Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tobi által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (80)Időben csökkenő Időben csökkenő
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
Topik: Bánkút
2009.01.18. 23:19
Kedves Hoquash-ka. Ha nem próbáltál volna személyeskedni, meg a szellemi képességeimet vitatni, én sem így írtam volna be. Mily meglepő, tudsz te értelmesen is írni, ha látod, hogy nem tudod megfogni a másikat. Mondjuk a biflázásról írt valamid merő marhaság, de hagyjuk.

De abba belegondolhatnál, hogy - bár nem ismerem a Síklub vezetését - szerintem ők is szeretnének valamit. Talán még ki lehet mondani, hogy nem masszív átverést akarnak. Vagy ha igen, akkor az az ő hibájuk és majd az idő úgyis megoldja. De ha itt sokatoknak ennyi jó ötlete van, akkor miért nem szálltok be, ha az ottani üzemeltetők ennyire rosszak? Mielőtt jön a viszontkérdés, hogy én miért nem, hát azért, mert 250 km-re nem szoktam járni síelni, kétszer voltam eddig Bánkúton, igaz, még régebben. Mindenesetre az adottságok (tszf, csapadék, átlaghőm, közeli nagyvárosok) mind-mind adottak. Az, ami Eplényben történt (meg valamennyire Szentistvánban), valljuk meg, nagyon ritka. Vagy vmi helyi síőrült üzemelteti, vagy tőkeerős cég. Ebből meg kevés van. A válság meg pláne nem tesz jót.
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
Topik: Bánkút
2009.01.17. 23:45
Jó nagy butaságot írtál barátom. Nem baj ez, de hogy személyeskedéssel is megfejelted, de sebaj. Az egyetemistákra írtakon csak mosolygok, nyilvánvalóan kisebbségi komplexusról van szó. Ugyanis, ha valóban menne az értő olvasás, akkor láttad volna, hogy NE hasonlítsd a magyar viszonyokat más országokhoz. Ugyanis a magyar az egyik legszigorúbb a világon, tehát ne hasonlítsd másokhoz. Ahogy az is elfelejted, hogy nagyon kevés karszt van Európában. Ha olyan okos vagy, légyszíves fölsorolni nekem a karsztterületeken, nemzeti parkokban fekvő olyan síterepeket, ahol van hóágyúzás és a közelben fekvő nagyvárosok vízigénye innen származik. Kíváncsian várom.

A dolina szlovén szó, ahogy a karszt (ilyen nevű hegység van Szlovéniában, itt írták le elsőre), sőt, a polje is elfogadott a földrajzi szaknyelvben. Szóval előbb tájékozódni, mert mint eseted is mutatja, könnyű melléfogni. :)
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
Topik: Bánkút
2009.01.17. 00:08
Már nem azért, de te is elég könnyen osztod az észt. Mivel egyetemen lassan végzős vagyok ilyen témakörben, pár észrevétel.

A Nemzeti Park, az Nemzeti Park. És mivel roppant szigorúak Magyarországon a szabályok, így ne gyere azzal, hogy mi van a Szlotákoknál, vagy Eplényben, ill. Szentistvánon. Ugyanis utóbbi kettő NEM nemzeti park területén fekszik, és nem is védett területen. Míg a nemzeti park a védelem csúcsa.

Amit mások is írtak. Karszt. A 170 000-es Miskolc, sőt, a Borsodi-medence jelentős lakott területeit innen látják el ivóvízzel. A karsztnak meg tulajdonsága, hogy teli van víznyelővel és dolinával. Mivel a Bükk Magyarország egyik legjobban karsztosodott vidéke, ezért itt hatványozott. Továbbá a karszt tulajdonsága, hogy a terület minden esetben vízhiányos, a bővízű patakok a hegységlábaknál fakadnak a vízlefolyás fajlagos mértéke kicsi és lassú. A Mátra egy vulkáni hegység, jóval gazdagabb vízhálózattal, sokkal nagyobb lefolyással. A Bakony egy része vulkáni eredetű, a többi része mészkő, de sok helyen takart, igazi karsztfelszín csak Tés, valamint a Déli-Bakonyban alakult ki. Tehát NE hasonlítsa senki össze a kettőt.

Csak emlékeztetőül mondom, hogy a bakonyi bauxitbányászat azért szűnt meg, mert a szivattyúzás teljesen kimerítette a karsztvizet, a hévízi forrásbarlang vízhozama drámaian csökkent. Pedig az sokkal gyengébben karsztosodott terület. Értik már páran, miről is van szó?
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
Topik: Valfrejus
2008.01.20. 23:07
Szia Yeti

Szerintem idén csak a sógorokig jutok. :( Talán pár nap Gerlitzenen és 1-2 nap Erdélyben. Ugyanis fél évet Németországban töltöttem és csak február elején jövök haza, temérdek tennivalóval. Mielőtt kérdeznéd, nem, sajnos nem v olt alkalmam kipróbálni a csarnoksízést.

