Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Két hét a tévé előtt: kezdődik az alpesi világbajnokság!

2021.02.07. Bata Attila

A megnyitó ünnepséggel ma este kezdetét veszi a 46. alpesi világbajnokság. A helyszín az olaszországi Cortina d'Ampezzo, ahol hagyományokban igazán gazdag a síelés és az ezzel kapcsolatos versenysport is.
Cortina
Cortina
A település síelős történelme külön cikket is megérne, most csak röviden néhány szót erről. Már a sportág 2. világbajnokságát is itt rendezték 1932-ben. Aztán a tizediket is 1941-ben, amelynek eredményeit később a FIS törölte, mert több ország nem tudott részt venni a világháború miatt. Szintén a háború miatt maradt el az 1944-re tervezett 5. téli olimpia is. Majd 1956-ban itt rendezték a 7. téli olimpiát, amely az osztrák legenda Toni Sailer három aranyérméről marad emlékezetes.

Aztán nagyon sokáig lekerült a napirendről a komoly versenyek rendezése, az igény csak az utóbbi évtizedekben ébredt fel, amikor Cortina négy sikertelen pályázat után elnyerte a 2021-es vb rendezését. És ne feledjük el, 2026-ban az olimpiát is itt rendezik, tehát a régió visszatért a versenysport vérkeringésébe.
Ez a videó többszörösen is kötelező. Fabio Sartori a világbajnokság ikonikus pályarészén adja elő a híres áriát (Nessun Dorma, Turandot / Puccini), a sílift kabinjában pedig 2700 méteres magasságban az Oscar-díjas Alberto Bof zongorázik. Háttérben a Dolomitok lélegzetelállító hegyei.
Hagyomány, hogy a világbajnokságot rendező település látja vendégül az előző évi világkupa versenyek döntőjét. Ez tavaly márciusban a covid miatt elmaradt. Lassan egy év telt el azóta, a covid sajnos továbbra is velünk van, de az idei verseny szerencsére nem marad el.

Több sportág is bebizonyította, hogy lehet fontos versenyeket lebonyolítani a covid alatt, ebben pont a síelők jártak az élen, akik kifejlesztettek egy olyan protokollt, amelynek a keretei között eddig minden versenyt meg tudtak rendezni a világkupában.

A rendezőkre nagyon komoly feladat hárul, hiszen először rendeznek idén férfi és női versenyeket egy helyen, valamint az összes szakág képviseli magát. A világkupa szigorú szabályaihoz már hozzászokott versenyzőkhöz most a többi nemzet síelője is csatlakozik, összesen 70 országból érkeznek versenyzők.

Minden ország versenyenként 4 versenyzőt indíthat (+ az adott versenyszám címvédője). A magyar válogatott is készül a versenyekre, róluk már külön cikkben írtunk.

Az ismert klasszisok, a nézőket vonzó nagy nevek (pl. Vonn, Svindal vagy Hirscher) már visszavonultak, így a sportág rajongói új nevekkel ismerkednek. Talán Mikaela Shiffrin a jelenleg legismertebb síelő, de hosszú kihagyás után ő még nem nyerte vissza régi formáját és magabiztosságát.

Ez nekünk, semleges nézőnek, akár jól is jöhet, hiszen nincs olyan szám, amelynek toronymagas esélyese lenne a következő két hétben. Szinte minden versenyszámban indul legalább 4-5 versenyző, akiknek a győzelme nem lenne meglepetés.
Tofane, a legendás rész
Tofane, a legendás rész
Annak ellenére, hogy a versenyeket nézők nélkül rendezik, a rendezőknek még sosem volt ilyen nehéz dolguk. Szerencséjükre a helyi (dél-tiroli) sítechnikai ipar jelentős segítséget nyújt. A Leitner megépítette az új 10 személyes felvonóját, a Prinoth a legmodernebb ratrakokat adja a pályamunkásoknak, a Demaclenko pedig 40 új hóágyúval segítik a pályák behavazását.

