Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Alpesi világkupa versenynaptár és érdekességek

2018.06.21. 2018.07.05. Bata Attila | frissítve: 2018.07.05.

Május közepén Görögországban tartotta kongresszusát a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS), ahol (nagyjából) véglegesítették a 2018/2019-es alpesi világkupa színhelyeit. Eldőltek a következő évek világversenyeinek színhelyei is, Saalbach lemaradt a 2023-as világbajnokság megrendezéséről.
Courchevel: a 2023-as világbajnokság színhelye
Courchevel: a 2023-as világbajnokság színhelye
Nincsenek vaskos meglepetések a jövő tél versenynaptárában. A szokásos forgatókönyv: kezdés a söldeni gleccseren, majd Finnország, aztán Észak-Amerika. Utána decemberben a hölgyek svájci/francia útra, a férfiak pedig olasz körútra indulnak.

December 28-29-én a nők a közeli Semmeringen (Hirschenkogel) versenyeznek. Itt ezt a versenyt a páros években rendezik, a páratlanokban Lienzben. Két éve a hóviszonyok miatt elmaradt Semmeringen, tavaly decemberben pedig szerencsére Kelet-Tirolban rendezték, amikor a szomszédban kissé zavaros volt a helyzet.

Versenynaptár. Klikk a nagyításért.
Versenynaptár. Klikk a nagyításért.
A nők márciusában ismét ellátogatnak az olimpia színhelyére Szocsiba, majd utána a csehországi Špindlerův Mlýn következik. Ez az időpont lehetett volna esélyes Jasnának is, de idén a csehek rendeznek. Az üzemeltetőknek annyira nem gond, lévén mindkét síterepet ők kezelik. A hírek szerint Jasna 2020/21-ben számíthat versenyre ismét.

A férfiak sem ússzák meg Kelet-Európát. Kisebb szünet után ismét a bulgáriai Banszkóban versenyeznek, ezúttal három számban is.

A szezon fő eseménye a világbajnokság február 5. és 17. között a svédországi Aréban. A világkupa döntőit az andorrai Soldeu rendezi március 13. és 17. között. Az összes klasszikus verseny (Wengen, Kitzbühel, Schladming stb) természetesen jövőre is helyet kap a naptárban.

Az is eldőlt, hogy a 2023-as alpesi világbajnokságot a francia Courchevel-Meribel páros rendezheti, az osztrák Saalbach-ot előzték meg. A salzburgiak nem szomorkodnak, 2025-öt is megpályázzák. A szlovén Planica is negyedszerre pályázott az északi világbajnokságra, amelyet végre el is nyertek 2023-ra. Legalább ez sem lesz messze tőlünk.

Érdekesség, hogy a 2021-es olaszországi (Cortina) alpesi világbajnokságon már parallel-szlalomban is osztanak érmeket, mármint egyéniben. A FIS tervei szerint a világkupában legkésőbb 2021-re megszűnik az alpesi összetett (leánykori nevén a kombináció), és áttérnek a parallel versenyekre.

Most lett volna itt az ideje a tavalyról elhalasztott kérdésnek: versenyezhet-e végre Lindsey Vonn a férfiakkal? Ez továbbra is nyitott. Vonn a következő szezonban nem akar férfiakkal bajlódni, inkább a világkupa győzelmekre koncentrál, hiszen jelenleg 82-nél tart és ebben a szezonban utolérheti a legendás Ingemar Stenmarkot, aki 86 elsőséggel vezet. Férfiakkal esetleg 2019 végén versenyezne...

Az osztrák Hannes Reichelt, a versenyzők képviselőjeként rendkívül aktív volt, de szinte minden javaslatát leszavazták (FIS pontok változtatása, emelt pénzdíjak, hasonló darabszámú versenyek a gyors és technikai számokban, új rajtsorrend a gyors számokban stb). Két javaslatát nem vetették el teljesen. Januárban lehet egy extra férfi super-g verseny Garmisch-ban, ha a szervezők is beleegyeznek. A FIS szerint a január már így is túlságosan zsúfolt. Másrészt a városi versenyeken alanyi jogon indulhatnának a szakágilag hátrányban lévő lesiklók is. Ennek a pontos kidolgozását őszre ígéri a FIS.

Még lehetne folytatni, de szezon közben úgyis előjönnek az újdonságok. Sajnos még nagyon sokat kell várni, hogy október 27-én Söldenben elinduljon az első versenyző...
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
AKCIÓ
Forest Apartments Videc csillagcsillagcsillag
Újszerű, 3 csillagos apartmanok a maribori kiskabinos lift felső állomása közelében, 300-500 méterre a sípályáktól. A vendégek ingyenesen használhatják a szomszédos Bolfenk WellNest Centrum medencéjét!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Arena csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
A négycsillagos Hotel Arena közvetlenül a maribori sípályák lábánál található, a kétüléses lift völgyállomásnál. Szolgáltatásai: étterem, bár, pezsgőfürdő, szaunák, fitneszterem, relaxációs terem, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓ
Forest Hotel Videc csillagcsillagcsillag
Újszerű, 3 csillagos hotel a maribori kiskabinos lift felső állomása közelében, 300-500 méterre a sípályáktól. A vendégek kedvezményesen használhatják a szomszédos Bolfenk WellNest Centrum szolgáltatásait!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.