Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Legek sorozat: A világ legdrágább síparadicsomai

2009.10.25. Stánicz Balázs

Legek sorozat: A világ legdrágább síparadicsomai Vannak síterepek, ahol igencsak mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk egy kis lesiklásért. Összegyűjtöttük, hol találjuk a legdrágább síbérletárakat: Ausztriában, Svájcban, az Egyesült Államokban, esetleg másutt? Itt most fény derül mindenre!
Egy korábbi cikkünkben már összegyűjtöttük a világ legolcsóbb síterepeit. Most elérkezett az idő, hogy megnézzük, hol kerül a legdrágábba a síelés. Sokan Svájcot tartják a legdrágábbnak, ami talán Európa szintjén igaz. Ha kitekintünk a tengerentúlra hamar rájövünk arra, hogy a svájci hegyekben még egész "olcsón" megúszhatjuk a téli hobbinkat.

A VILÁG TÍZ LEGDRÁGÁBB SÍPARADICSOMA

Sícentrum Ország Napijegy ára
Vail USA 69 euró
Beaver Creek USA 69 euró
Big Sky USA 66 euró
Moonlight Basin USA 66 euró
Aspen USA 65 euró
Breckenridge USA 65 euró
Keystone USA 65 euró
Telluride USA 65 euró
Steamboat USA 65 euró
Jackson Hole USA 65 euró

ÉSZAK-AMERIKAI KÖRKÉP: EGY ÉJSZAKA FÉLMILLIÓ FORINTTÓL

A világ legdrágább síparadicsomait Észak-Ameriában, ezen belül is az Egyesült Államokban találjuk. Az Államokban a nevet kell megfizetni; a valamicskét is ismertebb helyeken 55 eurótól kezdődnek az árak. A népszerű coloradói üdülőhelyeken 60 euró alatti árakkal nem nagyon fogunk találkozni, sőt helyenként már a 70 eurós lélektani (?) határt közelítik. A legdrágábbák közé tartozik a világszerte ismert Aspen és Vail, amelyek köztudottan a hollywoodi világsztárok és a felső tízezer kedvelt téli üdülőhelyeinek számítanak, s ez az árakon is megmutatkozik. Vailben nem csak a síelés, hanem a szállás árak is az eget súrolják. A Game Creek Chaletben egy éjszaka 2800 dollár. Igaz ezért külön szakácsot, személyzetet és síoktatót kapunk. Másrészt méreteiben is eltér a megszokottol, hiszen a lakosztály négy hálószobát, ugyanennyi fürdőszobát, továbbá nappalit, étkezőt, kandallót és kinti fűtött jakuzzit is magába foglal.

Ugyancsak drága a sízés Kaliforniában, különösen a Lake Tahoe környékén, ahol olyan neves helyek sorakoznak, mint North Star, Kirkwood, és Heavenly. Magas bérletárakkal számolhatunk az USA keleti partvidékén, az Appalache hegységben fekvő államokban (Maine, Vermont, New York), itt a több milliós városok közelsége verte fel az árakat, így a new yorkiak kedvelt üdülőhelyén; Killingtonban 58 euró egy napi jegy. Ezt is túlszárnyalja Stowe ahol kereken 60 eurót tehetünk le a kasszánál.

VAN HÁROM MILLIÓ DOLLÁROD? IRÁNY A YELLOWSTONE KLUB

A montanai Big Sky hegyén a Yellowstone Sí Klub által üzemeltetett síparadicsom a világ legdrágább és egyben legexkluzívabb terepe. Először is minimum 3 millió dollár vagyonnal kell rendelkezni a leendő tagnak. Ha ez megvan, akkor a tagságit potom 250 000 dollárért válthatja ki, és ezen felül évi 16 000 dollárral kell hozzájárulni a klub működéséhez. Aki hajlandó leszurkolni a nem kevés összeget, az cserébe egy 2200 hektáron elterülő síterepet kap, gondosan kezelt lejtőkkel és modern ülőfelvonókkal. Mindezt tömeg, sorban állás nélkül. Az exkluzív klub összesen 100 taggal rendelkezik.

