Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Joci által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (460)Időben csökkenő Időben csökkenő
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2015.02.28. 17:56
Ha Tedy-nek csípőtől lefelé összeáll a mozgása, akkor rendeződik a kéztartása is. Ehhez bizony meg kell tanulni síelni.
Fordítva nem hiszem, hogy működne. Mármint a kéztartás beállításától nem fog tudni síelni. Ezzel nem azt mondom, hogy ha van egy kialakult jó símozgás, akkor nem lehet még rajta finomítani mondjuk a kezek valamilyen irányú mozgatásával.De alapvetően egy meglévő hibára, vagy hiányosságra mutat rá a kéztartás. Nem pedig a kéztartás okoz rossz mozgást.
Előzmény: (Ró 181439)
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2015.02.27. 20:25
Ahogy a szem a lélek tükre, úgy a kartartás is egyfajta tükör, leképezés a símozgásról. Ahogy használjuk az mindent elárul az adott mozgásról, stabilitásról. Magamról beszélve 4 éve még teljesen magasra előre emelt és teljesen asszimetrikus kartartásom volt.( Nagy mágus voltam a hátra beülésben, csípőforgatásban, stb.) Mára ez a síelésemmel együtt gyökeresen megváltozott. Mindehhez persze az alapokat kellett rendbe rakni. Én ezt úgy veszem észre, hogy minél jobb technikával síelek, annál kevésbé van meg a karok egyensúlyozó szerepe. Vagyis minél kisebb tónus van a karokban, annál kiegyensúlyozottabb a testtartás.
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2015.02.27. 17:36
Köszönöm! Büszke is vagyok rá. Igazából nem az én érdemem, hanem a kiváló oktatói munka.
Az én érdemem annyi, (és ezt próbálom itt a fórumon is terjeszteni) hogy a gyerekeket leadom oktatásra. És ennek rengeteg előnye van. A gyerekek megtanulnak rendesen síelni. A szülő(k) is mehetnek nyugodtan síelni. Bár ez az esetemben szintén az oktatásról szól, mert szeretem folyamatosan csiszolni szerény tudásomat. A legjobb az egészben, hogy mindenki jól érzi magát. Gyerek és szülő egyaránt. Nincs türelmetlenkedő kiabálás a hegyen, hogy így csináld, meg úgy, miközben ettől megy el mindenkinek a kedve.
Szóval én ebben hiszek. Jó a családnak, és munkát ad annak aki evvel foglalkozik.
Előzmény: (Ró 181401)
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2015.02.26. 21:08
Nos. Ma az én kicsi fiam is belement egy párszor a hullámokba gondok nélkül. De a tűzött pálya sem okozott gondot neki. Ja és a kezeit már ő sem a térdén pihenteti. Tudja már nagymenősen maga mellett lógatni. Igaz nem a 3. óra után, hanem ez már a 4. nap hogy lécben állt. Korban viszont még nincs 4 és fél. Szóval működik ez a oktatási módszer minden körülmények között.
Előzmény: (Ró 181316)
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2015.02.26. 20:48
Nofene! A végén még egyezni fognak a vélemények. A fogatás leírásában is úgy látom egyetértünk. :-) Bár van aki szerint ez nem működik.
Ebből már Vanczi is mazsolázhat magának.
Előzmény: (Ró 181371)
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2015.02.26. 20:39
Helló Laci!

Síelés megvan. Idő és pálya állapot tökéletes. Kreischberg egyszerűen tökéletes a sítudás fejlesztéséhez. (persze nem egyedül, hanem a kellő segítség igénybevételével ) :-)
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2015.02.25. 21:31
Laci!

Nem! Síoktatói tanfolyamra nem járok. Ilyen jellegű babérokra még nem törekszem. Viszont a síeléseim javát mindig igyekszem valamely síoktató csoporttal megejteni. Így aztán ragad rám valami. :-) Láttam már néhányszor a forgatás művészetét bemutatva. A jó és a rossz példákat is.

Az előző írásodban ha jól emlékszem a hosszú lendületet nem a rövid lendülettel hasonlítottad, hanem hogy valami váratlan esemény miatt növelni szükséges egy adott ívet. ( Egyébként meg nem feltétlen, hogy a hosszú lendületet kisebb élszöggel kellene megsíelni mint a rövid lendületet. A kettő közt nem ez a fő különbség. )

Magam is azt érzem, hogy elbeszélünk egymás mellett és ez nem véletlen. Alkalomadtán a sípályán majd pontosítunk. Ott megmutathatjuk, hogy ki mire gondol forgatás, karcolás ügyben. (Én jelenleg arra gondolok, hogy holnaptól nem száj síelésben lesz részem, hanem a valódi változatát űzhetem 4 napig. :-) )

Addig is jó síelést!
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2015.02.25. 21:04
Javaslom nézz utána a bukósisak használatának előírásaira. Sok mindent megtudhatsz belőle. Esetleg rájössz, hogy nem egészen úgy van amit leírtál.

