Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kanyarsíklub Replaci által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (1219)Időben csökkenő Időben csökkenő
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2007.08.13. 08:54
Sziasztok!
A keménység - puhaság kédése egy sílécnél már nem ugyanazt jelenti, mint 10 évvel ezelőtt.
Egy jó minőségű modern lécnek keresztben lehajlás ellen keménynek, hosszában azonban rugalmasnak kell lennie.
Power 184 -es magasságához biztosan nem egy hangyányi súly társul, úgyhogy semiképpen ne aggódjál a keménység miatt.
Én 162 hosszú B5 -el megyek. 172 magas, és 65 Kg. vagyok. Ez a nem túl nagy súly, az élen lévő B5 -t már alacsony sebesség mellett is oly mértékben hajlítja, hogy már nagyon gyenge kék pályán is gyönyörű íveket produkál.
Ebay. A jó alacsony árhoz, komoly kockázat járul, a szerencse faktornak (túl) nagy szerep jut. Én részemről nem mernék úgy vásárolni, hogy nem nézhetem meg, amit veszek. Arról se feledkezzünk meg, hogy a kölcsönzőkből származó lécek (a rá szerelt kötés elárulja a származási helyet), általában nem a megkímélt kategóriába tartozik. Egy barátom vett tavaly egy kölcsönzős Atomic b 10 -t, s a kantniján lévő jelentéktelennek tűnő sérülés szezon közepére oly mértékben romlott, hogy szinte használhatatlanná tette a lécet.
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2007.07.21. 23:39
Szervusz Dávid Péter!

Tipikus durvakoordinációban megrekedt hibáról van szó. A síelő teste megy az íven, a lécek azonban párhuzamos helyett V alakban vannak. A külső térd nyújtott, az ívkülső kar pedig fent van.

Fő ok:

Túl szélesen tartod a léceket egymástól. Nagyon széles nyomtartásnál a helyes kanyarodó helyzet nehezen érhető el, mivel a gyorsan változó nyomások és lökések a különböző magasságban haladó lécekre hatnak. A síelő egyre inkább a belső lécre helyezkedik, a belső síre egyre több súly jut, az kezd "beakadni". Ilyenkor a külső léc V alakban kinyílik, és szitálni kezd, a bent lévő súlyt pedig a síelő a külső kar felemelésével próbálja kiegyenlíteni.

Javítása finomkoordinációs elemekkel:

- Ahol a lábaid kinőnek a fenekedből, olyan szélesen legyenek a lécek. (Ez horizontálisan értendő).
- Úgy elosztani az irányítás során a nyomást, hogy a hegysí ne "harapjon", és a völgysí ne csússzon ki.
- Ezt segíti, ha az ívkülső karodat lent tartod a külső térd magasságában, (átlagosnál nagyobb tempó esetén még lejebb).

További ide tartozó "finomkoordinációs dolgok":

- A jó irányítás és takarékos lábmunka
- A külső erők magunk javára történő felhasználása
- Az ívek fajtáinak és sugarának biztos váltása
- Tempókontroll
- Esetleges hibák egy lendületen belüli kijavítása.
- Stb...
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2007.03.20. 23:50
Szia Lackó!

Naná, hogy hasznos beszélgetni ezekről a dolgokról.

És mindenképpen fontos, hogy a síelők tisztában legyenek bizonyos dolgokkal.

Szeretném ha értenénk, függetlenül attól, hogy "ki vezeti a sít", (versenyző vagy amatőr), lennie kell racionális törvényszerűségeknek a síléc havon történő mozgásaiban.

A síléc havon történő mozgásai:

A síléc tud siklani hosszában lapon, és tud csúszni (ruccsolni) keresztben. Ez a két szélső (havon történő) mozgás. Bámelyik szélső helyzetből elindítható a síelés.

Ha a hosszban sikló lécet élre tesszük, és nem forgatunk bele, karcolás következik be.

Ami nem a két szélen van és nem karcolás, az a sodródás (driften) kategóriájába sorolható.

Minden ellenkező állítással szemben a sodródás a normális síelés része. A sodródás lehet aktív és passzív. Még az a fajta (passzív) sodródás is létjogosult, ami a tipikus képzetlen síelő sajátja, nevezetesen amikor él nélkül, vagy minimális éllel halad, és többet csúszik oldalra, mint hosszában. Normális, mert lehetnek szituációs helyzetek, amelyek csak ezzel a fajta sodródással oldhatók meg. Az már a síelő személyét jellemzi, ha csak ezzel a módszerrel tud közlekedni a sípályán.

