Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Halálos esti síelés: a ratrak ilyenkor dolgozik a pályán!

2020.02.03. Bata Attila

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a zárás utáni síelés veszélyeire. Újabb halálos baleset történt Ausztriában, a ratrak kifeszített drótkötelét ezúttal sem vette észre a síelő az esti sötétségben.
Kép: Tiroli kampányfilm az esti balesetek ellen
Kép: Tiroli kampányfilm az esti balesetek ellen
Idén már nem az első eset, amely szombaton történt a karintiai Bad Kleinkirchheim síterepén, zárás után kb. 17:40-kor. A halálos baleset még nehezebben érthető annak a tükrében, hogy az áldozat a síterep egyik dolgozója (24 éves), tehát feltehetően tisztában volt az esti síelés veszélyeivel.

Erről már korábban is írtunk, a síterepek zárás után azonnal nekilátnak a ratrakolásnak, hiszen az előkészített pályának minél több idő kell, hogy reggelre tökéletes állapotban várja a síelőket. Ezzel ellentétes számos síelő viselkedése, vagyis zárás után fennmaradnak a hegyen valamelyik hüttében, majd szórakozás után késő este (akár ittasan is) lecsúsznak a völgybe.
Tiroli kampányfilm az esti balesetek ellen
Ilyenkor ratrakok dolgoznak a sípályákon, jól hallható hangjelzéssel és szintén jól látható figyelmeztető fényekkel. Az is előfordul, hogy így sem veszik észre a hatalmas pályagépeket és egy ütközésnél esélye sincs a síelőnek. Gyakrabban fordul elő, hogy a ratrakot segítő drótkötélnek ütköznek, amelynél szintén kevés az esély a túlélésre.
Kép: Tiroli kampányfilm az esti balesetek ellen
Kép: Tiroli kampányfilm az esti balesetek ellen
A sípályák meredekebb lejtőit nehezebb ratrakolni. Ezért a lejtők tetejénél olyan csatlakozási pontokat alakítottak ki, ahol egy csörlővel tudják felhúzni a ratrakot a meredek hegyoldalba. Egyrészt fontos, hogy a ratrak ne csússzon vissza a meredeken. Másrészt a hórétegnek is jobbat tesz, ha a pályagép nem erőlködik rajta. A hosszú drótkötél megfeszül, amikor a ratrak elkezdi az emelkedést, gyakran ilyenkor a drótkötél még nem is látszik, valahol a hóréteg alatt tartja a ratrakot. Amint halad felfelé a pályagép, a kötél egyre jobban feszül és egyre jobban kiemelkedik a hóból.
Kép: Tiroli kampányfilm az esti balesetek ellen
Kép: Tiroli kampányfilm az esti balesetek ellen
Múltkor Tirolban verekedett össze egy sítúrázó egy ratrakossal, aki próbálta felhívni a figyelmét az esti síelés veszélyeire. Az akkori eset néhány nappal egy vorarlbergi halálos baleset után történt. Az természetes, hogy ez a ratrakosokat is megviseli. A mostani esetben is sokkot kapott a sofőr és orvosi ellátás alá került.

A baleset pontos körülményeit a rendőrség még vizsgálja.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
AKCIÓK (4)
Ferienhäuser Tröster
Komfortos apartmanok a Bad Kleinkirchheim-i sípálya közvetlen közelében, gyönyörű rálátással a városra. Gyaloglásnyi távolságra található a sípálya, a városközpont és a termálfürdő. Csak heti turnusokban foglalható!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel NockResort csillagcsillagcsillagcsillag
Nívós, 4 csillagos szálloda közvetlenül a bad kleinkirchheimi sípályák és síiskola mellett, kb. 300 méterre a legközelebbi sífelvonótól (Maibrunnbahn). Wellness részleg 1000 m2-en medencével, szaunákkal, gőzfürdővel, pezsgőfürdővel és realxációs szobával. Gyerekbarát szolgáltatások!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Gasthaus Luggwirt
A 21 ágyas Gasthaus "Luggwirt" 1150 m magasan, a Gurk folyó völgyében, Bad Kleinkirchheim síterepétől kb. 11 km-re, Falkerttől 13 km-re míg Turracher Höhétől 20 km-re található. Ellátás: reggeli, vagy félpanzió.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.