Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Síelésünk kivesézése topikból

ÜZENETEK (17)Időben csökkenő Időben csökkenő
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2023.11.09. 18:55
Csak az számít igazán, hogy te biztonságosnak érzed amikor síelsz. Ha ezt érzed, akkor ne nagyon törődj azzal, hogy ki mit mond, vagy hogy hogyan néz ki, ha ránéznek mások.
Nem várhatod el, hogy profi módon síeljél, ha ilyen ritkán síelsz. Inkább azzal foglalkozzál, hogy jól érezd magad és tényleg ne válasszál ki számodra túl nehéz pályákat.

Van egy rövid ingyenes könyvem, ebben megtalálhatod az összes fontos kanyarívek rajzolt sémáit is.
Itt vannak a magyar könyveim:
https://alpesisizes.wordpress.com
Előzmény: (VÁrpád 219079)
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
2023.11.09. 10:43
Üdv! Én autodidakta módon tanultam síelni, majd vagy 20-25 évet kihagytam, amit felejtettem azt az innováció pótolta! Amit pontokba szedtél légyszi rajzold már le nekem (pálcikaemberekkel is jó), hogy értsem mert teljesen összezavarodtam! Eddig azt hittem biztonságosan sielek de most minden önbizalmam elszállt! Nem tudom akarok e menni egyáltalán hó közelébe is akár , vagy talán mindenkinek jobb ha az aszfalton maradok, mielőtt valaki az én bénázásomat tanulja el a pályán, s visszafordíthatatlan károkat szenved el a sítársadalom! De most tényleg komolyan! Egyszerűen! szakzsargon nélkül! A fizika hatásaival ellenhatásaival tisztába vagyok, és szerintem vizuális is vagyok! Nem tehetek róla, a mátrix szétesett bennem, pedig már úgy éreztem a megoldástól egy hajszál választ el!
Előzmény: (JaniJuli 219077)
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2023.11.09. 06:17
Sajnálom de kapsz még egy üzenetet tőlem.
Én nem azért vitázok veled, mert azt szeretném, hogy rosszul érezd magad, hanem azért, hogy a bizonytalanabb síelőknek segítsek, akik ezt a fórumot olvassák, aminek témája a síelésünk kivesézése.
Ezek után már biztos, hogy mi ketten nem egyformán gondolkozunk, de mivel semmi konkrétat nem írsz, ezért nincs sok minden amin vitázhatnánk.
Például:
Szerinted nincs kikormányzás egy optimális kanyarívben, ami megelőzi és előkészíti a következő bekormányzást?
Szerinted nem a kanyarív csúcspontjában kell a kikormányzást beindítani?
Szerinted nem rézsút halad a síző a kikormányzás folyamán?
Szerinted nem a tehermentesítés és az élszögek csökkentése a síző fő dolga a kikormányzás folyamán?

Ezek egyszerű kézzelfogható kérdések, már megbocsáss.
Lehet, hogy én nem jól használom a magyar szakzsargont, mert én Svédországban kaptam a síoktatói kiképzésemet, de a korrekt szakzsargon használatát nem várhatod el senkitől ezen a fórumon.
Előzmény: (Lackó 219057)
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
Offtopic: Az üzenet nem tartozik szorosan a témához
2023.11.08. 18:03
Az ördöggel cimborálnak! Nem egy miinnd! A nyelv amin beszélnek az a Magyar! Én mondom neked na az sem e világi! Különben is, mint orvosnak a latin, a sí társadalomnak az olasz a világnyelve! Pizzaaa!
Előzmény: (Lackó 219068)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
Offtopic: Az üzenet nem tartozik szorosan a témához
2023.11.08. 17:47
Durva, de ez még semmi! Egy gonosz síoktató szinte bármire képes, belegondolni is szörnyű...
:-)
Előzmény: (VÁrpád 219064)
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
2023.11.08. 12:25
Hát a pink kabátos kockaprotektoros! Mindig kiabálnak pizza! Na ők az igazán kegyetlen síoktatók! A rossz gyerekeket beteszik a protektorba! Ja és utána gyeplővel hámmal húzatják hóekébe lefelé magukat szegény gyerekkel!
Előzmény: (Lackó 219057)
428DD690-8B1E-4C26-B4EA-E33DCB7A2BD0.jpeg
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2023.11.07. 21:05
Köszönöm a válaszodat.

