Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kanyarsíklub Replaci által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (1219)Időben csökkenő Időben csökkenő
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2015.05.06. 14:52
Szia Gabesz!

Értem ám, amit mondasz. Viszont régi álmom, hogy mielőtt ennél bonyolultabb kérdésekbe bonyolódnánk, a lehető legegyszerűbb dolgokban egyetértésre jussunk.

Az a kérdés ugye, hogy kinek milyen rugóra jár az agya. Persze, lehet mondani, hogy azért van hátul, mert fél. De ez a felismerés nem vezet megoldáshoz. Egyszerűen azért, mert a félelem nem fizikai, hanem lelki probléma, a hátul levés, pedig a „véresen létező ” tehetetlenségi erő következménye, és mint te is írod, a megoldás a megfelelő terhelés megtanítása.

„Azért olyan gyorsan nem láttam még embert elindulni síléccel, hogy az a képzeletbeli ülésbe belenyomódjon.” –írod.

Viszont évtizedek alatt sokszor láttam, (még síoktató asszisztálása mellett is), amikor a kezdő tanuló az ív elkezdésének a gyorsuló szakaszát hanyatt eséssel kombinálja.

Köszi a hozzászólást, úgy vélem, hogy amint az értelmezések helyükre kerülnek, az ellentmondások eltűnnek.

További szép napot neked és olvasóknak,
Replaci
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2015.05.03. 09:57
Jó reggelt, Vasárnap!

Miután a síelés közben érvényesülő fizikai törvényszerűségeket megértettük, érdemes megismerkedni az alkalmazkodásokkal is.

Lassútól a gyors, egyszerűtől a bonyolult felé.
A síelés közben érvényesülő fizikai törvényszerűségekhez való alkalmazkodások tanulása során, a lassútól a gyors, az egyszerűtől a bonyolult felé elv betartását nem csupán a logika, hanem a gyakorlati tapasztalatok is erősítik. Az egyszerűtől a bonyolult felé építkezés logikájában az egyenes vonalú mozgások megelőzik a kanyarodás mozgásait.

A jelenség neve gyorsulásos hátrakerülés
Amikor a buszsofőr gázt ad, az ülés háttámlája nem engedi, hogy a menetirányhoz képes hátra kerüljünk. A síelő azonban nem ülésben ül, hanem léceinek a kötésében áll, így amikor a sílécek a völgy felé elindulnak, akkor a síelő testtömege a boka – térd – csípő ízületein keresztül a mozgáshoz képest hátra kerül.

Ne küzdjünk, alkalmazkodjunk!
Amikor a sípályákon a rengeteg "léc végén lógó" síelőt látjuk, a jelenséget első megközelítésben károsnak vélhetjük. A gyorsulásos hátrakerülés azonban a tudatosan könnyed síelésben, (a megfelelő helyen és megfelelő időben) jól használható, ezért a jelenség ellen nem küzdeni, hanem azt megfelelően felhasználni lehetséges, illetve szükséges.

Szép napot, Replaci

Folyt. Köv.
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2015.04.26. 07:44
Jó reggelt, vasárnap

A síelés fizikája

Összefoglalás
Mielőtt a síelés közben érvényesülő törvényszerűségekhez történő alkalmazkodásokról beszélgetnénk, érdemes összefoglalni, hogy milyen erők is hatnak síelés közben a síelőre:

1. A gravitáció és a tömeg összefüggése: minél meredekebb a lejtő, és minél nagyobb a síelő és a felszerelés súlya, annál nagyobb lesz a síelő sebessége.

2. Az ütközési energia: az ütés, amit a síelő ütközés esetén kap, a sebesség négyzetével növekszik.

3. A sebességet befolyásoló közegellenállások:
a. A hó ellenállása elölről és oldalról, (csökkentése vaxolással).
b. A légellenállás elölről és oldalról. Befolyásolása a testfelület csökkentésével, a ruházat anyagával.

4. A tehetetlenségi erő:
a. Gyorsulásnál a síelő teste a mozgásirányhoz képest lemarad, (hátrakerül)
b. Lassulásnál a síelő teste a mozgásirányhoz képest tovább, (előre) kerül.

