Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Miért szeretem / nem szeretem Szlovákiát?

ÜZENETEK (453)Időben csökkenő Időben csökkenő
vasssy
1780 élménybeszámolót írt
1780
18 éve tag
2009.01.23. 17:28
Léha, kérhetnék egy rövid (vagy akár bővebb) beszámolót, hogy milyen lett a 6üléses Martinban? (Mehet a Martin topicba)
És ha fényképed volna, azt is szívesen nézném.
Köszi!
zsoci
552 élménybeszámolót írt
552
18 éve tag
2009.01.23. 16:38
Az egyik énünk pöröl a színvonalért, besír minden egyes le nem gyalult bucka miatt, ratrakért kiált, osztrák színvonalat vár, sírunk a fűtésért, de ha ennek megkérik az árát, akkor az már nem tetszik nekünk, akkor már egyből azzal az Ausztriával példálózunk, amelyik legalább száz éve kapitalista üzemmódban űzi a vendéglátást."

Úgy gondolom,hogy osztrák árakért jogosan vár valaki osztrák szinvonalat!
Egyébként szerintem a vita alapja is ebben rejlik.Eddig Szlovákia lényegesen olcsóbb volt és ezért az emberek bevállaltak szépszámú kompromiszumot.Viszont ha az árak jelentősen emelkedtek akkor jogos az elvárás hogy a szinvonal és a hozzá állás is arányosan javuljon,ugyanis megszünt a motiváció a kompromiszumok vállalására.És ekkor jön a jogos felvetés:Ha más országban ugyanazért a pénzért jobbat kapok, akkor miért is menjek ide? És szerintem ez független a politikától.
snow17
19 élménybeszámolót írt
19
16 éve tag
2009.01.23. 15:47
Én nem azt mondom, hogy ár/érték arányban verhetetlen, mert ez nagyon régiófüggő.
Pl. ha lenne egy egész hetem, már nem biztos, hogy Donovalyba mennék, pedig imádom azt a helyet.
Sajnos az Unióhoz történt csatlakozás a szlovák árakat is megemelte, nem is kicsit!
Már csak bizonyos dolgokat érdemes ott megvenni, de azért még akadnak kedvezményes tételek.
És aki keresgél egy kicsit, az találhat olyan sípályákat (és hozzá viszonylag olcsó, de korrekt szállást is), ami még mindig vonzóvá teheti a régiót azok számára, akik nem akarnak (vagy nem tudnak) több száz km-t haladni a sógorok felé.
Én is imádom a jó kis osztrák szállásokat, de azért az előbb említett Martinban is szívesen eltöltök egy-két napot, mert annak is megvan a maga fílingje. Hogy a többi eldugott, kevésbé felkapott helyről már ne is beszéljek.
pálinkás
408 élménybeszámolót írt
408
17 éve tag
2009.01.23. 15:41
snow17, szívemből beszélsz.
Éppen attól működik jól egy ilyen topic, ha mindenki beírhatja a véleményét vagy az őt ért (valós vagy beképzelt) pozitívumokat, negatívumokat. Aztán felnőtt emberek vagyunk, ezekből a véleményekből ki-ki szűrje le, fogadja meg azt, ami számára a legfontosabb, vagy leghihetőbb.
A baj mással van, de azzal nagyon - és erre szoktak itt szerintem sokan bepöccenni, többek között jómagam is. Amikor valaki ilyen-olyan okból objekív tényként (van ilyen egyáltalán - vagy minden tény objektív?) kezeli saját benyomásait, érzéseit, érzelmeit, és széles közönség előtt állítja, hogy Szlovákia szar, fejletlen, drága, veszélyes, stb hely, illetve ebből objektíve lekövetkezteti, hogy Szlovákiában nem jó síelni. Pedig attól, hogy ő nem szeret ott síelni, még nagyon is lehetséges ott jól síelni. Mint ahogy természetesen az sem jelenthető ki objektíve, hogy jó ott síelni, mert attól hogy én szeretek, másoknak még lehetséges nagyon is szar. Kinek úgy, kinek így. Nekem mondhatja bárki, hogy milyen gáz, barátságtalan nemzet, milyen szarok a pályák, milyen köcsögök a