Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síelésünk kivesézése

ÜZENETEK (3138)Időben csökkenő Időben csökkenő
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2011.04.01. 13:42
Egyáltalán nem butaság, bár némi pontosítást fontosnak tartanék.

A mozgássor valóban nem nagyon bonyolult (bár paradox módon a párhuzamos lendület sokkal egyszerűbb a támasztottnál...). Szerintem inkább arról van szó, hogy a síelés nagyon változatos mozgássorokat jelent (ha már a szaknyelvről van szó: nyílt mozgáskészség). Ezek között nincs éles határ a jó és a rossz tekintetében, ennek megítélése inkább kompromisszumok eredménye. Mindenki kicsit máshol húzza meg azt a határt, amit nem szeretne átlépni, és persze a hivatalos tematika is definiál egy limitet. Én kénytelen vagyok mindig nagyon széles körben vizsgálni, hogy mi az, ami elfogadható, és nehezen megyek bele kompromisszumokba a pillanatnyi siker érdekében, ha hosszabb távon károsnak tartom az adott megoldást.

Viszont pontosítanék is (ha jól értem, amit írsz). Az élváltás előtt (a kikormányzás végén) az ívkülső láb nem lehet hegyláb. Hegylábbá csak a kanyar elején válhat. Egészen pontosan az ívkülső hegyláb, amíg a léc párhuzamos nem lesz az esésvonallal, és völgyláb ettől kezdve.

Bármilyen lendületről beszélünk (lendület = párhuzamos léccel végrehajtott a kikormányzás), mindenképpen párhuzamos léccel érkezünk. Tehát nincs szó hóekeívről (abban egyáltalán nincs párhuzamos fázis), viszont párhuzamos lendületről sem (abban nincs támaszhelyzet).

Hegytámasz esetén a kikormányzás végén az emelkedéssel együtt a hegyláb (ívbelső, leendő ívkülső) támaszba forgat a párhuzamos kikormányzásból. A völgyléc (volt ívkülső, leendő ívbelső), folytatja a természetes útját, hiszen még egyelőre ezen van a testsúly.

Völgytámasz esetén a kikormányzás végén, még az emelkedés megkezdése előtt a völgyláb (volt ívkülső, leendő ívbelső) lecsúszik, és így alakul ki a támaszhelyzet. A hegyléc (volt ívbelső, leendő ívkülső) helyzete lényegében változatlan, ugyanis a völgyláb lecsúszásakor óhatatlanul átvesz a terhelésből.

Tehát a völgytámasznál a támaszhelyzetet a völgyláb hozza létre (innen jön a neve), és egy ütemmel korábban (még az élváltás előtt), az élváltás pedig az erről való elrugaszkodás következményeként jön létre.
A támasztott lendületnél (hegytámasz) a hegyláb alakítja ki a támaszt, de csak az élváltással kb. egy időben, és nincs szükség elrugaszkodásra).
Mindkettőnél közös, hogy mindig csak az egyik láb tér ki a korábbi irányából, a másik folytatja azt.

Az előfordulhat, hogy egy párhuzamosnak szánt lendületből valahogy mégis támasztott lendület lesz. Ha nem sikerül jól az élváltás, megjelenik némi forgatás a testben vagy csak nem sodródnak be a sílécek az esésvonalba, könnyen támasztott lendület (hegytámasz) lehet belőle. Ha viszont elszúrjuk az előző kanyar kikormányzását, pl. passzívak vagyunk a kikormányzásban és túl nagy lesz a sebesség ("besokallunk") vagy valamiért nincs megfelelő éltartás stb. a kikormányzás végén kiszakad a sí, lecsúszik, és völgytámasz sikeredik belőle.