A képzett síelő az aktív élen sodródás előidézésének a mestere, (és a karcolásé is természetesen). A legmagasabb fokú aktív sodródás (élen forgatás) a rövidlendületek különböző fajtái. Sodródást előidézni lehet az ív beforduló szakaszában, lehet az un. irányító fázisban, lehet a befejező szakaszban, és lehet a teljes ívben. A középhosszú - hosszú lendületek teljes ívében történő forgatását (szabályozott sodródást) nevezzük "tartó lendületnek", mely lendület a sebességszabályozás legmagasabb fokú eszköze. Az élen forgatás tudatos alkalmazásának a megtanulása sokkal nehezebb feladat, mint a karcolásé. Most a Márc. 15 -i túrán is, azok a több éve síelő haladók, akik még nem tudtak karcolni, (és karvingsíjük volt) néhány kísérlet után szinte kivétel nélkül karcoltak a hegy felé, párhuzamos karcolt nyomot hagyva maguk után. Amikor viszont a rövid lendületeket tanultuk - gyakoroltuk, az minden fejlődés ellenére is, bizony sok kívánnivalót hagyott maga után.

Egy nagyon fontos tény: A carving sí nem csak karcolásra való. Mindent meg lehet vele csinálni, amit a hagyományos lécekkel, csak sokkal könnyebben.

"Az elen sielest ma azt hiszem mindenki a karcolt ivekhez köti. A topiknyito Soma is igy fogalmazott, es egyertelmüen a karcolasra gondolt. A forgatas a si lapjan törtenik, megfelelö elezessel kombinalva. Ez a "hagyomanyos" sizes lenyege."

Ha jól megnézzük, ugyanazt mondjuk, csak másképpen fogalmazunk. Én úgy fogalmazok, hogy a forgatás nélküli élen siklás karcolás, és amit te lapon forgatásnak nevezel élezéssel kombinálva, azt én élen forgatásnak nevezem. Egyszerűen azért, mert az történik, hogy élen forgatunk. Az önmagában lapon forgatásnak nincsen sok értelme, nem nagyon lehet használni semmire. Illetve egy helyen mégis van, amikor a befordulást lapon történő passzív besodródással oldjuk meg, majd a szituációnak megfelelő késleltetett v. akár gyorsabb felélezést alkalmazunk.
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2007.03.13. 00:26
Halihó Laczkó!

A síléc forgatás nélküli élen vezetése nem új dolog. Megfelelő terepen egy 30 méteres rádiusszal bíró "dióverőt" is lehet forgatás nélkül élen vezetni. És vezették is, már a carving lécek megjelenése előtt is.

Ugye nem gondolod komolyan, hogy csak attól, hogy a megváltoztatott telemark ív miatt rövidebbekké váltak az - élen forgatás nélkül vezetett - ívek, külön ággá vált a karcolás?

Kétségtelen, hogy a drasztikusan lerövidített telemark ívek minőségi változást hoztak, de azért már voltak ilyen forradalmak, Pl. amikor megjelentek a fém kantnik. Ilyenformán a forradalmak lecsendesülve és módosítva, de beépülnek az egészbe. Egy sípálya besízéséhez szükség lehet minden technikára, amit az alpesi sítörténelem folyamán kitaláltak. Ezért aztán lehet karcolni bizonyos helyeken, de ahol nem lehet, ott szükséges a forgatás.

Hogy a tanuló nem tudja, hogy ha élre tesszük a léceket, és nem forgatunk bele, karcolás lesz belőle?

Tésztából és mákból lehet mákostésztát, és lehet mákos kiflit is készíteni. (Kis asszociáció.) Az alapanyag ugyanaz, az eredmény lényegesen különböző.

Mi a Kanyarsínél szándékosan egy kissé a szokásostól eltérően "keverjük a tésztát". Mi azokat az amatőr síelőket célozzuk meg, akik nem elégszenek meg azzal, hogy csinálják a gyakorlatokat, és közben fogalmuk nincsen arról, hogy miért, mert nem mondják meg neki. (Ezt két évtizede figyelem, és nem nagyon változik.) Az a mi célcsoportunk, akit érdekel. Aki elfogadja, hogy a sízés és az eufórikus érzés elsősorban a fejben történik, a testünk csupán a végrehajtás eszköze. És ehhez szükséges tudni, hogy mit, mikor, hogyan és miért kell csinálni, mikor kell aktívnak lenni, vagy éppen passzívnak maradni.