5. Kanyarból kifelé ható erő: folyamatos kanyar esetén a tehetetlenségi erő a kanyar mindenkori sugarának a vonalában hat a kanyarból kifelé.

6. Kanyarba befelé ható erő: a síelő kanyarodása azért lehetséges, mert a sílécek beélezése miatt, az ív külső oldaláról hat rá egy olyan (ellen)erő, ami a kanyar középpontja felé mutat. Amikor nincsen élezés, akkor ez az erő hiányzik, és a tehetetlenség miatt a síelő egyenes vonalban csúszik tovább, és kicsúszik a kanyarból.

Folyt. Köv.
Szép vasárnapot kívánok, Replaci
A kanyar erői /A síelés fizikája/
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2015.04.19. 06:41
Jó reggelt, vasárnap!

Örömmel olvasok olyan, korábbi bejegyzéseimre – véleményeimre hasonlító „elemzéseket”, melyeket (esetenként akár) több évvel ezelőtt írtam. Őszintén remélem, hogy a síelés fizikájáról közzétett gondolataim is egyszer majd természetes reakcióként kerülnek elő egy – egy érvelésben.

A kanyar erői (A síelés fizikája, folytatás)

Amiről eddig szó volt: a gravitáció és a tömeg összefüggései, az ütközési energia, a közegellenállás,
a tehetetlenségi erő.

A kanyar erői
Amint már említettem, a tudományos magyarázatok nem, vagy alig érthetőek a síelők számára. Pedig igencsak hasznos, amikor a síelő megérti, hogy milyen erők tartják meg őt a kanyarban, amikor a teste (esésvonalban éppen) 45 fokos szögben van a hó felszínéhez viszonyítva.

A kanyarból kifelé ható erő
A korábbi bejegyzésemben hoztam fel példaként, hogy amikor az autóbusz kanyarodik, az utas testét a tehetetlenségi erő az eredeti irányban, (a kanyarhoz képest kifelé) tolja tovább. Igen ám, de ha a kanyar olyan mérvű, hogy akár 180, vagy még több fokban kell a busznak kanyarodnia, akkor az utas testét folyamatosan, DE MINDIG a kanyar változó sugarának vonalában tolja kifelé a tehetetlenségi erő. Ezt az erőt (jobb híján) nevezhetjük centrifugális erőnek. A centrifugális és centripetális erőt (ha nem is tárgyalja, de), több helyütt is említi a síelésről szóló szakirodalom.

A kanyarba befelé ható erő
Ha az autóbusznak nem lenne oldalfala, (és kapaszkodó sem lenne), akkor az utas nem tudna megmaradni a busz ívelt pályáján, hanem valahol egyenes irányban kizuhanna oldalra, miközben az autóbusz haladna tovább a maga kanyarján. Ez történik a síelésben is. Ha a síelő nem élez be, akkor a tehetetlenségi erő (a szándékolt haladási irányhoz, és a síléc hosszirányú tengelyéhez képest) oldalirányban küldi őt tovább. Amikor azonban a síelő a síket, (boardos a boardot) élére teszi, akkor az acél él(ek) az eszköz rádiuszának, (és a választott terhelésnek) megfelelő kanyar vonalán fogják folyamatosan vezetni a sportolót.

Folyt köv.

Szép vasárnapot, Replaci
A tehetetlenség kanyarban  /tudásbázis - sulinet/
A síelőre kanyarban kifelé - befelé ható erők  /A síelés fizikája/
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2015.04.18. 11:22
Szia Csaba!

Amit leírsz, abból nekem az jön át, hogy egyfajta terv szerint következetesen fordítasz időt és energiát arra, hogy több legyen a síelésed.

Másolás
Egyértelműen jól másolod, amit a videókon és a pályákon látsz.

Alapok
Van azonban elég sok olyan dolog, melyeket ellesni csak akkor lehet, ha megvan hozzá egy olyan ALAPKÉPZETTSÉG, mely lehetőséget ad arra, hogy meg is tudd látni, (tudjuk, hogy miről beszélünk), amit nézel. Akinél ezek az alapok megvannak, ott nem csak ezt az ajánlott, hasznos, de rendkívüli összetettsége miatt nehezen érthető technikát lehetséges ellesni, hanem egyéb technikákat is.

