs meg még a kék pályához sem a megfelelő lécbiztonságuk. A hó minősége nem meglepő módon itt volt a legjobb.
Az 1/a-ra a nem null kilométeres kezdők is át tudnak jutni a 2 felől, bár a 2 közepe az már piros. Innen direktbe vezet az út a Schönbergi 6-oshoz majd onnan vissza lachtalban 6-oshoz.
A Hocher Zinkenen fantasztikus a kilátás, olyan napos időben mint az utolsó volt több mint 100km a látótávolság. Itt még a helyiek is megálltak fotózni.

Ebédelni voltunk a Lachtalhausban (itt a legnagyobb a választék és sok hely is van bár a gőzgombóc édesebb volt a kelleténél), a Kleinlachtal-Hütteben (itt kicsi a választék, főképp helyi ételekből ami azért finom ill. itt a gőzgombóc nem szilva lekvárral van, tippre erdei gyümölcsös) ill. kétszer voltunk az olasz pizzázóban ami a patak túloldalán van (azaz ez inkább utcai cipőben elérhető, de cserében vasárnap délután is nyitva volt). Az ételek mindenütt finomak.

Összességében Lachtal az a hely ami a változékony idő miatt néhány nap alatt több napnyi síélményt tud nyújtani a reggel kifagyott pályától a délutáni hókásáig. Fent a kilátás jó időben pazar, utószezonban a várakozás ismeretlen fogalom, de volt, hogy a pályán rajtam kívül senki sem volt. A lift vsz. teljes kapacitással sem tudja megtölteni ezeket egyenként is széles pályákat amiből gyorsan 3 lesz. Ár értékben is jó tud lenni, pláne ha megfelelő időt fogunk ki.

https://sielok.hu/fotoalbum/24725/galeria/
dsc02126.jpg
DSC02117.JPG
DSC02145.JPG
ervinsi
8 élménybeszámolót írt
8
10 éve tag
2024.01.30. 10:43
Tegnap este jöttünk vissza meghosszabbított hétvégés túráról. Aki mostanában megy mindenféleképp frissen élezett léccel tegye. A pálya jelölése értelmét vesztette, lényegében 1 fajta pálya volt: Jeges.
Ez alól a Familienlift környéke volt kivétel, ahol valahogy megoldották, hogy ne legyen veszélyes a nagyon kezdőknek.
Többször kerültünk a gyerekekkel a kék 1a helyett a piros 1b-n, mert az sokkal jobb volt (ugyanígy a kék 2-es pálya is rosszabb volt mint a piros 1b, ezért mi csak megnéztük a 2-es pálya mindkét oldalát és oda nem mentünk vissza)...
Furcsa mód a csúcstól lefelé folyamatosan előfordult jég, talán a közepe fele volt a legrosszabb (szállásadónk elmondása szerint eső esett előtte a héten, bár webcam alapján nekünk inkább havas esőnek tűnt).
A hét végén a jó idő miatt ennek ellenére olyan tömeg volta mit Ausztriában még nem láttam. Hétfőn viszont sehol sem volt említhető várakozás pedig a jó idő még mindig kitartott.

Összességében ez egy jó túra volt és mivel még mindig nem sikerült az összes pályát besíelni még tervezzük, hogy ebben a szezonban visszajövünk, ha az idő engedi.
Aki teheti ide érdemesebb inkább hét közben jönni, mert több nagyváros közelsége miatt ha jó az idő hétvégén ide sokan kiugranak, ui. ez a legközelebbi közepes pályarendszer és pályák is elég barátságosak kezdőknek is normál esetben.
DSC02040.JPG
DSC02084.JPG
DSC02086.JPG
ervinsi
8 élménybeszámolót írt
8
10 éve tag
2023.03.17. 11:38
Múlt hétvégén kiugrottunk Stuhleckre. Két héttel korábban már voltunk 1 napra (bár inkább kicsit kevesebb volt az) és mivel bejött a dolog most pénteki indulással számoltunk.
Szombaton reggelre annyira kifagyott, hogy még órákkal a nyitás után is megtartott ratraknyomon lehetett síelni a lentebbi részeken. Ezt nem gondoltam volna így majdnem március közepén, mert a lenti rész relatíve tényleg lent van. Sajnos viszont az iszonyat szél miatt leállították Stuhleckbahn-t (meg valószínűleg mindent ami felette volt). A család miatt így aztán maradt a Familienlift és környéke ahol tanulgattak. Akiknek nem volt ilyen korlát, azok rögtön elmentek a Promibahn környékére.
Mivel a sapkám otthon maradt, béreltünk egy sisakot. Korábban sosem használtam, de itt a szél miatt nagyon jól jött.

Mivel a Stuhleckbahn többségében nem járt, az ott lévő kajálda is be volt zárva nagy bánatunkra (a P3 parkolójánál lévő étteremben vigasztalódtunk, a gyerekek a gőzgombócot úgy látszik sose unják meg).
Vasárnapra megszűnt a szél és nagyon szép napsütéses idő lett, így fel lehetett menni teljesen a csúcsra (az idő délutánra hóesésbe fordult...).

