Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Soma által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (658)Időben csökkenő Időben csökkenő
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2008.01.16. 12:32
Szia,

XVIII. ker. Üllői u. 475, Rotosport

Élezés + waxolás: 2.800 Ft.-, Teljes felújítás 3.500 - 6.900 Ft.- között, állapottól függően

Üdv: Soma
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2008.01.05. 20:15
A tegnapi napot Eplényben töltöttük, úgy gondolom beszámolok az élményeimről. Azzal kezdődött a dolog, hogy amikor odaálltam a pénztárhoz, először egy anyuka reklamált és kérte vissza a bérlet árát, mondván, hogy a gyerekek nem tudnak ezen a felvonón felmenni. Ezután egy Gyöngyösről érkező síelős kolléga éppen reklamálva kereste a tulajt, hogy visszaváltsa a bérletét, révén az ígéretek ellenére sem működik minden lift, óriási a sorbaállás és teli van a pálya kövekkel, amin nem meri a drága lécét kockáztatni. Mivel a tulaj nem került elő, ezért, hogy ne érje kár a messziről érkező síelős társat, úgy gondoltam vállalom a kockázatot és átvettem a bérletét. Az első felmenetelnél alul kb. 10-12 perces sorbaállás, és az első felvonó dobja rögtön hátbavágta a kissé ügyetlenül helyezkedő páromat, gyönyörű olajfoltot hagyva hófehér síkabátján. Felérve újabb sorbaállás kb. 15 perc, lévén néhány percre meg is állt a felvonó. (Ez a nap során sajnos többször is előfordult). Az első kör tehát kb. 35 perc, ebből felfelé 33 lefelé 2, nem túl jó arány. Lefelé jövet először megfelelően óvatosan nézegettem az emlegetett köveket, de ebből valójában nem sokat találtam, tehát ez szerintem erősen eltúlzott félelem volt a gyöngyösi sporttárs részéről. A harmadik felmenetel után láttuk, hogy beindult a csákányos is, de mondták, hogy még kb. 1 óra mire használatba lehet venni, mert valami még nem jól működik. Kb. 12.30-kor végre lehetett használni a 4-es pályát is. Nagy lelkesen elindultunk, aztán persze nem tudtunk lemenni a pályán, lévén nagyon sokan nem voltak tisztában a pályák színezésével és aztán néhány méterenként feküdtek ill. rolóztak a két ratraknyi széles nyomon, ahol menni lehetett volna. Aztán néhány menet után végre használni lehetett ezt a pályát is, lévén csak azok maradtak, akik le is tudtak menni rajta. Sajnos kora délutánra ez a pálya valóban nagyon köves lett, így feladtuk ennek használatát. Délutánig síeltünk az 1-es és 2-es pályán, ekkor már jól lehetett haladni, nem volt nagy sor. Amikor a 2-esről visszamegyünk az 1-esre, azon a 30 m-es erdei átkötőn sajnos szintén sok kő volt, ezt szerintem néhány lapát hóval meg lehetne szüntetni. Amikor megéheztünk, bementünk Holle Anyó kocsmájába. Először irány a mosdó. Valóban európai színvonalú, tiszta, tágas, ez valóban rendben van. A kaja szerintem nagyon ízletes, mennyiségileg is elfogadható, az árak pedig ennek megfelelőek, de elfogadhatóak.
Összefoglalva: Látható, hogy komoly erőfeszítéseket tesznek a fejlődésért, de még nagyon sok tapasztalatot kell szerezni, hogyan kell igazán profi módon üzemeltetni a sípályát. A 4-es pályát például addig amíg nem ment a felvonó a ratrakokkal nyugodtan elő lehetett volna készíteni, hogy ne csak egy keskeny sávban lehessen használni, aminek következtében pillanatok alatt használhatatlanná válik a pálya.
Szóval arra jó volt, hogy külföldi utak előtt bemelegítsük a megfelelő izmokat, de szerintem az ár/érték arány még nem igazán megfelelő, kicsit drágállom a 4.500 Ft-os bérletet, persze megértem az üzemeltetőket, hogy valamiből fedezni kell a jelentős költségeiket.

Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2007.12.19. 11:55
Köszi
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2007.12.19. 10:47
Meg tudjátok mondani, hogy mivel kell felragasztani a síanorákra a különböző emblémákat? Gondolom nem varják, mert akkor a varrásnál átázhat a ruha.
Előre is köszönöm.
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2007.12.10. 08:35
Szerintem sem volt rossz, óriási előrelépés Esztikéhez képest, de valahogy volt egy hiányérzetem, mintha minden riport félbemaradt volna. Egy kicsit lehetne egy-egy témát részletesebben kifejteni. És a műsorvezető legalább valamennyire tud síelni.
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2007.11.28. 10:51
Én úgy gondolom, hogy mindig hasznos oktatóhoz menni, különösen, ha valami "új" dolgot szeretnél megtanulni. Ha magadtól kezdesz el valamit tanulni és esetleg beléd rögződik valamilyen rossz mozdulat, azt sokkal nehezebb kijavítani (sokszor lehetetlen) mintha eleve jól tanítanák meg Neked. Elég komoly változás van a hagyományos (ha még egyáltalán lehet így nevezni) és a carving között. Mindenképen először egy oktatóval kezd el az átállást (vigyázz, nem minden síoktató tud carvingot oktatni), és ha már az alapokat megtanultad, akkor esetleg már próbálkozhatsz egyedül is. Ha sikerül az átállás meglátod óriási élmény lesz. Egyébként ahogy a lenti hozzászólásokból is láthattad, szerintem a technikán kívül óriási szerepe van a bátorságnak és akaraterőnek is, ha ezekkel rendelkezel nem lesz gond.
Hogy mire kell figyelned, azt nyílván elmondja majd az oktatód, de néhány alapvető dolog:
1. Kb. csípő széles lécvezetés (a két öklöd egymás mellett férjen el a térdeid között)
2. A kanyarodás a lécek élére való döntésével történik.
3. Terhelődik a belső láb is (itt vannak eltérések az egyes nézetek között, 70 - 30 vagy 60 - 40 % ban terheljük a külső - belső lábat)
4. Igyekezzünk felső testtel a völgybe dőlni.

Nyilván még rengeteg dolog van, de talán ezek a legfontosabbak (ha valaki nem ért velem egyet, az nyugodtan írjon ide)

Lehetőleg széles, közepesen meredek pályán kezd el a tanulást és mindig figyelj a felülről jövőkre is.
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2007.11.28. 10:33
Esetleg olvasd visszafelé
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2007.11.23. 09:53
Valaki felhívhatná Dobor úr figyelmét a topikra, aki ugyebár a Sí szövetség elnöke és egyben a Havazin főszerkesztője is. Az ez évi Símagazinban az egekig magasztalják a műsort. Nyilván aki írta a cikket, vagy nem látott egy adást sem, vagy ennyire ért hozzá.
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2007.03.19. 14:18
Nagyon örülök, hogy két igen komoly, profi síoktató is beszállt a téma kifejtésébe és ebből is látszik, hogy nem teljesen egyértelmű a dolog, hiszen jól láthatóan néhány témában komolyan eltérnek a vélemények. Ez persze szerintem egyáltalán nem nagy baj, hiszen (maradjunk az ételes példánál) halászlét is nagyon sok féle képpen lehet csinálni, az eredmény mégis (majdnem) mindig egy finom, fogyasztható étel. Persze lehet, hogy nem jó a példa, mert itt ebben az esetben közel azonos eredménynek kellene kijönni, azaz szép, könnyed karcolt ívek húzásának. Az én alapvető problémám is inkább az, hogy fejben tudjam rávenni a tanulókat a gyakorlat elvégzésére, hiszen maga a technikai gyakorlat kevésbé jelentene gondot, sokszor meg is csinálják lassú menetben, enyhe lejtőkön, de már amikor nő a sebbesség akkor elfogy a bátorság. Egyébként köszönöm a hasznos hozzászólásokat, remélem a gyakorlatban is lehet alkalmazni.
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
Topik: Innerkrems
2007.03.07. 11:02
Sehol senkinek semmi infója?
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
Topik: Innerkrems
2007.03.05. 08:39
Sziasztok!
Van valakinek aktuális infója a helyről, jövő héten megyünk az itt tartandó két versenyre (Bankár Kupa, Telekom Kupa), milyen időjárás várható? Ahány helyen nézem, mindenhol mást írnak. Köszi
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2007.02.23. 08:46
"gusztustalanul szet van nyitva a labad..":))
Na erre a megjegyzésre reagálnék. Aki ezt mondta Neked, az le van maradva néhány évvel, ugyanis ma már pontosan a csípőszéles lécvezetést tanítjuk. Ha belegondolsz, ha valami szélesebben van alátámasztva az nyilván stabilabb is. Pontosan ez is az egyik probléma, hogy sok évtizedes beidegződést kéne megpróbálni kigyilkolni, hiszen a carving lécek megjelenéséig pontosan azt tanítottuk, hogy zárják össze a lábakat, most pedig hogy legalább a két öklünknek el kell férni a térdeink között. Szóval, ha Neked "gusztustalanul szet van nyitva a labad..", akkor annak csak örülj, mert akkor csinálod jól. Nézd meg a versenyzőket, hogy milyen szélesen vezetik a lábukat és nem csak a gyors számokban, hanem még a szlalomban is. (Na jó, ott azért egy kicsit közelebb van a két láb, de ott sincs összezárva mint régebben)

Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2007.02.21. 10:02
Péter!
Hány darab van és mennyiért adod?
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2007.02.20. 10:01
Akkor az előző témát lezárva, van-e valakinek használt rugós stanglija + kézi behajtója és ha igen mennyiért?
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2007.02.20. 09:32
Abban szeretném a szakértő, profi oktatók segítségét kérni, hogy mit tegyek azokkal a tanulóimmal, akik egyszerűen nem tudják (nem akarják) a léceiket az élére dönteni. Ők többnyire több éve síelő, hagyományos (terheléses, forgatásos) technikán nevelkedett, felnőtt síelők. Már kipróbáltam elég sok mindent, de vannak néhányan, akik nem merik az élére dönteni a lécet. Gyakorlás során, enyhe sebbességnél még csak-csak, de már éles menet során egyáltalán nem. Van-e valamilyen speciális rávezető gyakorlat, amit a kissé félénkebb, idősb hölgyek is megtudnak (mernek) csinálni.
Előre is köszi a jótanácsokat.
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2007.02.20. 08:41
Úgy látom, hogy egyre bonyolódik a kép. Ezek szerint részben tudásszint függvénye, hogy le kell-e venni (visszatörni) és ha igen akkor mennyit az élből. Mintha azzal egyetértenétek, hogy aki nem síel profin az élén a sínek, annál igen is vissza lehet törni néhány centit (mennyit is?). A profi versenyzőknél viszont nem muszáj. Sacc per kb jól értem? Csinálhatom azt, hogy próbálgatom a dolgot és szükség szerint folyamatosan növelem a letörés hosszát?
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2007.02.19. 09:25
Köszi a válaszokat, de mintha nem lenne egységes az álláspont. Egyébként ilyeneket is mondanak, hogy 87 meg 88 meg 89 fokban kell élezni. Ez mit is jelent pontosan és ez hogyan történik?
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2007.02.16. 12:59
Segítsetek annak a megértésében, hogy a táblázat szerint minnél nagyobb a cípőméret, annál kisebb értéket kell beállítani. Ennek nem egészen értem a logikáját, hiszen valószínű, hogy egy nagyobb cipőhöz nagyobb ember tartozik, miért kell akkor kissebb értéket választani.
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2007.02.15. 16:09
Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy mitől függ az, hogy a kantni élén mennyit kell visszatörni? Most végig van élezve, de tudom, hogy néhány centit az elejéből vissza kell törni, de mennyit? Előre is köszi a segítséget.
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2007.01.24. 12:36
Úgy néz ki, beindult a dolog, ma egész Ausztriában havazik, Karintiában (Innerkreims) egy nap alatt fél méter esett, már nagyon bizsereg a lábam. Most még várom a Szlovák jelentést is. Kiváncsi vagyok, itthon mikor esik?
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.