Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Snowboard kabát topikból

ÜZENETEK (8)Időben csökkenő Időben csökkenő
PrtyGbr
21 élménybeszámolót írt
21
10 éve tag
2014.11.19. 20:53
Hát már eléggé bejött a sport, és igencsak rákaptam, de annak már 7-8 éve. De eddig mindig bélelt kabátom volt + aláöltöző, és soha nem is hiányzott hogy más is legyen rajtam. Viszont most veszek először shell kabátot, és nem tudtam hogy mi célszerű alá. Már tudom... :)
Most már csak a januárt várom, nagyon mennék már... :)
Előzmény: (cannibale 174375)
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2014.11.19. 00:01
Na ja, az amit mi csinálunk azért felülír néhány szempontot. Pl. semmi értelme flancolni, mert 1. senki sem látja, 2. túl nagy az igénybevétele a ruháknak, 3. ha valami szakad, akkor jönnek a kreatív ötletek :)

Ronda, de úgyis olyan flancos volt az a kabát (és jó drága is volt, hogy szinte már szégyellem). Amúgy meg nem nagy az egész és ha lóg a karom, akkor el is takarja (majdnem).

Okfejteni nem tudok, de ez a tapasztalatom. Nem sok kabátot fogyasztottam eddig, 4-5-6 évig is használok egyet. Volt 2 Sandstone kabátom, nem snowboard, hanem igazi hegymászós cucc, akkoriban ez volt a csúcs, olyan erős anyagból, hogy elnyűhetetlenek. Kár ezért a márkáért, igazán sajnálom, hogy így lehanyatlott. Most egy Ripzone kabátot használok, 20k/10k értékekkel, 3 szezonos és még szolgálni fog. Mivel mindegyiket elég hosszú ideig használtam és tényleg csak szezononként 1x mostam, ezért mondom, hogy a gyári vízállóság fokozatosan csökkent, tavaly már a 20000-es is átázott. Ezt ne úgy értsd, hogy belement a víz, hanem inkább úgy, hogy nem jött ki a pára, mert kivülről is beivódott a nedvesség.
Előzmény: (cannibale 174388)
cannibale
270 élménybeszámolót írt
270
13 éve tag
2014.11.18. 23:00
Természetesen ebben igazad van.
Bár én minden szezonban lecserélek egy valamit a régebbit meg eladom.

Ezt komolyan kérdeztem mert ezt én nem vettem még észre, hogy a gyári beázna! Erről érdekelne egy komolyabb okfejtésed.

A dörzsölődésről.. én még mindig viszek magammal kicsi keksz, kicsi üdítő, csokik. Idén már hátizsákoztam és teljesen jó volt mert raktunk bele ezt-azt és letettük egy központi hütténél ahova odacsúsztunk. Ne most ha valaki lenyúlja a kaját annak egészségére(hogy ott jöjjön ki ahol bement) de ilyen még nem történt.Természetesen nem egy vadi új Burton zsákban hagyom ott.

A freeride ahogy ti nyomjátok azért az más de biztos nagyon csinos lett :D
Előzmény: (golo 174383)
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2014.11.18. 22:31
Azt nem mondtam, hogy olyan lesz, mint az új. De talán mégsem kéne azért újat venni valamiből, mert piszkos lesz. Ezek tipikusan azok a cuccok, amit ha megveszel 100% és minden használattal csökken az értéke.

Mitől veszti el a gyári bevonatot? Kopik, elpárolog, dörzsölődik, fene tudja.

A dörzsölődésről jut eszembe: régen (nagyon régen) mindig kitömött zsebekkel mentem csúszni, csoki, kis üdítő stb. Na erről leszoktam, mert kikopott a kabát ott, ahol kinyomódott.