Visszaolvasva ez elég pontosnak tűnik, viszont ennek megfelelően nehezen érthető. Sípályán pár perc alatt megmutatnám, és sokkal érthetőbb lenne...
Előzmény: (klaci 116974)
klaci
2873 élménybeszámolót írt
2873
16 éve tag
2011.04.01. 10:32
"elég ácsorgós a stílusom"

A tiéd??? Én nem így láttam...
Előzmény: (Lackó 116976)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2011.04.01. 10:15
Na, erre nem is gondoltam, de jogos, hogy valószínüleg a térded miatt van a féloldalasság.

A csípőnél is láttam a különbséget, de azt gondoltam a kamerázás szöge miatt látszik így.

Persze hogy akaratlanul is (meg akarattal is gondolom)kiméled, az természetes.

Én épp amiatt, amit írsz, szeretem a rövidebb botot, mert az jobban "elfér" magam mellett, ha lejjeb megyek. (bár ez sajnos nem jellemző rám, elég ácsorgós a stílusom :-( )


Amit a másik témáról, azaz a térbeliségről írtál, az jogos. :-( Erről nem írtam, pedig valóban nagyon lényeges. A hegyen folyamatosan sulykolom is mindenki agyába, magyarázom, mutatom, de most valahogy elfelejtkeztem erről... :-)

A térded pedig remélem mielőbb teljesen meggyógyul!
(és akkor vége a sérülésre való hivatkozásoknak :-D )
Előzmény: (ozsi 116967)
klaci
2873 élménybeszámolót írt
2873
16 éve tag
2011.04.01. 10:01
Nagyot tévedek, ha úgy gondolom, hogy itt inkább a terminus technicusok csatája folyt egy tulajdonképpen nem is olyan bonyolult mozgássor elemzése kapcsán? Kivitelezni nem is olyan nehéz, de az elemzések és magyarázatok egy kicsit elbonyolították a kérdést, így mi amatőrök elvesztettük a fonalat.

Miről van szó? Jövünk lefelé a hegyről, szépen kanyarogva. A kanyart az ívkülső láb indítja hegyláb pozícióból, arra rá- ill. átterhelve. Addig marad hegyláb a hegyláb, míg át nem szeli az esésvonalat, utána már völgyláb lesz. Ugyanebben a pillanatban a másik lábunk völgylábból átváltozik hegylábbá, és a következő kanyart már ez a láb índítja a fentebb leírtak szerint.
Ha a valamelyik lábra rá- ill. átterhelést támasznak hívjuk, akkor egyértelmű, hogy a kanyart mindig hegytámasszal indítjuk. Ha az ívkülső láb az esésvonal átszelése után is támaszhelyzetben marad, vagy a támaszhelyzet megszűnése után valami okból (Ozsinál: lecsúszás) újra támaszhelyzetbe kerül, akkor ezt nevezhetjük völgytámasznak. (Tudom, Ozsi csak utóbbit tekinti völgytámasznak, és egyértelmúen valami hiba következményének.) Új kanyart pedig csak úgy tudunk indítani, ha felszabadítjuk a völgytámaszt és kialakítjuk a következő hegytámaszt.
Az egész folyamatot bonyolíthatja, hogy a kanyarokat
- hóekézve,
- nem hóekézve, de támasztott lendületekkel, vagy
- tisztán párhuzamos lécvezetéssel
oldjuk meg, de az alapelvek attól még alapelvek maradnak.

Nagy butaságokat hordtam össze?
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2011.04.01. 09:47
:-)

Így van, tanusítom, hogy igenis sikerült ráérezned fontos dolgokra, persze -ahogy lenni szokott- nem pont akkor kameráztunk, amikor épp minden összejött.
Előzmény: (Joci 116965)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2011.04.01. 07:29
Nyilván sokat dolgoztam a hírhedtségért, tehát kell alapjának lennie! Így komoly bátorságra vall, hogy elemezni mersz... ;-)

Jó meglátás, az okát nem tudom. Lehet ugyanis a térdem miatti féloldalasság (az kikormányzás végét és az élváltást másként csinálom az jobbkanyar végén, vigyázva a térdemre), bár ez nem volt meredek lejtő. A másik ok lehet, hogy a botozás nálam egy hosszú tanulás eredménye, mert régen kriminális volt. Emiatt is lehet féloldalasság (a filmen pl. a támasztott lendületben az egyik oldalra nem botozok, ami szépen mutatja, hogy a botozás mekkora különbséget okoz a kivitelben).

