Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Svájc
Stoos
síterep infó oldal
ÜZENETEK (5)Időben csökkenő Időben csökkenő
gabesz777
10 élménybeszámolót írt
10
7 éve tag
2019.01.24. 15:54
Megközelíthetőség:
A síterep Budapesttől 1030 km-re található, Zürichtől 60, Luzerntől 40 km-re, a Vierwaldstättersee közelében, Schwyz város közvetlen közelében. Stoos egy kis üdülőfalu 1300 méter magasságban, amelyet a világon egyedülálló meredekségű modern felvonóval lehet megközelíteni. Az autóval idelátogatók a felvonó kiinduló állomása közelében kialakított fizetős parkolókban tudják hagyni kocsijukat.

Pályarendszer:
A síterep hivatalosan 08:30-16:30 között várja a sportolni vágyókat. A 35 km összhosszúságú, összefüggő, különböző nehézségi fokozatú pályarendszer, amely főleg piros és fekete pályákból áll, elsősorban a már tapasztalattal rendelekzőknek nyújt kikapcsolódási lehetőséget. Továbbá csodálatos és gazdag off-pist síelési lehetőség várja a kötöttség nélkül síelésre vágyókat a magasan fekvő Klingenstock (1935 m) és Fronalpstock (1922 m) csúcsa alatt. A síterep e két hegycsúcs alapján tagolódik: egy hatszemélyes ülőlift visz fel a Klingenstock-ra, ahonnan piros és fekete pályákon lehet lejutni a faluba, míg a Fronalpstock csúcsát négyszemélyes ülőlifttel lehet elérni, ahonnan két piros pályán lehet lejutni. A pályák keleti és északi-keleti fekvésűek, így elég hóbiztos síterepnek számít.

A faluban gyerekek, illetve kezdők számára tanuló pályát is biztosítanak, közvetlenül a templom domb alatt, a fronalpstocki felvonó közelében. Közvetlenül a Stoosbahn felső állomása mellett pedig két könnyű, csákányos felvonóval ellátott kék pálya is található.

A snowpark a „vigéc” akrobatáknak nyújt gyakorlási lehetőséget (különböző ugratók), amelyet ugynacsak csákányos felvonóval lehet használni.

Egyéb szolgáltatások:
Stoos egy kis üdülőfalu 2000 méteres meredek hegyek ölelésében. Kicsinysége ellenére meglepően jó infrastruktúrával rendelkezik: található itt sí- és snowboardkölcsönző, sportbolt és síszervíz is. A faluban van pár étterem, de az igazán ínyenceknek javasolt a festői kilátással rendelkező Fronalpstock csúcsán levő étteremben elkölteni az ebédet: felejthetetlen kilátás nyílik innen a Vierwaldstätterseere és a környező csúcsokra.

A sípályák mellett számos komoly szánkó pálya, sífutó pálya valamint kijelölt és biztonságos hótúrázási lehetőség várja a nem kimondottan síelni vágyókat. Külön javasolt (lavinabiztos) sítúrázó útvonal is található, amely a faluból (1300 m) a Huserstock 1904 méteres csúcsára visz fel.

Szálláslehetőség Stoos faluban található különböző kategóriákban. A modern wellness hotelben egy kiadós síelés után lehet itt szaunázni, úszni és különböző wellness-szolgáltatásokat igénybe venni. Csoportok, cégek pedig konferenciákat és rendezvényeket is szervezhetnek ide.

Mivel a síterep a Vierwaldstätterseehez közel fekszik, ezért javasolt a környező városokban is körülnézni, amelyek közül Brunnen kiemelkedik festői elhelyezkedésével. Svájc történelmi névadó városa, Schwyz, pedig ötpercnyi autóútra van a Stoosbahn kiinduló állomásától.

Síbérlet árak:
A felnőtt napijegy 50 CHF-ba kerül, míg a délelőtti jegyet (13:00-ig érvényes) 42 CHF-ért árulják. Demográfiai alapon kedvezmények járnak gyerekeknek (30 CHF/nap), de van külön ifjúsági (pl. 43 CHF/nap) és szenior (pl. 45 CHF/nap) jegy is.

Értékelés:
Kiváló választás egy-egy napos síelésre vágyóknak, családoknak, középhaladó, haladó és off-pist síelőknek. Kedvező ár-érték aránya miatt mindenképp javasolt kipróbálni.