vendéglátók, bármilyen fikázást, nem zavar, mert igen sokat járok oda (is), és tudom, hogy nagy általánosságban nem így van. De annak, aki most kezd ismerkedni a sieléssel, vagy most szeretné kipróbálni Szlovákiát, nagyon félrevezető lehet, ha itt valakik osztják az észt, hogy Szlovákia a legszuperebb vagy legszarabb hely a világon. Miért nem elég annyi: ezen a pályán jó ez vagy az a szakasz. Azon a pályán rossz ez meg ez a lift. Vigyázat, ebben vagy abban az étteremben pocsék a kaja, vagy figyelem, ebben vagy abban a faluban a rendőrök a rózsaszín ház mögé szoktak beállni trafipaxozni. Ez lenne a fórum lényege, nem a durva csúsztatások vagy általánosítások, nem mások nézeteinek, véleményének vagy személyének ócsárlása, az alapigazságnak hitt, ténynek beállított butaságok magas lóról hirdetése.
A magam részéről igyekszem is az előbbiekre koncentrálni. Holnap megyek Chopokra, hajrá mindenkinek!
léha
3 élménybeszámolót írt
3
15 éve tag
2009.01.23. 15:26
snow17-tel értek egyet. Szlovákia ár-érték arányban verhetetlen. Persze nem a a top terepekre kell menni (Chopok, Donovaly...). Drága is (bár én lehúzósnak mondanám), zsufi is. De a kisebb helyeken nincs problema. Én speci a múlt hétvégén Martinban 2+2-es családommal síbérletekkel (2 napos, szállás+fp val, büfével 150 Eurt költöttem.
Mindez Lachtalban egy héttel ezelőtt pont 240 Eurt emésztett fel(és csak reggeli volt a szálláson). Azért írom ezt 2 terepet , mert ugyanazok a körülmények. Igen a lachtali kocsmáros kedvesebb, de Martinky ben meg 1,1 Eur a sör. És mindkét helyen találkoztam neveletlenül viselkedő honfitársakkal. Bár azt hiszem nyugatabbra mi is jobban viselkedünk.
Daddy
343 élménybeszámolót írt
343
19 éve tag
2009.01.23. 14:20
Én szívesen "fittyet hánynék" a korlátolt politikusok őrültségeire, de mint mindenütt, így Szlovákiában is van "vevő" ezekre. Korábban utaltam rá, hogy nekem is rongálták ott meg éjszaka az ott parkoló magyar rendszámú gépkocsimat. Az, hogy ez "célzott volt" abból következtethető, hogy a sorban egymás után parkoló kocsik közül, csak a magyar rendszámuakat érte kár.Az, hogy a helyi rendőrség reakciója az volt, hogy "az a legjobb ha szedelőzködünk és hazautazunk", számomra nem felháborító, hanem jelzésértékü volt.
Bíztos vagyok benne, hogy nem minden honfitársunk szenved el ilyeneket. Azonban engem cseppett sem vigasztalna az, hogy "ugyanakkor itt volt még 3000 magyar, akinek semmi baja nem történt". Az én bajom, az az én problémám. Öreg vagyok én már ahhoz, hogy most kezdjek el orosz rulettet játszani szlovák síút formájában.
snow17
19 élménybeszámolót írt
19
16 éve tag
2009.01.23. 14:05
Daddy:
ez egy korrekt és átlátható hozzászólás volt.
Abban igazad van, hogy ezek a topicok arra vannak, hogy mindenki tanuljon a más kárából, ne essünk ugyanabba a csapdába, mint póruljárt olvtársaink.
Nekem csak egy dolog lebeg a szemem előtt:
miközben itt néhányan kiragadnak egy-két kellemetlen momentumot, aközben ne sikkadjon már el az a tény sem, hogy szezononként több (tíz)ezer honfitársunk (és jónéhány egyéb nemzet gyermeke) tér haza Szlovákiából, maximálisan elégedetten az ott töltött időszakkal.
Nem vonom én kétségbe egy másodpercig sem azt, ha valakit kellemetlen élmény ért odaát, de nem szeretném, ha egy tájékozatlan informálódónak csak az jönne le egy ilyen topicból, hogy a szlovák sícentrumok xart sem érnek, mert: ... .