A kivágott képeken egyébként tisztán látszik, mekkora különbség van a két oldal között. A jobb kanyarban nem merem átengedni a csípőt a sérült térd felett balra a völgy felé, hanem elhúzom jobbra félkörívben. Így a bot alighanem hasonlóan mozog mindkét oldalon, csak a csípő kerül távol tőle.

Nekem tetszeni tud a kicsit szélesebb kartartás is, de csak a helyzetek függvényében. Ha nagyobb tempóval megy a rövidlendület, meredekebb a pálya, ennél jóval mélyebb helyzetek alakulnak ki, és így akkor sokkal szélesebben kellene például botozni, különben csak felhúzott könyökkel és vállal férne el a bot. Alkalmazkodni kell a helyzetekhez.

A másik gondolattal kapcsolatban szerintem az a fontos, hogy nem szabad kifelejteni a térbeliséget, azaz az "előre" és a "felfelé" kicsit félrevezető lehet, mert hajlamosak vagyunk mindent magunkhoz mérni. A kikormányzás végén a hegy felé dőlünk, tehát itt a felfelé a hegy felét is jelentheti, az előre meg a léc csőre felét. De közben már elindul az élváltás, a léc halad előre, és amit "előre" iránynak gondoltunk az előbb, az már közben a hátunk mögötti pontra mutat. Ugyanígy rossz irány a hegy felé mutató "felfelé". Ezért nem simán térdnyújtás és emelkedés történik, hanem eközben hagyni kell a súlypont völgy felé való átesését is. És jól írod, hogy a forgatás csak akkor indulhat, amikor már elkezd kialakulni a pozíció, addig semmi (utána is csak a léc hossztengelye irányába törekedve, semmiképpen nem oldalra).
Előzmény: (Lackó 116958)
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2011.04.01. 06:15
Igen, Lackó! Tudom, hogy támasztottuk a Kopralpei hegyet szorgalmasan. (Ezért nem is omlott még le :) és persze ezért jövőre is megtehetjük :) - na ezt csak a móka kedvéért -
A támasztott lendületeknek hála meg is jött az eredmény. Bizton állíthatom nem csak nálam mutatkozott, hanem az egész csoportnál.
És most megvilágosodván kimerem mondani én is völgytámaszt nem tanultunk. Ezt gondolatban jeleztem Ozsinak is, hogy értetlenül állok annak a kanyar kezdetnek a megindításával.

Csak szerettem volna tisztán világosan látni a szitut, ami evvel kapcsolatosan felrepült köztetek.

Bár tudom, hogy az esetemben kicsit szigorúbbal nézted mindig a mozdulatokat (mozgásomat), de ha nem így lett volna akkor az előre lépés is elmaradt volna a carving terén.
De kár, hogy videó arról nem készült amikor már ráéreztem, hogy mit is kell másképp csinálnom.:( Volt egy - két jó köröm. Szerencsére fotót készítettél róla és azok talán még beszédesebbek is. (hisz tudjuk a fényképező a legjobb TÉNY FÉKEZŐ.) :)

Üdv:
Előzmény: (Lackó 116951)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2011.03.31. 22:40
Na, mivel azt mondtad "hajrá", így én tényleg többször alaposan megnézegettem. Meg valahogy úgy tűnik, mintha tőled a legtöbben tartanának, és nem mernének kritikus szemmel nézni. És mivel én mostanában nem megyek hozzád vizsgázni, így bevállalom, lesz, ami lesz! :-)


Egyébként esküszöm, nem a hibakeresés vezetett :-), de valami feltűnt a rövidlendületnél. Ez "konkretén" a két kéz eltérő botozása.

