Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tervező által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (79)Időben csökkenő Időben csökkenő
Tervező
84 élménybeszámolót írt
84
9 éve tag
2024.02.18. 19:31
Úgy, hogy a bérlet mindhárom területre érvényes. Saalbach-Hinterglemm-Leigang-Fieberbrunn- ZaSee- Kaprun alsó pályák és Kitsteinhorn.
Saalbach-ból egy buszmegállónyi út a ZaSee bekötő kötélpályához.
Tehát ha megveszik a kedvezményes bérletet, utána a 20+x fő úgy oszlik el a területen ahogyan akar....Jó ötlet! Még csak az sem kell, hogy ismerősök legyenek
Előzmény: (WéberF 220832)
Tervező
84 élménybeszámolót írt
84
9 éve tag
2024.01.03. 20:01
Kedves Bagolyirtás iránt érdeklődők !

Évek óta hajtogatom, hogy egy felvonós szánkópálya üzletileg biztosan megérné, mert itthon nincs, nagy a kereslet iránta. A felvonóhoz való szánkó vontató függeszték létezik. Aránylag kevés havon is működhet.
Mivel közel van MSZI-hez is, "ki lehetne húzni a méregfogat" hogy nem lehet szánkózni a sípályán, mert adva volna a lehetőség, hogy hol lehet!
Akit érdekelnek részletek, írjon közvetlenül nekem.
Előzmény: (Síhuhu 218440)
Tervező
84 élménybeszámolót írt
84
9 éve tag
2023.12.23. 10:33
Nem az én elsődleges tisztem megválaszolni, de a hírekből is lehetett látni.
Támogatást Eplény és Mátraszentistván kapott az új liftekhez, de az a beruházás 25%-a sem volt... Sátoraljaújhely különféle dolgokra, Bánkút és Pécs síház felújításra.(ez utóbbiak alig haladták meg egy családi házzal kapcsolatos beruházási költséget, tehát pályafejlesztés stb eleve ki volt zárva) Kékes semmit nem kapott. Dobogókőnek és Visegrádnak Magyar Közlönyben megjelent támogatás ígérete kb 5 évvel ezelőtt. Semmit nem kaptak !
Ezen kívül Normafa van, de az mindenki előtt bőven ismert a sajtóból.
Nagy-Hideghegy pusztul, 4 elvileg működő felvonóval, egy pályára kiépített hóágyú rendszerrel. Csak ellenállás van mindenütt, de az bőven és ingyen...
Kékes északi pálya felejtős, lassan gyalog sem szabad rámenni a "környezetvédők" miatt.
Továbbá néhány újonnan alapított síiskola kapott támogatást, de tényleg fejenkét 1-2 mill Ft nagyságrendről van szó.
Szóval a többi sportággal összehasonlítva még morzsák sem...
Előzmény: (zojuhasz 219858)
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
Tervező
84 élménybeszámolót írt
84
9 éve tag
2023.12.09. 12:15
Kedves Zoli, és Mindannyian,

