Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Évforduló: Csehszlovákia legsúlyosabb lavinabalesete

2008.01.16. Bata Attila

Évforduló: Csehszlovákia legsúlyosabb lavinabalesete Szomorú évfordulóra emlékeznek ma Szlovákiában és Csehországban. Pontosan negyven évvel ezelőtt a mai napon történt az akkori Csehszlovákia legtöbb áldozatot követelő lavinabalesete. A Kubinska Hola környékén lezúduló hótömeg összesen ötvenhárom áldozatot temetett maga alá.

1968. január 14-én népes hallgatói sereg érkezett a mai Szlovákia területén található Kubinska Hola síterepére a mai Csehország területén található Brno műszaki főiskolájáról, hogy teljesítse testnevelési óraként felvett kötelező síelését, és az igazolást a leckekönyvébe megszerezze.

A szezon nem a legjobban indult az akkori csehszlovák síterepeken, sokáig az átlag feletti volt a hőmérséklet, és csak januárban érkezett meg az első komolyabb havazás és vele együtt a hidegebb idő is. Sokan nagyon várták, hogy végre lehetett már síelni.

Január 16-án reggel a hegyi turistaház előtt gyülekeztek a hallgatók és kísérőik, összesen ötvenheten. Nem sokkal tíz óra előtt három hallgató az egyik oktatóval együtt elment, hogy síelésre előkészítse a léceket. A tragédia negyed tizenegykor következett be, amikor hirtelen hatalmas lavina zúdult a ház előtt várakozókra. Mind az ötvenhárman, akik a helyszínen tartózkodtak, az életüket vesztették.

A lavina olyan gyorsan érkezett, hogy esélyük sem volt a menekülésre. A hegyimentők mai munkatársai szerint a lavinaomlás előtti időszakban rendkívül hideg idő köszöntött be, amely teljesen keménnyé fagyasztotta a hóréteget. Erre a kemény rétegre hullott később nagyobb mennyiségű friss hó, amely megindult a széllökések következtében.

Egy másfél méter vastag és 450 méter széles hófal indult lefelé nagysebességgel 1320 méteres magasságból. A meredek hegyoldalban száz kilométeres sebességgel lezúduló lavina mindent betemetett, az útjába került fákat kidöntötte, körülbelül 300.000 köbméter hó zúdult le. A lavina a turistaház alatt hatszáz méterrel állt meg.

A turistaház ma már nem áll, 1973-ban leégett. A tragédia helyszínén fából készült emlékmű emlékeztet mindenkit a katasztrófára. A helyiek 1977-től emlékversenyt rendeztek az áldozatok tiszteletére. Később, 1996-tól a síversenyeket nem folytatták. Több mint egy évtizedes szünet után tavaly rendezték meg újra az emlékversenyt.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.