A legtöbb esetben a jobb kar a test mellett szűken nyúl előre, a botszúrás (vagy a mozdulata) közelebb van a síhez, és a szúrás után, az emelkedésben alaphelyzetbe, -max test mellé- jön vissza.

A bal oldalon ezzel szemben a csukló kifelé fordul a szúrás előtt, a szúrás is mintha oldalra távolabb lenne. A szúrás után a bal karod sokkal jobban megy hátra (és kifelé), néha mintha még a bal válladat is hátralökné.

Ami zavaró, hogy nem teljesen szemből van a felvétel, így az is belecsalhat a látványba.

No, de a lényeg! Melyiket tartod a helyes botozásnak?

Én előre bavallom, szigorúan a test mellett botozás (és vessetek követ rám, de a "szabványnál" kicsit rövidebb bot) híve vagyok, nálam régebben komoly "vállelmaradásokat" okozott a hosszabb bot és a kifordított csuklóval botozás. Ezt csak azért írom, hogy ne tűnjön úgy, hogy először megvárom a válaszodat, majd azután arra bőszen bólogatok. :-)

Ja, hogy érthetőbb legyek (és hogy lásd, nem felületesen néztelek ;-)), kivágtam pár pillanatot:
http://postimage.org/gallery/5d649mll4/

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Más: annak, aki még nézegeti, felhívnám a figyelmét a második videó első részére. (forgatott, komótos kanyarok)
Nekem pár éve a mániám lett a beforgatásban a helyes csípőmunka és csípőhelyzet, rájöttem, hogy borzasztóan fontos.

Jól látszik, hogy az emelkedés nem csak egy síma térdnyújtás és súlypontemelkedés, hanem az emelkedés "tetején" a csípő még jön előre. Enélkül nincsen korrekt beforgatás és kanyarkezdet.
Mellé persze figyelendő, hogy nem csak a csípőt tolja előre, hanem szépen megy vele az egész felsőtest is! Tulajdonképpen nem is a csípő jön előre, hanem az egész felsőtest, ami mozgást a csípő indít. (így nem lesz belőle fejjel indított seggkidugós előrehajolás)

És még egy. Mindez nem a forgatásban történik, hanem az előző ív végén,tehát mindez megelőzi a beforgatást, csak ha már "fent és elöl van", akkor kezdődik a beforgatás!
Ez rettentően fontos.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ozsi! Remélem nem gond, hogy "belekötöttem" a botozás dologba, csak nekem valahogy "beleakadt" a szemem. Persze lehet, hogy nem látom jól a dolgot.

Amit a másik (csípőmunka-beforgatás stb) részben írtam, azzal kapcsolatban is szívesen fogadnám a "véleményedet a véleményemről".
Előzmény: (ozsi 116587)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2011.03.31. 21:36
Ejj, Joci, hát ezért "támasztottuk a lendületeket" olyan szorgosan február elején, hogy most úgy tűnj, mint aki még sosem csinált ilyet?
:-DDD

Völgytámaszt természetesen nem gyakoroltunk, tehát az jogos, ha nem tudtad hová tenni.

El kell ismerni, Ozsi korrekten, érthetően elmagyarázta.
(egészen úgy tűnik, mintha értene hozzá... ;-) )
Előzmény: (Joci 116941)
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2011.03.31. 20:46
Köszönöm! Így már teljes mértékben értem néhány nappal ezelőtti hozzászólásodat.
Üdv:
Előzmény: (ozsi 116938)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2011.03.31. 20:09
Lényegében erről szólt a korábbi kritikám a völgytámasszal kapcsolatban, és ezért tűnt el az oktatásból (a támasztott lendület ma már egyértelműen a hegytámaszt jelenti). Teljesen osztom azt a véleményt, hogy a völgytámasz egyrészt egy rossz kikormányzásra utaló hibajelenség, míg a másik oldalról megakadályozza a következő élváltás jó irányba történő megkezdését. Tehát tényleg zavaró.
Előzmény: (Joci 116935)
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2011.03.31. 20:00
Szia Ozsi!

Így már teljessé vált a kép. Köszönöm!
Támasztott lendület rendben. Meg hogy a hegyléc nyit támasz helyzetbe. Meredek hegyoldalban szinte mindig így jövök le.
De hogy a völgy felöli léc nyisson (csúszon le) támasz helyzetbe ebben a szituációban kicsit zavarónak érzem. Ebből hogy fog lejtő irányú kanyarvétel kialakulni?

Üdv:
Előzmény: (ozsi 116928)
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2011.03.31. 19:50
Laci!

A válaszoddal egyben megspóroltál nekem egy kisebb regény megírását. Hasonló kérdések tömegével ostromoltalak, de szerencsére válaszodba java részét sikerült befűznöd.

Ezek megértése, és művelése már művészi vénákat igényel. Kár, hogy reál dolgokban vagyok otthon. A humán dolgok tőlem messze esnek mint Makó Jeruzsálemtől.

Azért sikerült segítened.

Üdv:
vasssy
1780 élménybeszámolót írt
1780
18 éve tag
2011.03.31. 19:37
Gondolod ezek tán ki meri próbálni valaki oktató nélkül?!?! :-)
Én élvezem, még ha néha bele is keveredek és hozzászólni nem tudok...
Előzmény: (Szab 116929)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2011.03.31. 19:31
A jó síoktató bármeddig tudja bonyolítani... ;-)

Másrészt ha ennyit magyaráznék a hegyen, egyszer csak azt venném észre, hogy otthagytak a tanítványaim, és beszélhetek magamban. Azt a titkot meg egy fórumon úgysem tudja senki ellesni, hogyan mutatok be, vagy hogy hogyan választom ki a lejtőket és a kanyarok helyét!
Előzmény: (Szab 116929)
Szab
2070 élménybeszámolót írt
2070
18 éve tag
2011.03.31. 19:28
Felkopik a szakma álla, ha folytatjátok az online okítást....:))
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2011.03.31. 19:26
A sí szaknyelvében az általad leírtak miatt szoktuk kerülni a kanyarban a hegyláb-völgyláb kifejezéseket, helyette jobba szeretjük az ívkülső-ívbelső párokat, mert a kanyar szempontjából egyértelműbbek.

A hóekeívnek semmi köze a völgytámaszhoz, ugyanis a völgytámasznál lecsúszott a völgy felőli (ívkülső) léc, a hóekeívnél erről szó sem lehet.

A támasztott lendület az az irányváltoztatás, amikor a kanyart támaszhelyzetben (hóekeszerű tartás) kezdjük, és párhuzamos léccel fejezzük be. Különböző fajtáit nem a terhelés helyzete különböztette meg, hanem az, hogy a párhuzamos kikormányzásból a hegyléc nyílt-e támaszhelyzetbe (=hegytámasz), vagy a völgyléc csúszott-e le (=völgytámasz). Tehát nem a terhelés alap határozza meg, melyik támasztott lendületről volt szó. Egyébként a völgytámasznál inkább a hegylécen (ívbelső lécen) volt a hangsúly, míg a hegytámasznál a völgylécen (tehát az ívkülsőn).

Normál esetben a technikai elemtől függetlenül az élváltás előtt - mint ahogy a kikormányzás egészében - az ívkülső lécen (völgylécen) kell lennie a testsúlynak. Ez egészen addig így marad, amíg meg nem kezdődik az új kanyar, azaz optimális esetben a kanyar elején az ívbelső sí a terhelt, majd a repítő erők megjelenésével kerül a terhelés az ívkülsőre.
Előzmény: (Joci 116905)
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2011.03.31. 17:39
Szia Joci!