Még egy kicsit az egyensúlyozásról. Amiről beszélsz azok ismert fogalmak, csak hát eléggé általánosságok. A "hinta" pedig nem általánosságban, hanem nagyon konkrétan és részleteiben jelenti a magasfokú egyensúlyozást. (Franz Hoppichler: Die Österreichise Skischule). A világ egyik legnagyobb (sajnos már nem élő) síprofesszorának a tétele.

Félreérthetik néhányan, ha te mint oktató úgy beszélsz az élen síelésről, mint ami a karcoláshoz kötődik. Van ugye élen forgatás is, ami szintén élen síelést jelent.

Rengetegen oktatjuk ezt a csodálatos sportot. Hál isten egyre többen komoly felkészültséggel, képzettséggel. (A hivatalos állami OKJ -s végzettségű, (licenccel rendelkező) síoktatók névsora fent van az SMSZ honlapján).

Somához még: Tudjuk ugye, (már ha élen sízünk), hogy a testünk egy belsőbb pályán halad, mint a léceink. Amikor az íveket váltjuk, a léceink és a testünk keresztezik egymást. A metszéspontokban minimum a leendő ívbelső sí fölé, de inkább azon túl kell átbillenni. Ez az átdőlés megnehezült a csípőszéles léctávolsággal. Az átbillenés bátorságának az alapját a jó egyensúly jelenti. Fejleszd tehát a tanulók egyensúlyozó képességét egyre magasabb szintre, és csodákat fogsz tapasztalni a fejlődésükben.

Üdvözlet mindenkinek aki ide látogatott:
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2007.03.11. 06:57
Sziasztok!

A carving nem egy külön ága a síelésnek, hanem jól meghatározható helye van a sí havon történő mozgásainak szerkezetében.

Tudjuk, hogy ha a hosszában sikló lécet élre döntjük, karcolás következik be.

Mi szükséges ahhoz, hogy ez bekövetkezhessen?

Természetesen sebesség is, de aránylag alacsony sebességgel mellett is lehet gyögyörű karcolásokat csinálni. Tehát jó egyensúlyozási képességre van szükség. De ezt nem csak a carving igényi, hanem a síelő mozgásának teljes spektruma. Hiába mondja tehát valaki, hogy ő a hagyományos forgatásos - terheléses iskolán nevelkedett, gyenge egyensúlyozási képességgel az un. "hagyományos sízés" sem lesz szép és főleg gazdaságos.

Mi a kanyarsínél (már a tanulás aránylag korai szakaszaiban is) különös gondot fordítunk az egyensúlyozási készségek fejlesztésére, a negyedik alapfunkciónak tekintjük.

Mi jelenti a jó egyensúlyt?

Az állandó hinta előre - hátra, ki - be.

Privát véleményem pedig az, hogy igazi fekete pályára nem is való a karcolás. Egy - egy szakaszra be lehet iktani, de nem igen tudunk lemenni a Kreischberg kabin alatti feketéjén végig karcolva.

Viszont kiváló terep erre Kaprun gleccser Kitz és Kase liftek melletti piros pályái. Szélesek, hosszúak, kellőképpen meredekek és a megfelelő "defenzív vezetés" mellett faltól - falig és egészen az aljáig hatalmas élmény a karcolás.

(Áprilisban Kanyarsí amatőr továbbképzés Kaprun gleccseren).

Soma eredeti kérdésére tehát a válasz: Fejleszd az egyensúlyozási készségeket, (akár az alapokig visszanyúlva), az élre tevés bátorsága pedig ennek természetes következményeként meg fog jelenni.
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2007.03.09. 21:23
Kedves Barátaim a sízésben!

Nem haragszok a versenysízésre, egyesületi edző barátaim vannak, akik versenyző palántákat nevelnek évtizedek óta. A palánták felnőnek, eltűnnek, új magoncok jönnek, megint felnőnek, megint eltűnnek, és így tovább.
A nemzetközi eredménytelenség felveti a kérdést, biztos hogy korszerű és alkalmas módszerekkel dolgoznak az edzőink?

Amúgy meg nagyon csípi a szemem, hogy amikor a sízésről beszélünk, állandóan a verseny sport kerül a középpontba, és a sízés mint tömegsport kevés figyelmet kap. Ne keverjük össze a kettőt.
Az eredményes versenysportok jó image az országnak, ne sajnáljuk tőlük a pénzt, nem tudni hol - kinél, de valahol meg fog térülni a befektetés.

A nem eredményes versenysportokra költött milliárdokat azonban hasznosabb lenne a tömegsport támogatására fordítani. Például a sísport is tömegsport. A sízés a modern és minőségi életstílus szerves része, kint a természetben történő nagyon egészséges testmozgás.

