Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kizárólag szélenergiával üzemeltetik a síterepet Amerikában

2006.08.06. Bata Attila

Egy jelképes gesztussal örvendezette meg a síelőket és a környezetvédelmet szívügyüknek tekintő milliókat a világ második legnagyobb síterep üzemeltetője, a Vail Resort Rt. A vállalat bejelentette, hogy mostantól az összes síterepét csak szélenergia segítségével látják el árammal.
Fotó: Vail Resorts
Fotó: Vail Resorts

Maga a síterep és környéke inkább szélcsendesnek mondható. Rendben is van így, hiszen az USA utóbbi évtizedben legtöbbször a legjobbnak választott síterepéről van szó. Ismerünk olyan sípályákat, amelyek közelében szélfogókkal nyerik az energiát, állnak is itt a liftek elég sokat szeles időben. Az üzemeltetők úgy döntöttek, hogy az USA másik (szelesebb) részén vásárolnak egy szélturbinát, amely körülbelül annyi energiát termel, mint amennyire a síterepeire szükségük van. Ezt az energiamennyiségek betáplálják az országos hálózatba, így a síterep környezetbarát módon annyi energiával járul hozzá az ország teljesítményéhez, amennyit saját maga felhasznál.

Pontosan 152 ezer megawatt/óra teljesítményről beszélünk, amelyet ha hagyományos erőműben kellne előállítani akkor annyi szén-dioxid termelődne évente, amelyet pl. 18 ezer autó tud produkálni, vagy talán még jobb példa, hogy ehhez a mennyiséghez évente 110 négyzetkilométernyi erdőt kellene telepíteni. (110 négyzetkilométer egy kicsivel több, mint a Velencei-tó méretének a négyszerese)

Ez valóban mennyei; kilátás Heavenlyből a Tahoe tóra - Fotó: Vail Resorts Inc
Ez valóban mennyei; kilátás Heavenlyből a Tahoe tóra - Fotó: Vail Resorts Inc

A vállalat az USA leghíresebb síterepei üzemelteti. Ezek közül négy Colorado-ban (Vail, Beaver Creek, Breckenridge és Keystone) egy pedig (Heavenly) California és Nevada határán helyezkedik el. A vállalt ezzel a lépésével is jelezni szeretné, hogy mennyire fontosnak tartja a környezetbarát megoldásokat és a megújuló energiaforrások felhasználását. Sőt, akik vállalják, hogy szélenergiából nyert áramot vásárolnak saját házuk részére, azok ingyen bérleteket igényelhetnek az előbb említett síterepek bármelyikére.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.