Na, most aztán (megint) kavarunk egyet. De engem felhatalmaztak erre tt a topikban, és amíg ezt vissza nem vonják, állok elébe.

Hegyláb - völgyláb:
Miután helyzetünk a térben állandóan változik, célszerű inkább ív külső – ív belső lécről beszélni.

Definíció:
Tekintve a közvetlen előzményeket, baromi nehezet kérsz, nem lesz könnyű olyasmit mondani, amit valamilyen szempontból ne lehetne megkritizálni.

Ezért nem akarok definiálni, helyette elmondom, hogy én hogyan látom.

Azt mondjuk jól látod, hogy a megérhetőség érdekében egy mozgássort részeire kellene bontani, és ha lehet, definíciókkal világossá tenni. Síelés közben azonban nem tudjuk szétválasztani az alapfunkciókat, (élezés, forgatás, terhelés), azok olyan szinten vannak egymásba épülve, hogy az a mozgásban pillanatfelvételek során keresztül is állandóan változik.

Lehet másként is elemezni, én az elemzéseimet a kanyar végétől szoktam indítani, ez az én kályhám.

Hogy ne komplikáljuk agyon, legyen egy hóekés kanyar, állandó támaszhelyzetekkel. Vegyünk egy egyszerű hóekés kanyarnak a végét. A testsúly a völgylábon. Támaszban. Lehet mondani, hogy völgytámaszban van? Szerintem igen, mert ez a helyzet. Egy másfajta definíció szerint völgytámasz az, amikor párhuzamos lécállásból csúsztatunk le támaszba. Ez is igaz. De már azonnal okot adhat egy vitatkozásra. Pedig a lényeg mindkét esetben ugyanaz, van egy megterhelt ívkülső lécünk, támaszhelyzetben. Másként jött létre, de a végeredmény ugyanaz. Ezért (is) nehéz a definíciók sorsa. Függhet attól, hogy honnan indítottuk. És függhet attól, hogy mi az eredmény. Én az utóbbira voksolok.

De menjünk tovább. Vége van az ívnek, (hóeke ív), el kellene kezdeni az újat. A hegyláb (is) kint van támaszban, de nincsen rajta súly. Most akkor ez támasz, vagy nem támasz? Helyzet szerint támasz. Ha párhuzamos lécállásból tesszük ki, akkor hegytámasznak nevezzük. Gyakorlatilag ugyanaz, támaszhelyzet súly nélkül.

Jó. De akkor ez most hegytámasz, vagy völgytámasz?

Most megint ki fogom tenni magam mindenféle kritikáknak. Vagy egyetért valaki, vagy nem. Mindenesetre, amit mondok, (bár egy igen nagy irodalommal rendelkezem), eddig még nem láttam leírva.

Szerintem ez a támaszhelyzet akkor vált át völgyi támaszból hegyivé, amikor a leendő ív külső, (most még hegy) lábunkkal – lécünkkel elkezdünk csinálni valamit annak érdekében, hogy elkezdődjön az új ívbe történő befordulás.

És mikor lesz ebből a hegyi támaszból völgyi? Amikor elhagyjuk az esésvonalat, és az addig hegyi (ív külső) oldalon lévő léc/láb völgyi (ív külső) oldalra kerül.

Az elemzésbe (hálisten) alaposan bekavar a manapság már a hétköznapok oktatásában is megjelenő csípő helyzet. De nem bonyolítom tovább, ozsi erről már írt valamelyik hozzászólásában korábban.

„Mert akkor az ív belső sí fokozott terhelése, ívkezdés az ívbelső léccel nem minősül völgy támasznak? Avagy völgytámasznak csak az minősül, amikor a testsúly átbillentésével az ív külső lába helyezzük a terhelés jelentős részét?”