Mi elég sokat gyalogolunk és pár száz méter vagy egy kimászás miatt még nem csatoljuk fel a hátizsákra a boardot. Az eredmény: a kézben vitt deszka éle eddig minden kabátomat kivágta (lassan, de biztosan). Erre nagyon jó megoldás a Leukoplast vászon ragtapasz. Nagyon jól tapad és ha a hasadást kívül-belül megragasztom, akkor egy szezont simán kibír. Pár hete vettem egy új dzsekit és ezt megelőzendő már fel is raktam a tapaszt, sőt alá még egy biciklibelső darabot is. Fasza lett. :)
Előzmény: (cannibale 174380)
cannibale
270 élménybeszámolót írt
270
13 éve tag
2014.11.18. 21:51
Két rétegű kabátom egy szezonban volt, nekem nem jött be, el is adtam.Mosás nélkül.

Igen köszönöm, ez nekem is megvan. Mitől veszíti el a kabát a gyári impregnáló bevonatot?

Egyszer mostam ki egy Burton gatyát impregnálóval ahogy a nagykönyvbe meg van írva, kádban, lögybölve, hajszárítózva sőt nedves állapotban kapott még sprayt.
Na pont adtam a szarnak egy pofont. Inkább eladtam. A spray meg a mosószer 6e volt. 25ért meg már 30000-es légátersztésű gatyát lehet venni.
Előzmény: (golo 174377)
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2014.11.18. 21:17
A két rétegű (2L) membránoknál hiányzik az a belső bevonat (ezeknél a kabátoknál belül általában csak egy háló található), amely megvédi a bőrünkről, izzadságtól eredő zsíros-olajos elszennyeződéstől, és ez végül eltömíti a pórusokat és ezáltal leromlik a lélegzőképesség. A speciális, szappan alapú mosószerek ezt kioldják és ismét szabaddá teszik ezeket a mikroszkópikus nyílásokat.

A másik dolog a külső. A vízállóságot nem maga az anyag tudja, hanem az utólag felvitt vízlepergető bevonat (impregnáló szer). Ezt 1-2 szezon alatt elveszíti a kabát, így a nedvesség beszivárog, emiatt megszűnik az a hajtóerő, ami a külső és belső klíma közötti páranyomás különbségéből ered (diffúzió). A végeredmény, hogy ismét csak romlani fog a lélegzőképesség.

Tehát szezon elején egy megfelelő szerrel végzett mosással majd impregnálással csak jót teszel a kabátodnak.

Az egyes anyagok eltérő ápolási igényűek. Pl. a 3-rétegű Gore-Tex kevesebb törődést igényel, míg más anyagok többet.
Előzmény: (cannibale 174375)
cannibale
270 élménybeszámolót írt
270
13 éve tag
2014.11.18. 20:53
Nagyon helyes. Nem is kell mindjárt a drága ruházatot megvenni. Majd ha rákapsz az ízére már szívesen invesztálsz bele többet is, vagy nem. Így ha bejön a sport akkor van hova fejlődni minden tekintetben. Sajnos a drága cuccok itt is fényévekkel jobbak tudnak lenni persze nem minden arany ami fénylik.
A termékek vízállóságáról még annyit, hogy én pl. nem mosom a külső réteget igaz csak sportolni használom ezeket a kabátjaimat. Véleményem szerint nem lehet úgy kimosni, hogy a gyári értékeket megtartsa az adott anyag.

3600 :D Respect!
Előzmény: (PrtyGbr 174360)
PrtyGbr
21 élménybeszámolót írt
21
10 éve tag
2014.11.18. 15:58
Köszönöm mindenkinek a tanácsokat, ma vettem is ezt azt. :)
Ha aláöltöző vagy köztes réteg kell, érdemes egy (gáz vagy nem gáz..) turiban körbenézni. Találtam két mikroszálas aláöltözőt (egyikben még benne volt az eredeti 20£-os árcédula), egy polár pulcsit, meg olyasmi pulóvert amit a futókon szoktam látni, gyanítom, hogy az is megfelel a célnak. Mind olyan állapotban, hogy akár vadiúj is lehetne, potom 3600 forint volt az egész. :)
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.