én műszaki oldalról ennyit tudok.
Zárjuk rövidre:
https://kekesteto.hu/sieles/ oldalon az elérhetőségeken keressék a sízők az üzemeltetőt.
Azt tudom tapasztalatból, hogy a "letaposott hó" és ami géppel megmunkálható nem ugyan az . Mert az sem lenne jó, ha a gép felkapja, utána meg füves földes foltok maradnának.
Azt ígérem, hogy jövő héten felveszem a kapcsolatot a vezetőjükkel, megkérem, tegyen fel információt "első kézből"
Én is azt szeretném, ne maradjon így .
Előzmény: (TZoli 219575)
Tervező
84 élménybeszámolót írt
84
9 éve tag
2023.12.09. 10:52
..bocsánat..: "ingyen szánkózhassanak"....
Előzmény: (Tervező 219570)
Tervező
84 élménybeszámolót írt
84
9 éve tag
2023.12.09. 10:42
A probléma nem a szándék.
Vissza kell térnem a hóra, éppen tegnap olvashattátok Visegrád hírét, a 25-30cm-es természetes hó nem viseli el a taposó gépet.
Előkészített pálya nélkül ma már nincs sízés, ezt be kell látni.
Megtévesztő volt a tavalyi látszat, hogy letaposott pálya. Sajnos csak a legtetejére volt igaz, nem tudtak lehavasítani még a csákányos köztes beszállójáig sem. Így sajnos nem lehet üzemelni.
Vagyis alapvető tévedés az, hogy a szánkósok kedvéért havasították be azt a szakaszt saját költségükön óriási áramszámlával, hogy ingyen sízhessenek.
A terv a végig havasítás volt, ami vízhiány miatt megbukott.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy ha a hírekben megjelenne, hogy üzemel pl. a tányéros felvonó, csak az, rengeteg ember tódulna, (mert ugye ez mégis csak "Kékestető") azon kívül a szánkósok, akikkel nem lehet megértetni, hogy sízők közé csúszni baleset veszélyes. Akkor sem egyszerű, ha minden lift teljes hosszában menne, de akkor legalább nyilvánvaló indok van a tiltásra. Csak anyázás lenne, amire senkinek sincs szüksége.
Ezt is figyelembe kell venni.
Előzmény: (magnum56 219566)
Tervező
84 élménybeszámolót írt
84
9 éve tag
2023.12.08. 18:37
Kedves Sítársak !

Nem vagyok felhatalmazva az üzemeltető helyett, de mivel 1984-ben terveztem oda a (nemrég kicserélt) tányéros felvonót, a következő információkat megosztom:

A terület a Magyar Állam tulajdona, Gyöngyös város területéhez tartozik helyrajzilag is (ugyanúgy, mint pl. Sástó) Tehát nem egy vállalkozás, cég, vagy magánember tulajdona.
Tehát ki fogja elintézni, hogy legyen "tulajdonosváltás" ? Ami ugye a leírtakból azt jelentené, hogy magántulajdonba kerüljön, mert mi más lehet, ha most állami...

Volt ott politikus, aki szeret sízni, és ki is jelentette, hogy ö 2018-ban már kabinos kötélpályával fog a Kékestetőre utazni...
Feladat: aki tud, keressen más "politikust"

Sajnos ez eltelt 39 év alatt azon kívül, hogy az előbbi hozzászólásban említett magáncég telepítette a jelenlegi felvonókat, ( bérleti szerződéses konstrukcióban) és rendbe tette a lepusztított éttermet, WC-t helyezett el, senki mást nem érdekelt.
Több "akció" volt a fejlesztésre, a múlt rendszerben és ebben is, akit érdekel hol buktak el, nyomozzon utána.
Az északi területet a méregzöldek annyira lefoglalták, hogy még a gyaloglást sem engedik meg, az ún. "Kardio-tanösvényt" is meg kellett szüntetni, ami pedig szakszerűen a szívbetegeket szolgálta ill. betegség-megelőzési jelentőségű "találmány" Kardiológus orvos eszelte ki, szakszerűen.
Legnagyobb probléma a víz. A felmenő vízvezeték állami/vízmű tulajdon. olyan régi csövekkel, hogy ha rendesen megnyomná valaki szivattyúval, ez egész szétesne. (Ez a szennyvíz elvezetésre is igaz)
Még nagyobb probléma az évtizedes csapadék hiány. A víztározó ez elmúlt években néha majdnem fenékig lett ürítve, hogy egyáltalán ivóvize legyen a környező településeknek.

Mátraszentistván annyival van előnyben, hogy van egy patakocska, ami eddig mindig folydogált annyit, hogy idény elejére fel lehetett tölteni a tárolókat.
Kékes környékén a források többsége is elapadt, mint írtam, az ivóvíz ellátáshoz is kritikusan kevés.

Amúgy a felvonók üzemképesek, megfelelő természetes hó esetén egy -két nap alatt felszerelhetők a vonszolók és indíthatók.