Nem tudom mi alapján kategorizálják a pályákat, de vsz. a piros 1b az nagyon kékbe hajlik (max. a vége nem ahol délutánra össze van túrva) és nem igazán láttam nagy különbséget a 10a-hoz képest. A 10-es meg jobb lett volna, ha nem választják el mert számomra a rövid fordulók nem annyira élvezetesek és a végén nagyon meg kell ereszteni, hogy felmenjünk az emelkedőre.
A kék pályák elég lazák, a gyerekek is többször végigmentek a 12-1b-1a útvonalon.
A 11-es az tényleg piros, de mivel elég nagy, nincs igazán tömeg. Várakozni a Mittelstation-nál kell (főleg zárás előtt akik a P1-be mennek le) meg a Weissenelfbahn-nál dél környékén, de egyik sem volt vészes.
Tervezzük, hogy jövőre is visszajövünk (akkor már olyan sisakkal jönnék ami alá dioptriás szemüvegem is bemegy) és akkor teljesen besíeljük az összes pályát.
Csináltam pár képet is, de nem találtam meg, hogy ide hogy kell betenni bár feltöltöttem.

https://sielok.hu/fotoalbum/24057/galeria/
ervinsi
8 élménybeszámolót írt
8
10 éve tag
Topik: Donovaly
2016.01.22. 15:07
Sziasztok!

Most hétvégén mennénk vasárnapra 1 napra és szállást keresnénk szombat estére (2 felnőtt, 2 gyerek).
Létezik most így főidényben olyan hely ahol 1 napra adnak és még nincs telt ház (cél a kék pályás rész)?

Köszi

Megj: Én 10-12 évvel ezelőtt voltam, de azóta úgy tűnik nagyot fejlődött ez a terep is és megnéznénk a családdal, mielőtt több napos túrába belevágnánk.
ervinsi
8 élménybeszámolót írt
8
10 éve tag
2014.12.31. 18:30
Soha nem vitattam, hogy hiba volt késő indulni/érkezni. Viszont amikor megérkeztünk a távoli parkoló akkor már totál tele volt és felteszem nem 2 perc alatt telt meg (ez egybecseng azzal is amit a buszvezető mondott), szóval majdhogynem tökmindegy volt, hogy akkor vagy két órával korábban érkezünk.
Tény, hogy a buszra várakozás idején jó eséllyel lehetett volna nyerni. Mivel nem voltam ott, nem tudom.
Viszont nem terhelném tovább a fórumtársak türelmét BUÉK mindenkinek.

A kapott segítő szándékú tippeket külön köszönöm mindenkinek.
Előzmény: (apa 176691)
ervinsi
8 élménybeszámolót írt
8
10 éve tag
2014.12.31. 16:25
Kosutka jól néz ki, egyébként Hont/Sahy ahol átmegyünk a határon.
A tányérossal nem az a gond, hogy én féltem őket, hanem a kisebbik gyerek nagyon félős és egyedül semmit nem mer elkezdeni (hanem csak amikor már biztos a dolgában).
Szóval mellette tuti ott kell lenni a felvonónál kezdetben (ma korival kárpótoltunk magunkat, magától ott sem volt hajlandó elindulni). Érdekes módon a pályán nem félt annyira tavasszal (legalábbis amikor láttam, mert én elsősorban a nagyobbik gyerekkel foglakoztam).

hori88
Nem kérdés, hogy lenne igény nálunk is síterepre. Kár viszont, hogy ilyen tőkeszegény megoldások jönnek létre. Egy nagyobb parkoló biztos nem lenne olcsó beruházás (tekintve a hely adottságait; akár 100-150m távolságra is jobb megoldás lenne mint a jelenlegi távoli parkoló), de egy része tuti visszajönne üzemeltetési költségben (hiszen a forgalmasabb napokon 3-4 extra embert igényel a szállítás).

Egyébként nem írtam le végleg a helyet (liftek jellege igazi tanulós hellyé tehetné), csak egy kicsit rá kell pihennem a tegnapi napra és most inkább elnéznék alternatív megoldások felé.

Szkíta
Az, hogy egy kifejezetten hidegebb szilveszteri napon nincs akkora tömeg annyira nem meglepő.
ervinsi
8 élménybeszámolót írt
8
10 éve tag
2014.12.31. 09:30
Nem mondon, hogy nem hibáztam.
Ha tudsz kisebb Szlovák helyeket azt szivesen veszem (nekünk nem sokkal több szlovákia). Sőt megkockáztatom a Zólyomnál (Zvolen) lévő eléggé eldugott pálya aminek már a nevére sem emlékszem közelebb van bár homályos emlékeim szerint nem idális gyerekekkel).
Viszont ott sincs több hó hójelentések szerint. Bár személy szerint jobban szeretem a tányéros felvonót a csákányosnál, mivel a tányérossal egyedül kell menni, gyerekkel mégiscsak jobb a csákányos. Szóval az olyan helyek is kiestek ahol csak tányéros van (mint pl. Tále). Régen gyerekek nélkül Martin nagy kedvenc volt és úgy tűnik még ülőfelvonót is építettek azóta, viszont 1 napra pláne gyerekkel messze van, fent szállást anno csak 1 hétre adtak, a városból beautózni majd hóláncozni megint nem ideális.
Szóval Eplény nagyon is jónak tűnt. Van ülőfelvonó, van csákányos.
Előző napi beszámolók alapján kezelhető tömeg.
Nem volt túl hideg, ahogy mentünk végig sütött a nap. Sajnos mikor megérkeztünk már alig volt nap és a félórás ácsorgás a buszra annak ellenére, hogy nem volt túl hideg betett a gyerekeknek.
Ha ismerem a terepet és látom, hogy a távoli parkoló majdnem tele van biztos azonnal visszafordulok (így is felvetődött, csak ugye becuccolás majd 2 óra autózás után túl nagy a kisértés, hogy ne itt adja fel az ember).

De röviden: Te melyik Szlovák terepet válaszottad volna tegnapra Eplény helyett?
Szempontok: Legyen lehetőleg működő ülő és csákányos felvonó. Viszonylag széles kék pálya (nem erdei út, mert ugye tanulni is szeretnénk) elfogadható hosszal (nem kapaszkodós ultrarövid tanulónak hívott amit már a gyerekek is kinőttek). Elég hó (nem karistolnám össze a relatíve jó lécem). Kezelhető távolság (reggeli indulás korlátai gyerekkel).

Egyébként Eplény nem rossz hely (próbálva objektív maradni adtam két csillagot), viszont a hely adottságai nem túl jók parkolás szempontból (vsz. ezen javítani létkérdés lenne) a liftek meg a pálya összekötettése megint sok kivánnivalót hagy maga után a tegnapi tömegnél meg kifejezetten balesetveszélyesnek tartom (gyerekkel, pláne ha az fáradt is) az elrendezést (de ezt már mások is írták).

maci-laci
Jópárszor jártam a sógoroknál a tegnapihoz hasonló tömeget ott még soha nem láttam. Igaz lehet kevesebb a kieső/bénázó a lifteknél (ez szükségszerűen a tanulással jár, szóval nem degradáló szándékkal írtam).
ervinsi
8 élménybeszámolót írt
8
10 éve tag
2014.12.30. 21:12
Jópár év kihagyás után idén úgy éreztem (éreztük) két gyermekünk eljutott abba az életkorba (5, 7) amikor elkezdhetnek ismerkedni a síeléssel. Idén második alkalomnál Eplényre esett a választás.
Korábban még soha nem sieltem Magyarországon. Gondoltuk gyerekekkel könnyebb, ha egy relatíve közeli helyre megyünk (bár tavasszal Murau távolsága is elviselhető volt).

Na ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna. Amit most írok biztos nem lesz címlapos írás, de hátha a tanulságok hasznosak lesznek másoknak.
Szóval aki ma ott volt az tudja, hogy ehhez hasonló tömeget kevés helyen lehet látni. Nekem emlékeimben majd egy évtizedre kell visszamenni (Jasna, Chopoc) aholis is 1/2-3/4 órát kellet várni a felvonóra. Itt mivel a liftekhez közeli parkolóban nem volt hely csak a távoliban (fél 1 környéke), kb. 30 percet kellett várni csak a kisbuszra ami a felvonó/pénztár/büfé közelébe visz (a távoli parokoló környékén semmi sincs). Mire végre megérkeztünk a felvonó közelébe újabb 5 perc volt a WC és ki tudja mennyi a pénztár meg az ez első felvonó (masszív sor a beülősnél ill. a csákányosnál is). Mivel itt már mindkét gyerek elkezdett fázni, benti büfére meg (lehet csak helyismeretünk hiánya miatt) nem láttunk lehetőséget itt adtuk fel. 4 óra nettó autó + be és visszaöltözés (pakolás) 0 km sí.
Szóval a tanulságok:
- Iskolaszünetben (hétvégén) csak távoli helyek jöhetnek szóba. Már Szlovákia is necces.
- Legkésőbb 9-re oda kell érni, hogy biztosan legyen a közeli parkolóban hely (gyerekekkel ez távolról indulva nem éppen könnyű, de csak így van értelme).
- Távoli parkolóban busz sorba soha nem állunk be (visszafordulunk).

Bár a szervezés elfogadhatónak tűnt, a végeredményen ez mit sem változtat. Egyszerűen több embert próbáltak odaszervezni mint a hely kapacitása.
A pálya szervezése is érdekes mert a beülős felvonó min 2 méterrel magasabban van mint a pálya vége ami aligha hozható lendületből azon a pályán (pláne meg olyan napokon amikor a tömeg miatt ez rendkívül kockázatos).

Szóval lehet még egyszer hétköznapon próbát teszünk, de ha a befektetett energiát és a síelés arányát tekintem ma az siralmas volt ma Eplényben. Lehet, hogy pl. Ausztria drága, de ott minden órában akár 20-30 perc nettó sielés is összejöhet átlagos sítudással (jobb sítudás, sajnos ott is rontja az arányt...).
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.