E sorok írójának 20 éves tapasztalata van a sí és a windszörf sportok oktatása területén. Ezen idő alatt számtalanszor megtapasztalta, hogy ha valakit fiatal korban a "sízés szele megcsapott", (de a windsurf - re ugyanez vonatkozik), pozitívan lesz befolyásolva az illető életvezetése. Másképpen szólva inspirálva lesz egy minőségi életmód kialakítására, s nem csak a saját, hanem a családja (és nagyon fontos, hogy a leendő családja) vonatkozásában is. Magyarul, hajlandó lesz komoly áldozatokat hozni annak érdekében hogy minden évben el tudja vinni a családját síelni néhány napra.

Volt egy nagyszerű sífilm, "fehér mámor" volt a címe. Adja magát az asszociációs kérdés: nem kerülne-e kevesebbe egy prevenciós program, mely a gyermekek minőségi életbe történő "belekóstoltatásáról" szól, a síelés - szörfözés által, mint a drogrehabilitációkra elköltött irdatlan összegek? Nem lenne összehasonlíthatatlanul hasznosabb, ha eredménytelen versenysportok támogatása helyett az iskolai sítáborok autóbuszköltségeit és az "igazi síoktatók" költségeit finanszírozná meg az állam? Valódi, a tömegek felfogásában és egészségében megtérülő befektetés lenne!

Nem lenne megengedhető (ha létrejöhetne), hogy ez a projekt a versenysport trójai falova legyen.

Meg kellene értenünk, hogy másról szól az amatőr síelés, (egy család síelése, és az iskolai sítáboroknak is erről kellene szólnia) és megint másról a versenysíelés.

Az amatőr státusz támogatását az életmódra szoktatásra kellene "kihegyezni". A 4 napos iskolai sítábor alatt meg lehetne tanulni a sízés legfontosabb technikai alapjait, és szó nincsen arról, hogy (az alapok hiányában) az lenne a legfontosabb, hogy 4 napot a sípályán bóklászó gyerekek gyorsasági versennyel zárják síelésüket. (Tisztelet a kivételeknek.)

Természetesen tudjuk, hogy a tömegsport a versenysport bázisa. De csak áttételesen az. Aki nagy tehetség, és indíttatása van, úgyis odakerül a kippstanglik közelébe. Mindazonáltal egy jól kigondolt amatőr síelést támogató program szilárd, és állandó utánpótlást jelentő bázisát adhatná a versenysportnak is. De mégegyszer hangsúlyozom elsődleges célnak az életmódra nevelést kellene tekinteni.

Egy ilyen programhoz olyan képzett sí szakemberek szükségeltetnek, akik a tábor levezénylésen túl valóban értenek is ahhoz, amit csinálnak. Egyre több ilyen szakemberünk van, minden évben legalább egy tucat oktató tesz sikeres, OKJ vizsgát a SMSZ -nél.
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2007.02.19. 13:50
Kedves Karolyn!

Az alábbi sorok az "irodából a sípályára" c. írásból való, (Kanyarsíklub honlap, cikkek menügomb).

"Ritkán fordul elő, hogy meg tudjuk tervezni az esés helyét és hogyanját, az jön, mint derült égből a villámcsapás. Mit rögzítsünk?

Minden idegszállal arra törekedni, hogy a térdeinket nyújtott helyzetbe hozzuk, (jobban old a kötés), és a lábakat egy blokkba szorítsuk. Csípőtáji izmokat megfeszíteni, (feszült izom kevésbbé sérülékeny). A csúszásnak (főleg kezekkel) nem ellenállni, az óriási erőknek úgysem tudunk ellent tartani."
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2007.01.23. 08:36
Az a helyzet kedves VID, hogy stressz a normális sítanulás esetében is fennáll. Ugyanis ez esetben is szükséges, hogy amikor elérünk arra a szintre, hogy lehet, akkor bizony barátságot kell keresnünk egy meredekebb pályával. És ez általában stresszel jár. És itt újra tanulni, egy kissé másképp csinálni azt, mint addig. És aztán lehet ismét tovább menni. A tanulás folyamatának legszélszerűbb elvei: könnyűtől a nehéz felé, egyszerűtől a komplikált felé. Lehet másképpen is, de sok ésszerűséget nem látok benne.
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2007.01.22. 17:57
Szervusztok kedves síelős kollegák és kolleginák!

Mint egyszer már említettem, nem egyszerű a síelős üzlet.