További információk:
https://www.stoos-muotatal.ch
https://www.bergfex.ch/stoos
Fronalpstock-a-hatterben.jpg
Fekete-palya-a-Klingenstock-alatt.jpg
Kek-palyak-kezdoknek.jpg
Kilatas-a-Fronalpstockrol.jpg
Klingenstock-alulnezet.jpg
Klingenstock-piros-palya-es-off-pist.jpg
Schwyz-varos-a-melyben-a-Fronalpstockrol.jpg
Snowpark.jpg
Az-vilag-legmeredekebb-felvonoja.jpg
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
2017.08.20. 07:59
Pétneken az SRF-en a 10vor10-ben volt egy riport az új Stoos felvonóról. Idén decemberre tervezik a 84 éves régi felvonót lecserélni, helyette új nyomvonalon új felvonót építenek. Állítólag ez a legmeredekebb ilyen típusú felvonó. A 744m szintkülönbséget kevesebb mint 4 perc alatt teszi meg. Érdekes lesz mert a négy kabin görgőkön fog állni és meredekségtől függően fog mozogni, így benne az utas mindig merőleges lesz a földre. A régi felvonóban ez nem így működött, voltak helyek mikor azt éreztem kiesek a szélén akkora volt a dőlés. Kíváncsian várom az új felvonót, majd kipróbáljuk.

A cikk itt található: http://www.srf.ch/news/panorama/eine-bergbahn-mit-wurstraedli-als-markenzeichen
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
2017.01.28. 19:05
Ma visszamentünk Stoosba síelni. A különbség az előző és a mostani síelés között, hogy most ragyogó napsütés volt és az összes sípálya meg volt nyitva. Ma Morschach felől mentünk fel a 15 személyes kabinos felvonóval. Nem voltak sokan, a pályák tökéletesek voltak. Kb. 10 fokkal volt melegebb mint két hete. Svájcba megérkezett az enyhülés 1300 méteren +3C volt. Így, hogy minden pálya nyitva volt jónak tűnik ez a síterep. Klingelnstockon pl. csak piros és fekete pályák vannak. Két hete ezen a részen egy pályán csúsztunk le most négy volt nyitva. 12 és 14 óra között kiürültek a pályák mindenki ebédelt meg napozott a hütték teraszán. Kellemes idő volt olyan tavaszias szélcsenddel és napsütéssel. Klingelnstockon voltak kevesebben, Fronalpstockon szánkópálya is van ami ma nyitva volt. Olyan gumimatrac féleségen (snowtubingnak hívják hason csúszva lehet lejönni). Nagyon jó hely, az ötös skálán ennek a síterepnek 4-est adok (5-t mégsem lehet adni mert akkor milyen Samnaun-Ischgl vagy Saalbach). Két hete azt mondtam rengeteg hó van a hegyen most miután roskadt azt mondom jól jönne a havazás. Fenn elég sok a száraz rész. Igazi családi síterep ez a hely ár érték arányban nagyon jó. Teszek fel pár képet.
P1360728.JPG
P1360758.JPG
szemben a Mythenek
P1360734.JPG
P1360742.JPG
reggel Klingelnstockon üres pályákon
P1360766.JPG
P1360753.JPG
4 pálya között választhattunk ezen a részen
P1360760.JPG
P1360725.JPG
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
2017.01.15. 20:28
Ma Stooson síeltünk. Jó választás volt a nagy havazás után. Mióta Svájcban élek olyan osztrákos síelést szoktam alkalmazni ami annyit jelent akkor megyek síelni hétvégén mikor ragyogóan süt a nap és tiszta kék ég van. A mai nap kivétel volt mivel a svájci hegyekben több mint 1m hó esett ez elmúlt egy hétben, ilyenkor a síelést kihagyni vétek lenne. A tegnap megnéztem a sípályákat sítúrázás keretében, eldöntöttem, hogy jók a pályák, így ma lehetett síelni. Hideg volt ma napközben -8C mutatott a hőmérő 1300 méteren. Nem voltak sokan, igazi porhóban síeltünk. Nekem ez a kis pályarendszer nagyon tetszett az elejétől a végéig síeltünk, 16 órakor azt bántuk, hogy be kell fejezzük a síelést. Nem voltak sokan a pályákon, nem buckásodott nagyon, igazi porhó volt. Legtöbben a pályán kívül síeltek, sorban állás egyáltalán nem volt. Ez egy nagyon jó hely ha van sok hó. A lányaimnak is nagyon tetszett, lehetett sokat síelni meg a mély havat is kipróbálni, meg játszani is a nagy hóban. Nem minden pálya volt nyitva, érdekes volt pl. hogy a Kilngelnstockon az első részen csak a fekete pálya volt nyitva, sokan jöttek fel kisgyerekkel, illetve kezdők nekik szenvedés volt a lefele jövetel. Igaz a pálya többi része piros de az eleje egy komoly fekete pályaként indult. Havazás után nagyon jó porhóban síelni, ratrakos mentést is láttunk, valószínűleg az egyik ratrak tegnap megcsúszott és három másik jött a segítségére kihúzni. Nagyon jó hely az a Stoos kis pályarendszer, nekünk nagyon bejött, sokat síeltünk, igazi jó "libelegelő" 600m szintkülönbséggel. Ami a legjobb ebben a síterepben az, hogy 25 perc alatt megközelíthető a lakástól. Ide még biztos visszamegyünk.
a Klingelnstock fekete pálya teteje
kevesen voltak a pályákon
a fenyőfák mind havasak voltak
itt sem sokan csúsztak még ma
a behavazott erdőket nagyon szeretem
innen nem olyan meredek
P1360346.JPG
háttérben a Vierwaldstättersee
szemben a Grosser Mythen
ekkora hó volt a tetőn
Urnersee balra, jobbra Vierwaldstättersee (angolosan Lake Lucerne)
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
2017.01.14. 20:15
Ma Stooson sí-túráztam. Ezen a helyen már többször voltam, síléccel még nem. Azért nem mert eddig nem volt itt hó. Január 2-án például 1900 méteren minden barna volt, néhány műhavas hófolt volt. Múlt hétvégén is két pálya volt nyitva amelyet behavaztak de az is csak max. 2-3 km lehetett. A héten megjött a havazás, ma már a tetőn 80 cm havat mértet a völgyben pedig 40cm-t. Jelenleg az összes felvonó üzemel, a pályák nem az összes működik mert valószínűleg nem tudták mind leratrakolni. Egyszerre túl gyorsan jött a sok hó.

