Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síelésünk kivesézése

ÜZENETEK (3138)Időben csökkenő Időben csökkenő
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2011.03.30. 19:06
Szia, Laci!


No van itt egy igazi "ördögi részlet". Tetszik, nem tetszik, a meredekebb pálya következtében a nagyobb gyorsulás a befordulás elkezdésének már az első pillanatában elkezdődik, (pszihésen még előbb). Bár a fenti idézetben nem ugyanezt mondod, gondolom, ezt nem akarod cáfolni. Nyitott szemmel figyelem a sípályákon történő oktatásokat, és ezerszer láttam az ebből a szituációból kialakuló "léc elszabadulást".

Egy ív befejezését követő új ív megkezdésére úgy gondolom optimális esetben az esésvonal keresztezésében kell megtörténjen. Hiszen ilyenkor működnek a síelőre ható erők a legoptimálisabban. Ebben a pozícióban a legjobb az él váltás akár párhuzamos akár támasztott lendület esetén. ( Ettől függetlenül ugye az élváltás történhet az esésvonal keresztezése előtt vagy után is. Ez szituáció kérdése. Amennyiben utána, úgy a kikormányzás végén tovább tudjuk a lendületet csökkenteni.)
Szóval esésvonal keresztezésében történő új ív kezdésekor tehermentesítés (bár a terheletlen léc hajlamos felgyorsulni azáltal, hogy nincs ívbe hajlítva, de pont az esésvonal keresztezésében nulla a lejtő irányú vektor ami hat a síelőre.) Egy kellően gyors élváltás esetén már az esésvonalba érkezés előtt megkezdhető a bekormányzás. Esés vonalban a legnagyobb a lejtő irányú erő ami a síelőre hat. Egy jó síelő ilyenkor már javában terheli a léceket és ezzel tudja kordában tartani a sebességét.Az én olvasatomban amit Lackó írt valami hasonlót próbált megfogalmazni. Egy tanuló esetében ez a fajta gyors ív váltás még ilyen dinamikusan nem tud végbe menni. A "léc elszabadulás" ahogy írod részben ennek a számlájára is írható.És ahogy Lackó is írta ehhez először a lapos pályán kell rendbe tenni a mozgás sorozatot.
Dinamikusan végre hajtott tehermentesítésre és a megfelelő súlyponti helyzet kialakítása mind- mind fontos a sebesség szabályozás miatt is.

Bár pszihésen tényleg már az esésvonal keresztezésekor sőt még előtte ki tud alakulni a túlgyorsulás esete.Ezzel nagy igazságot írtál. Nem tagadom ebbe a szituba én is sokszor bele esek. Ilyenkor már biztosan tudom, hogy el is fogom rontani a kanyart. Ebben az esetben vagy megállok és újra indulok, vagy a következő kanyarvételt már egyszerűen túlgyorsulom.

Üdv:
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2011.03.30. 10:32
Szia!

"No van itt egy igazi "ördögi részlet". Tetszik, nem tetszik, a meredekebb pálya következtében a nagyobb gyorsulás a befordulás elkezdésének már az első pillanatában elkezdődik, (pszihésen még előbb). Bár a fenti idézetben nem ugyanezt mondod, gondolom, ezt nem akarod cáfolni. Nyitott szemmel figyelem a sípályákon történő oktatásokat, és ezerszer láttam az ebből a szituációból kialakuló "léc elszabadulást". "

Nem, valóban nem akarom sem cáfolni, sem jobban elmerülni a témában. Legyen, ahogy írod, inkább hagyjuk szerintem.


"Ui. Kérem ne vegyél mindent magadra amit mondok, a személyes beszélgetést (általában) csak alkalomnak gondolom arra, hogy általánosságokról essék szó."

Nem vettem magamra, bár másoknak talán félreérthető lehet, ahogy épp az én írásomra (ami kimondottan a támasztott lendületről szólt, nem pedig "símisztifikáló" fejtegetésnek szántam) reagálva fejtetted ki a jó és nem jó síoktató közötti különbséget.