Gyerekeknek kötelező a sisak használat. Anélkül senkit nem oktatnak! Az hogy a felnőttek nem viselnek sisakot NEM KÖVETELMÉNY. Ebben jelenleg semmilyen jogsértő magatartás nincs. Mint ahogy abban sem, hogy valaki anélkül tanul meg síelni, hogy sí KRESZ szabályait tudná illetve hivatalosan megtanulna síelni és erről jogosítványa lenne. Pedig aztán komoly sérüléseket lehet okozni függetlenül hogy volt-e sisak használat vagy sem.

Az alkohol fogyasztásával kapcsolatosan kérdezz meg gyermekes szülőket arra vonatkozóan, hogy 1-2 éves gyerekek mondjuk hogy viszonyulnak pl a sör ízéhez. Kesernyés, de mégis megisszák. Sok mindenre rá lehet szoktatni őket. (Nem pálinka és a hasonló égetett szeszre gondolok)
Előzmény: (Chopoker 181335)
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2015.02.25. 11:19
Laci!
Értem a fogalmakat, de nálam létezik az a fogalom is, hogy élben forgatás. Akkor is karcolt ív keletkezik. lenyomata kicsit szélesebb mint a forgatott nélküli karcoltnak. Befutott ívben pedig nagy klönbség van.

És mi a helyzet a jól végrehajtott párhuzamos hosszúlendület esetén, (amikor olyan helyzet adódik, hogy éppen) az ív növelése a követelmény?
Itt most kisebb élszögre gondolsz? Hiszen jól kivitelezett forgatást említesz. Vagy nem forgatunk bele, és ettől lesz nagyobb az ív. Vagy esetleg egy adott korrigációt valamilyen ívtörést bármi módon kivitelezve ( adott esetben egy flatterolást) kezdünk megideologizálni?
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2015.02.24. 21:56
Nyugodtan! Téged büntet meg a rendőr szabály sértésért. Mig a bukósisak használata korfüggően kötelező. Na ezen gondolkodjatok el.
Előzmény: (Ró 181307)
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2015.02.24. 21:54
Nem nagyobb mint a tiéd.
Előzmény: (Ró 181305)
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2015.02.24. 21:53
Szia Laci!

Mindegyik pontodra most nem reagálnék.
De:
3. . Az én ismereteim szerint a flatter a képzetlen síelők esésvonal utáni, élezés hiányában történő lecsúszását jelenti. Általában a hibás rotáció következménye, s mivel élezés nincsen, megakasztás sem lehetséges.


Lapján ugye nem lehet a léc, mert akkor kanyar sem tudna elkezdődni. Ha valamilyen kanyar kezdődik akkor meg már élhasználatnak kell lennie. Mégis a kezdők néha elesnek, mert az a fránya él a rossz használat miatt megakad. Láttunk már ilyet mindannyian.

5. Én úgy érzékelem, hogy annak ellenére, hogy a Vanczi élben forgat, a látható hóspriccelés nem a megakasztás, hanem az erőteljes élben sodródás következménye.
7. Élen lévő sí kötés előtti részét befelé sodortatni nem lehet, mert az élek elakadnának a hóban. Így az élen lévő sí kötés előtti része nem sodródik, (éllel szemben nem tud sodródni), hanem vezet. Attól függetlenül, hogy a kötés mögötti rész sodródik, vagy sem. Az más kérdés, hogy a sí eleje (csőre) vezetésének iránya nagyon is függ a lécvég driftenjének a mértékétől. (Szerk.: meg az élszögtől és a meghajlítás mértékétől, természetesen!)

Az 5 és 7 pontokban használod az élben forgatás szót és a sodratást is. Nem vagyok biztos benne, hogy nálad ez ugyan azt jelenti -e?
Mert nálam nem. Az forgatás az ív rövidítés, míg a sodratás pedig az ív növelését erdményezi.