Nem tudom, te melyik magyar oktatókkal síeltél együtt, de én ezt nem tapasztaltam, amit írtál.

Vagy nem ugyanazokkal találkoztunk, vagy valami más lehet, de én úgy látom, hogy a magyar kollégák túlnyomó része felkészült, képzett és modern szemléletű.

Persze minden szakmában vannak jók és kevésbé jók, sőt kimondottan gyengék is, de összességében a magyar oktatók jók.

A "kegyetlen" módszerekről meg el sem tudom képzelni, hogy mit takarhat.
Mindenesetre ha ez téged ennyire zavar, akkor én is befejezem a tanulók büntetését korbáccsal és elektromos sokkolóval. :-D

Olyasmit pedig, hogy kompressziós carving kanyarokról magyarázna az oktató még sodródva síelőknek, ilyet végképp nem láttam. De bármi lehet, én hiszek neked, hogy láttál ilyet.


"Nincs elírás a szövegemben."

Ezt viszont nagyon sajnálom. Reménykedtem, hogy csak elírások miatt olvasom azt, amit, de most, ahogy írod, erről szó sincsen.

"Síkanyarban rézsút haladás", "kanyarív csúcspontja az apex", "csökkenteni az élszögeket, hogy ezzel induljon be a kikormányzás" .

Jani!

Ezeknél az idézett részeknél be kellett látnom, hogy mi "nem ugyanazon a lejtőn csúszunk". Talán még csak nem is ugyanazon a hegyen, vagy nem is ugyanazon a kontinensen.

Megtiszteltél a válaszaiddal, de szakmai kérdésekben nem érdemes vitáznunk, ezért én be is fejezem.

Nagyon szép, sikeres, havas szezont kívánok neked!
Előzmény: (JaniJuli 219056)
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2023.11.07. 09:07
Amit írsz nagyon jól hangzik, de az én tapasztalatom sajnos ellentétes azoknál a magyar modern sítanároknál akikkel eddig együtt síeltem sítáborokban. Inkább azt figyeltem meg, hogy a magyar síoktatás egy "kegyetlen" módszert alkalmaz, amikor túl nehéz feladatokat ad fel a kezdő és közepes síelők számára.
Magyarázzák a kompressziós carving kanyarok részleteit, főleg az élváltás körül, miközben a vendégek forgatják a léceiket a hófelszínen és fogalmuk sincs a lendületvétel értelméről és fontosságáról.

Nincs elírás a szövegemben.

Minden síkanyarban van egy rézsút haladás, legalább egy rövid ilyen van az optimális carving kanyarokban is, ez a kikormányzás fázisa. Itt tesz nagyon jót a nagyobb fokú térdhajlítás.

A kanyarív csúcspontja az apex. Itt be kell indítani a kikormányzást és ezt térdhajlítással kell beindítani, ez a határozott véleményem. A térdhajlítás fogja csökkenteni az élszögeket és a lécnyomásokat. Apexben nem lehet bokából csökkenteni az élszögeket, hogy ezzel induljon be a kikormányzás, ez egy fizikai lehetetlenség, még akkor is, ha ezt hiszik legtöbben.
Előzmény: (Lackó 219052)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2023.11.06. 19:58
Bár úgy lenne, hogy túl jól síelnék! :-)
Sajnos persze nem így van.

Viszont éppen az oktatási tapasztalataim miatt úgy érzem, hogy tudok a kezdők fejével gondolkodni, és tudom, hogy mi az, ami elvárható tőlük, milyen tudásszinten mire képesek.

De ugyanakkor azt is tudom, hogy hogyan kell(ene) síelni, a tanulás során mi a cél, amerre egy kezdő elindul. (és valameddig eljut, ki meddig)

Ezért mindig, a pályán minden feladatnál, oktató szándékú videónál vagy éppen egy fórumos magyarázatnál is azt nézem, hogy mi a célja, hasznos-e vagy éppen nem, egyértelmű-e vagy éppen összezavarhat valakit.