Lackó
klaci
2873 élménybeszámolót írt
2873
16 éve tag
2011.03.30. 10:22
Laci, most már világos. Fogalmi tévedésben voltam. A saját párhuzamos síelésemben kerestem azokat a bizonyos támaszokat, és mivel nem találtam, az egész témát félreértettem. De most már o.k., pláne hogy újra megnéztem Ozsi vonatkozó videóját. A DVD-t "ezerszer" láttam már, ott egyből felfogtam, hogy az a rész nem nekem szól, az itteni írások útvesztőiben mégis eltévedtem...

Azt hiszem, nem is olvasok többé ilyeneket... :-)
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2011.03.29. 17:38
Szia Lackó!

No ezért (is) gyönyörű ez a foglalkozás, hogy ennyiféle szempont jön elő már csak két ember beszélgetésében is.

Az ördög, ahogy mondani szokás, a részletekben van elrejtőzve.

"A nagyobb gyorsulás (meredekebb pálya miatt) ugye csak ezután -a kikormányzásban- kezdődik, tehát a gyorsulás kezelése, azaz az ív húzása egy másik dolog, a beforgatás módjától független." írod.

No van itt egy igazi "ördögi részlet". Tetszik, nem tetszik, a meredekebb pálya következtében a nagyobb gyorsulás a befordulás elkezdésének már az első pillanatában elkezdődik, (pszihésen még előbb). Bár a fenti idézetben nem ugyanezt mondod, gondolom, ezt nem akarod cáfolni. Nyitott szemmel figyelem a sípályákon történő oktatásokat, és ezerszer láttam az ebből a szituációból kialakuló "léc elszabadulást".

Hatalmasan meg tudja sokszorozni hatékonyságát az a síoktató, aki kezelni tudja ezt a problémát.

Ui. Kérem ne vegyél mindent magadra amit mondok, a személyes beszélgetést (általában) csak alkalomnak gondolom arra, hogy általánosságokról essék szó.

Replaci
Hatékony síoktatás csoportoknak!
https://www.kanyarsiklub.hu
Előzmény: (Lackó 116698)
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2011.03.29. 16:58
Szia Klaci!

Ozsihoz hasonlóan, (ritka kivételtől eltekintve), én is kihagyom a 2. pontot.

Lényegét tekintve (értsd ami a havon történik), az 1 - 2 pont annyira hasonlít, hogy a cél, (párhuzamos léccel történő ívbe befordulás) hatékony, látható elérése érdekében inkább egyéb megoldásokhoz folyamodom.

Replaci
Hatékony síoktatás csoportoknak!
https://www.kanyarsiklub.hu
Előzmény: (klaci 116703)
klaci
2873 élménybeszámolót írt
2873
16 éve tag
2011.03.29. 15:35
Én is erre jutottam...
Amúgy mottónek se lenne rossz...
Előzmény: (ozsi 116734)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2011.03.29. 15:15
A síelés nagyon egyszerű mozgás, csak hajlamosak vagyunk túlbonyolítani! :-)
Előzmény: (klaci 116731)
klaci
2873 élménybeszámolót írt
2873
16 éve tag
2011.03.29. 14:37
O.k. köszi, így akkor világos. Már kezdtem nem érteni, hogy miért nem értem. Szerintem Wferi is ezért "értetlenkedett", asszem...
Előzmény: (ozsi 116720)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2011.03.29. 13:14
Jól! Illetve akkor merül fel az 1. és a 2. ha valamilyen hiba miatt vissza kell nyúlni hozzájuk.

Én a hegytámaszt alkalomfüggően kihagyhatónak tartom, van más megoldásom is a hóekétől a párhuzamos lendület felé (gyerekeknél meg még kevésbé veszem elő).
Előzmény: (klaci 116703)
klaci
2873 élménybeszámolót írt
2873
16 éve tag
2011.03.29. 11:40
Megpróbálom újraértelmezni az olvasottakat és látottakat...
Arra jutottam, hogy a támasztott lendület egy átmenet a hóeke és a párhuzamos lendület között.