KANADA: SZEZONBÉRLET 100 000 DOLLÁRÉRT

Igaz nem síterepre szól, hanem heli síelésre. A kanadai GCH heli sí társaság ennyiért kínálja Platinium szezonjegyét, ami az egész idényre; nevezetesen Karácsonytól március végéig érvényes. A bérlet korlátlanul használható, így akár mindennap helikopterre ülhetünk, hogy betörjük a mélyhavas lejtőket. A kanadaiak gondoltak azokra is, akik nem gazdálkodhatnak ilyen nagyvonalúan a szabadidejükkel, számukra Bronz, Ezüst és Arany jegyeket bocsátottak ki, amik nyolc naptól egészen 48 napra érvényesek. Áruk 13 000 dollártól kezdődik, a 48 napért már 70 000 dollárt kérnek.

Kanadában mérsékeltebb árakkal találkozunk, de a nagyobb sícentrumokban itt is 40 eurótól kezdődnek az egy napra érvényes síbérletek. Itt a legdrágábbak Whistler és Lake Louise, ahol majd 50 euró a napi síjegy. Viszont egész Észak Amerikában az úgynevezett diszkont időszakokban (szezon eleje illetve főként a vége) nagyon baráti áron juthatunk a síbérletekhez; sok helyen az utolsó hónapra 50-100 dollárért válthatunk egy bérletek! Amerikai sajátosság, hogy az interneten rendelt jegyek sokkalta kedvezőbbek, mint a közvetlenül a kasszánál váltott bérletek. Utóbbiakat "window ticket"-nek hívják.

DRÁGA SÍELÉS A KENGURUK FÖLDJÉN

A Glóbusz másik felén Ausztráliában sem fogunk spórolni. A nevesebb helyeken csaknem 60 eurót is elkérnek az egy napos síélményért. Irreálisan magas az ár Charlotte Passon, ami egy kicsi síterep, mégis 51 euró a jegy. Ha az ár-érték arányt nézzük, úgy Charlotte Pass a világ legdrágább síparadicsoma. A szomszédos Új Zélandon a nagyobb síközpontokban 40 euró körüli árakkal dolgoznak.

Az ausztrál síterepek becsületét talán megmenti, hogy utószezonban jóval kedvezőbbek az árak. Mt Bulleren 96 ausztrál dollár helyett mindössze 66 dollárt kell fizetnünk.

EURÓPA SEM AKAR LEMARADNI A NAGY ÁRVERSENYBEN

Míg pár éve lélektani határnak számított az osztrák síterepeken a 40 eurós napi bérlet, addig manapság egyre több hely lépi át ezt az összeghatárt; a sógoroknál St Anton, Lech/Zürs am Arlberg és Ischgl az éllovas. Mindegyik helyen 43,50 euró az egy napra érvényes síjegy. Nem sokkal, egészen pontosan egy euróval marad le a tiroli Sölden és Obergurgl.

Egykoron a svájci síbérleteket "aranyban" mérték, manapság az ismertebb svájci helyek árai egyre inkább kezdenek megegyezni a tiroli és vorarlbergi nagyágyúkkal. Kivételek azért akadnak; az impozáns Matterhorn árnyékában bizony jobban ki kell nyitnunk a pénztárcánkat. Zermatt továbbra is megőrizte vezető pozícióját; 73 svájci frankért (48 euró) válthatjuk az egy napos síélményt. Ha kombinált bérletet szeretnénk a már olasz oldalon fekvő Cerviniával úgy 82 frankot (54 euró) kényszerülünk fizetni. A többi népszerű svájci terepen már némileg nyomottabb árakkal találkozhatunk; Flims-Laaxban 44 euró, St Moritzban 46 euró. Franciaországban és Olaszországban jellemzően az igen nagy rendszereken kerülnek negyven euróba, vagy annál többe a síbérletek, a Dolomiti Superski bérlet 45 eurót, míg a francia Espace Killyben (Tignes és Val d’ Isere) 43,50 eurót kóstál. Itt a Mont Blanc kombinált bérlet magaslik ki, azért minden további nélkül elkérnek 48,50 eurót.

A Pireneusokban az andorrai Grandvalira és spanyol hírességek kedvenc téli üdülőhelye; Baqueira Beret számít a legdrágábbnak; mindkét síparadicsomban 44 euró a síbérlet. Skandinávia sem az olcsóságáról híres, ezt még erősíti az a tény is, hogy Norvégia egyike Európa legdrágább országainak. Ez a síterepeken is megmutatkozik, a legnagyobb norvég sícentrumban; Trysillen 340 korona (41 euró) a napi jegy.
KOMMENTEK
cannibale | 2011.10.23. 15:07
Dorfgastein Ski-Amade!
Napi jegy 43euró és mindössze 690km re van ;)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.