Nos, ezt nem olyan nagyon értem. De, ha arra gondolsz, amikor a síelő az előző ív végéig ív külső sí belső éléről ugyanannak a lécnek a külső élére váltott terheléssel indít egy kanyart, hogy az völgytámasz –e, akkor az szerintem NEM VÖLGYI TÁMASZ, mert nincsen támasz helyzet. De lehet, hogy félreértek valamit a kérdésedben.

Maradok síbarátsággal:
Replaci
Hatékony síoktatás csoportoknak
https://www.kanyarsiklub.hu
Előzmény: (Joci 116905)
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2011.03.31. 09:22
Szervusz Laci!

Tudnál nekem mellékelni pontos definíciót a hegytámasz illetve völgytámasz definícióra. Ozsi már emlegette, hogy amit Aron is belinkelt már bizonyos értelemben idejét múlta. No meg őszintén bevallom már kezdem elveszíteni a fonalat.

Egy kanyarívben a láb helyzete a hegyhez figyelve folyamatosan változik. A kanyar elején mondjuk a bal láb még hegy felől helyezkedik, kanyarív végén pedig völgy oldali pozícióba kerül. A hegyláb és völgyláb fogalma számomra tiszta.
Kérdésem, hogy a támasz szempontjából(támasztott illetve párhuzamos lendületek esetében, mert ha jól gondolom hóeke ív esetén völgytámaszról beszélünk- bár az ív elindításakor a kiterhelt lábunk hegy felöli) csak azt a mozdulatot vizsgáljuk, amíg a támasz helyzete fennáll ( ív kezdés )?
Mert akkor az ív belső sí fokozott terhelése, ívkezdés az ívbelső léccel nem minősül völgy támasznak?
Avagy völgytámasznak csak az minősül, amikor a testsúly átbillentésével az ív külső lába helyezzük a terhelés jelentős részét?

Na már bele is gabalyodtam. Szóval szeretném először is pontosítani a völgytámasz és hegytámasz definícióját, mert igencsak érdekesnek találtam eszmefuttatásotokat ezek hasznosságáról, alkalmazásáról. De mielőtt végleges eredmény szűrnék le belőle szeretnék tisztán és világosan látni benne.
Üdv:
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2011.03.30. 22:24
Szia Joci!

Persze, a "sebességszabályozásra" többféle lehetőség van.

„Egy tanuló esetében ez a fajta gyors ívváltás még ilyen dinamikusan nem tud végbe menni. A "léc elszabadulás" ahogy írod részben ennek a számlájára is írható." írod.

Igen, úgy vélem látod, amire utalni próbáltam.

Most el tudnék kezdeni egy hosszú fejtegetést arról, hogy milyen módon lehet - szokták ezt a szituációt kezelni, (felkészülés, lapos pályán, stb...), de ezt ugye, minden valamirevaló síoktató ismeri, ezért nem teszem.

A bibi az, hogy a tematikák zöme (és a hegytámaszos út is ilyen), nem gondol azokra a tanulókra, akik túl rizikósnak tartják, amit kívánok tőle, (nevezetesen bátran indulj neki a völgynek, majd úgyis megfog a hegy). Ezért aztán, (ha nincsen megoldásom), inkább lemond rólam. Én pedig elveszítek egy tanulót, (illetve nem egyet, mert akár a csoport 30 – 40 % -a is lehet ilyen).

De, hogy én elveszítek, az hagyján. Nagyobb baj, hogy a jól és takarékosan síelő társadalom veszíti el ezeket az embereket. Amikor aztán már képes pszihésen legyőzi a félemeit, akkor kitalálja (ellesi) a berántásos befordulást, (flatterolást), ami rettenetesen gazdaságtalan és ronda, de tagadhatatlanul működik. Ha nem működne, nem csinálnák annyian..

No, megint elkalandoztam, bocsika mindenkinek.

Barátsággal:
Replaci
Hatékony síoktatás csoportoknak!
https://www.kanyarsiklub.hu
Előzmény: (Joci 116880)
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.