A 7 autóval kapcsolatban igazad lehet. Mégis azt mondom, ha mennek a sztrádán végig 130 körül, és nem állnak meg sokszor, teljesíthető. Mondjuk azt nejm írta a kérdező, hogy honnan indulnak, mert ez is igen lényeges szempont.

U.I.: Tavaly a Veszprém-déli körgyűrű-Körmend 95 km-es távot egész pontosan 1 óra alatt tudtuk le, 50 fős nagybusszal. Szóval, nem mondom, én sem élveztem, de szerintem Szlovéniában nem tudsz úgy haladni. Az ő döntésük.
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
Topik: Valfrejus
2008.01.20. 23:01
Ja, én írtam a 16,5 Eurót, de annak már talán 2 éve volt. De ennyit simán megér, nekem is nagyon nagy élmény volt. Aki arrafelé jár, nem szabadna kihagynia. Mi annó nagybusszal ruccantunk át, a társaságból ha jól emlékszem 18-an át akartak menni, hát átmentünk.
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
Topik: Valfrejus
2008.01.12. 20:16
Szia Nikike!

Szerintem teljesíthető a dolog, ha minden optimálisan megy. Én békéscsabai vagyok, mi mindig délután 4-kor indultunk, ott voltunk Rábafüzesnél 11-re. Mondjuk gyerekekkel vagytok, akkor lehet lassabb, de szerintem megy így is. Igaz, mi éjjel nem álltunk meg soha, Rábafüzes után általában már csak Milánó környékén tettünk pihenőt. A busz 100-al ment. Torinóban mindig álltunk legalább másfél órát az ottani Auchanban, mert olcsó és óriási a választék, ráadásul közel van a sztrádához. És mindezekkel együtt mindig ott voltunk 3-4 között. Tehát busszal volt a tiszta menetidő olyan 13 óra a határtól. Mondjuk azt nem tudom, honnan indultok. Az út nem gáz, sokszor a magyar 8-as út Bakonyon átvezető szakasza gázosabb volt, mint fent, az Alpokban. Az A2-esen a Packschattel környékén rakják ki nagy havazások esetén a hólánc táblát, meg Modane és Valfréjus között. Egy nagy havazás persze bejöhet, de ez ellen nem lehet mit tenni. Szerintem elég lehet rá az idő, bár az indulási állomást jó lenne tudni. Nem mindegy, hogy mondjuk Mátészalkáról, vagy Szentgotthárdról ndul az ember. :) Üdv.
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
Topik: Valfrejus
2007.10.05. 16:05
Szia meränusz, tudok segiteni.

Az uttal kapcolatban. Csak a szokasos. Vigyetek magatokkal utravalot, amit fonnt esztek. Ne vigyetek sok csomagot, pl. kötegelt asvanyviz, 10 liter tej, felesleleges. Nem dragabb kint, es csak foglalja a helyet, nem fogtok beferni. Csak ami szükseges. Vegyetek be altatot, ha nem vagytok jo alvok, mert kb. 100 alaguton mentek majd keresztül es nehez aludni. Ne nagyon igyatok, mert ejjel nem sok megallo lesz. Erdemes kisparnat vinni.

Fro-ban az apartmanok kicsik. Amit 6 szemelyre irnak, az inkäbb 4 szemelyes. De viszont tenyleg palyaszälläs mind. Jol felszereltek. Mosogatogep, hütö, elszivo, mind van. Tablettät, budipapirt, sot, cukrot, illatositot, ilyeneket vinni kell, nem adnak!

Persze, elhelyeznek, együtt, nem gond. Ältaläban igyekszenek a hasonlokat együtt tenni. Ältaläban ugyis csak enni, aludni fogtok ott, mindenki hullafäradt lesz (mär aki siel). Szal nem gond.

Bocs a helyesiräsert, de Nemetorszägban vagyok, es csak keresem a betüket, meg ekezet sincs itt.
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
2007.09.24. 22:32
Szia!

Puy elég közel van, amikor tavaly jártam arrafelé, akkor Briancon után 10 km-re volt jobbra a leágazás, és onnan még 10 km-t írtak. Tehát 20 km. Az út végig völgyben megy, lehet haladni.

Serre Chevalier-t meg kellett néznem, ez 15 km-re van Briancontól, északnyugati rányban. Sok településen megy át az út, ide számoljatok azért 20-25 percet.

