Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Síelésünk kivesézése topikból

ÜZENETEK (5)Időben csökkenő Időben csökkenő
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2021.01.25. 23:53
Feri bátyám!

Félreértettél.

Soha senkit, egyetlen hobbisízőt sem szoktam piszkálni, kritizálni azért, hogy ő hogyan síel, meddig jutott el a fejlődésben.

Mindig figyelembe kell venni a célt és a lehetőségeket. Az elérendő és élérhető cél, technika nem mindenkinél ugyanaz. Más a cél és az út is egy kezdő 6 évesnél vagy akár felnőttnél, vagy egy már gyakorlott síelőnél.

A hozott tudás, megszokások, rögzült mozgások,szokások is mások, főleg a már sokat síelteknél.

Az hogy valaki "öreg róka" és több évtizeddel ezelőtt tanult technikával síel, nem jelenti azt, hogy az rossz. Sokat ismerek,akik egyszerűen gyönyörűen mennek, akár régi lécekkel is. Öröm nézni, milyen harmonikus, természetes a mozgásuk, összenőnek a heggyel.

De ez nem jelenti azt, hogy ma ugyanazt tanítanánk, mint 20-30 évvel ezelőtt. A síelés és a tanítás módja is sokat változott, fejlődött. A mostani felszerelésekkel már mást, többet is meg lehet tanulni, amik plusz élményt adnak. A tanulás menet pedig más lett, leginkább könnyebb, de csak akkor, ha a tanulás egy logikus menet szerint épül fel.

A videót azért linkeltem be,mert ez egy oktató céllal készült videó, ahol egy oktató mutatja be, hogy szerinte hogyan épül fel a párhuzamos lendület. És mivel ez nem egyezik a korszerű oktatási tematikával, ezért én nem tartom hasznosnak, sőt hátráltatónak abban, hogy valaki a most modernnek tartott síelést tanulja.

Angolul is lehet beszélni helytelen, ösztönös kiejtéssel és nem jó nyelvtannal, mégis,ha elmegyek egy nyelvtanfolyamra, a tanár minden esetben ki fog javítani, és a tökéletes kiejtést és nyelvtant fogja nekem mutatni, ezt fogja gyakoroltatni. Még akkor is,ha tudja, hogy nem fogok eljutni komolyabb szintekre, és a célom is csak az, hogy megtaláljam a szállodámat és tudjak ebédet rendelni Londonban. Azt fogja mondani, hogy "igen, megértik így is,hogy éhes vagyok",de igazán nem úgy kell mondani.

Akit ismerek, hogy szépen beszél angolul, ők mind törődtek a nyelvtannal és a kiejtéssel, és sok melót raktak a tanulásba.

Ha pedig a tanár látja, hogy egy kolléga nem törődik a nyelvtannal, azt nem fogja érteni, hogy miért nem a legjobbat tanítja.

Valami hasonló ez a síelés dolog is.


Ui: Tényleg jó lenne síelne egy nagyot. :-\
Előzmény: (WéberF 211135)
hu1zam
432 élménybeszámolót írt
432
15 éve tag
2021.01.25. 17:29
Úgy van Feri! Leirtam néhányszor, hogy kell fejlődni, de a sízés sok összetevős tevékenység (tapasztalat, erőnlét, felszerelés, hó állapot, pálya). Túlzottan ragaszkodni (hogy ne mondjam, kényszeríteni bárkit), ahhoz, hogy csak egyfajta stílus az üdvözítő, az már l'art pour l'art (visszafogottan fogalmazva). Az egy másik dolog, hogy az általam tisztelt síoktatók, itt megszólalók, említettek, a mai (hazai?)
felfogás szerint szerettetik meg ezt a szép sportot a népekkel.
Előzmény: (WéberF 211135)
WéberF
2040 élménybeszámolót írt
2040
17 éve tag
2021.01.25. 17:05
Milyen csalásról van szó? Ki mit csal? Nem elég, ha valaki élvez egy elsajátított stílust, technikát, biztonságosan, jó érzéssel síel? Nyilván tudja a határait, a párhuzamos lécekkel is tud élre fordulni(egyébként azok a lécek sem voltak sosem "párhuzamosak"). A 30-egynéhány évvel ezelőtt megszokott élvezeti síelés miért lett az elátkozandó stílus? Ezt már nem lehet szeretni, mert kiment a divatból? Legyen már elég, hogy élvezetből, biztonságosan síeljen mindenki! WFeri (aki a dióverőkön nőtt fel, de már a carvingot is tudomásulvette - de leginkább síelni szeret - leginkább szeretne, ha 80 éves korom előtt a járvány miatt lesz még rá lehetőségem)
Előzmény: (Lackó 211127)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2021.01.25. 12:21
Ha nem is jó, de kényelmes dolog csalni. :-) Persze nem mindegy a mértéke és módja.
A baj akkor van,ha valaki az állandó csalás miatt úgy marad, és emiatt félremegy a fejlődése, vagy megreked.
Előzmény: (Sansovino 211117)
Sansovino
51 élménybeszámolót írt
51
4 éve tag
2021.01.24. 21:06
Mint kezdő, észreveszem magam is, hogy jó csalni. Csalok is. Bár gondolom innen lehet fejlődni. Azon vagyunk. ☺
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.