Egyrészt ugye, aki fizeti a műsort, annak teljes joga, hogy megkapja érte amit a szerződésben kikötött. Általában a végleteket látjuk. Egyrészről versenyport, másrészről a Győzike (síelős)színvonala. Úgy tűnik itt, (sajnos) nem az számít, hogy a SÍELÉSRE IGÉNYES néző mire kíváncsi, neki mi a véleménye.
Másrészt viszont egyáltalán nem rontana, hanem 100 % biztosan sokat használna egy síelős műsornak, ha egy igazi szakember is szóhoz juthatna. Ez a fantasztikus sport megérdemelne ennyi + költséget. A teljes költségvetéshez képest és a színvonal emelkedéshez képest ez bizonnyal minimális összeg lenne.

Pl. kaphatna a néző egy kis képet arról, hogy:

- Mi a különbség a verseny síelés és az amatőr síelés között
- Hogy már jó ideje elvált egymástól a síversenyzőket képező edzőképzés, és az amatőröket oktató síoktatók képzése. Egészen egyszerűen nem ugyanazt kell tanítani egy elkerített pályában törtmásodpercekért harcoló versenyzőnek, mint az amatőröknek. És félreértés ne essék, itt az amatőr azt jelenti, hogy nem versenyző. Mert létezik nagyon magas szintű amatőr síelés. Egyre többen vannak, akik birtokában vannak annak a tudásnak, mely profivá tesz valakit az amatőrök között.
- Szívemből beszél "apalermoi" amikor egy olyan műsot hiányol, ahol a részletekről tudnánk hallani, beszélgetni. Azt azért hozzáfűzném, hogy ingyen leves csak a hajléktalanoknak jár. Aki profi szeretne lenni az amatőrök között, annak erre valamilyen formában áldoznia kell. Másként szólva VALAKINEK meg kell fizetnie azért a tudásért, hogy valaki megmutatja "hová kell ütni a kalapáccsal", hogy megjavuljon a tanmesében szereplő autó, vagy bármilyen ketyere.

Rész általánosságokat ebben a sportban eléggé sűrűn lehet hallani, (sí)botcsinálta prófétáktól.

Olyan "apalermoi" féle műsor, mely megállná a helyét az összefüggéseket ismerő szakemberek előtt is, ha volt is valaha, oly régen volt, hogy tán igaz sem volt.

Magam is nagyon hiányolom.

Bízván abban, hogy még nem ette meg a kutya a telet, maradok síelős üdvözlettel:
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2006.08.19. 08:32
Milyen "szálakat" is érint ez a nagyon hasznos topik?

- Cserbenhagyás
- A felelőtlenül megválasztott sebesség
- A másokkal való nem törődés
- A jelen helyzet elfogadása, mint elkerülhetelen dolog, ami hozzátartozik a sízéshez
- A sízés közlekedési szabályainak egyéni értelmezése
- A sípálya kvázi kisajátítása, (hülye aki ott van ahol én menni akarok)
- Egoizmus, mások semmibe vétele, trágár emberek
- Téves elképzelés a jól síelő 3 méteres sávjáról, (ez különösen fontos)
- Csoport előtt síelő személy azonos platformra helyezése a kvalifikált oktatókkal

Ha ezeket a szálakat egy csokorba kötjük és magunkkal visszük, hasznos segítőnk lehet a sípályákon.

Repárszky László
A Kanyarsí Klub állami vizsgás ** síoktatója
http://www.kanyarsiklub.hu
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2006.08.14. 21:41
"Valószínüleg közös bennünk, hogy elég sok mindent alárendelünk az életben a síelésnek". /Péter64/

A síelés egy csodálatos sport!

Amikor egyszer arról beszéltem TF - ről nyugdíjba ment neves tanár barátomnak, hogy én személy szerint nem a szenvedős, hanem azokat az élvezős sportokat kedvelem, (síelés, szörfözés, stb...), ahol tényleg otthon felejtődik a gond, azt válaszolta nekem: Laci, ezt ne nagyon hangoztasd, mert ilyen felosztást nem ismer a sporttudomány. Biztosan így van. De a síelés akkor is egy rendkívül élvezetes dolog. És valóban igaz, hogy én is sok mindent alárendelek a síelésnek.

Nagyon élvezetes és balesetmentes elkövetkező síszezont kívánok neked és kedves családodnak, valamint a síelő társadalomnak.

Repárszky László
Állami okleveles ** síoktató
Kanyarsí Klub Magyarország
http://www.kanyarsiklub.hu
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2006.08.09. 00:57
Üdvözöllek, kedves Péter!

