Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Franciaország
Alpe d'Huez
síterep infó oldal
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
bertazs
107 élménybeszámolót írt
107
11 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Alpe d'Huez
2022.03.24. 09:27
22.03.12-19. között voltunk egy hetet Huez-ben a Travelex szervezésében. Bár Aurisban jobb szállást választhattunk volna, jakuzzival, szaunával, pont az elszigeteltsége miatt nem azt, hanem Huezben a jóval puritánabb Ecrin apartmanházat választottuk. A Travelexxel szerzett korábbi jó tapasztalatok, sajnos most megváltoztak. Mivel Briancon-ban, Aurisban és Huezben lakó sítársak is voltak a buszon, a jó útviszonyok ellenére is több mint 20 óra volt az út, annak ellenére, hogy a szokásoktól eltérően Brianconban nem álltunk meg vásárolni, se oda- se visszafelé, csak az ott le- ill. felszállók miatt egy rövid időre az út szélén. De ami főleg megdobta a menetidőt, a két eltévedés és, hogy előbb elvittük az Aurisban lakókat (szerpentín háromnegyed óra fel - fél óra le), majd csak utána mentünk Huez-be (szerpentín fél óra fel).
A buszsofőrők sajnos nem nagyon kommunikáltak az utasokkal, pl. a megállásoknál nem mondták be, mikor tervezik a tovább indulást és induláskor sem árulták el mikor tervezik a következő megállót. A másik probléma a szervezéssel, hogy mivel két egymástól közúton elég távol eső két településen voltak a síelők, minket Huezből nem vittek át Les 2-be (bár a programok közt szerepelt), csak az Aurisban lakókat. Hét közben megpróbáltunk magán úton átjutni Les 2-be Huezből, de a két síterep közötti buszjárat szünetelt sofőr hiány miatt.
A korábbi hozzászolásokat olvasva látom van a síterepnek egy jelentős rajongó tábora - közéjük tartozik barátom is, aki elcsábított ide és már hatodszor volt itt - na én nem leszek ennek a terepnek sem a fan-ja, mint ahogy Les 2-t sem zártam a szívembe. Bár mindkét esetben az időjárás meghatározó tényező volt, Les 2-n pl. hóhiány, itt pedig a meleg front, a felhős idő és az egész heti olvadás, még 2800-n is, sőt az éjszakai fagyok hiánya miatt, már reggel is kásás tavaszi hó várt, ami miatt a pályákat sem igazán tudták megcsinálni és akkor mág a sivatagi sárga homokos esőről meg nem is beszélve.
De az időjárás olyan amilyen, ezért inkább (természetesen szubjektíven) az időtől független észrevételeket szeretnék megosztani.
Én személy szerint jobban szeretem azokat a terepeket, ahol több az ülős/húzós lift, mint a kabinos. Bár a kabinosok gyorsabbak és rossz időben főleg magasabbra kényelmesebbek, mégis én jobban kedvelem, ha nem kell állandóan le fől csatolni, a vizes, havas lécet kézben cipelni, rámpákon, lépcsőkőn sorban állva, vagy az oda-vissza közlekedő "villamosokra" várva, aminek még az is a hátránya, hogy ugyan egyszerre sok embert visz fel, de azt mind egyszerre szabadítja a pályára és nem egyszer csak egy szűk pálya vezet lefelé...
Egyszóval folyamatosan nagy a tömeg a pályákon, délutánra szét van síelve az összes jobb pálya. Sok a kabin és a kábel autó, aminél mindig le-föl kell csatolni, lépcsőzni, vagy rámpán gyalogolni, sorban állni.
Nekem franciában Briancon és Vars-Risoul jobban tetszett. Még Isolát is szeretem, de az azért elég kicsi ezekhez képest.
De visszatérve Huez-re, biztosan jobb időben jobban eloszlik a tömeg, de mivel most az 1800 m alatti legjobb pályák, az olvadás miatt használhatatlanok voltak oda nem ment senki, csak kényszerűségből, amikor haza akart menni, mondjuk Oz-ba, ezért valószínüleg, az összes síelő valamelyik felső pályát választotta. Hiába gyorsabbak a kabinos felvonók, egy fél napot próbaképp csak ülős lifteken mentem és több km jött össze, mint amikor kabinoztam és hosszabb pályákon csúsztam.
Annak ellenére, hogy a pályák besorolása tényleg ad-hoc jellegű, azért a sarenne tényleg fekete, szűk, meredek szakaszokkal, délutánra térdig érő buckákkal és minden napszakban tömeggel. Kevésbé biztos síttudással max. délig ajánlott. A már előttem említett La Fare fekete mivolta ellenére tényleg kellemes piros, csak most olvadt, de legalább nem volt rajta senki.
Nekem az egyik kedvenc csúszásom a kábel villamos tetejétől (2800) egy végtében a Marmottes 1 aljáig.
Pozitívum, hogy a legtöbb felvonó így márciusban 16.45-ig jár, jó kis bulik vannak a Marmottes 1 tetejénél lévő hüttében, de sajnos csak 17 óráig. Ráadásul semmilyen italt nem lehet bevinni, átnézik a hátizsákokat, zsebeket, még a kulacsból is kiöntetik azt a pár kortyot ami megmaradt esetleg. Az árak nem olcsók kaják 17-18 eurotól indulnak ez pl. egy hambi ára, sör 8-10, kávé 2.5-5 euro hüttéje válogatja.
A 2,5 euros igazi olasz eszpresszó, 2700-on a DMC 2 kiszállójánál volt abszolválható.
Zárásként: én nem szeretnék senkit lebeszélni erről a terepről, fedezze fel mindenki saját maga ezt a síterepet is, de én nem leszek sűrűn vendég errefelé az bizonyos.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.