Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Ausztria
Grossarltal - Dorfgastein
síterep infó oldal
ÉRDEKEL
SZÁLLÁSTIPP
Hotel Sendlhofer's - 4 csillagos hotel wellness részleggel a Gastein-völgyben
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
bertazs
107 élménybeszámolót írt
107
11 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Grossarltal - Dorfgastein
2019.12.16. 09:22
12.13-15 között 3 napot töltöttünk a környéken és mivel a szállásunk Flachau és a vele összekapcsolt Wagrain-St Johann alpendorfi állomása, ill. Grossarltal között félúton volt (kb. 10-10 km-re), mindkét pályarendszert megsíeltük. Egy napot (szombat) pedig az ilyenkor szokásos Tauern day bérletkedvezményt kihasználva (30 €/nap) Obertauernben töltöttünk.

Grossarltalon most jártam először, nem sok infó volt róla, de a beszámolók inkább pozitív hangvételűek voltak, így reménnyel telve indultunk neki az ismerkedésnek.
A főutról letérve egy hatalmas parkolóba érkeztünk, ami két kabinos (egy sárga és egy kék) felvonó között van kialakítva. Szerencsére reggel még kevés autó volt, de még így is elég sokat kellett sétálni, hogy valamelyik felvonót elérjük. Mi a sárgát választottuk, mert az magasabbra visz elsőre átszállás nélkül. Megvettük a bérleteket (napi felnőtt 52 €, gyerek a fele) és irány felfelé. Már a felvonóból láttuk, hogy lefelé, hosszú, ratrakolt, a tetején széles, középen kicsit keskenyebb a fák között kanyargó erdei, majd a végén ujra kiszélesedő, de meredek letöréssel végződő pályák vannak. A felvonóból kiszállva pazar körpanoráma tárult elénk, verőfényes napsütésben pompáztak a Ski Amadé régió gyönyörű hegyei, -3 fok, szélcsend, tehát a legtökéletesebb síidő!

Első csúszásra bemelegítésként a kabinos aljába vezető 6-os pályát választottuk. Hát lendületes bemelegítés lett! Tökéletes, sima, kicsit kemény, de nem jeges pályán lehetett hasítani a völgybe. Most a kék felvonóhoz értünk le, ami a sárga felvonó középállomása magasságában ér véget és innen egy 6-os ülős visz a sárga kabin végével azonos magasságba. Újra felérve úgy döntöttünk, hogy átkirándulunk Dorfgasteinbe.

Haladva célunk felé rátaláltunk az aznapi kedvenc pályánkra. A D3b egy, bár nem hosszú, de tökéletes esésű, kicsit hullámos, fantasztikus pálya. Imádtuk, többször is lezúztunk rajta. Egy gyors 4 üléses felvonó visz vissza a kiindulási pontra. Miután kiélvezkedtük magunkat, tovább indultunk eredeti célunk Dorfgastein felé. Az itteni pályák számozása ugyanúgy 1-től indul, mint a Grossarltal-i oldal, de itt egy D betűt elé írtak, így egyértelmű, hogy hol van az ember. A térkép szerint egy kék és több, később egymásba futó piros pálya visz le a faluba. A Dorfgasteinbe vezető pályák ugyanolyan tökéletes, hosszú (kicsit még hosszabb is) erdei pályák mint a Grossarltal-i. Mivel alacsonyabbra is megyünk melegebb esetén, lehet, hogy hamarabb kásásodnak, de most a Dorfgastein-i kabinos felvonó aljában is -1 fok volt. Igy tökéletes viszonyok voltak lent is. Mi elsőre az egyik pirosat a D4 jelzésűt választottuk, ami később piros D1b lett, majd egy elágazásnál mi a piros D1c-t választottuk, ami végül kék D1d néven ért a kabinos aljába. A pályarendszernek olyan a fekvése, hogy napos idő esetén, délelőtt inkább a Grossarltal-i, délután pedig inkább a Dorfgastein-i pályákat éri a nap.

Tetszett, hogy Dorfgastein-i oldalon egy kabinos felvonóval elérhető a csúcs, így nagyon könnyen át lehet jutni a másik oldalra, nem kell aggódni, hogy jaj visszaérünk-e, ha elértük az utolsó kabinos liftet. A felvonók gyorsak, korszerűek, bár nekem kicsit sok a kabinos, mert ugye az állandó le-föl csatolás, gyaloglás-lépcsőzés kicsit lassítja a dolgot, de most szerencsére kevesen voltak és így nem volt sorbanállás, de azért az ülős felvonókat jobban kedveljük és ahol volt alternatíva inkább azt választottuk, mégha át is kellett szállni egyszer. Az ülősök egyébként nem olyan hiper-szuperek, mint a Flachau-i, vagy obertauerni fűtött, szélfogós, sportüléses liftek, de a célnak tökéletesen megfelelnek. Itt nincs is a lifteken szélvédő, hisz rossz idő esetén ott a kabinos. Még egy dolgot fontos megjegyezni és erre a kezdőknek odafigyelni, hogy az amúgy sem sok kék pálya, a fönti átcsúszó kivételével, máshol full pirosak lennének!

A Grossarlba lefelé vezető piros 5-ös és 6-os pálya alsó része pedig egyen értékű a Muraui-i parkolóhoz vezető fekete pályáéval, de itt ez piros besorolás alá esik. Hüttét nem láttunk fönt sokat,de nem is kerestük, mert valahogy úgy alakult, hogy a sárga kabinos lift aljában lévő éttermek egyikében ebédeltünk. Pizza (feltéttől és mérettől függően) 7-15 €, sör 4 €. Meglepetésünkre az asztalhoz leülve magyarul szólítottak meg, ugyanis egy kedves magyar lány volt a felszolgáló.

Összességében egy fantasztikus napot zártunk, mind az időjárás, mind a pályák tökéletesek voltak és a pálya rendszer is nagyon megtetszett. Nekem egyébként kicsit Grosseckre hasonlított, nagyobb kiadásban. Haladó sízőknek nek 2-3- napra tökéletes választás, sőt Ski Amade bérletet váltva a közelben lévő Flachauval összekapcsolt Wagraint is érdemes kipróbálni, ahogy mi is tettük de arról, majd a saját topikjában írok.
20191215-121943.jpg
20191215-101618.jpg
20191215-101605.jpg
20191215-101609.jpg
20191215-101622.jpg
20191215-110825.jpg
20191215-121950.jpg
20191215-121956.jpg
20191215-143137.jpg
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.