Montgenevre pofonegyszerű, az a hágó tetején van, összeépülve az olasz oldalon lévő Claviere-vel, ami a digók egyik leghóbiztosabb pályarenszere. Mindközül ez utóbbi a legjobb, de oda a legszarabb feljutni. Briancon 1200 méteren van, míg a hágó teteje 1870 m. És hát elég kemény szerpentin visz fel rá, ami ilyenkor télen pláne problémás. Ez csak 13 km, ez van a legközelebb, de ha kifogsz egy buszt, vagy teherautót, akkor bőven lesz a 30 perc is, mire feljutsz. Amúgy odafele arra fogtok menni, szóval lesz alkalmatok megcsodálni a hágót, meg az utat is. :) Nagyon jól takarítják havazás esetén, tehát egy jó téligumival nem lesz gond. De azért nem árt a hólánc se.
Montgenevre-Claviere.jpg
Hago.jpg
Teto.jpg
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
2007.03.04. 11:29
Bár én már egy hónapja voltam kint, ezért hóhelyzetről nem tudok érdemben szólni, de két dolgot említenék.

1) Alpe'd Huez igen hóbiztos hely. A fő településről induló pályák nagy része hóágyúzott 2100 méterig.

2) Ha figyelmesen nézed a térképet, akkor észreveheted, hogy nagyon jó magassági adatokkal rendelkezik. Maga a település (ha oda mentek) 1800 méteren fekszik, ez egyike Fro legmagasabbjainak (talán Val Thorens csak jobb nála a maga 2300 méterével), szóval olyan nagy gond nincs. És a zöld pályák innen indulnak főleg, föl egész 2200 méterig. Tehát relatívan magasan vannak.


A múlt héten majdnem 100 cm friss havat kapott Alpe'd Huez is. Ez ki kell, hogy tartson legalább 2 hétig, hacsak nem lesz extrém meleg. Én kameráról úgy látom, igen jó hó van kint!

Itt nézegetheted a 3 napra szóló időjárás-előrejelzéseket:

http://www.snow-forecast.com/resorts/Alpe-d-Huez.shtml

2200 méterre nem rossz viszonyokat írnak, az alja viszont gázos lehet...
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
Topik: Val Cenis
2007.02.25. 16:30
Bár én még nem jártam ott, csak mellette. Jó helyen keresel. Savoie tartományba (a legészakabbi részek kivételével) érdemes a Fréjus alagúton át menni.

Ha kiértek az alagútból Modane-nél, ott jobbra kell fordulni ÉK-felé és a völgyben felfelé haladva úgy 30 km-nél már nem több Val Cenis.

De lehet hágón át is menni, ez valamivel rövidebb, de nem hinném, hogy sokkal gyorsabb lenne. Ráadásul ránézve a magassági adatokra, a magassága 1900 méter körüli, ezért télen lehet megéri a Fréjus alagút plusz árát megfizetni.

A kék útvonallal jelöltem a Fréjus-Modane útvonalat, míg a zöld a rövidebb, hágóútvonal.
Val-Cenis.JPG
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
2007.02.13. 18:43
Üdv Yeti.

Köszi az élménybeszámolót. Én a 7 nap alatt felhőt se nagyon láttam... És meg is égtem rendesen én is utolsó napra. :) De volt aki hóvakságot kapott tőlünk, meg láttunk elszállítani egy magyart szalagszakadással is.

Most egész jó hó van odakinnt, aki most megy, szerencsés lesz.
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
2007.02.09. 11:37
Írtam, még reggel és délelőtt voltak jók, délután már szarok, ezt elismertem... Olvasd át mégegyszer!

Ja és ahhoz képest jók voltak, hogy egész Európában nincs hó, nemhogy ilyen magasságban, hanem még feljebb is.

Teszek be három képet. Brianconban január végén, február elején legalább 80 cm-es hónak kéne lennie az elmúlt 50 év szerint.

Montgenevre-Claviere (a határhágó, 1850 méter magasan), beceneve a "Tejút", mivel mindig havas! Az olaszok szerint, ha sehol nincs is hó, akkor itt és Madonnán mindig akad. Láthatjátok, hogy néz ki.

Sestriere az egyik legmagasabban fekvő síterep,a teteje 2900 méter magasan fekszik, az alja 1400 méteren, vagyis még jobb adottságokkal bír, mégis láthatjátok, milyen szar a helyzet.