"Szinte bármilyen szinten áll a síelő, mindig van olyan technika, amiben bizonytalan, és tanulnivalója van. Több évtizeden keresztül lehet fejlődni, ha valaki fogékony rá."

Írod, és bizony most egyet kell értsek veled.

"Az én benyomásaim szerint a haladó szintű síoktatás a kb. párhuzamos léccel való csúszásnál ér véget, legalábbis a pályákon a különböző csoportoknál ezt látom."

Ebben is sok igazság van, de hozzá kell tenni, hogy nagy általánosságban.

Csak néhány példa, hogy mit tanítunk mi a haladóknak:

Először ki szoktuk javítani a durva koordinációban megrekedt síelők tipikus hibáit.
A teljesség igénye nélkül, néhány példa:

- Az ív befejező fázisában nincsen összhang a a technikai elemek között. Ezért aztán nincsen előkészítve a befordulás, az nehézzé, összhang nélkülivé válik. Már ebből következik, hogy az irányító fázisban a lécek szabályozatlanul csúsznak a kanyarban, nincsen tartó lendület, ( a sebességszabályozás magasabb eszköze).

- További feladat, a síelés alapfunkcióinak egyre magasabb szinten történő finomkoordinációs elemekkel történő összekötése.

- A tömegkiegyenlítés finomságai

- A terep, a hó, a tempó, a bothasználat összefüggései

- Stb....

"Az ennél magasabb szintű technikáknál marad a versenyzőktől való ellesés, aminek a nagy veszélyességét én egyáltalán nem látom."

Itt aztán már erősen eltér a véleményem. A versenyzőknél cél a minél nagyobb sebesség elérése, ők minden idegszálukkal erre törekednek. Neves síedzők szerint a világ élversenyzői mezőnyében csupán Kb. egy tucat
versenyző az, aki a tudása és edzettségi szintje szerint versenyez, a többiek saját szintjüket meghaladó jelentős kockázatokat rejtő sebességgel mennek. Ezért aztán sok versenyző (tisztelet a kivételnek) egyáltalán nem is tud lassan menni. Képzeljük el, hogy mi lehet a helyzet alacsonyabb szinteken, és a versenyzőkhöz képest kevés gyakorlattal rendelkező amatőrök világában. És itt jön az a nagyobbik baj, hogy sok "amatőr versenyzőnek" a sebesség lesz a példa, csak ő nem elkerített versenypályában, hanem a többi amatőrök között veszélyezteti a saját maga és mások testi épségét.

"Azt kérdezném az oktatóktól, hogy meddig érdemes évente hasonló kurzusokat végigcsinálni? Milyen technikáig tart az oktatás, és hol kezdődik a versenysport?"

Fentebb írtad, hogy évtizedekig lehet fejlődni, ha valaki fogékony rá. Ezzel értek egyet. És fentebb írtam, hogy mi mindent lehet tanulni. És a versenysport egyáltalán nem áll az amatőr sízés felett. Csak más. Más a célja. Azt kell mondjam, hogy az átlagos, gyermekkortól pályában való sízésre trenírozott versenyzők zömének sítudása elmarad az olyan amatőrökétől, akik terepeken, buckákon, mélyhóban nevelődtek.

A magasabb szintű oktatás költségei: Nem tudom mások hogy vannak vele, de mi a Kanyarsínél eleve úgy kalkuláljuk az árakat, hogy oktatással is egy kicsit jobban jöjjön ki a vendég, mintha maga szerezné a szállást, s venné meg a liftjegyét a pénztárban. Igaz kell kötnie egy kompromisszumot. Egy kicsit távolabb van szállás a pályától. És lehet, hogy a luxust is kifogásolni lehet. Az a kérdés, hogy kinek mi a fontos.

Síelős üdvözlettel:
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2006.08.08. 23:37
Amatőr jogsival veszélyes a versenyautó!

Nagyon sok vélemény van, és ez rendben is van így. Nyilvánvaló azonban, hogy mindenki a saját tapasztalatából eredezteti a véleményét. Pedig, hát a sísport, (mint annyi minden más dolog), nem velünk kezdődött, és nem is velünk fog végződni. Bajnokok, edzők, otatók generációkon keresztüli tudása adódik össze, rakódik egymásra. Ezért aztán kedves síelő barátaim higyjétek el nekem, hogy egy kvalifikált síoktató nem a hasára ütve mondja instrukcióit.

Az én és a Kanyarsí Klub amatőr sízőkre alkalmazott oktatási elve: Okosan, szépen, biztonságosan, bármilyen pályán.