Vagyis a tanulási sorrend a következő:
1.) hóekés kanyarodás
2.) támasztott lendületes kanyarodás
3.) párhuzamos lendületes kanyarodás

Ha a 3.) pont szerint síelek, akkor nem igazán vetődik fel az 1.) és 2.) pont problemetikája.

Jól értem, professzor urak, vagy még mindig nem igazán?
klaci
2873 élménybeszámolót írt
2873
16 éve tag
2011.03.29. 11:30
Hát akkor közkívánatra...

Azért hagytam el a nick nevem felét, mert bonyolult volt így bemutatkozni (szóban, a pályán)...
És bár nem az volt a cél, de azóta fiatalabbnak is érzem magam... :-)
Amúgy anno is ezt szerettem volna, de valamiért nem volt lehetséges, most gondoltam, újra megpróbálom...
De különben is, ha Csabornak lehet új sisakja, nekem miért ne lehetne új nevem?
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2011.03.29. 10:41
Szia!

"Sok okosságot mondasz a hegytámaszról.
Részemről a vége a legkedvesebb, amit a „Mint sítechnika:” részben írsz. Ezt egy az egyben én is így gondolom."

Örülök, hogy így látod! :-)

"...Nekünk el kellene érnünk, hogy a tanuló egy idő után már mindenféle támasz nélkül is be tudjon fordulni a kanyarba..."

Éppen ezért van szükség szerintem(!) a támaszra, hogy azután el lehessen hagyni.


"... A tanulónak ebben a fázisban azonban a legnagyobb problémát a korábbihoz képesti nagyobb nehézségi erő, és az ennek következtében fellépő nagyobb gyorsulás KEZELÉSE jelenti."

Ahogy írtam, éppen emiatt tartom hasznosnak a támasztott lendületet, amivel nagy biztonsággal, kis tempóval és könnyen oldható meg a beforgatás. A nagyobb gyorsulás (meredekebb pálya miatt) ugye csak ezután -a kikormányzásban- kezdődik, tehát a gyorsulás kezelése, azaz az ív húzása egy másik dolog, a beforgatás módjától független.

"És ebből a szempontból nézvén én nem látok nagy különbséget a hóekés vagy hegytámaszos befordulás között."

A "gyorsulás" kezelése szempontjából valóban nincs is, illetve van. :-) A különbség a mozgás dinamikájában van. A helyes súlyponti mozgásokat -amelyek gyakorlatilag azonosak a párhuzamos lendületével- a támasztott lendülettel lehet megtanulni, begyakorolni.
Természetesen ehhez kell egy korrekten -még lapos pályán- elsajátított, dinamikusan síelt hóekeívelés. Ez igaz.


"Mint mondtam, ezek gyakorlati dolgok. Van ugye a szépen felépített tematika, ami nagyon jól működik papíron, jól működik jól síelőknél, amikor bemutatjuk egy lehetséges tematika egymásra épülését. És még működhet az un. jó képességű, (értelmezésemben bátor és hiszékeny) tanulóknál is."

Természetesen a "szépen felépített tematika" csak egy alap,amit mindig változtatni kell a körülményekhez illően, a fő irány, a célok persze maradnak ugyanazok.
Jó tematikával egy jó oktató így is tesz, nem próbálja mindenkire, minden körülmények között ugyanazt ráhúzni. De ezt tudjuk.


"De van itten némi foghíj, hiányzik néhány lépcső a két emelet közötti lépcsőházban."

Persze, hogy vannak foghíjak és hiányzó lépcsőfokok, hiszen kimondottan a támasztott lendületekről beszéltünk. :-)


"És ezek a hiányzó lépcsők elrettentő módon befolyásolják a gyakorlati síoktatás tanulók szempontjából történő megítélését. Mert tanítani és megtanítani nem ugyanazt jelenti. Előbbihez elég egy jól síelő oktató egy tematikával és egy hibajavítási listával felvértezve. Utóbbihoz szükségeltetik egy oktatási technológia."