Abban igazad van, hogy nem csak egyféleképpen lehet valamit elmagyarázni. Sőt, mivel a síelés egy erősen összetett mozgás, sokszor nehezen érthető vagy érezhető, ezért a legtöbbször többfelől, többféle magyarázattal és gyakorlattal lehet elérni egy adott célt. Van, akinek elég szokatlan módon vagy magyarázattal lehet megtanítani valamit.
Ha tudnád, hogy időnként milyen módszereim vagy magyarázataim vannak, akkor csak kerekedne a szemed! :-)

Szerintem kevesen vannak, akik nálam nyitottabbak az új magyarázatokra, módszerekre. Rendszeresen figyelek más oktatókat, és magam is kipróbálom amiket ellestem, hogy hasznosak-e. Ha tetszik, akkor kipróbálom, hogy tanulóknál hogyan működik.
Ugyanígy vagyok a felesleges vagy éppen hátráltató, emiatt kerülendő módszerekkel, azokat kigyomlálom.

De a lényeg. Van, ami jó, és előre visz, vagy éppen ellenkezőleg, nem segíti, sőt esetleg hátráltat vagy félrevisz.

De a legfontosabb! Minden oktatás, gyakorlat, magyarázat csak akkor működik, ha valaki tudja, hogy hova tart, mi a cél, mi az a síelés, amit meg akar tanítani.
Ha nem tudom, hogy hogyan kellene síelni, nincs erről egy tiszta kép a fejemben, akkor hogyan tudnám eldönteni egy oktatási módszerről, hogy jó-e? Ez mindennek az alapja.

A videó, amit belinkeltem éppen arra jó példa, hogy egy nem létező cél felé viszi a tanulót. A lapon forgatott síelés -tanuló szinten- szakmailag helytelen megoldás, nem lehet cél ennek a tanítása.
3-4 olyan -egymást gerjesztő- hiba is van benne, amelyek kimondottan kerülendők.
Tökéletesen megerősít az, hogy amikor a videó végén elkezd a csaj síelni, akkor már nem csinálja ezeket, hanem átvált egy normál technikára. :-)


Más. A válaszodban van pár dolog, amit szerintem elírtál, ezekre utaltam. ("rézsút haladásaim (kikormányzás) közben", "azzal indítjuk be a kikormányzást a csúcspontban")
Előzmény: (JaniJuli 219044)
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2023.11.06. 08:17
Húha. Elárulom, hogy nem tudom mi az amit nem értesz a válaszomban.
Szerintem esetleg ott van a gond, hogy te túl jól síelsz már túl rég óta és már nem tudsz a kezdők fejével gondolkozni. Szerinted esetleg csak egy fajta síelés a jó, amit csak egyféle képen lehet elmagyarázni. Más elképzelések és magyarázatok számodra nem jönnek be.
Előzmény: (Lackó 219025)
endre77
317 élménybeszámolót írt
317
4 éve tag
2023.11.05. 20:31
Meg annyit az egyetlen jo dolog amit lattam az a bothasznalat idozitese nem feltetlen a bot hasznalata,- az sem rossz de az idozites az tokeletes!!
Előzmény: (endre77 219028)
endre77
317 élménybeszámolót írt
317
4 éve tag
2023.11.05. 20:26
100%-ban egyetertek ez a vak vezet vilagtalant..s meg oktato videonak titulaljak! Mutatja hogy hogy teszi elere a sileceket.....hmmmm aki azt mondta neki hogy azok a lecek elen vannak egy szavat se higyje..tobbe!!... A hatuljat faroltatgatja a lec orra meg "gagog"......a levegoben..hat ebbol sosem lesz elore terheles ..s angolul mondva "front carving"..ez olyan "Oliver Twist"..sieles....mindaz mellett latszik sokat siel lecbiztonsaga van ez egy gyakorlott sielo....kerdes akarsz e igy megtanulni!!
Előzmény: (Lackó 219024)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2023.11.05. 20:07
Hatszor, mondom hatszor (!) olvastam végig, amit írtál, de ne legyen a nevem Lackó, ha értem! :-)

Én azt tanácsolom, hogy olvasd át te is, és szerkeszd át vagy írd újra úgy, hogy lehessen rá reagálni, lehessen róla beszélgetni. Így sajnos nem lehet.