Ez nem jelenti a sebesség tiltását. De megköveteli, hogy a fékezési és sebességszabályozási technikák birtokában lassan is tudjunk menni, akár fekete pályán is.

Nap mint nap tapasztalom, (különösképp világversenyek idején), hogy "az amatőr versenyzők" egy beszűkült látótérben és tudatállapotban csak a maguk által kinézett útvonalon száguldanak, és sajnos ennek súlyos következményei szoktak lenni.

A síversenyzőknek is vannak edzőik, még a világbajnokok sem nélkülözhetik őket. Értelemszerűen náluk a minél nagyobb sebesség elérése a cél. De ők egy elkerített területen mennek. És még így is elütnek néha valakit, (lásd híradások).

Nem jó példa ez a tömegben síelő amatőröknek. Akinek nyitva van a szeme láthatja ezt a veszélyt. Hogy is van ez, kedves apuka, hogy az egyik gyermek csak 8 szezon után volt hajlandó egyáltalán foglalkozni azzal, hogy lassan is lehet menni? Addig pedig életveszélyben tartotta saját magát és a környezetét? Most majd persze jön az, hogy hát nem egészen így gondoltam, de hát az jött le tanulságként, hogy ez így rendben van. És ezt látom a sípályákon tömegével naponta. Megoldás (sajnos) nem nagyon van. Ha akár gyermek, akár felnőttkorban útmutatás nélkül magunk alakítjuk ki szabályainkat, (ami mellesleg köszönő viszonyban nincs az igazi törvényekkel), abból előbb - utóbb valami baj fog kerekedni.

Síelős üdvözlettel:
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2006.04.04. 06:08
Valójában a képzetlenségből és tapasztalatlanságból következik ez a fajta felelőtlenség. Mint már fentebb említettem, sok síelő úgy megy, hogy nem is tudja, hogy léteznek a sípályákon kötelezően betartandó közlekedési szabályok. A pereskedés pedig nem szubjektív kérdés. A közutakon sem magunk döntünk a következményekről, s ha az okozó elszökik, a csebenhagyás csak súlyosbítja a cselekményt. Így van ez a sípályán is, ha megvan az okozó, az esetek többségében az ügyészség indít eljárást. Amint a sérültek felgyógyultak, lesz egy helyszíni szemle, ahol profin síelő igazságügyi szakértő megnézi, hogy milyen szinten síelnek a "szereplők". Ha akár a vétkes, akár a szenvedő fél nem a tudásának megfelelő helyen volt a balesetkor, eleve "rossz pont", ami befolyásolja az ítéletet. A tárgyalás a helyszínen szokott lenni, a bíró is jól síelő személy. A síelés csodálatos! De a sípályán történő jogi eljárás nagyon - nagyon lehangoló és kiábrándító. Jobb elkerülni. De természetesen nem cserbenhagyással, hanem megelőzéssel.

Balesetmentes 2006 - 2007 -es szezont kívánva maradok tisztelettel:
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2006.03.31. 07:22
A gyerekek gyorsan tanulnak. 5 éves kor alatt egyéni foglalkozás célszerű, mert személyfüggő a tanulási folyamat, így motivált szülő is kiválóan el tudja látni. 6 éves kortól már inkább a játékos tanulás, különféle gyerekeknek kialakított terepek, (bobpálya, orgonapálya) szoktak a legeredményesebbek lenni. 9 éves kortól már jöhet a technika tanítása. De mit is jelent ez? A síelés alapfunkciói, a terhelés, az élezés, a forgatás a tudás fejlődésével egyre magasabb szintű, egymásra épülő összehangolódást, finomkoordinációt igényel. Az elmondottak ráadásul a tereptől függően mindíg másként és másként működnek. És itt már nem igen nélkülözhető a megfelelő pedagógiai, pszihológiai, (nem túl ritka látvány a gyerekével üvöltöző szülő) és nem utolsósorban a szakmai felkészültség. Természetesen aránylag biztonságosan lehet sízni a durva koordinációban megrekedve is. De összehasonlíthatatlanul kevesebb "erőből mozgást" igényel, és könnyedébb, elegánsabb síelést eredményez, ha el tudjuk sajátítani a síelés alapfunkcióinak összehangolt, finomkoordinációs elemeit. Ehhez viszont szükséges a képzett és gyakorlott síoktató!

Üdvözlettel:
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2006.03.21. 11:31
Igen, ha meg nem szökött volna az okozó!

Viszont, hogy ne engedjük elmenni, hogy igazoltassuk a személyét, kell hozzá egy kis lélekjelenlét és határozottság.

