Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Ausztria
Planneralm
síterep infó oldal
ÉRDEKEL
SZÁLLÁSTIPP
Ski-Hans apartmanok - abszolút pályaszállás Planneralmon
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Hiking
7 élménybeszámolót írt
7
2 hónapja tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Planneralm
2024.03.20. 15:33
Viszonylag kezdő síelő (januárban kezdtem és március 16-17 között voltunk ezen a helyen) és kezdő sítúrázó szemszögből írok erről a síterepről.

Eddigi legjobb síterep, ahol síeltem. Március 16-án szombaton egész nap síeltünk. Az ár nem számít magasnak, 53 euró a napijegy. A környék többi síterepétől az különbözteti meg, hogy az egész magasan van, így a meleg kora-tavasz ellenére a pályák alja is jó volt, illetve körülötte is sok volt a hó. A pályák nem olyan hosszúak, mint pl. Galsterbergalm vagy a 4 hegy Schladmingnál, viszont ugyanezen időszakban azoknál is úgyis a felső pályákon síelne az ember.

Csak csupa jó tapasztalatokat szereztünk, a pályák jól kezeltek, amit síútnak neveznek, azok is ratrakolva voltak, kivéve az 1-es, ami hivatalosan le volt zárva. Nagy tömeg sem volt, eloszlottak az emberek a pályák és a felvonók között. Rengeteg emellett a freeride lehetőség a pályák között, ebbe szombaton az inkább pályára tervezett léceinkkel annyira nem kóstoltunk bele, csak minimálisan, de sokan tették.

Ami a konkrét pályákat (és utakat) illeti, az összesen síeltem. Alapvetően a gyerekfelvonókat nem számítva 4 felvonó van, két darab 4 üléses, egy rövid és egy hosszú csákányos. Aki nálam is kezdőbb, az a rövid csákányost használva tud úgy síelni, hogy a piros pályák meredekebb részét kihagyja, az alsó része a 3-as és a 4-es pályának bárminek is jelölik, gyakorlatilag könnyű kék és nagyon széles.

Amúgy lentről nézve balról jobbra vannak számozva a pályák. Nekem legjobban a 3-as, 5-ös és a 8-as tetszettek. A 3-as a balszélső 4 üléses tetejétől indul, a tetején kettéágazik, egy keskeny piros és egy széles fekete szakasza van, a fekete valójában a szélessége miatt könnyebb és nekem élvezetesebb is volt, én nem is mondanám feketének. Az 5-ös pálya (síútnak van jelölve) talán a legmeredekebb, egy ideig viszonylag kevesen síeltek rajta, így mikor már a 4-es (ebből ágazik le a középső 4 üléses tetejétől indulva) szét volt rúgdosva rendesen, ez akkor is kiváló állapotú volt, és szintén nagyon élvezetes. A 8-as pedig jobbszélen a nagy csákányostól az egyik ág, a teteje fekete és keskeny, az kevésbé tetszett, viszont az alatta lévő részen nagyon jól váltogatják egymást a meredek és kifutó részek, nagyon élvezetes volt és kevesen is voltak rajta, kiváló volt a hóminőség. A csákányossal viszont óvatosan, voltak akik kiestek, olyan is volt, aki mellém akart kéreszkedni, de mondtam hogy nem, nincs benne sok tapasztalatom, a végén még én is kiesek.

Megemlítem még a 6-ost, a panoráma pályát, ami a bal szélső 4 ülésestől indul, oldalazva elmegy a másik 4 üléses mellett, majd még oldalazik, és utána le. Tényleg nagyon látványos, tényleg nagyon kellemes, de egy szakaszon elég rossz állapotban volt a nap közepén, ahol sokan elestek, de ezt leszámítva amúgy ez is egy jó pálya, nagyon látványos, egyébként az oldalazó után nem túl meredek, inkább kéknek kellene osztályozni.

Összességében ami a pályák nehézségét illeti, szerintem felül vannak értékelve nehézségben, a 3-as fekete szakasza nem fekete, és a 7-es teteje sem az, egyedül az 5-ös és a 8-as tetejét lehet talán annak nevezni.

Vasárnap sítúráztunk. Ez esetben 8 eurót kell fizetni a parkolásért, bár nem derült ki hogy fejenként vagy autónként, valószínűleg autónként, de én mire rájöttem, már 2-t kifizettem. Hivatalosan a pályákon tilos felfelé menni. Mi kezdőként nem akartunk teljesen off-piste menni, így a pályák melletti erdős részekben fókáztunk fel, néhol kénytelenek voltunk keresztezni a pályát. Haladóbbaknak vannak jó útvonalak pl. Jochspitze vagy a Hochrettelstein felé. Mi a 6-7 majd a 7-8 pályák között mentünk fel, majd a 7-est keresztezve megmásztuk a Grosser Rotbühelt, innen lecsúsztunk a pályára, majd le a pályán, másodszorra az 1-es síút mentén a Plannerkreutz-ig, majd lecsúsztunk a 2-es pályáig és onnan le a pályán, ami egy könnyű, kezdőknek való túraútvonal.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.