"Az, hogy Szlovákia nacionalista politikusai a szlovák identitás növelését, a nemzeti érzés fokozását a magyarellenesség útján kívánják megvalósítani sajnálatos, de ez ellen mi, magyar állampolgár síelők csak azt tehetjük, hogy nem ide járunk síelni."

Én ezt nem így látom.
Pont a kisembernek kell fittyet hányni a politikusok baromságaira, és szépen elmenni a szomszédba, és megpróbálni jól érezni magát.
Nem hiszek abban a kollektív bűnösségre hajazó teóriában, hogy egy országban csak nacionalista, bunkó, vendégutáló, lehúzós emberek vesznek részt a vendéglátásban.
Ez így egy nagyon igazságtalan és durva vád lenne azokkal szemben, akik nem kevesen vannak, és korrektül teszik a dolgukat.

És még 1x mondom: senki bűnét nem akarom védeni, engem is sok dolog zavar Szlovákiában.
De igyekszem mindig a pozitív dolgokat szem előtt tartani, és azokból építkezni, lehetőleg kerülve a konfliktusokat.
Higyjétek el, nem olyan nehéz, csak akarni kell.
Daddy
343 élménybeszámolót írt
343
19 éve tag
2009.01.23. 13:59
Az árak és a szolgáltatások összevetését én azért nem ebbe a topicba tartozónak itélem, mert ez nem a cím szerinti "szeretem" vagy "nem szeretem" kérdése, hanem a "ennyiért megéri" vagy az "ennyiért nem éri meg" problémaköre.

Van nyugat-európában néhány pálya ( itt direkt nem irom meg hogy melyekre gondolok, hogy vita ne legyen belőle) ahol nagyon "szeretek" síelni, de ritkán megyek oda mert azért az árárt én drágának tartom. Nem a pálya hibája, hogy én árban is mérlegelek. Tehát "szeretem" de nem járok gyakran oda.
A "nem szeretem" érzés szerintem kapcsolódhat a pályához pl. nem szeretem mert sziklás, lavinaveszélyes, bizonytalan időjárású stb., de Szlovákia kapcsán általában nem erről van szó. Igen kevesen panaszkodnak a pályára (az is inkább az ár-érték aránnyal összerfüggő), de annál többen a környezetből nyert hatásokra. És ezeket tényleg érzelemmel kezeljük, azaz szeretjük vagy nem szeretjük.
t.a.k.i.
6 élménybeszámolót írt
6
15 éve tag
2009.01.23. 13:14
Mindenkinek:)
...ez a "finnyás sznob" engem is "megfogott"...szerintem csak az ír ilyet akinek nincs összehasonlítási alapja.
Én is Szlovákiában tanultam meg síelni,jó volt ,szép volt akkor..
Talán mindenkit ért már atrocitás,de,ha síelni akartam megoldottuk..minnél bunkóbbak voltak,mi annál kedvesebbek..aztán megértették,hogy síelők vagyunk,nem magyar hősök akik behatoltak az ellenség területére..
Vonatkoztassunk el országtól,nézzük az árakat,lehetőségeket..
Donovaly TOP központ! A fél szezonban nem megy Nova Hola,mert kevés a hó..egy 800m hosszú pályán csúszhat 26 euroért..ilyen pályát ennyiért(ha megy minden 11km) bármelyik "nyugati" országban találsz...
Vagy,amíg te sorbanállsz én addig is csúszok..
Amíg te "csákányozol" "korongozol" adig ülök a felvonón és pihenek..
Számold ki,hogy arányaiban a szlovák pályákon te hány km-t csúszol 26 eu-ért és én hányat Olaszországban 29-ért..persze még mindig Szlovákiába a legocsóbb a sör a sípályán..
phon vacano
27 élménybeszámolót írt
27
16 éve tag
2009.01.23. 12:46
"Az egyik énünk pöröl a színvonalért, besír minden egyes le nem gyalult bucka miatt, ratrakért kiált, osztrák színvonalat vár, sírunk a fűtésért, de ha ennek megkérik az árát, akkor az már nem tetszik nekünk, akkor már egyből azzal az Ausztriával példálózunk, amelyik legalább száz éve kapitalista üzemmódban űzi a vendéglátást."