Stoos közép Svájcban található a Luzern - Vierwaldstättersee régióhoz tartozik, Schwyz kantonban van. Kis pályarendszer, összesen 35 km sípályával rendelkezik 1300 és 1935 méter között találhatók a sípályák. Én olyan "libalegelőnek" nevezem mivel csak 600 méter szintkülönbséggel rendelkezik, síelésre ez azért jó. Igazából két hosszabb felvonója van amely Stoos faluból visz fel a Fronalpstockra(1923m) a másik pedig a Klingenstockra(1935m). A faluban több kisebb lift van, ezek csákányos és tányéros liftek rövid pályákkal kezdőknek.

A sípályát két részről lehet megközelíteni: az egyik Mutotathal elején található fogaskereküvel illetve Morschachból indulókabinos lifttel. Az első felvonó egy régi típusú (már lehet kb. 40 éves) ezt jövőre lecserélik egy új felvonóra.

A sí-túrám ma Stoosból indult és Klingenstock felé terveztem menni. -5C volt 1300 méteren és szakadt a hó. (Ma annyira esett a hó Svájcban, hogy pl. Wengenben emiatt nem tartották meg a versenyt. Eddig az volt a baj, hogy nem volt hó, most pedig az, hogy túl sok.) A szél is eléggé fújt, a sípálya mellett mentem felfele ha leszúrtam a síbotomat 80cm-re simán belement a hóba semmi erőfeszítés nélkül. Igazi téli idő volt, mint a Deltában néha azt hittem alig tudok lépni annyira fújt a szél meg szakadt a hó. Akkor mentem túrázni mikor jól esett :)

Nekem tetszett a hely lehet holnap kipróbáljuk a síelést is itt. Nem sokat fényképeztem mert túl sokat nem lehetett látni a maximális látótávolság 100-200m között változott. Igazi téli idő volt ma a hegyen.
havas fenyőfák mindenfelé
szakadt a hó egész nap, nem sokan voltak a pályákon
az oszlopok alapján tudtam hol a pálya  széle
igazi szüzhavazás volt a mai nap
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.