Nincsenek hiányzó lépcsőfokok, csak nem írtam róluk, mivel a támasztott lendületre kérdeztél, és arról írtam.
Az oktatás hatékonyságáról, és a tanítványok megelégedettségéről nem volt szó, ezért erre természetesen nem is tértem ki.
A "jó oktató" mibenlétéről szintén nem beszéltünk. Persze semmi gond, hogy felhozod, valóban hasznos téma lehet, csak nem volt szó róla a támasztott lendülettel kapcsolatban.


"Miért mondtam el mindezt?
A hegytámasz olyan értelemben, ahogyan te azt leírtad, hatékonyság szempontjából (legalább is nekünk), nem jött be."

Nekem eddig csak ez jött be. Az elmúlt 24 évben (igaz, abból csak az utóbbi 12 valóban aktív), amióta tanítgatok, nekem csak ez az út jött be.
Sok mindent láttam, hallottam, olvastam, sőt többnyire ki is próbáltam -természetesen először mindig magamon!-, de a korrekt párhuzamos lendület meganulásához ennél jobb utat (mármint a támasztott lendület felől eljutva) még nem láttam.

Persze én is -mint mindannyian- közel sem tudok mindent a szakmáról, ezért teljesen nyitott vagyok minden újra, jobbra, hatékonyabbra. Bárki ötletét, elgondolását, tapasztalatát szívesen meghallgatom, és ha hasznos, megfogadom!

Laci
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2011.03.29. 07:00
Szia Lackó!

Sok okosságot mondasz a hegytámaszról.

Részemről a vége a legkedvesebb, amit a „Mint sítechnika:” részben írsz. Ezt egy az egyben én is így gondolom.

A előtte leírtakkal vannak fenntartásaim. Ezek leginkább gyakorlati dolgok. Nekünk el kellene érnünk, hogy a tanuló egy idő után már mindenféle támasz nélkül is be tudjon fordulni a kanyarba. Ehhez vannak ilyen – olyan technikák, (hegytámasz), melyeket alkalmazunk. A tanulónak ebben a fázisban azonban a legnagyobb problémát a korábbihoz képesti nagyobb nehézségi erő, és az ennek következtében fellépő nagyobb gyorsulás KEZELÉSE jelenti. És ebből a szempontból nézvén én nem látok nagy különbséget a hóekés vagy hegytámaszos befordulás között.

Mint mondtam, ezek gyakorlati dolgok. Van ugye a szépen felépített tematika, ami nagyon jól működik papíron, jól működik jól síelőknél, amikor bemutatjuk egy lehetséges tematika egymásra épülését. És még működhet az un. jó képességű, (értelmezésemben bátor és hiszékeny) tanulóknál is.

De van itten némi foghíj, hiányzik néhány lépcső a két emelet közötti lépcsőházban. És ezek a hiányzó lépcsők elrettentő módon befolyásolják a gyakorlati síoktatás tanulók szempontjából történő megítélését. Mert tanítani és megtanítani nem ugyanazt jelenti. Előbbihez elég egy jól síelő oktató egy tematikával és egy hibajavítási listával felvértezve. Utóbbihoz szükségeltetik egy oktatási technológia.

Miért mondtam el mindezt?
A hegytámasz olyan értelemben, ahogyan te azt leírtad, hatékonyság szempontjából (legalább is nekünk), nem jött be.

Maradok síbarátsággal:
Replaci
Hatékony síoktatás csoportoknak!
https://www.kanyarsiklub.hu
Előzmény: (Lackó 116549)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2011.03.28. 23:25
Azt tanítjuk, hogy lehetőleg rövid egyenes siklásból induljunk egy fél kanyarral (pl. támasztott lendületet én szeretek egyenes siklásból egy hóekével kikanyarodva kezdeni, és csak az első teljes kanyar lesz valóban támasztott lendület).

A rézsútsiklás nem szerencsés kezdeni sem, mint ahogy nem célszerű összekötni vele két kanyart sem (hacsak a közlekedési helyzet meg nem kívánja). Ugyanis a jó élváltáshoz szükségünk van a kanyarban ébredő erőkre. Ezek az erők viszont nincsenek jelen a rézsútsiklásban, így nagyon nehéz ebből indítani egy kanyart. Majdnem biztos, hogy ilyenkor a csípő ki fog lendülni a kanyar külseje felé.