Készforma
Sokféle tanácsot kaptál, a hogyantovábbra. Mindegyikben vannak jó gondolatok, melyek leginkább egy meghatározott technika készformájának a MIT (kellene) kategóriájába esnek. Azért lenne jó egy sokoldalúan képzett oktatóval továbbmenned, mert a készforma tanítása nem csak a MIT, hanem a HOGYAN, a MIKOR, és a MIÉRT kérdéseit is fel szokta dolgozni.

Hogyan tovább?
Mindkét út járható. Mindkét úton vannak kitűnő (specialista) síoktatók. Neked kell döntened abban, hogy a (remélhetően) hosszú távú terveidben melyik útnak adsz elsőbbséget.

Szép napot neked és a kedves olvasóknak, Replaci
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2015.04.15. 13:50
Szia Csaba!

Szabad kérdezni néhányat?

1. Hány éve síelsz?
2. Évente hány napot síelsz?
3. Honnan veszed annak a mintáját, amit ezen a videón síelsz?
4. Ki tanácsolta a lécet, amivel ezen a videón mész?

Tényleg kíváncsi vagyok, köszi a választ!!

Üdv.: Replaci
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2015.04.13. 17:57
Kedves Csabor, és Feri!

A vélemények szubjektívek. MINDENKIÉ, így az enyém is. Az én véleményem szerint a síelés fontossági sorrendje:

1. Biztonság (testi épség).
2. Élvezet (kikapcsolódás).
3. Vélt, vagy valós „helyesség”.

Szétválasztás
A három pontot csak a megértés kedvéért érdemes szétválasztani, mert egyébként szétválaszthatatlanok. Pl. amikor nagyon élvezed, de közben megfeledkezel a legalapvetőbb biztonsági kritériumról, (sebességszabályozás) melynek aztán a testi épséged látja kárát, aligha lehet megkérdőjelezni azt a megállapítást, hogy helytelen volt a „helyességet” figyelmen kívül hagyni.

Helyesség a biztonság szempontjából
Jómagam a „helyességet” abból a szempontból vizsgálom, hogy miképpen járul hozzá a biztonsághoz. A biztonság szempontjai szerinti helyesség élvezeti faktora bizonyosan magasabb értékű, mint a csupán szerencsében bízó.

Helyesség technikai szempontból
Mások technikai szempontból vizsgálják a helyességet. Ezt nehezebb kezelni, mert pl. évtizedek alatt sokszor megéltem, hogy ami évekig helytelen volt, az helyessé vált, és vica – versa. Így aztán amit ma technikai szempontból helyesnek vélünk, nem kicsi a valószínűsége, hogy csak idő kérdése ennek a státusznak a megváltozása.

Szakszerűség, könnyedség, szépség?
Azzal egyetértek, (ha erre gondoltok), hogy ha valaki nem a könnyed síelés, hanem a szép síelés érdekében gyakorol, az tévúton jár. A „szakszerűség” a könnyed síelés iskolája - előszobája, a szép síelés pedig nem cél, hanem következmény.

Sománál?
Majd ő megmondja, hogy neki mi a motivációja.

Síelős barátsággal: Replaci
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2015.04.12. 22:36
Szia Soma!

Az eleje nem tetszik, 1. 35.-től mondom, amit látok:
1. A botozásod most hasznosabbnak látom, mint amire korábbról emlékszem. Jelet ad a befordulásra, ezzel eleve szabályozva van a ritmus.
2. Már az esésvonal előtt beleállsz az új élekbe, és többet forgatsz szabályozott teherrel. Ez is egy jelentős (+) változás, szerintem.

