Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Igazi tél, ismét nagyüzem a szlovén síterepeken

2023.01.18. Bata Attila

Az előző hetek képei után rá sem lehet ismerni a szlovén síterepekre. Az elmúlt 3-4 nap havazása teljesen megváltoztatta a tájat. A síterepek arra készülnek, hogy hétvégére a lehető legtöbb pályát elő tudják készíteni.
Krvavec
Krvavec
Az ország legmagasabban fekvő meteorológiai állomásán (Kredarica, 2513 méter) a héten a hóréteg vastagsága átlépte a kétméteres határt, ma reggel 205 centimétert mutatott a mérce. Szlovénia leghavasabb mérőpontja relatíve kevés havat friss mért (+40 cm) az előző napokban összehasonlítva az alacsonyabb területek adataival.

Például a közeli Vogellel, ahol sípályákat is találunk. Itt kb. 70-80 cm hó hullott és most 120 cm vastagon áll a hó kb. 1500 méteren. A síterep vezetősége elmondta, hogy mindent megtesznek, hogy hétvégére az összes liftet beindítsák.

Kanin síterepén 162 cm vastag a hó a felső részen. Itt az üzemeltetést a szélviharok miatt fel kell függeszteni. A másik gond a lavinaveszély. Hármas fokozatú figyelmeztetés van érvényben, a sítúrázás jelenleg nem ajánlott.

Krvavecen most 80 cm vastag a hó. Itt még csak 5 lift üzemel a 13-ból. Folyamatosan dolgoznak a pályákon. A tervek szerint péntektől újabb ülőlift (Zvoh) üzemel.
Rogla
Rogla
Cerkno december vége óta zárva tartott. Most 60 centiméter havat kaptak a felső részre. Itt a szombati nyitást célozták meg. A hó kissé vizes, de próbálnak belőle megfelelő alapot kihozni. Nagyon várják a hidegebb időt, hogy hóágyúzni is lehessen. A hétvégére legalább 4 pálya megnyitását tervezik.
Kranjska Gora
Kranjska Gora
Kranjska Gorán is a hideget várják. Itt 50 cm hó hullott, de egy kis hóágyúzás még ráférne. Azonban a korábban folyamatosan vékonyodó hórétegnek a természet segítsége is jól jött. Jelenleg a Podkoren pályáit készítik elő a holnapi nyitásra.

Roglán 85 cm hó hullott. Jelenleg 8 pálya üzemel a 12-ből. Csütörtöktől már jár a négyszemélyes ülőlift és az összes pálya üzemel.
Maribor-Pohorje
Maribor-Pohorje
A Mariborhoz közeli Pohorjén kb. fél méter hó hullott. Jelenleg a Bellevue oldalon a Sleme ülőlift melletti pályáján dolgoznak. Három fontos liftet (Stolp ülőlift és két csákányos) és pályáit beindították, így mostantól át lehet síelni a Bellevue és az Areh oldal közöl, de két síbusz továbbra is közlekedik a két rész között.

Egy hét alatt tehát teljesen megváltoztak a szlovén síterepek. Az üzemeltetők hasonló hóhelyzetben reménykedtek karácsony előtt. A hóhiány meglátszott az ünnepi, majd az év első hetének (horvátországi síszünet) forgalmán. Most úgy néz ki, hogy a szlovéniai síszünetre nem lesz gond a hóval.
KOMMENTEK
Garajc | 2023.01.19. 05:28
Lázas készülődés van a Magyarországtól délre lévő sípályákon is. A következő egy hétben (csütörtöktől/péntektől (a délebbi területekre péntekre ér el a nulla fok alatti légtömeg) több hullámban) őrült mennyiségű havazásra van kilátás. Elsősorban Horvátország (Platak), Bosznia (Jahorina), Szerbia (Kopaonik), Montenegró (Kolašin, Durmitor), Bulgária (Borovec, Bansko, Pamporovo) pályáit fogja érinteni a havazás, de Szlovénia és Görögország síterepei sem fognak kimaradni. A hegyekben 50 és 120cm közötti friss hóra van kilátás, de a mennyiség több helyen is inkább az 1 métert fogja közelíteni. (Szlovéniában kevesebb hóra (10-30cm) lehet számítani, míg Görögországban magasabb térszínen lesz a nullás izoterma.)

Viszont fel kell készülni arra is, hogy a sípályák megközelítése sem lesz egyszerű, mert az alacsonyabb területeken is akár 10-50cm hó valószínű (ez elsősorban Bosznia, Dél-Szerbia és Montenegró sípályáira vonatkozik).

Igazi, hamísítatlan téli időre és hangulatra kell számítani.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Vilaraj
Felújított alpesi stílusú apartmanok és szobák az erdő szélén, csendes helyen, csodás kilátással a Dráva-völgyre, a maribori sífelvonótól 7,7 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓ
Hotel Bolfenk csillagcsillagcsillagcsillag
A Hotel Bolfenk szállodai szobákat kínál többféle méretben a maribori kiskabinos lifttől 300-500 méterre. A központi épületben medence és szaunavilág található, valamint az éttermében lehetőség van reggelis/félpanziós ellátásra is.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Arena csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
A négycsillagos Hotel Arena közvetlenül a maribori sípályák lábánál található, a kétüléses lift völgyállomásnál. Szolgáltatásai: étterem, bár, pezsgőfürdő, szaunák, fitneszterem, relaxációs terem, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.