Hasonlítsd össze a szlovák pályákat pl. az alsó-ausztriai árakkal, hasonló tengerszint feletti sávban és hasonló pályahosszúságban természetesen. Érdekesek az árak, nem?

https://sielok.hu/siterepek/ausztria/also-ausztria/

https://sielok.hu/siterepek/szlovakia/
phon vacano
27 élménybeszámolót írt
27
16 éve tag
2009.01.23. 12:39
"Mert nekünk természetes, hogy Görögországban, Ausztriában és mindenhol kiteszik elénk magyarul az étlapot.
Mi milyen nyelven tesszük ki a német és angol nyelven kívül?"

Bogács pl. a lengyel turisták kedvelt helye. Találsz lengyel feliratokat az utcán, boltokban, találsz lengyel étlapot is.
phon vacano
27 élménybeszámolót írt
27
16 éve tag
2009.01.23. 12:32
"De hogy megnyugtassam Minerelt hogy ezt sem tudom politikai hozzászólás nélkül hagyni: a szovjet hatalom bevált technikája volt egy egyenes tárgyilagos támadást mindig egy SZEMÉLYESKEDŐ oldaltámadással kikerülni: ha valaki azt mondja neked hogy miből telik Audira a közszolgálati fizetésedből, mond arra rögtön hogy annak az apja meg egy tolvaj mert nagy a háza és ezzel rögtön a figyelem elterelődik a lényegről."

Ezt nem csak a szovjet hatalom használta, hanem ez egy ősrégi érvelési és logikai hiba aminek a neve ARGUMENTUM AD HOMINEM és azon belül is a leggyakoribb "tu quoque" típus.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_hominem

Itt kb. minden második hozzászólásban megtalálható de a legtöbb fórumon is hemzseg. Köszönjük meg hogy ilyen is van, ez ugyanis az egyik legmegbízhatóbb módszer az értelmetlen, sehova nem vezető vitáknak, aminek következtében kilométer hosszú topikok jöhetnek létre.
skyisthelimit
3 élménybeszámolót írt
3
15 éve tag
2009.01.23. 11:24
Daddy: +1, végre valaki, aki kultúrált módon leírja, hogy az ember miért nem megy Szlovákiába síelni...

...és valóban, ahhoz a szomszédhoz sem szívesen megyek át, akinek a szemében látom, hogy legszívesebben ledobna az erkélyéről.
RM
873 élménybeszámolót írt
873
19 éve tag
2009.01.23. 11:20
"Én nem akarom összevetni a szlovák pályák árait, szolgáltatásait egyik nyugat-európai pályával sem, mert nem erről szól ez a vita."
Szerintem pedig eppen ez a lenyeg, peldaul egy hetvegi sielesre kb. a kovetkezo lehetosegek vannak Budapestrol:
- Magyar palyak (Matraszentisvan, Epleny ). kb. 100km (reszben autopalya)
- Szlovakia (Donovaly, Chopok, Rozshegy ...) kb. 200km (nem autopalya)
- Ausztria ( Mönichkirchen, Stuchleck, ... ) kb. 300km (autopalya)

Es van pl. egy csalad/baratai tarsasag aki el akarja donteni hova menjen, a kov. szempontok alapjan:
- ho minosege
- palyak mennyisege
- varhato tomeg es sielmeny
- arak (siberlet, utazas, etel, szallas )
- estleg magyar nyelvu oktatas / ennek koltsegei
Ezeknek a topikoknak szeretem/nem szeretem abban kene segiteni, hogy eldonthesse az ember hova erdemes menni. Lassa tobb ember szemevel hol milyen elonyok/hatranyok vannak. ... Ezeket szepen leirja mindenki a masik velemenyet tiszteletben tartva az olvaso meg probalja kihamozni, hogy o hogyan latna ezt a helyet. Pl. attol hogy nekem tokeletesen megfelel meg Ausztriaban is a privatszoba folyoson WC-vel haziakkal egyutt hasznalt konyhaval, attol meg lehet olyan akinek mindenkeppen 5* szalloda, direkt a palya mellett, szaunaval ... kell.
Daddy
343 élménybeszámolót írt
343
19 éve tag
2009.01.23. 10:48
Valóban nehéz ügy, mert süketek párbeszédét folytatjuk.