A közösségi oldalra ennyi elég talán.
Tervező
84 élménybeszámolót írt
84
9 éve tag
2023.11.30. 11:56
Nem kell pánikolni,

a felső kb 100 m-t kell óvatosan lassan fordulgatva megtenni. Alig láttam rajta bukást, sőt, talán egyet sem, mert mindenki látja a körülményeket.
Valóban nagy élmény, amíg csak a Leogang kör volt, kétszer is meg lehetett tenni egy nap. Most már választani kell, ez, vagy Fieberbunn felé, vagy kis buszozás és Zell am See...
Lényegében bármilyen gyorsak is az új liftek, még mindig az utazási idő az ami korlátozza a megtehető távolságot (persze rutinos jó sízőt feltételezve)
Egy idősebb sítársam (sajnos elhunyt már) aki sok pályát bejárt azt mondta:
"drágább helyek vannak, de jobb nincs"
Nem kell vele feltétlenül egyet érteni, csak azért írom, hogy BÁTRAN , menni kell és élvezni .
Valóban, fordítva nem lehet körözni, csak Saalbachból vissza a Schattbergre, vagy busz Schönleiten aljától Saalbachba.
De érdemes így is menni, mert más pályák.
Előzmény: (oragod 219378)
Tervező
84 élménybeszámolót írt
84
9 éve tag
2023.11.29. 20:44
Isten segítségével 33 éve járok Hglemmbe. Ez alatt 2-3-szor volt olyan a 2a mint az álom. Amúgy ezen a szakaszon igazán van "sport értéke" a sízésnek, nem csak szórakozás...

Kezdetben mellette (Jausern) volt egy csákányos lift is, amit senki nem használt.. hamarosan el is tűnt. Gondolom mindenki boldog volt, hogy letudta ezt a szakaszt.
Érdekes amúgy, hogy szemben a schönleiteni alsó pályák sem ennyire gonoszak, (már mint ha van rajtuk hó) pedig az jobban benapozott oldal mint ez. Jó, kevésbé meredekek...de érdekes módon ennek nem csak a meredek része buckásodik.
Na, és korábban (1990-es évek eleje) hóágyú sem volt itt (sem) talán a Zwölferen volt 5 db. Az 1991-es VB után indult rohamos fejlődésnek.
Az volt az igazi Zwölfer északi.. szikla, fű, hó...akkor ki is volt írva, hogy "csak gyakorlott sízőknek vagy síoktatóknak" ( akkor azért az első is alig, a második biztosan nem voltam, csak fiatalabb)
Tervező
84 élménybeszámolót írt
84
9 éve tag
2023.02.14. 20:08
Már 32 éve járok ide. Egy -sajnos már elhunyt -idősebb sítársam mondta:
"vannak drágább helyek, de jobb nincs" (Ő sok felé volt sízni)
Ha még fájdíthatom valakinek a szívét, szállásunk ajtaja a kabinos felvonó alsó állomásától 12 m-re van...közelebbi pályaszállás a gépház lenne, de nincs benne ágy.
(Érthető módon foglalása, "kihalásos alapon" lehetséges, de még én is szeretnék menni)
Előzmény: (oszib 215261)
Tervező
84 élménybeszámolót írt
84
9 éve tag
2023.01.22. 21:19
Vendel rejtve, de mégis kimondta az igazságot:

