Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sölden: akár 70 cm hó is hullhat a hétvégén

2018.10.25. Bata Attila

Normális esetben ilyen hír hallatán, főleg októberben, azonnal pezsgőt bontanánk. Most azonban a lehető legrosszabbkor jön a hóvihar, hiszen a hétvégén rendeznék a világkupa futamokat a söldeni gleccseren. Ahogy tavaly, idén sem néz ki jól az időjárás előrejelzés.
Kedden még így nézett ki a pálya a webkamerán keresztül
Kedden még így nézett ki a pálya a webkamerán keresztül
Eddig azon izgultunk, hogy legyen elég hideg és hóágyúkkal lehessen pótolni a hiányzó havat a pályáról, főleg annak a meredek részéről. A pályamunkások már hetek óta szinte emberfeletti teljesítménnyel próbálják világkupához méltó színvonalúvá alakítani a versenypályát. A hétvégén kibontották az utolsó két hódepót is, hogy felhasználják a tavalyi havat.

A webkamerákon jól lehetett látni, hogy a hóágyúk is mentek, a pályán is dolgoztak, de lehet, hogy ez a hatalmas erőfeszítés mind hiábavaló, mert az időjárás nem lesz partner a hétvégén.

Ez még a szerdai havazás

Az előrejelzések szinte mindent ígérnek, amely egy síverseny ellensége lehet. Pénteken lesz a legkevesebb gond az időjárással, bár akkor is lehetne egy kissé hidegebb. A szervezők már korábban bejelentették, hogy péntekre lezárják a pályát, hogy megkíméljék az állapotát.

Szombatra a meteorológiai intézet (ZAMG) 50-70 cm friss havat jelez a gleccser magasságában. A havazást egész napra ígérik, időnként "viharos erővel". Vannak, akik más előrejelzésekre hivatkozva abban bíznak, hogy a havazás csak délutántól erősödik meg, így a délelőtti női versenyeket még meg lehet rendezni.

A vasárnap még rosszabb. Az előző napi havat valahogy le kellene túrni a pályáról, ehhez az kell, hogy az önkéntesek egész éjszaka dolgozzanak. Ha, mégis valami csoda folytán sikerülne ezt a hatalmas hómennyiséget kézzel (lapátokkal) eltüntetni a pályáról, akkor még mindig tartogat meglepetést az időjárás.

Vasárnapra felerősödik a déli szél, akár 90 km/órás széllökések is várhatóak. Hogy teljes legyen a katasztrófa a ZAMG még sűrű ködöt is jósol vasárnapra.

Tavaly az őszi havazásoknak köszönhetően tökéletes pálya várta a síelőket, de hasonló előrejelzést adtak ki a versenyek előtt. Akkor a szombati (női) versenyt meg tudták rendezni, azonban a vasárnapi (férfi) verseny a hóvihar miatt elmaradt.

Ha a verseny esetleg elmaradna, akkor azt később be lehet pótolni akár más helyszínen is. Ez újdonság, a FIS idén változtatta meg szabályzatát, korábban a szezonnyitó versenyeken nem lehetett bepótolni. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástipp
Top Tirol Apartmanház csillagcsillagcsillagcsillag
Az apartmanház Huben faluban, Söldentől északra található. A síbusz megállója közvetlenül a ház előtt van, amivel 10 perc alatt a kabinos felvonónál lehetünk. A házban összesen 24 db, 6 különböző típusú 2-7 fős apartman található és egy kiváló wellness részleg.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.