Amin lehetne (tovább) javítani:
1. Az egyensúlykontroll egyik műszere a bot. Itt lehetne alakítani a szúrás előkészítésének a darabosságán, és a szúrás helyének a megválasztásán. Aki síelő ebbe tud harmóniát vinni, annál a mozgás általános képe is (további) változásokat szokott hozni.
2. Ezeknél a középhosszú íveknél én hasznosabbnak vélek egy enyhe torziós befordulást a jelenlegi, ro-torzióshoz hasonlító modellhez képest.
3. Kevés az él az irányító szakaszban, (esésvonalban). Ez következmény. Ha én lennék az edződ, kicsit visszanyúlnék és azzal kezdeném, hogy az új kanyar megkezdése előtt az előző kanyar végébe betennék egy tudatos leélezést annak érdekében, hogy a következő kanyarba történő befordulást már felélezés közben lehessen végrehajtani. (Most úgy látom, hogy amikor ív végén elkezded húzni befelé a lécek végeit, azok még éllel szemben vannak. És ezt azért tudod megcsinálni, mert sebességben vagy.) Persze ez már a készforma. A készformának vannak még olyan (leginkább terhelési) részei, melyekre most nem térnék ki. Edzésen az egymásra épülő részleteket lenne érdemes gyakorolni. Részemről ezeket vélem előremutató szempontoknak.

Síelős barátsággal:
Replaci
Előzmény: (Soma 182781)
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2015.04.12. 10:44
Jó reggelt, vasárnap!

A költészet napja okán (ismét) versek virítanak a leányfalui Duna part fáin, ezért aztán az idei tavaszon is tovább tart a reggeli walkingom. Számomra titok az ok, hogy most éppen miért ez a vers érint meg. Részlet:

„OSZTÁS UTÁN
A kártya ki van osztva. Reszketünk,
Észak, Kelet, Nyugat és Dél kezében,
bubik, királyok, dámák jelmezében
s szótlanul várjuk, mit tesz végzetünk.” / József Attila 1935. április /
(Ha beírod a google –ba, József Attila Osztás után, megkapod a verset.)

Síelés
A magyar síoktatónak, (ha a megszerzett licencet érvényben kívánja tartani), 3 évenként kötelező továbbképzésen kell részt vennie.

Az SMSZ síiskolák számára esedékes továbbképző (koordinációs) táborában nekem a lavina blokk tetszett legjobban. Egyik este szemléletes jó előadáson láthattunk videókat félelmetes lavinákról, majd másnap délután élőben ismerkedtünk a mentés részleteivel.

Nem leshettünk, (erős letörés mögött volt), miközben oktatónk (Maugli) elrejtette az áldozatokat jelképező két db. adót rejtő zsákocskát. A korszerű műszerekkel és a keresési technika ismeretében az adó (áldozat) helye pontosan behatárolható. Miután megkaptuk az eszközöket, az első „áldozat” helyét 5 percen, a másodikét 10 percen belül találtuk meg. Az érzés, amikor aztán a szonda eléri – megérinti a puhán rugalmas „áldozatot”, leírhatatlan.

„Száj kitisztítva”
Az „áldozat” kiásásának fontos része a fej megkeresése, majd a száj hótól való kitisztítása. Amint ez megvan, hangosan kell jelenteni: „száj kitisztítva”.

Nem tudom, ki hogy van vele, részemről igyekezni fogom kerülni az olyan helyeket, ahol így járhat a síelő.

Szép napot, Replaci
Leányfalu Duna part, költészet napja
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2015.04.12. 10:34
Biztos az én gépemben van valami hiba, nem tudja folyamatosan hozni a videót. Ha feltöltenéd a YouTube -ra is, könnyebb lenne a helyzetem.
Előzmény: (Soma 182758)
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2015.04.05. 08:00
Áldásos húsvét vasárnapot kívánok a Sihu olvasóknak,

Replaci
Vendégvárós hangulatban!
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2015.04.04. 12:35
Nem tudom Pinyi fog-e írni, ígérte!

Tegnap keresett útitársakat, de nem talált, így aztán elindult egyedül. Az útközben látott gyümölcsfák nyíló virágai végül is félrevezetőnek bizonyultak, mire Chopok délre ért, már csak hólánccal engedték fel a rendőrök a népet.

Északról majd mind átfújta a havat a szél, így délen a törpefenyőknek csak a csúcsa látszott. Zárásig nyomta a friss új porhóban egy SCHIRO –val.

Azt mondja, az utóbbi évek legjobb dél chopoki ride síelését élte meg.