FIS 10, 10. pont:

Akár szemtanúja, akár részese a balesetnek, akár felelőssé tehető, akár nem, a síelő köteles személyi adatait felszólításra rendelkezésre bocsátani.
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2006.03.18. 20:58
"Nincs mit tenni, benne van a pakliban." ?
"félni nem kell meg felfújni az ügyet sem."?

Nekem karakteresen más a véleményem. Igenes félni kell, (jobb félni mint megijedni). És igenis fel kell fújni, és világgá kell kürtölni.
Sőt, fel kell lépni. Fel kell világosítani. A megelőzés érdekében kampányokat kellene folytatni.
Amúgy pedig meggyőződésem, hogy az un. őrültek kevesen vannak. Viszont látom, (síoktatóként sok időt töltök a sípályákon) hogy egyre több amatőr síző képzeli magát versenyzőnek. Jellemzőjük a beszűkült, csak magukra, senki másra nem figyelő haladási mód. És az is jellemző, hogy fogalmuk sincsen arról, miszerint a sípályákon vannak kötelezően betartandó közlekedési szabályok. Ez ellen igenis lehet, és szükséges is tenni.

Most márc. 14 -én, engem is elütött hátulról egy (gondolom a zajló versenyek hevétől tüzet fogott) snowboardos magyar fiú. Amikor kérdőre vontam, még neki állt feljebb. Hogy jövök én ahhoz, hogy úgy csinálok oldalra egy kanyart, hogy nem nézek előbb hátra, hogy nem jön - e ott valaki.

FIS 10 (nemzetközi síkressz):

4. Pont. Előzhetünk fentről vagy lentről, jobbról vagy balról, de csak akkora távtartással, hogy a megelőzott síelőnek elegendő mozgástere maradjon.

Én úgy tapasztalom, hogy a legtöbb más által okozott baleset az előbb említett 4. pont megsértéséből ered.

Féreértés ne essék, nem a gyorsan haladás ellen vagyok. De fontos, hogy tudjunk lassan is menni, akár fekete pályán is. És tudjunk megállni, ha szükséges. És szükséges megtanulni a "defenzív vezetést" a sípályán. Állandóan figyelni, és ha mi vagyunk hátul, és előzni akarunk, nem kicentizni, hanem a lehető legmesszebbre elkerülni a másik síelőt, mert sosem lehet tudni, mikor kezd bele egy előre nem kiszámítható manőverbe.

Kedves síelők és boardosok!
Tegyünk a tudatlanság és a felelőtlenség ellen. Tegyük szóvá, ha olyasmit látunk, amiből baj lehet. Legyünk igényes, felelős síelők.
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2006.03.16. 19:50
Rövidlendületnél törekedni kell a felsőtestet a völgy felé tartani. Középhosszú és hosszú lendületeknél a látszat valóban az, hogy a felsőtest a sí orra felé néz, valójában azonban a jól sízőknél mindíg van egy kis előre vagy ellenforgatás, amely a tömegkiegyenlítés hatékony segítségét jelenti a mozgásokban. És akkor még nem szóltam a carving sízésben ismét polgárjogot nyert rotációról.
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2006.03.06. 22:17
Nem hallottam ezt a műsort, lehet (de nem biztos), hogy egy részlete volt egy bonyolultabb helyzet magyarázatának. Tény, hogy a Francia síiskola hátradőléssel kezdi tanítani a kezdőket. Ha én teljesen kezdőt oktatok, akkor az én gyakorlatsoromban is, már eléggé az elején helye van az un. lassításos előrekerülés elleni védekezésnek, ami határozott sarokraterhelést és hátradőlést igényel a fékező hatású csúszó hóeke alkalmazása - gyakorlása közben.
Nem ismervén a konkrét szöveget, ennyit tudok hozzáfűzni Soma kérdéséhez.
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2006.03.01. 07:26
Hát úgy, hogy nem töröd meg a tested csípőben. Ezt elsősorban a már fentebb említett változó irányú és erejű terhelésszabályozással lehet elérni.
Aztán ha megfigyeled, a képeken is látható, hogy a kifli tartásban, (amiről beszélsz), van a menetirányhoz képest egy un. ellenforgatás (gegendrehen) a felsőtestben. Ha funcarvingozol, ezt ne alkalmazd, tartsd a felsőtested a menetirányhoz képest keresztben.
És sok gyakorlás. A gyakorlatok sorrendje: lassútól a gyors felé, könnyűtől a nehéz felé.
Jó gyakorlást kívánok,
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.