A "miért nem szeretem" topic eredetileg arról szólt (volna), hogy akit valami negatív hatás ért az megoszthassa a többivel. Véleményem szerint ez így nem is haszontalan, mert bár "kétszer nem lehet ugyanabba a folyóba lépni", de kétszer be lehet menni abba az étterembe ahol méltatlanul bántak a vendéggel.
Az eredeti cél ott torzult, hogy ezt nem olvasnmányként, hanem vitaanyagként kezdték a fórumozók kezelni, és személyeskedésig fajuló összecsapások szinterévé vált ez a topic. Szegény djpeti kapott itt hideget-meleget, pedig az általa írt TÉNYEK általam is tapasztaltak.
Én évtizedekig jártam (Cseh)szlovákiába síelni, persze nem igazán elkötelezettségből, hanem más lehetőség hiányában. Az, hogy gondozatlanok a pályák, a szálláshelyek tábori körülményeket idézőek, hogy az éttermi illetve pélyaszemélyzet (talán az a legpontosabb kifejezés, hogy) kelletlen, természetes velejárója volt a síutaknak. "Ezek már csak ilyenek" gondoltuk. Persze lehetett kivételt is találni, de nem ez volt a jellemző. Mindanyiunkban felmerült előbb-utóbb, hogy ez az egész úgy néz ki, hogy itt "elszenvedik" azt, hogy síelők vannak, akik különböző szükségleteiket is (pl. enni, inni, aludni) itt akarják elvégezni.
Persze lehet csökkenteni az itt szerzett negatív élmények számát, ha reggel otthon kocsiba ülsz egész nap megállás nélkül síelsz, és este hazautazol. Ekkor nem fordulhat elő, hogy a pincér nem szolgál ki, a szállásadó mogorva, vagy a szoba túl hideg, illetve meleg. (Tapasztalataim szerint e két véglet volt. Vagy megfagyott a víz a pohárban, vagy szauna volt a szobában)
Különösen nem értek egyet azzal a minősítéssel, hogy "finnyás, sznob és nyugati stílushoz szokott embereknek" okoznak problémát az itt kifogásolt anomáliák. Szerintem síelni szabadidős pihenésünk alatt szoktunk, és a "szolgáltatótól" elvárjuk a korrekt kiszolgálást. Nem ingyen kérjük, illetve kapjuk!
Azt, hogy "Szlovákiához kell egy bizonyos fokú affinitás" én úgy értelmezem, hogy a síelés érdekében minden megaláztatást köteles vagy eltürni. Mazochista alkatok előnyben, de én ekkor sem vágyom bosszúságra vagy kárra. Kipróbáltam, és higgyétek el, nagyon rossz érzés egy idegen, ellenséges közegben tehetetlen, kiszolgáltatott résztvevője lenni az eseményeknek.
Én úgy látom, hogy senki nem vár Szlovákiában sem többet mint ami neki a pénzéért jár.De azt, hogy civilizált módon viszonyuljanak a VENDÉGHEZ, azt mindenképp.
Mint a Kárpát-medencében élő családok többségének, igy az én felmenőimnek is voltak tót "gyökérágai", de ezektől az emberektől is azt láttam, hogy a vendéget vendégként kezelik. Nem értem meg azt, hogy ez "hazai pályán" miért nem így működik.
Az, hogy Szlovákia nacionalista politikusai a szlovák identitás növelését, a nemzeti érzés fokozását a magyarellenesség útján kívánják megvalósítani sajnálatos, de ez ellen mi, magyar állampolgár síelők csak azt tehetjük, hogy nem ide járunk síelni. Ez nem szlovákellenesség, ez normális észjárás. Ki megy oda vendégségbe, ahol nem érzi azt, hogy (ha nem is szívesen, de legalább) korrekten fogadják.
És ha már a korrektség szóba került. Évek óta Franciaországba járok síelni (hosszabb utazás, de olcsó ár!)és aki már itt volt tanusíthatja, hogy ott sem "szeretnek" kitüntetten bennünket, de nagyon korrektek, és jó vendéglátóhoz méltóan udvariasak.