Most ugye gyakorlatilag nincs ott semmi, csak menedékház egy-két dolgozóval. Arra éppen hogy elég a kapacitásuk (remélem, az új működtetőt nem ismerem) Ennyi. És minden tele van szeméttel (Sajnos nem csak itt)
Azt kellene megérteni, hogy a természetvédelem nem az, hogy magára hagyjuk, íme, ez az eredménye.
Ha lenne infrastruktúra, pl kötélpálya a hegyre, az embertömeg valamennyire terelve lenne, (mert ugye eleve nem a terepen haladna, a lustaság itt előny , a kötélpályáról általában nem dobnak le szemetet, ha mégis, a végállomáson fülön lehet csípni. Több személyzet, a bevételből lehetne szemetes edényeket telepíteni és rendszeresen üríteni, a leszállítás is egyszerűbb lenne.
Most mondhatjuk, "ingyen rombolnak"
Tehát nem az a baj, hogy sokan vannak, hanem sokan, szervezetlenül, kontrollálatlanul, még az sincs aki a szemetelőt hatóságilag megbüntesse.
Sajnos ami "ingyen van" annak nálunk nincs becsülete legtöbbször, én így tapasztaltam, az élet más területén is.
Előzmény: (VÁrpád 217386)
Tervező
84 élménybeszámolót írt
84
9 éve tag
Topik: Bánkút
2023.01.19. 19:15
Egyet be kell látni, függetlenül attól, hogy a "természetvédelem" Lillafüreden nem partner.
Csak az "eladható " már, ami valamennyire szolgáltatásban összemérhető az alpesi pályákkal, és Magyarországon főleg a realitás nem az extrém fekete-piros pálya, hanem a minél szélesebb sportolói kör egészséges szórakoztatása. Ezen feltételeknek a lillafüredi volt pálya nem felel meg, nem is tehető azzá.
Ami járható lenne, igen, libegővel felmenni, és ha van természetes hó, sífutás, (persze nem kell futni...) túrázás az erdei utakon Bükkszentkeresztig vagy bármerre. Szerintem ezt semmiféle hatóság nem tilthatja meg, mert ha nyáron sétálhat ott gyalog, akkor sílécen miért nem?
Na, ez még nincs kipróbálva. Sajnos nálunk- tisztelet a kivételnek - sízés alatt mindenki a lesiklást (alpesi szakág) gondolja. Pedig a túrázás nyitva áll még a csípő- és térdprotézises emberek előtt is, ami ugye az alpesi, lesikló sízésnél -kamikázékat leszámítva- minimum akadály .
Előzmény: (magnum56 213250)
Tervező
84 élménybeszámolót írt
84
9 éve tag
2022.12.24. 15:17
Kedves Robin, és minden érintett,

valóban ronda és káros.
Másutt már javasoltam megoldást -sajnos nem készítették el.
Ugyanis nem az okozatot kell megszüntetni, hanem az okot, az pedig filléres megoldás: hogy ne ázzon be ! És akkor nem is folyik ki semmi....
Jelzem ez üzemeltetőnek , lehet, hogy ezt nem olvassák, (többség inkább facebook-ozik úgy látom)
Egy műbőr "sapkát" kell húzni a függeszték szárára, ami letakarja szépen ezt a gumirugós részt, és sosem megy bele az eső....
A kötél nincs kenve, a görgőkben zárt csapágyak vannak , a himbákban műanyag perselyek egész kevés kenőanyaggal, szóval más forrása nem marad a kosznak mint ez a gumi.
(A görgők gumija is kissé forgácsolódik, de az néhány fordulat után már száraz, és lényegesen keményebb anyag.)
Előzmény: (Robin 216839)
Tervező
84 élménybeszámolót írt
84
9 éve tag
2022.12.22. 09:00
Csöpögés:
Nem kenőanyag, de kellemetlen. Amikor nedves az idő, eső után, vagy beolvad a hó, a székeket tartó cső gumirugó-betétjéből oldódik ki némi feketeség (gyakorlatilag korom, minden gumiban van)
Ez Ausztriában is így volt, kérdeztem az üzemvezetőt, ahonnan az eplényi pályát vettük. Ott sem tudtak vele mit csinálni, kiszáradt és elmúlt....Egy fehér ruhás hölggyel volt nagyobb problémájuk emiatt....
Az újabb 6-8-as székeknek más a felfüggesztése, illetve ha van tető és lehajtják- már pedig ha nedves, havas, csöpögős az idő, akkor lecsuk - és nem veszik észre
Előzmény: (Hókupac 216818)
Tervező
84 élménybeszámolót írt
84
9 éve tag
2022.12.22. 08:53
Igen, röviden ennyi.
Sajnos az idén olyan kevés víz volt a Mártában, hogy a lakosság ivóvíz ellátása is kardélen táncolt.
A Bükkben a legtöbb forrás elapadt.
MSZI-nek még szerencséje volt a kis patakjával, hogy nem állt el teljesen az is.
Előzmény: (Hókupac 216817)
Tervező
84 élménybeszámolót írt
84
9 éve tag
2022.12.20. 11:25
Nem áskálódás,
Kékestető Gyöngyös városhoz tartozik, helyrajzi számmal, bárki ellenőrizheti.
Tulajdonos ezáltal a" Magyar Állam"

