Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Az oroszok rendeznek téli olimpiát 2014-ben

2007.07.05. Bata Attila

Ma hajnalban Guatemalavárosban eldőlt, hogy az oroszországi Szocsi rendezheti a 2014-es téli olimpiát. Putin elnök ígéretei, a makettek, és a több milliárdos tervek meggyőzték a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagjait, hogy az oroszok szinte a nulláról indulva hét év alatt képesek lesznek mindent megépíteni.

Akár be is jegyezhetjük a naptárunkba, hogy 2014 február közepén a fekete-tengeri üdülőhelyen, Szocsiban rendezik meg a téli olimpiát, olyan színhelyeken, amelyek egyelőre csak a számítógépes prezentációkon léteznek. A város eddig inkább a pálmafás tengerpartjairól volt ismert, mint a közelében fekvő havas hegyeiről.

A szavazáson az oroszok az osztrák Salzburgot és a dél-koreai Pjongcsangot előzték meg. Salzburg már az első szavazási körben kiesett, de ezzel inkább csak az osztrák szervezőket döntötte letargiába, hiszen az osztrák pályázat leggyengébb pontja a lakossági támogatás hiánya volt. Létesítmények tekintetében az osztrákok akár már holnap is megrendezhetnék a versenyeket, de a nyugodt és kényelmes élethez szokott tartomány lakosai nem lelkesedtek az olimpiáért, ezért vélhetően őket nem nagyon rázta meg a vereség híre.

Salzburg vereségének leginkább a németek örülhetnek, akik komolyan készülnek a következő, 2018-as olimpia rendezésének megpályázására és egy esetleges salzburgi siker minden álmukat összetörte volna. A csalódott osztrákok szerint a hagyományok és az értékek kevésnek bizonyultak az oroszok által beígért hatalmas pénzekkel szemben, amely nem sok jót jelent a jövőre nézve, így köszönik szépen, de egy ideig biztosan nem fognak pályázni.

Pénz tekintetében a dél-koreaiak sem panaszkodhatnak, az utóbbi években sokat költöttek síterepeikre. Most már azzal is meglepetést okoztak, hogy az első szavazási kör után ők álltak az első helyen, de aztán a kiesett Salzburgra szavazó tagok inkább a közelebbi Szocsi mellett döntöttek. A prezentációjukban az olasz Alberto Tombát is bevető dél-koreaiak mindössze négy szavazattal vesztettek a végén.

Az oroszokra hatalmas munka vár az elkövetkező években, hiszen jelenleg csak a nyitó és záró ünnepségeknek otthont adó nyitott stadion áll készen, igaz ez is felújításra szorul. A koncepció hasonlít a 2010-es kanadai olimpiához. Itt is a központban (Szocsi) rendezik a fedett versenyeket, míg a havas számokat a 45 percre található Krasznaja Polana település közelében. Ez valamivel jobbnak tűnik, hiszen Kanadában legalább másfél órát kell utazni a két helyszín között.

Ha a tervek megvalósulnak Krasznaja Polana környéke lesz a világ legmodernebb síkörzete, több modern síközponttal. Kanadaiak tervezik és építik meg az alpesi versenyeknek otthont adó, a falutól hat kilométerre felépülő Rosa Khutor síterepét. Összesen 40 sípályát fognak építeni, 15 liftet (ebből 3 kabinos, négy darab hatszemélyes és két négyszemélyes ülőlift). Az 1470 méter szintkülönbségű tervezett síterepen jelenleg még egy fát sem vágtak ki, a tervekről és az építkezésről hamarosan részletesen is beszámolunk.

Az biztos, hogy az oroszok Putin nélkül sosem kapták volna meg a rendezés jogát. Személyes részvétele a pályázatban és az a tény, hogy parancsszavára az orosz állami cégek pl. Gazprom dollármilliókat költenek a fejlesztésekre sok szavazatot jelentett. Mindenesetre a 12 milliárd dolláros beruházás végét már nem kell az elnöki székből vezényelnie a jövőre leköszönő orosz elnöknek. Akkor talán majd több ideje lesz, hogy kedvenc időtöltésének, a helikopteres síelésnek hódolhasson.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.