Magam részéről nagyon sajnálom, hogy fiatalkoromban sok élményt nyújtó helyszinek most kimaradnak az életemből. Olyan ismereteket, tapasztalatokat szereztem itt, amit a nyugat-európai sípályákon is jól hasznosítok( pl. buckasíelés, sziklás, jeges meredeken való síelés, és a korogos felvonó bíztos használata. Mert azért azt tudjuk, hogy aki a Csehszlovák pályán lévő felvonókat biztosan használta, az a világ minden felvonóján képes felmenni.)

Én nem akarom összevetni a szlovák pályák árait, szolgáltatásait egyik nyugat-európai pályával sem, mert nem erről szól ez a vita.
Megértem azokat is, akik valamilyan okból "elkötelezettek" Szlovákia mellet. Azonban azt az álláspontot nem fogadom el, hogy ha valakit még nem ért kellemetlenség, akkor szerinte ilyen nincs is, az csak nyafogás, túlérzékenység.
snow17
19 élménybeszámolót írt
19
16 éve tag
2009.01.22. 23:46
Nehéz ügy ez emberek.
Az a helyzet, hogy elég sok időt töltöttem már el Szlovákiában az utóbbi években, és van viszonyítási alapom, mert Romániában is volt szerencsém hosszabb időt eltölteni, ugyanakkor jártam már nyugati síterepeken is.
Én azt mondom (és ezzel nem kell egyetérteni), hogy vannak emberek, akiknek bizonyos terepek megfelelnek, másoknak meg nem.
Megmondom őszintén, hogy finnyás, sznob, és nyugati luxushoz szokott, és azt megfizetni bíró embereknek nem is ajánlom szívesen a szlovák sípályákat, még akkor sem, ha most már nekik is van az igényükhöz mért szállás és szolgáltatás bőven.
Azok menjenek St. Antonba vagy St. Moritz-ba.
Én úgy érzem, hogy Szlovákiához kell egy bizonyos fokú affinitás, ami nélkül kár oda elindulni.
Ez az ország nem Ausztria, és még sokáig nem is lesz az.
Viszont nagyon sok energiába és pénzbe kerül az, hogy mentalitásban és színvonalban odáig fejlődjenek.
Mondtam már az előző hozzászólásomban is, de megismétlem: engem is zavar egy csomó minden a szlovákiai vendéglátásban, és az emberek közt is van egy-kettő, akit orrbavágnék, de úgy érzem, hogy sokan könnyebbnek találják a kritikát megírni hosszú oldalakon át, semmint észrevenni a fejlődést, és meglátni a jót.
Távol álljon tőlem, hogy olyan embereket (bunkó pincérek, paraszt felvonósok, lehúzós kasszás nénik, köcsög szállástulajdonosok, részeg villanyszerelők, lejmolós rendőrök) védjek, akiket én is pofánvágnék.
De azért ne menjünk már el szó nélkül azok mellett, akik korrekten és minden igyekezetüket beleadva fáradoznak azon, hogy valami megváltozzon, hogy emelkedjen a színvonal (és ezt nem csak az üzleti érdektől hajtva teszik, hanem adott esetben csak egyszerűen a jobbítás kedvéért, még akkor is, ha ez esetleg üzleti hasznot hozhat).
Aki pl. régóta és rendszeresen jár Donovalyra, az láthatja a fejlődést.
Az ottani vezetőség folyamatosan kikéri azok véleményét, akiknek közük van a magyar vendégkörhöz, és elég gyakran meg is fogadják az ilyen emberek tanácsát.
Ők is akarnak pályákat bővíteni, összekötni más centrumokkal, de semmi nem megy 1 nap alatt.
Csak hogy mást ne mondjak: a régi csákányos helyére tervezett pálya engedélyeztetése és beindítása olyan kálváriával jár a különböző tulajdonviszonyok és a zöldek tiltakozása miatt, hogy azt az ellenségemnek sem kívánnám.
(A zöldek pl. a lécekről lekopó wax miatt akarták megfúrni a projektet.)
Más.