Talán csak annyit, hogy a jól végrehajtott forgatásnak ív rövidítés a vége. A léc hátuljának történő letaposásának ív növekedés lesz a végeredménye. És ez egy jeges pályán hatványozottan előjön.
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2015.02.24. 21:24
Emberek! Már megint egymás ócsárolása megy. Szerintem mindenki tud olvasni a sorok közt. Eltudja dönteni mindenki, hogy melyik oldalra húzzon vagy ne húzzon.
Síoktatásba bekeverni a sisak használatát vagy nem használaltát meg fölöslegesnek érzem. Elvégre nem a sisak teszi az embert. Jelen esetben főleg, mert aki nem tudná Ozsiék ezzel tüntetnek az ellen, hogy reklámokban a biztonságot a sisak hordásának szentelik és azt sugalják ezzel, hogy aki hordja biztonságban van. Vagyis arra ösztönzik a lelkes népet, hogy tessék megvenni a sisakot és máris biztonságban síelhetsz. Pedig nagy frászt. Ettől se jobban se biztonságosabban nem fog senki síelni. Max mégjobban fognak száguldozni biztos tudás nélkül. Ahelyett, hogy a biztos sítudás megszerzésére ösztönöznék a népet.
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2015.02.23. 20:27
Nagy igazság hogy a pedagógiai kézség sokat számít.
De ugye hiába a jó pedagógiai érzék, ha tévútra visz a tematika. Ha mindkettő magas szinten van, akkor nincs mitől tartani.
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2015.02.23. 20:20
Oké. De a klasszikus magas pozícióval síelt rövd lendület gondolom nem egy flaterolt megakasztott változat, hanem végig forgatottat jelent. Ami ugye teljesen mésképp működik, és mutat mint az átlag síelők által bemutatott léceket keresztbe vágom stílus.
Előzmény: (Ró 181214)
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2015.02.23. 20:05
(Adódott egy kis technikai probléma)

Szia Laci!

Örülök, hogy te is csatlakoztál.
Igen a síléccel kapcsolatban Te fogalnaztad meg legjobban a helyzetet.

A felsorolásban az első pontot ha jól értelmezem akkor Nálad a megakasztás az élezés feloldása (kvázi leélezés). Vagy ezt most félre értem? Na mindegy.

A harmadik pont viszont már érdekes. Forgatás szempontjából ugye ez a mozdulat nem mindegy hogy is megy végbe. Amennyiben a síléc csőrét forgatjuk be az ív irányában akkor jó, de ha ez a forgatás azt eredményezi, hogy a síléc hátulja fordul ki (kvázi leforog az ívről és ettől áll a síléc csőre a menet irányba) Na ez esetben nem forgatásról, hanem flatter-ról beszélünk. Bingó. Itt vagyunk a klasszikus csikk taposásnál. Bár én ezt inkább térdből induló boka fordításnak hívnám.
És itt jön a képbe Vanczi síelése. Jól látszik, hogy minden ív váltásnál a sílécek hátulját tolja ki. Ezért mondtuk, hogy ablaktörlő. Ezt a farolást valamivel meg kellet fognia. Történetesen azzal, hogy felélezte a léceket. A fröccsenő hó itt a flatter jele.

Ezen kívül Vanczi-ról úgy gondoljuk, hogy egy igen lelkes, és tehetséges síelő. Úgy hiszem azért nyomja GS léccel meg mélyhó felszereléssel, mert szeretne egészen a sítechnikák csúcsáig eljutni. Ezért teszi fel kitárgyalásra a videóit. Én azt mondom akkor ne csak abban erősítsük meg, hogy szépen síel, hanem adjuk tudtára azt is mitől lehetne még jobb.Nem hiszem, hogy ezze bűnt követnénk el. Szerintem pont ez a célja a videókkal.

A további fejlődésre tett nyilatkozatoddal teljes mértékben egyet értek.

Ui. Vanczi ne szabjunk gátat a fejlődésnek.Csak így tovább!Várjuk azzokat a videókat elemzésre.
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2015.02.23. 18:26
Szia Laci!

Örülök, hogy te is csatlakoztál. Igen
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2015.02.23. 12:26
Bocsi! Nem teljesen értem. Richi melyiket is síeli? A forgatottat vagy a megakasztósat? Vagy hogy is működik?
Előzmény: (Ró 181152)
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2015.02.22. 19:56
A csípő rángatása azért van, mert kvázi stop lendületeket csinálsz. Egy pillanatra leakasztod a lécet. Ebből nem tudsz átbilleni a következő élbe, csak ha a tested átrántod. (Élben futó lécen nem tudsz stop lendületet csinálni)
Normál estben az lenne az ideális, ha átbillenés történne. Abból egy élfogás és aztán terhelni.
Előzmény: (vanczi 181128)
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2015.02.22. 16:37
Persze úgy is lehet, ahogy Te síeled. Az meg van forgatva rendesen. Azt viszont kevesen tudják. Sőt, aki jobban csinálja az már csal. :-) Az is igaz, hogy mindegy mi van a lábadon.

Ui: Abból hiányzik is a megakasztás, de a flatter is.(Nem is értem, hogy lehet úgy síelni?) :-)
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.