Remélem, ír egy beszámolót.
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2015.03.28. 07:46
Jó reggelt, szombat!

A síelés fizikája egyszerűen, érthetően

Folytatás

A tömegvonzás, a testsúly, a sebesség összefüggései
Korábban már szóba került, hogy az ugyanazon a sípályán egymás mellett különböző testsúllyal elinduló síelők közül a nehezebb testsúlyú fog gyorsabban siklani. Hál’Isten a testsúlyon kívül még annyi sok feltétel befolyásolja a sebességet, hogy a síversenyek izgalmasságát nem fenyegeti veszély.

A sebesség növelése, vagy a sebesség szabályozása?
Míg a síversenyzők a sebesség növelésének a praktikáin ügyködnek, (lásd vaxmesterek, speciális ruházat), addig az amatőr síelőknek a sebesség szabályozásainak a praktikáit lenne szükséges elsajátítani. A sebességszabályozások tudatos alkalmazásában a MEGÉRTÉS nagy segítséget jelent.

A megértés
A gravitációt nem olyan nehéz megérteni. A közegellenállás már egy fokkal nehezebb kérdés, de azt hiszem, az előző bejegyzésben érthetően volt tárgyalva. A síelésben oly nagy fontossággal bíró tehetetlenségi erőről található képletes magyarázatok az átlagsíelő tanulását nem tudják segíteni, itt is EGYSZERŰEN MEGÉRTHETŐ MAGYARÁZATRA VAN SZÜKSÉG.

A tehetetlenségi erő egy autóbuszban
A síelés közben érvényesülő tehetetlenség ALAPSZINTŰ MEGÉRTÉSÉT jól tudja segíteni a következő példa. A tapasztalatból tudjuk, hogy mi történik az ember testével, amikor az autóbusz hirtelen felgyorsít, vagy hirtelen lefékez. Valamint mi történik, amikor bal, és mi történik, amikor jobb kanyarban halad a busz.

A tehetetlenségi erő a síelésben
Az autóbuszos példán keresztül könnyen érthetők meg a síelés közbeni történések, valamint a történésekhez való alkalmazkodások. Amikor a síelő elindul a LEJTŐN lefelé, gyorsulni kezd. Ilyenkor a tehetetlenség miatt, (a buszos példához HASONLÓAN), teste lemarad a léchez képest. Következmény az un. gyorsulásos hátrakerülés. Amikor viszont fékez a síelő, testét az eredeti irányba nyomja tovább a tehetetlenség, következmény, pedig a síelő lassulásos előrekerülése. Tipikus lassulásos előrekerülés, amikor a síelő belegázol a mély hóba, majd a hirtelen megnövekedő hóellenállás következményeként fejest ugrik abba. A tehetetlenségi erő a kanyarokban is hat a síelőre. Amint a buszban, (úgy itt is) az erő a kanyar külseje felé kényszeríti a síelőt. Ezek az erők minden esetben fellépnek, a biztonságos - erőtakarékos síelést az ébredő ERŐKHÖZ TÖRTÉNŐ ALKALMAZKODÁSOK jelentik. Az ALKALMAZKODÁSOK beidegezéséhez jó gyakorlatok léteznek.

Biztonság, takarékosság
Az amatőr síelőknek nagyobb biztonságot, (és takarékosságot) jelent, amikor nem csupán a fizikai aktivitáson, hanem a passzív megoldásokon alapuló sebességszabályozásokat is alkalmazza.

Mikor kezdjük tanítani, a síelés fizikáját?
Az én tapasztalataim szerint évek egyhelyben topogása előzhető meg, ha a síoktatás kezdetekor azonnal megkezdjük a síelés közben érvényesülő fizikai törvényszerűségek tanuló megértésén keresztüli tanítását.

Folyt. köv.

Szép napot kívánok az olvasóknak,
Replaci
A gyorsulásos tehetetlenség / tudásbázis - sulinet /
A tehetetlenség kanyarban / tudásbázis - sulinet /
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2015.03.22. 00:05
Köszönöm Hulesz, ezt a hozzászólást, és a fantasztikus videót!

