Menü ≡
Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
laponként: összesen 5, rendezés:
Előzmény és válaszok a Síkötés-beállítás topikból
Üzenet szövege
Feladó:  vancziFérfiProfi síelő
Dátum: 2013.01.31. 12:01
(Üzenetazonosító: 153086)
vanczi Hozzászólások: 1039
Regisztrált: 2009.08.11.
28 síterepet értékelt

Én nem értem mi ez a csontritkulás pl... szerintem akinek már csontritkulása van, annak a térdizülete se lehet valami fain, nem valószínű hogy élsportolóról beszélünk. nem hiszem hogy a sípcontja törne el. de ki tudja... láttam már képen olyat hogy 100m-es sprinter fékezés közben kettétörte a sípcsontját. Tibia vastagság... én nem tudom miről van szó de gondolom a térdnél lévő "plató" szerű felszín szélességére gondoltok. amúgy szerintem a különböző izületi szalagok azok amik meghatározóak, illetve az izomzat. namost ezek a szalagok lehetnek lazák meg feszesek, de ebből még mindig nem tudjuk kinek milyen erősek. nekem pl elég lazák sajna, de attól még valszeg elég erősek a rengeteg sportnak köszönhetően, meg ugye az izomzat. másik hogy szerintem az se mindegy hogy kinek milyen sportmúltja van. aki csak kerékpározik és akkora combja van mint egy lónak nem biztos, hogy hozzá van szokva a térde minden féle irányból történő erőhatásokhoz, aránytalan így az egész. és minden szerkezet csakanynira erős, ami a leggyengébb pontja. ezzel szemben egy készis, futbalista, vagy akármi meg sokkal fejlettebb stabilizáló " berendezéssel" bír. és akkor még ott van a propriocepció, plusz ki miként tudja lereagálni az eséseket, képes megfelelő gyorsan reflexszerűen megfeszíteni bizonyos izmokat. az se mindegy hogy valakinek eredendően lazák, vagy sérülés miatt van valamelyik megnyúlva. ez túl komlex kérdés szerintem ahhoz ,hogy meg tudjuk mondani olyan könnyedén kinek mit bír el a térde.

az viszont általánosan igaz, hogy kevesen tudnak annyira síelni, hogy úgy meg kelljen húzni a kötést, hogy az nehogy leoldjon kanyar közben.
Előzmény: (AAron 153066)
Feladó:  AAronFérfiProfi síelő
Dátum: 2013.01.31. 09:17
(Üzenetazonosító: 153066)
AAron Hozzászólások: 2621
Regisztrált: 2007.10.29.
66 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Lackóval kb. fél órát beszélgettem a témáról, de megvárom Gabócát.
Addig egy kérdés:
Hogyan méred/határozod meg a térded ellenálló képességét?
Milyen skálán?
Mi a mértékegység?

Vanczi?
Előzmény: (gaboca 153035)
Feladó:  BukfencFérfi
Dátum: 2013.01.31. 08:44
(Üzenetazonosító: 153063)
Bukfenc Hozzászólások: 547
Regisztrált: 2008.11.03.
19 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

A leglényegesebb adathoz még esetleg a csontritkulás mértéke is bejátszana!!!!
Előzmény: (gaboca 153035)
h i r d e t é s

Feladó:  AAronFérfiProfi síelő
Dátum: 2013.01.31. 06:59
(Üzenetazonosító: 153046)
AAron Hozzászólások: 2621
Regisztrált: 2007.10.29.
66 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Gaboca, Gaboca értem én, hogy fogást keresel rajtam.....de ne olyan dolgon, ami megvezethet másokat.

Természetesen szervizben nem lehet pontos értéket beállítani, csak egy közelítőt. A miértekre is 100 válasz van, ha nem egyértelmű szívesen leírom (de már 100x leírtam), mivel sok szerviz közelítő értéket állít nem érdemes minden eset a tybia mérőt elővenni és mutogatni.
A mérő nélkül is lehet olyan értéket beállítani, amit érdemes (kell) a helyszínen után állítani.

A szipcsi-szupcsi Wintersteiger gép tybia mérőstül úgy adott nekem 7,5-es kioldóerőt, mint a pinty, Kaprunban a srác úgy állított értéket egy srácnak, hogy semmit sem kérdezett, Murauban úgy kapott az asszony egy teszt sílécet, hogy 3-ra volt visszahúzva.

Te egy edzett arc vagy sokat mozogsz, nem egy tunya muki, aki egyszer megy el síelni egy szezonban, és ezzel ki is mozogta magát egész évre.
Nos ennek a mukinak nem a térde ellenálló képessége fogja meghatározni a kioldóerőt, ha a tunya muki elolvassa a hozzászólásodat bátran nekiugrik egy 10-es kioldóerővel egy szétkásásodott (napszak/hóminőség-délután-érted?) pályának vagy egy kifagyott kezeletlen pályának (terep-hóminőség-érted?).

A ratrakolt pályán 11-re húzott kötés, nem lesz alkalmas a túrt hóban, gondolom ez egyértelmű (túrt hóban is 8-nálkioldva).

psszt.......megsúgok valamit
én sem állítgatok napközben,
de nem baj, ha rutintalanabb síelő állítgat
Előzmény: (gaboca 153035)
Feladó:  gabocaFérfiHaladó síelő
Dátum: 2013.01.30. 23:18
(Üzenetazonosító: 153035)
gaboca Hozzászólások: 3184
Regisztrált: 2009.02.09.
44 síterepet értékelt

Nem tudom, én nem állítgatom a kioldó erőt.
- terep
- hóminőség
- napszak
Az elfogadható kioldó erőt a térdem ellenálló képessége határozza meg nem(például) a hóminőség, rosszabb minőségűnél előbb eléri az ellenálló képesség határát de az elviselhető erő ettől még ugyan az, csak könnyebben ébred akkora mértékű. Ratrakolt ideális pályán bukva 8-nál leoldó kötés megóvja a térdemet akkor a túrt hóban is 8-nál kioldva ugyan úgy megóvja.
Azt meg ugye tudjuk a leglényegesebb adatot nem veszik általában figyelembe a tybia csont vastagságát, és ezt még személyes beszélgetésből sem lehet megállapítani, mérni kellene, szerintem nem sok ember van akinek ilyen okból mérték már ezt az adatot.

laponként: összesen 5, rendezés:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
SÍELŐK NAPTÁRA » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »