Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Brunnalm - Hohe Veitsch topikból

ÜZENETEK (2)Időben csökkenő Időben csökkenő
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2010.03.28. 09:33
Halihó, Zsuri!

Nem védeni akarom Brunnnalmot, világos, hogy számtalan sokkal jobb pályán síelhet - boardozhat az ember.

Ami miatt "tollat fogok" az, hogy néhány kérdésed különlegesen érdekes, és beszélni róla, akár hasznos is lehet valakinek.

Valóban a terep adottságok, carvingolás, hóminőség, nem is kevés embernek jelent megoldandó feladatot.

Néhányunk véleménye szerint éppen az az izgató, ha az ember mást tapasztal, mint amit addig megszokott. Ez lehet az egyik varázsa a csúszásnak, hogy megfelelünk azoknak a körülményeknek, melyeket találunk. Ehhez mondjuk szükséges ismerni többféle technikát.

Pl.:
- Oldalra dőlő pálya problematikája. Lefelé kanyar röviden, felfelé kanyar hosszabban. Ennek a technikának a tanítása része kellene legyen az oktatási tematikáknak. Általában nem része, tisztelet a kivételeknek!
- Rossz hóminősg: Nem voltam ott, így csak feltételezem, hogy az éjszakai fagyás majd nappali olvadás egy firnes havat eredményezett. Nos, kb. 10 cm. mélységig a firnes havak a legjobb eredményt adják. Ebben még az alig haladóknak is szinte minden sikerülni szokott. Ha az olvadás miatt a hó tovább mélyül, (illetve kása lesz), akkor már tényleg nagyon megnehezül a mozgás, az aránylag könnyed síeléshez különleges technika, és valóban jó minőségű felszerelés szükséges.
- Carvingolás: közepesen széles és oldalra dőlő pályán történő carvingolásnak is megvan a technikája. Hókásában pedig célszerű kifejezetten sarokra terhelni, és hagyni futni a sít. Ez miatt megint fontos a lehetőleg nem nagy rádiusz, a léc (lap) jó lengéscsillapítása, és nagyon nem árt, ha súlya van a lécnek.

Maradok csúszós barátsággal:
Előzmény: (zsuri 86232)
zsuri
13 élménybeszámolót írt
13
15 éve tag
2010.02.28. 13:08
Igaz egy hét késéssel, de úgy gondoltam megírom a brunnalmi tapasztalataimat. Többek ajánlására választottuk ezt a terepet, mint Stuhleck lehetséges alternatíváját egy napra. Nem érkeztünk túl nagy elvárásokkal, tudjuk mit jelent a 9km sípálya, de szerettünk volna egy jót carvingolni kevés sorbanállással.

A kevés sorbanállás az megvolt, de a carving sajnos nem jött össze: szerintem a terep adottságai miatt sem igazán alkalmas nagy ívű kanyarokra, ezt még csak tetézte a sok ember a pályán és a rossz hóminőség. Lehet, hogy ez utóbbi nem általános és az előző napok meleg időjárásával és éjjeli fagyokkal magyarázható, de mi ezt tapasztaltuk.

Hogy miért nem igazán alkalmas carvingra? Mert a 9km nagy része keskeny erdei kacskaringós pálya, ha pedig mégis elég széles lenne akkor vagy katlanszerű a pálya vagy dől féloldalra, esetleg a pálya felénél egy 1.5m-es szintkülönbség van. Persze még így is lett volna egy-két jobb szakasz, de ott már de. 11-kor hókása volt.

Én alpin snowboarddal voltam, a barátom sível. Az első kör után leraktam a GS lapomat, mert láttam az itt használhatatlan és elővettem a kisebbik lapomat. Mindketten egyetértettünk, hogy a pályarendszer mintha koncepció nélküli lenne, ahogy esett úgy puffant. Azon viccelődtünk, hogy ha adnának egy földmunkagépet, a nyáron szívesen alakítanánk egy kicsit a terepet.

Nyilván teljesen más, ha valaki közvetlen hóesés után érkezik és egész nap a szűzhóban tudja nyomni - erre tényleg élvezetes lehet ez a tagolterep, én is szívesen kipróbálnám egyszer, de carvingra közel sem ideális, ilyen célra számomra nem alternatíva Stuhleckkel szemben.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.