A sípályákat szépen elosztották, az összes versenyt 5 pályán rendezik meg. A férfi és női szlalom versenyzők a 907 méter hosszú 'Druscié A' pályán egy lapos szakasz után egy 60%-os letörésen át jutnak le a célba. A szervezők azért választották ezt a pályát, mert fizikailag komoly kivívás az átlagosan 40%-osan meredek pálya. Az is fontos szempont volt, hogy a versenyzők már a rajtból belátják a pályát egészen a célig. Harmadsorban pedig a történelmi emlékek miatt, 1956-ban ugyanitt nyerte aranyát a már említett osztrák Sailer. A házigazdák szerint a világkupa futamokhoz szokott versenyzőknek jó néhány meglepetést fog okozni a pálya. A szomszédos 'Druscié B' jelű pálya pedig ideális lesz a versenyzőknek gyakorláshoz és bemelegítéshez.
'Druscié A' pálya
Eléggé ismeretlen lesz a férfi óriás-műlesiklóknak a Labirinti pálya. A rövid és meredek pályán még sosem versenyeztek a világkupában.

Sokkal ismertebb a Tofane pálya (a fenti video nyitóképe), ahol a nők gyorsasági versenyeit és az óriás-műlesiklást rendezik. Itt 1993 óta rendeznek világkupa versenyeket, Vonn 12-szer, az osztrák Renate Götschl tízszer nyert ezen a látványos pályán. Ez egy gyors pálya, helyenként 65%-os meredekséggel és akár 140 km/órával is száguldhatnak a hölgyek.

A férfiak lesikló és szuper-g versenyeit is új versenypályán (Vertigine) rendezik. Az átlagosan 31%, maximum 61% meredek pálya legizgalmasabb részének a hasonló nevű ugrató ígérkezik. Tehát, ezt a pályák sem ismerhetik korábbról a versenyzők.
Labirinti pálya
Labirinti pálya
Az ötödik pálya (Rumerlo) magyar szempontból is fontos, hiszen itt rendezik a szlalom selejtezőit. Ez a pálya igazából a Tofane célegyenese, ahol még a parallel és a kombináció szlalom versenyeit is lebonyolítják.

A versenyek hétfőn kezdődnek. Az első héten a gyorsasági és kombinációs, a második héten a technikai (szlalom és óriás-műlesiklás) versenyeket rendezik. Az Eurosport élőben közvetíti a futamokat.

Az természetes, és minden világbajnokságon előfordult, hogy az időjárás miatt módosul a program. Ez lesz már hétfőn is, amikor a női összetett (kombináció) versenyt rendezik. Holnap reggelre akár 20-25 cm friss hó is eshet, így a rendezők felcserélték a két futamot. A szlalommal kezdenek 11-kor, majd 14:30-kor kezdődik a szuper-g futam.
KOMMENTEK
Peter Szekely | 2021.02.07. 18:41
Szuper!!!
TZoli | 2021.02.07. 19:12
Shiffrin a jelenleg legismertebb? Azt hittem minden magyar Vlhovának szurkol.
fezso6 | 2021.02.07. 21:49
Igen, szlalomban Ő a legismertebb név, de én is Vlahovának szurkolok!
Csifó Levente | 2021.02.11. 07:18
Az Eurosporton lehet követni?
fezso6 | 2021.02.11. 07:51
Igen Eurosport2 10.45-től Női Szuper-G./ORF1 ha tudod fogni/
Kedves Endre | 2021.02.11. 10:46
Úgy tűnik, hogy a vírus mellett az időjárás is komoly akadály ennél a VB-nél! :-(
Nekem még egy versenyt sem sikerült elcsípnem! :-(
Old Zaza | 2021.02.12. 17:13
Van olyan forrás, ahol frissítik a programot. Érthető, ha halasztanak, de legalább tegyék ki a várható időpontokat valahova.
Az Eurosport egy nagy gané. Teljesen leszoktak róla, hogy azt hozzák, ami ki van írva. Illetve azt írják a műsorban, ami tényleg fut.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástipp
Residence Civetta csillagcsillag
Modern 2-8 fős apartmanokból álló ház, 100 m-re Civetta felvonóitól. A minőségi fa bútorokkal felszerelt apartmanok mindegyikében található LCD TV. További szolgáltatások: szauna, sószoba, ingyenes WIFI, sítároló, gyerekeknek játszószoba.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.