Szóval a rézsútsiklás igazából közlekedési eszköz, a kanyart-kanyarra fűző harmonikus síelés esetén viszont kerülendő.
Előzmény: (WéberF 116659)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2011.03.28. 22:39
Szia Laci!

Bocsánat, de valahogy elmaradt, hogy megköszönjem a dicséretedet, pedig igazán jól esett.

De azért vigyázz, fura egy "etalon" vagyok én! Tele sok kisebb-nagyobb hibával, úgyhogy vigyázz, miket lesel el tőlem!;-)

A közérthetőségemről pedig annyit, hogy ma többször nekifutottam, hogy írjak valami okos és közérthetőt a völgytámasz vs. hegytámasz témában, de semmit sem sikerült összehoznom. Beletört a bicskám, na... :-)
Előzmény: (klaci 116184)
WéberF
2040 élménybeszámolót írt
2040
17 éve tag
2011.03.28. 22:16
Ozsi! Bocs! De ez nagyon magas labda!

"(Ha lehet, rézsútsiklásból nem érkezem, maradjunk inkább az előző kanyarból érkezésnél. Alapvetően rézsútsiklásból sose kezdjünk kanyarodni, abból jó nem nagyon származik...)"

Akkor hogyan is induljunk neki a pályának? Csakis kanyarból, lehetőleg az első - még el sem kezdett - támasztott lendületből, vagy egy szépen kivitelezett (állóhelyzetből indított) tehermentesítéses rövidlendületből?

Aztán a rézsútsiklásból csak a megállás marad ...?
Bocs, bocs, bocs!
Elnézést, sejtem, hogy itt már a síelés "főiskolája, ha nem az egyeteme" tananyagát feszegetitek, de igen sokan olvassuk elemi iskolások is, akiknek néha egyszerűbb a "jobb láb hátra, bal váll ráfordítva, jobb bottal fordulópont kijelölve" .. aztán ha estem egy nagyot, majd az oktató felsegít.

!!!!Soma!!!!! Nagyon szégyenlem magam, hogy így "belepiszkítottam" a tiszteletreméltó topik-nyitásodba, de az egyszerűbben érthető magyarázatokat (is) szeretném olvasni (jobb váll, bal váll, comb, alsó-lábszár, térd-hajlítás, egyéb testrészek - pl. fej, kar - tartások, mikor hogyan terheljek, merre dőljek - hegynek, völgynek?) - ...

WFeri
Előzmény: (ozsi 116637)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2011.03.28. 20:39
Támasztott lendület (vagy ha nagyon muszáj: hegytámasz) már langyos...! ;-)

(Ha lehet, rézsútsiklásból nem érkezem, maradjunk inkább az előző kanyarból érkezésnél. Alapvetően rézsútsiklásból sose kezdjünk kanyarodni, abból jó nem nagyon származik...)

Tehát érkezel, balra a hegy, jobbra a völgy. Terhelés a jobb lábon. A bal lábbal kitámasztasz hóeke helyzetbe, és eközben a csípő elkezd indulni a völgy felé, de a terhelt láb még mindig a völgy felőli. (Közben persze haladsz előre.) A hóekébe forgatott bal láb forgatása, az ott kialakult élhelyzet és a völgy felé induló csípő miatt elkezdesz kanyarodni jobbra. A kanyar miatt elkezdenek fellépni a repítő erők, amelyek miatt megjelenik a terhelés a bal lábon (tehát valójában nem ráterhelsz a bal lábra, hanem kialakul ott a terhelés). Amikor már elég nagy a terhelés a bal lábon, melléforgatod a jobb lábat, és innét kezdve párhuzamos léccel mész a kanyar végéig. (Nem mellékesen oktatási szempontból ez a melléforgató mozdulat a támasztott lendület leghasznosabb része.)