Engem is zavar, hogy pl. van olyan étterem, ahol régen kint volt a magyar étlap, és most a birka tulaj már nem fordít erre hangsúlyt, és eltűntette őket. Ő baja.
De erre van egy jó megoldás: azzal büntetem, hogy átmegyek a szomszédjába (ahol van magyar étlap), és ha nem kimondottan a könnyen megjegyezhető Bryndzove Haluskyra vágyom, akkor ott fogom a sok kis eurómat elköltögetni.
Viszont palinkas olvtárs jól mondja, a környéken elég sok étteremben van magyar étlap, sőt: többen van, mint nincs.
Éppen ezért érzem azt, hogy ez az egész követelőzősdi egy kicsit faramuci dolog, mert miközben mi Donovalyt magyarok által megszállt turisztikai központnak tekintjük, ahol természetes, hogy magyar étlapnak kell lenni az asztalon, aközben nem gondolunk arra, hogy adott esetben egy szlovák turista is jobban érezné magát, ha a közvetlen szomszéd országból átkerülve Budapestre (vagy bárhová!) szintén a saját nyelvén tudná olvasni a pacallevest, inkább elintézzük azzal a dolgot, hogy: "ááá, a szlovákok úgysem jönnek túl gyakran és túl sokan Magyarországra!"
Ez aztán az igazi magyar vendégszeretet!
Ne értsetek félre, nem akarok minden magyar kocsmába szlovák étlapot, de azért egyet-kettőt mutathatna nekem valaki, csak úgy érdekességként.
Mert nekünk természetes, hogy Görögországban, Ausztriában és mindenhol kiteszik elénk magyarul az étlapot.
Mi milyen nyelven tesszük ki a német és angol nyelven kívül?
És aztán van itt még egy-két érdekes dolog.
Az egyik énünk pöröl a színvonalért, besír minden egyes le nem gyalult bucka miatt, ratrakért kiált, osztrák színvonalat vár, sírunk a fűtésért, de ha ennek megkérik az árát, akkor az már nem tetszik nekünk, akkor már egyből azzal az Ausztriával példálózunk, amelyik legalább száz éve kapitalista üzemmódban űzi a vendéglátást.
Ne feledjük el, hogy egy csomó régi, még az átkosban felhúzott, és rettentően korszerűtlen épület vár még átalakításra, ami nem 2 fillér.
Az újakat létrehozni sem túl egyszerű feladat, mert egyrészt magasak lettek a telekárak, másrészt a szlovák ingatlanok árai valamiért eléggé megemelkedtek.
Nem akarok itt számháborúzni, mert nem tudom a pontos számokat, és csak a nagyságrendekkel vagyok tisztában, de pl. Donovalyban a fejlesztések olyan összegeket emésztettek fel, amelyeket sok más helyen is szívesen látnék, látnának sokan.
Évről évre emelték a ratrakok, a vízágyúk, a személyzet, a szálláshelyek, a beléptetőrendszer, és az éttermek számát és minőségét.
Egyre színvonalasabb rendezvényeket hoznak a környékre (szánhúzó EB, snowbord megaparty, stb.).
Tudsz Budapesten bérletet venni, ráadásul kedvezményes áron, forintért. Ugyanitt magyarul foglalhatsz szállást is.
Azt is mondtam már, hogy a 2 évvel ezelőtti hóhiány majdnem csődbe vitte az egész befektetést.
Nem mindegy, hogy egy olyan osztrák síterepet sújt a hóhiány, amelyik már a hosszú évek alatt kiépítette az infrastruktúrát, megvan mindene, és most elmaradnak a vendégei, vagy egy olyan szlovák centrumot, amelyik évekig nem emelt jelentősen jegyárakat, de egyszerre vesz több ratrakot, kiépít egy teljesen új beléptetőrendszert, felvonót újít fel, ratrakokat vesz, és hóágyúkat telepít, mindezt kőkemény hitelekből.
Nem sajnálom én őket túlságosan, de higyjétek el, hogy az ottani vezetőség is pont ugyanolyan elkeseredett a mostani rossz helyzet miatt, mint bárki más, aki érzékeny a témával kapcsolatban.