Szoros összefüggések
Én úgy tapasztalom, hogy minél magasabb szinten síel valaki, annál jobban van otthon a síelés közben érvényesülő fizikai törvényekhez történő alkalmazkodásokban. Az optimális alkalmazkodás a (SÍELŐK SZÁMÁHOZ ARÁNYÍTVA) kevés síelőnél működik akkor is, ha nem érti, miként hatnak az erők. A többségnél az ad esélyt, ha előbb megérti, majd a speciálisan e célból összeállított gyakorlatsorokból kapott visszajelzéseket figyelembe véve, begyakorolja a működéseket.

Általános törvényszerűségek
A bolygó két legalapvetőbb fizikai törvényszerűsége a tömegvonzás, és a közegellenállás. A gravitációt nem nehéz megérteni, mindenki előtt világos mi történik, amikor letörik alattunk a cseresznyefa ága. A közegellenállás mibenlétét már nehezebb megérteni, és körülbelül itt van az a határ, amihez még találni több oldalas képletekkel alátámasztott magyarázatokat.

Félix Baumgartner
Felment, ugrott, hangsebesség fölé gyorsult, (gravitáció), majd a közegellenállást használva olyan puhán ért földet, mint egy hópehely. A hozzáértésen kívül kellettek hozzá a modern anyagok, felszerelések. Éppen, mint a síelésnél.

Üdv.:Replaci

Kattints a képre a videó megtekintéséhez:
Előzmény: (huligan 182304)
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2015.03.19. 15:45
Szia Yoee!

Nem ma volt, amikor rájöttem, hogy a síeléssel foglalkozó szakirodalmakból hiányzik a síelés fizikája fejezet. Ezért aztán amikor elkezdtem források után kutatni, aránylag hamar összegyűlt néhány oldal képlet. Akkoriban kicsit elkeseredtem, mert hamar be kellett látnom, hogy az ilyesfajta fizika a HÉTKÖZNAPI SÍOKTATÁS VILÁGÁBAN használhatatlan. De nem adtam fel, aztán szép lassan kikristályosodott, hogy a síelés közbeni történések (a síelő saját testének viselkedése miatt) képletek nélkül is jól bemutathatók, és a tanuló számára érthetővé tehetők. Azt az átlagember is könnyen megérti, hogy mi történik, amikor letörik alatta a cseresznyefa ága. Vagy, amikor ugyanazon a pályán indul el egymás mellett az 50 kg. súlyú anyuka, és a 90 kg. súlyú apuka. És így tovább. Nem azt mondom, hogy egyik napról a másikra tudtuk összerakni a történések egymásra épülő egyszerűen megérthető magyarázatait, de mára, (azt hiszem) egyben van. Szinte biztos, hogy nem komplett, de jól használható.

Úgyhogy köszönöm a hozzászólásod és kérdésed, de ha nem haragszol, ezen már nem töröm a fejem.

Van itt egy videó, én csináltam, nagyjából arról szól, amiről most írtam.
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


Síelős üdvözlet,
Replaci
Előzmény: (yoee 182278)
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2015.03.18. 16:46
Szia Laci!

Biztos, hogy oda - vissza van hatása a hőmérséklet változásának, a versenyzőknél ennek figyelése a waxmesterek dolga.

Engem (amatőr szinten) nem szokott zavarni a melegedés. Viszont már sokszor megtapasztaltam, hogy amikor egyik napról a másikra lemegy a higanyszál mínusz 10 - 12 C-ra, olyan szinten lassul be léc, hogy elő kell vennem a hátizsákból a gyorswax -ot.
Előzmény: (klaci 182152)
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2015.03.15. 21:28
Az a kérdés ugye, hogy maga a feladat bonyolult -e? Átlagosan 10 síelni tanulóból 9 -nek egyáltalán nem, 1 -nek azonban igen. S ha engem azért fizetnek, hogy a cél felé vezető úton segítsem őt a neki problémás szituációban, aligha kerülhetem meg a probléma pontos meghatározását. Abban igazad van, hogy marketing szempontból (talán) nem előnyös egy ilyesmi leírás. De, (hidd el) alapos tapasztalatom van abban, hogy a problémás tanuló előtt könnyűnek feltüntetni, amit ő "életveszélynek" él meg, SOKKAL ROSSZABB, mint nevén nevezni, helyén kezelni a dolgot.
Előzmény: (klaci 182151)
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2015.03.15. 17:30
Folytatás

Halihó!