Talán érthetőbb megnézve, 1.40 körül, piros ruhában, szemből sajnos a jobbkezes kanyarban :-)
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:
Előzmény: (WéberF 116629)
WéberF
2040 élménybeszámolót írt
2040
17 éve tag
2011.03.28. 19:57
Nagyon értetlen (értelmetlen) vagyok.

A hegytámasz ezek szerint az, amikor elindulok rézsút siklásban egy balra felettem lévő hegyoldalból (eddig a súlypontom a jobb lábam alatt volt), bal lábbal kitámasztok, átbillenek a bal lábamon lévő léc belső (leendő ívbelső) élére, majd ettől kezdve nevezhető "völgytámasznak" a bal lábamra és az annak ívbelső élére történő terhelés?

Ha mindezt a megújult, „carving” technikával kívánom előadni, mi a lényegi különbség?

Vezetem a léceim élét (vagy azok vezetnek? leginkább jobb lábra terhelve) a tőlem balra eső hegyoldalból, billentek egyet a hegy felé (? átemelem a fenekemet), úgy csinálok, mintha élt váltanék, átbillenek a most már jobbra eső hegy felé, pedig valójában csak a testsúlyomat helyeztem át egy megnyújtott átmenettel a hegylábra (azaz hegytámasz helyett követtem el a nem annak nevezett „hegytámaszt”), majd „völgytámasszal” (ugyanazon lábamon) átvezetve folytatom siklást az immár tőlem jobbra eső hegyoldalban vezetett élekkel, testsúlyom nagyobb részét most már a bal lábamra terhelve. Mindeközben igyekszem könnyed , hegyre dőlő testtartást felvenni, felkészülve a következő élváltásra.
(Született balkezesként baloldali figurációban adtam elő a kérdésemet, nyilván nem okoz gondot a jobbos változat elképzelése sem.)

Továbbra is komolyan gondolom a tudományos fokozatok elérhetőségét. (A tudomány mindennapi életbe átvihetőségének reményében.)
WFeri
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2011.03.28. 18:34
Persze, vannak néha cifra, tényleg nehezen síelhető helyzetek. :-)

Ha az "elpattanó pozíció" alatt egy völgytámaszból elrugaszkodást értesz, én változatlanul amellett vagyok, hogy a két lécet terhelt, mélyebb helyzetből sokkal hatékonyabban lehet elrugaszkodni, mint egy darab -a völgy felé kinyúló- lábról.

Az elrugaszkodást követően a folytatás persze szitu függő. Lehet párhuzamos léccel beforgatás, lehet hegytámasz, de akár egy iránybaugrás is.

Ha félreértettelek, akkor bocs...
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2011.03.28. 17:58
Szia Lackó!

Évtizedekkel ezelőtt történt, Szczyrk –ben.

Találtunk valami nagyon hülye „lejáratot”. Lejárat volt, mert azért voltak rajta sí nyomok. Képzelj el egy szűk, nem állandóan, de néhol extra meredek, itt - ott hajtűkanyarokkal, másutt „lépcsőkkel” megtűzdelt zergeösvényt. Fákkal, sziklákkal, ahogy kell.

Amit akkor ott előadtunk, az minden volt, csak nem síelés.

Aztán jött két lengyel. Ha azt mondom, hogy pattogtak lefelé, nem mondok igazat, mert csak ott pattogtak, ahol lehetett, illetve ahol kellett. A konkrét helyre szabott, időre, tempóra, távolságokra kiszámított mozdulatok. Egy időre elfelejtettük becsukni a szánkat.

Voltak hasonló helyzetek, (pl.: Krippenstein), de ez a kép azóta is, itt él bennem. Nos, akkor figyeltem fel először úgy igazándiból egy biztos elpattanó pozíció néha szó szerint életbevágó szükségességére.

Le akarok szokni a hosszú dumáról, ezért a hegytámaszról írásodra legközelebb.

Síbaráti üdvözlettel:
Replaci
https://www.kanyarsiklub.hu
Előzmény: (Lackó 116549)
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.