Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

2007/2008 újdonságai a Ski amadé területén (1. rész)

2007.12.12. Stánicz Balázs

A magyarok egyik legkedveltebb osztrák sírégiója, a Ski amadé. Hihetetlen léptekkel fejlesztik minden évben ezt a hatalmas pályarendszert. Mai beszámolónkban a Flachau mögötti pályák újdonságait nézzük meg, holnap pedig a közelebbi, Schladming környéki négy síterep újdonságaival foglalkozunk.

St Johann - Alpendorf

Salzburg tartományban a törvények szerint nem lehet szó semmilyen síterep terjeszkedésről, vagyis eddig teljesen "szűz" területek betöréséről, nagyfelületű erdőirtásokról. Mégis St Johann síterepen valami hasonló történt az idei nyár és ősz folyamán, vagy mégsem?

A Gernkogel esetében egy utolsó lehetőségről van szó, ami St Johann-Alpendorf kiépítését jelenti, így tehát ez nem terjeszkedés, hanem amolyan síterep bővítés, fogalmaz Georg Schwarz üzletvezető.

Az alpendorfiak már öt éve álmodoznak az új sípályákról és felvonóról, az idén végre valóság lett az álomból és a tervekből. A salzburgi síparadicsom egy teljesen új résszel, hegyoldallal bővült. Az északias fekvésű Gernkogel lejtőiről van szó, ahová egy új nyolcszemélyes kabinost továbbá 3,2 km hosszúságú sípályákat építettek. Az új részhez tíz darab hóágyút vásároltak, amik akár óránként 1970 m3 havat is elő tudnak állítani!

Az 8er Gipfelbahn fontosabb technikai adatai:

Kapacitás: 2400 fő/óra
Sebesség: 6 m/s
Utazási idő: 7,13 perc
Völgyállomás: 1040 m
Hegyállomás: 1783 m
Szintkülönbség: 743 m

Az új pálya egy része az Osztrák Síszövetség által homogenizált lesz, vagyis akár a "nagyok" is edzhetnek itt, ehhez minden feltétel adott lesz.

Továbbá létrehoznak egy új funparkot Betterpark Alpendorf néven. A funpark különlegessége, hogy három kiindulási útvonalat lehet majd választani, amik egymás mellett haladnak, majd végül összefolynak, de nézzük csak egy kicsit közelebbről:

Pro/Medium Line (profiknak)
A jobb szélen fog elhelyezkedni, itt kapott helyett két igen látványos ugrató és hat railbox is.

Easy Line (a "tehetséges kezdőknek")
A funpark közepén foglal helyet három ugratóval és öt railboxxal. Az Easy Line parkelemei tökéletesek azok számára, akik egy kicsit "lightosabban" szeretnék a dolgokat venni, ugyanakkor kellő izgalmat is elvárnak az elemektől.

Beginner Line (családoknak és kezdőknek)

Ahogy már a neve is sejteti itt nem a profi riderek fogják egymást váltani!
A Beginner Line lényegében egy enyhe boarder cross pálya lesz, illetve helyet kapott néhány nagyon könnyű railbox is, amin akár a jövő nagy reménységei is próbálkozhatnak.

Wagrain

Az Alpendorrfal szomszédos Wagrainban sem akarnak lemaradni, itt egy új kétsebességes hatülésest húztak fel. Az új libegőt lehajtható plexi résszel látják el, ülésfűtést kap és a mayrhofeni nyolcszékeshez hasonlóan ez is gyermekbiztonságos ülőlift lesz. A Hachau a korábbi két húzófelvonót váltja le.

Érdekes, hogy ugyanazon a lift útvonalon, tehát sem a völgy, sem a hegyállomást nem hosszabbítják meg. Ezáltal mindössze 65 méter szintkülönbségű lesz és 360 méter hosszú! Ezzel feltehetőleg a Világ legrövidebb kétsebességes, különféle extrákkal felvértezett hatüléses felvonója lesz!

A wagrainak ezt azzal indokolták, hogy a síterep ezen része továbbra is a kezdők érdekeit szolgálja. Természetesen azon lehet vitatkozni, hogy ilyen rövidtávra megérte-e egy ekkora, sokak szemében pazarló beruházás. Azonban azt se felejtsük el, hogy a felvonó fontos kapocs Wagrain és Alpendorf között és bizony délutánként szép kis sorok alakultak ki, amikor Alpendorfból mindenki igyekezett vissza, a wagraini rendszerre.

Gastein

A nyári hónapokban 11,7 millió euró értékben ruháztak be a Gasteini sírégióba, ennek oroszlánrésze, nevezetesen 8,5 millió euró a hóágyúrendszer bővítésére szolgált. A három szivattyútelep (Angerbach, Wolfstall és Jungeralm) mellett nyolc kilométer vezetéket fektettek le, melynek során két patak folyását is keresztezték.

A bővítéssel 24 hektárral több pályafelületet tudnak technikai hóval ellátni, sőt a ramsachi vízerőmű üzemeltetőjével megegyeztek abban, hogy onnan vizet vegyenek, amennyiben erre szükségük van. Így az eddig rendelkezésre álló vízkészletet gyakorlatilag megnégyszereződött. A Schlossalm területén újra megfúrták a Lahngang forrásvidékét, így jóval nagyobb vízmennyiség áll a műhó-gyártás rendelkezésére.

A Gasteini régió felkapott pályarendszerein, így a Schlossalm, Angertal és Stubnerkogel lejtőin az igazán jó napokon, akár 12 000 síelő és hódeszkás is szeli a gondosan kezelt sípályákat. Ez különösen a síhinta összeköttetésénél okozott gondot, hiszen gyakori volt a tumultus. Ezért a nyáron két új sípályát hoztak létre, a Schlossalm és az Angertal között.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.