A síelő sebessége
Hogy mekkora sebességre fogsz felgyorsulni, amikor a síléceddel megindulsz lefelé, az (a síelés fizikájának objektív szempontjai felől vizsgálva) elsősorban a lejtő meredekségétől és a saját magad + a felszerelésed súlyától fog függeni. A síelés gyorsulásának mértékébe azért más körülmények is beleszólnak.

A „hó sebessége”
Néha ezredmásodperceken múlik, hogy ki nyeri a világbajnokságot. Ezért aztán a világ legmenőbb „versenyistállói” hétpecsétes titokként őrzik a kikísérletezett viaszoló anyagaik receptjeinek az összetételét. Sőt, ezekben a körökben olyan pénzek vannak, hogy a félreinformálás sem ismeretlen fogalom. Lehet persze megkérdezni, hogy a nem versenyző amatőrnek miért is kell viaszolni, hiszen ő senkit nem akar legyőzni. A válasz erre az, hogy azért (nem kevesen) vagyunk amúgy nem versenyzői státuszban lévő amatőr síelők, akiknek igénye a minél gyorsabb siklás. Másfelől, aki már síelget, megtapasztalhatta, hogy egy hirtelen jött hideg idő (vagy egyéb más feltételek megváltozása) oly mértékben tudja megnövelni a síléc és a hó közötti súrlódást, ami már élvezhetetlen mértékűre csökkenti a síelés sebességét. Így aztán a vaxolás amatőr viszonylatban is szükséges művelet. Persze a viaszolásnak vannak egyéb okai is, de azokat most nem említem.

A „levegő sebessége”
A légellenállás is befolyásolja az időmérőn rögzített végeredményt. Minél nagyobb a tested felülete, annál jobban tart vissza az un. légellenállás. A versenyzők hajlított testtartása, valamint a versenyruházat anyaga jelentős mértékben csökkenti a légellenállást. Hol lehet fontos amatőröknél a légellenállás csökkentése? Pl. amikor egy ellenlejtőn az a veszély áll elő, hogy elfogy a sebességed. Ilyenkor az amatőr síelő is alkalmazza a légellenállás csökkentésének a „fogását”, ha nem akarja, hogy a többiek rá várjanak, miközben ő gyalogol felfelé. Pláne, amikor egy ilyen helyen még ellenszél is fúj. Egy ilyen tipikus hely a Kreischbergen a Rosenkrantzról a felső gerincen északi irányba visszafelé vezető út.

Szép estét az olvasóknak,
Replaci

Folyt. Köv.
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2015.03.09. 06:30
Halihó, kedves olvasó!

Aligha van még egy olyan szabadidős tevékenység, mely olyan összetett volna, és annyi motivációt kínálna, mit a téli sportok.

A fejlődés
Bármelyik síelős szakágra tekintünk, elképesztő a folyamatos fejlődés. Nem csak a felszerelés, hanem a sípályák állandó fejlődése is alátámasztja ezt, így rendkívül sokféle az a lehetőség, melyben a téli sportok kedvelői mozognak.

Az alpesi síelés néhány, mérföldkövet jelentő technikai újítása:
1. Egy bot helyett kettő
2. Az acél élek
3. A biztonsági síkötés
4. A carving sík megjelenése
5. Legújabban a rockerek térhódítása

A „nagy állandó”
S bár minden változik, a síelés fizikája nem fog megváltozni. Akár az időmérő rajtkapujában állsz, akár a csendet hallgatod az erdőben síléccel a lábadon, amikor elindulsz, hogy lejuss, a rád ható erők a síelés közben érvényesülő törvényszerűségektől függenek. Hogy hogyan reagálsz ezekre, az viszont már a saját felkészültségedtől függ.

Szép napot az olvasóknak, Replaci

Folyt. köv
Állj meg néha, s hallgasd meg a csendet!
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2015.03.08. 06:23
Ehhez egy kép.
Előzmény: (yoee 181812)
Einstein
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.