Valóban fájó, hogy 52 éve, mióta először ott jártam , több hamvába fúlt kísérlet után az ország legmagasabb pontja egy lepukkant ....
Holott úgy kellene kinézni, hogy aki felmegy, a szépségtől elálljon a lélegzete is (panoráma, rendezettség) ...
Előzmény: (kócos 216793)
Tervező
84 élménybeszámolót írt
84
9 éve tag
2022.10.19. 12:18
Bár csak még mindig "hatalmas" gleccsere lenne mindegyiknek....
Én látom a változást 1983 óta. Katasztrófa.
Tervező
84 élménybeszámolót írt
84
9 éve tag
2022.10.17. 21:34
Egészen konkrétan arról van szó, hogy Deák úr 2012-ben ajánlatot kért tőlem a felvonó szakértői vizsgálatára, meg van a levele.
De nem engem kért fel, valaki árban "aláígért"
Tehát vélhetően a felülvizsgálat megtörtént, és akkor 2017-ig az engedélye rendben volt.
Az időközbeni változások miatt ez a határidő folyamatossá váltott az 5 évenként esedékes szakértői vizsgálat megfelelősége esetén.
Tehát éppen idén lenne aktuális a vizsgálat.
Vagyis ha megfelelő műszaki állapotban találjuk, akkor hó esetén szabályosan működhetne-elvileg.
Olyan nincs, hogy valaminek nincs tulajdonosa, főleg úgy, hogy 2012-ig egyértelműen meg volt nevezve.
Egyszerűen rossz helyen keresik !
Nem sífelvonót kell keresni !
Mivel "anno..izmusban" devizát ilyen sporteszközre még szoc. országból sem lehetett igényelni, úgy érkezett be, mint a paksi atomerőmű "teherfelvonója"
Persze elképzelhető, hogy abból a listából időközben leselejtezték, "eltüntették"
Akkor ismer a könyvelés ("régen" így volt leltározáskor ) "fellelt készletet"
Én úgy vélem, ha valaki akarja, tudja rendezni a sorsát.
Előzmény: (WéberF 216248)
Tervező
84 élménybeszámolót írt
84
9 éve tag
2022.10.17. 18:12
Kedves érdeklődők !

A legutolsó információm 2012-ből származik. Akkor az ERBE tulajdona volt, mint eredetileg is.
Az ügyintéző Deák Zsolt volt, zsolt.deak@erbe .hu

A cég most is létezik, https://www.erbe.mvm.hu Bp 1117 Budafoki u.95 tel kp. 06-1-3824700, erbe@erbe.hu

Tehát szerintem nem gazdátlan, ha a "Jó gazda gondossága" esetleg nem is látszik a berendezésen.
Akit érdekel, keresse az urat vagy utódát, talán valaki tud felvilágosítást adni.
Előzmény: (Síhuhu 216244)
Tervező
84 élménybeszámolót írt
84
9 éve tag
Topik: Dobogókő
2021.12.03. 19:42
Kedves "Matematika,"


mennyi a valószínűsége annak, ha egy sífelvonó, melynek hajtó állomását teljesen lebontották, és új sem épül helyette az idén,
"pöccre" elinduljon?


(Ugyanis a vendéglátó egység bővítése miatt el lett bontva, teljesen)
következőutolsó
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.