Voltam már én is sokkal jobb hóviszonyok közepette, de ilyen ínséges időkben még ennek is örülni kell. Haverom volt Valfréjusban egy héttel előttem, nekik még ennyi havuk se volt. Meg valaki elmagyarázhatná, hogy ha olyan meleg volt, akkor mi az istenért voltak jegesek mindig a pályák délutánra. De végülis tök mindegy, ezen nem akarok fennakadni, én ettől függetlenül jót és sokat síeltem. Bár nem hiszem, hogy még egyszer visszajövök ide, mert nagyon tuskók voltak az apartmanosok és van azért ennél jobb hely is Fro-ban.
Briancon.jpg
Montgenevre-Claviere.jpg
Sestriere.jpg
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
2007.02.08. 18:48
Húhh, köszi Bandika, megmentettél! :) Ugyanis nem volt képem a dologról, mert nem tartottam érdekesnek egy működő hóágyút. Ja, az a zöld pályai, az ment, elég rendesen, mert első nap ott vertem gallyra a lécemet és az utolsó napi lesiklásnál meglepve láttam, hogy egész jó hó volt rajta. Több, mint a Le Jas 1500-ashoz vezetőn, ami akkor már tiszta jég lett.

Amúgy két felvonó ment dízellel (nem benzin, az kissé meredek lenne, meg a szagán is lehet érezni.

A mesében lehet 15 fok, ott nem, vagy a Gps-etek a szar. Lehetetlen, akkor mi a tökömért voltak mindig jegesek a pályák délutánra? 15 fokban egy napot síeltünk volna! Most volt itthon 12 fok árnyékban, nemhogy 1500 méter magasan!
Mondjuk nem tudom, hol tanultál, de függőleges inverzió. Napsütötte időben 100-120 méterenként 1 fokot esik a hőmérséklet. Tehát akkor Lyonban, Torinóban minimum 25 foknak kellett volna lennie! Visszafele Torinónál +13 fokot mutattak a hőmérők, pedig a Pó-síkság alapból melegebb. Szerintem te itt mindennek a szar olalát nézed. Akkor menj Karintiába, én már voltam párszor, de max Nassfeld és a Gerlitzen említésre méltő. Másrészt, nekem rohadtul nem 6 óra innen, dehát te pesti vagy. :DDDDDDDDD
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
2007.02.06. 16:21
Azt én is láttam, csakhogy az a Hütte falához volt rögzítve. Én is furcsállottam, megfogtam a falat, meleg volt. Benézve láttam az okát: Ott volt a konyha...

Szóval, szerintem itt a hó minden volt, csak kásás nem. Inkább a tömör, fagyott részekkel és a jeges erdei szakaszokkal voltak bajaim, meg a kövekkel.

Holnapra várnak kb. 6 cm friss havat és némi lehűlést. Szóval ez is valami, nem kell mindjárt temetni a szezont. :)
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
2007.02.06. 11:16
Eddig nem akartam hozzászólni, de most megteszem. Túl negatívan festitek le a dolgot.

Lehet, nem egy helyen síeltünk?

Egyrészt marhára nem volt 10 fok. Egyik nap se ment a hőmérséklet +2 fok fölé, ezt azért tudom, mert nézegettem a fagyhatárokat a snowforecaston, még amikor ottvoltam, akkor is. Egyszer sem ment 2000 méter fölé. Tehát blődség azt mondani, hogy 10 fok volt. Ha annyi lett volna, akkor Lorenaa, már a második nap után nem síelhettünk volna. A hó marhára nem volt kásás. Épphogy jeges volt és köves. Ez igaz. Délután minden pálya jeges volt. +10 fokban nehezen jegesedik, de mindegy.

A hóágyúk is mentek. Ha reggel 9 felé kimentél, akkor az alsókat mindig hóágyúzták. Ratrakkal is gyönyörűen el volt dolgozva. Majd teszek is be képeket, abból mindenki láthatja, mi a tényállás.

Viszont az sajnos való, hogy gyakorlatilag szárazra szívták a tározókat, talán ezért is nem hóágyúztak éjjel-nappal. 1800 alatt is lehetett síelni, nem a magasságtól függött, hanem a fekvéstől. Az északi pályákon van hó, igaz, jegesek. A napsütötte olalak kövesek és kevés rajtuk a hó. Az első nap én is jól összekaristoltam a lécemet, de utána már tudtam, hová ne menjek. A nap végére viszont tényleg nagyon szarok voltak már a pályák, tehát reggel, délelőtt síeljetek!

A De ja loup-i pályák nagyon jók, van rajta hó és kiváló a vonalvezetése is. A legbaloldali piros pálya a tányérossal szintén remek pálya, sok hóval. A neve TK Sommarel.