Gondolom siettél vagy ilyesmi, ezért kicsit kapkodós lett. Semmi gond, van ilyen, emberek vagyunk. ;-)
Előzmény: (JaniJuli 219007)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2023.11.05. 19:58
Így van, azért írtam, hogy ez több sebből vérzik.

Klasszikus példája annak, amikor egy hibás megoldás több más hibát is szül.
Itt a legtöbb hibát az okozza, hogy egy életszerűtlen dolgot erőltet. Mindezt csak azért, mert azt egyszer valaki kitalálta, hogy "azt úgy kell", és sokan nem mernek ennek ellentmondani. Vagy ami nagyobb baj, hogy nem is értik, hogy valami hülyeség vagy nem is működik.

Ezért nagyon fontos, hogy mindig a hibát kell megtalálni és azt javítani, nem pedig a tüneteket alakítgatni.
Előzmény: (endre77 219003)
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2023.11.05. 06:41
Én azért vitázok ezeken a kérdéseken, mert szerintem ezek a kérdések jelentenek a legtöbbet a közepes síelők számára, hogy jobban tudjanak fejlődni. Én úgy tanultam meg a mély tehermentesítést, hogy rákényszerítettem magam a nagyobb térhajlításokra a rézsút haladásaim (kikormányzás) közben. Minden tehermentesítés problémás szokott lenni kezdetben, legyen ez akár mindkét oldalon, vagy csak az ívbelsö oldalon.

Sajnos már megint nem értek egyet azzal amit írsz.
Én teljesen biztos vagyok abban, hogy valamennyi tehermentesítés nélkül nem lehet élváltást fokozatosan létrehozni.
Ez a videó amit itt kitettél magas élváltást mutat, magas tehermentesítéssel. Így is lehet élváltást elérni, de ez nem optimális. Teljesen kinyújtja a térdeit, pont mikor a talpaira kerülnek a lécek és persze ezután, a bekormányzásnál már nem tehet mást, csak hogy hajlítsa a térdeit, de nagyon kis szögben. Végig ott lebeg magasan a lécek fölött.
Optimálisabb esetben azzal indítjuk be a kikormányzást a csúcspontban, hogy tehermentesítünk térdhajlítással és ezt folytatjuk fokozatosan egészen az élváltásig, ahol kb 90 fokos térdszög az optimális, mikor lapjaira kerülnek a lécek. Innen a bekormányzás kezdetétől az ívkülsö térd fokozatos kinyújtása történhet meg, ami terheli a lécet miközben mi növeljük az élszögeket.
Előzmény: (Lackó 219002)
endre77
317 élménybeszámolót írt
317
4 éve tag
2023.11.05. 00:21
Ja hat itt nem csak a "tehermentesitessel" van problema minden massal is!!
Előzmény: (Lackó 219002)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2023.11.04. 22:39
"Szó esett" :-) a tehermentesítésről.

Itt egy oktató célú videó, amely ugyan hasznosként és szükségesként mutatja be, de valójában nagyon jól látszik, hogy miért nincsen szükség a tehermentesítésre törekvésre.

A videó szerint ez a kivitelezés és benne a "tehermentesítés" helyes.
Valójában azonban itt a tehermentesítás teljesen funkciótlan, sőt, ami ennél sokkal nagyobb baj, hogy megakadályozza a helyes kivitelezést, és más hibákat is generál.

Elsőre most nem írom le, hogy mi a baj az egésszel, szerintem jól látszik és olvasható a lényeg és a többi baj is.

A magyarázatok 0:30-nál kezdődnek.

Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


Szegény csaj, ha békén hagyták volna síelni, és nem kellene ezt kierőlködnie magából, akkor valószínűleg normálisan síelne...
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.