És még valami: engem is ért már néhány kellemetlen élmény Szlovákiában, de szerencsére még mindig több a pozitív élményem, mint a negatív.
És megmondom őszintén: én inkább ezekből merítek emlékeket magamnak, mint a néhány malőrből.

u.i.: egy kis Románia.
A régi, patinás síterepeken (Sinaia, Brassó, Bustény) olyan árak vannak, hogy hiába is fejlesztenének, ember nem fog ennyiért odamenni sízni.
Pl. egy menet a kabinnal 20 RON (1300 Ft.), és ez csak oda! Mivel lesízni nem tudsz a Caraimanról, ezért tuti fizeted a visszautat is. Lehet számolni!
Itt egy pálya, amit 30 éve figyelek:
http://www.mogosa.ro/galerie_foto/galerie.php?img=26
Nézzétek meg ezt a gyönyörű helyet.
Ez a székes felvonó olyan, hogy anno 40mp telt el a két szék között.
Igaz, hogy húztak felvonót egy másik völgyből, de az igazi fejlesztésnek még csak a közelében sem járnak.
Én lennék a legboldogabb, ha a HóShow-n a román standokon lenne már a tumultus, és nem Mariazellnél.
De az még odébb van.
Robin
2501 élménybeszámolót írt
2501
17 éve tag
2009.01.22. 23:04
Lehet hogy mindig csak szerencsém van a hely illetve az időválasztással ? :) Lehet ! :) Na akkor jövő hétvége ? :)
pálinkás
408 élménybeszámolót írt
408
17 éve tag
2009.01.22. 22:58
Lassan kialakul itt egy "vigyük el djpetit Szlovákiába síelni" mozgalom, hogy mi is saját szemünkkel láthassuk az őt ért sérelmeket és negatívumokat. Nem is rossz módszer...:)
maci-laci
3532 élménybeszámolót írt
3532
18 éve tag
2009.01.22. 22:57
Robi azért a Chopok dél topicban találsz élménybeszámolót djpetitől csak igen hátra kell menni az időben, oszt semmi mást.Ezt hiányoltam én is.
Robin
2501 élménybeszámolót írt
2501
17 éve tag
2009.01.22. 22:44
djpeti ! Végigolvastam az összes írásodat a kezdetektől indulóan. Rengeteget gondolkoztam milyen ember is lehetsz valójában de mindig csak arra a következtetésre jutottam hogy téged rendkívüli módon megáldott a sors pesszimizmussal.Mi magyarok úgyis tele vagyunk ezzel. :( Az írásaid között nemigazán találok pl:élménybeszámolót pedig te is megfordultál már pár helyen de túlságosan is erre a topicra orientálódsz !Ez eléggé keserűségre vall ! Tudod van az a bizonyos pohár ami félig tele van más szemszögből viszont félig üres. Nos mi abban különbözünk egymástól,hogy én megpróbálom mindig alulról nézni azt a poharat te viszont túlságosan is felülről nézed, sajnos. Engem is ért már 1-2 negatív élmény de minek írjam le ha ezek mind eltörpülnek a csúszás adta élmények és a jó társaság adta örömek mellett.De ha gondolod mondhatok. Polanára indultunk .Be volt zárva holott erről senki sem tájékoztatott minket a honlapjukon. Nem baj ,legalább eljutottam Chopok délre. Visszamondott egy utat az egyik társuk. Gond?Több hely maradt nekünk a kocsiban és az apartmanban.Álltunk sorba jegyért 20 percet a pénztáros nő értetlensége miatt donovalyn. És ? Elküldtem addig az egyik havert a hüttébe és megittunk 2 forraltbort a sorban.A teljesen jeges pályán taknyolva csúsztam tehetetlenül több 10 métert ? Felelősségre vontam a társaimat hogy miért nem fényképeztek le és jót nevettünk rajta. Na szóval mindenkinek vannak ilyen "élményei" de a nagy többség nem kerít ekkora feneket a dolgoknak hanam élvezi a havat. Levelem ne vedd bántónak és kioktatónak mert ez távol áll tőlem (viszont sem várom)csupán arra szerettem volna rávilágítani hogy próbáld egy kicsit más oldalról is nézni a dolgokat. Egyébként szivesen meginvitálnálak egy csúszásra egy jó társasággal ha elfogadod és reményeim szerint talán kicsit változni fog a szemléleted. :) üdv : Robi
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.