Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Karintiai ultimátum a nassfeldi síközpontnak

2006.02.08. Bata Attila

Az osztrák Karintia tartomány megfenyegette a nassfeldi síparadicsomot, hogy egy új lift építésére korábban odaítélt pénzt visszavonja, mert eddig egy szándéknyilatkozaton és szerződéstervezeten kívül egyetlen egy konkrét lépés sem született az olasz oldalról Nassfeldre megépítendő új felvonó ügyében.

Már több mint tíz éve tervezik, hogy a csodálatos nassfeldi síparadicsomot elérhetővé teszik olasz oldalról. A tervek szerint egy új felvonót építenének Pontebba (Friaul) településen, amely közvetlenül Nassfeldre szállítaná a síelőket.

A 45 millió eurós beruházást csak úgy emlegetik, hogy Nassfeld további fejlesztésének szempontjából rendkívül meghatározó projekt, amelyben most már végre döntéseket kellene hozni. Az olasz településre az összköltségekből 16 milló euró jut. Eddig csak annyi történt, hogy az érdekeltek közös olasz-karintiai céget hoztak létre a beruházásra, de ezenkívül semmi. Ez természetesen nem tetszik a tartománynak, de főleg a projektet anyagilag finanszírozó osztrák pénzintézetnek. A legfrissebb hírek szerint az olasz partner március végéig kapott határidőt, hogy bebizonyítsa szándéka komolyságát és már kötelezettséggel járó jogi és gazdasági döntéseket is meghozzon.

A nassfeldieket érzékenyeken érintheti az ultimátum. Ha az olaszokat nem sikerül rávenni a beruházás folytatására (igazából megkezdésére), akkor az új felvonóra szánt összeget a tartomány más célokra fogja felhasználni. A beruházást finanszírozó pénzintézetnek már elfogyott a türelme. Szerintük az eddig eltelt tíz év bőségesen elég volt az építkezéssel kapcsolatos összes kérdés tisztázásához, arról nem beszélve, hogy az előkészítő munkálatok és megvalósíthatósági tanulmányok eddig kb. 800.000 euróba került a banknak. Az olaszok általában újabb igényekkel álltak elő, amely a projekt megváltoztatásával járt. A bank kijelentette, hogy a mostani lesz a végleges változat és nem hajlandó tárgyalni esetleges új elképzelésekről, amelyeket inkább időhúzásnak tart mint megalapozott igényeknek. Szerintük minden készen áll, hogy fel lehessen építeni a felvonót.

A projekt költségei a tervezetthez képest megemelkedtek, miután az olaszok kívánságára a lift alsó állomását az olasz településre tervezték. Igazából az így keletkezett extra költségek miatt húzódik az ügy. Március 31-ig választ kell adnia az olasz félnek. Amennyiben az építkezés mellett döntenek, akkor két éven belül elkészülhet az új lift, de ha lemondanak róla, akkor valószínűleg örökre búcsút mondhatnak a közös liftnek.  

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Almresort Gartnerkofel
A modern Almresort Gartnerkofel egy abszolút pályaszállás a nassfeldi sírégió Gartnerkofel részén. A szállás 6 különböző apartman típussal rendelkezik 4 és 12 fő közötti kapacitással, némelyikük saját szaunával is felszerelt.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Chalets & Glamping Nassfeld
2022-ben átadott, új, önálló, 4-6 fős házak és 2-3 fős "lombkorona" házikók közvetlenül Kötschach sípályái mellett, 25 km-re Nassfeld sípályáitól. Állatbarát szálláshely!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Sonnleitn csillagcsillagcsillag
Családi vezetésű kis szálloda a Nassfeldre vezető kiskabinos lift völgyállomásától 4 km-re. Az egy- és kétfős, valamint családi szobák heti turnusokban, félpanziós ellátással foglalhatóak!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.