Szóval nekem ezekből a képekből nem az jön le, hogy nem kezelték a pályákat. Ha először vagy Fro-ban, akkor valóban szembeötlő, hogy nem gondozzák úgy, mint az olaszok, vagy az osztrákok, de ez van. Én mindentől függetlenül kurva jót és sokat síeltem, változatos pályákon.
1800-meteren.jpg
Csucson-2350-m.jpg
Festoure-hoz-vezeto-palya.jpg
Lezart-feketek.jpg
Megerkezeskor.jpg
Nagy-felvonohoz-vivo-palya-1600-meteren.jpg
Nap-elejen-also-palya.jpg
Vesszen-Trianon.jpg
Bal-oldali-piros.jpg
Festoure-1800-m.jpg
Nem-kezeltek-a-palyakat....jpg
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
2007.01.24. 21:24
Na, most telefonált egy haverom. Most jöttek haza, zárva van Ausztriában a Südautobahn (A2-es), szóval alakul a dolog. :) Klagenfurt után a Packschatteli emelkedőkön és Arnoldstein után keresztbefordultak a kamionok. Elmondása szerint a Pó-sikságon is fagyott még napközben is, szóval buli! :)

Yeti, köszi a jókívánságokat, kívánok én is hasonlókat, mindenkinek hóban gazdag, sérülésmentes sítúrát!
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
2007.01.23. 18:21
Yeti!

Jaja! Péntek délután rongyolunk ki, szerintem este 10-11 körül leszünk Rábafüzesnél.

Most jött haza az egyik profom Fro-ból, azt mondta, hogy 2000 méter felett egész éjjel hóágyúztak minden éjjel, ott jók a pályák, 2000 alatt viszuont elég gáz, tiszta jég az állandó újrafagyás/olvadás miatt.

Remélhetőleg most majd javul a dolog.
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
2007.01.21. 12:23
Nem kell betojni!

Most néztem az összes komolyabb előrejelzést. Nos, Tél Tábornok az eddigi legnagyobb támadását intézi Ojrópa ellen. Ezen a héten a fagyhatár 3000 méterről leesik tengerszintre, szél északnyugatira átfordul, és komolyabb havazásokat várnak. Devoluy térségébe majdnem félmétert. És hogy milyen hideg lesz? A csúcson az előrejelzések szerint nappal se számítsatok -20 foknál többre, szélnek kitett helyeken a hőérzet lezuhan -30 fok alá. Azért ez ott sem mindennapos.

Szóval kösse fel mindenki, amit kell! :) Mondjuk 100-szor inkább ilyen idő legyen, mint ami eddig volt.
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
2007.01.11. 15:27
fz!

Köszi a választ! Ha régi a szlovák élmény, akkor érthető.

Verekedés előfordulhat bárhol, én Sella Nevea-án tapasztaltam ilyet, milyen meglepő, két magyar csoport verekedett össze. :D Kb. az egész rendszeren síeltek 100-an, abból mondjuk 60 magyar volt, mégis sikerült a koccanás.


- a ratrakolás európai szemmel nézve csapnivaló, a meredek pályákat szinte soha nem ratrakolják.

Ez érdekes, hallottam itt már homlokegyenest eltérő véleményeket is, de ha a barátod ezt mondja, akkor természetesen elhiszem. Kérdésem az lenne, hogy az említett úr csak USA, Kanada pályáit próbálta ki, vagy volt esetleg a kontinens déli felén is, Argentína, Chile, Peru, ilyesmikre gondolok, mert onnan elképesztő képeket láttam. De mondjuk nagyon kíváncsi lennék egy Japán és egy Új-Zélandi síterepre, egyik álmom eljutni ilyen egzotikus helyekre.


- van pálya, ami erdőben, a fák között megy.

Ez baj? :) Én spec szeretem az erdeieket, mert 4-5 nap sízés után kell némi változatoság, kihívás. Amúgy ez előfordul Szlovákiában is elég sok helyen.

- nem síelhető pályahosszban, hanem besíelhető területben számolnak

Na, ez aztán jó nagy marhaság...


Mégegyszer köszi a tartalmas választ!
Tobi
80 élménybeszámolót írt
80
17 éve tag
2007.01.11. 15:15
Hali Kenny22!

Nem tudom, hol lesz a szállás, de ha jól vagyok informálva, ez nem egy egetverően nagy síkomplexum, szóval elképzelhető, hogy fogunk találkozni csoportszinten.

Hóhelzyet jelenleg tragikus, alig-alig van, az is rohamosan olvad. Fagyhatár 3500 méteren, januárban! Ilyen szar szezonkezdetet (bár ez már nem is szezonkezdet).

Csak lesz addigra valami!

elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.