Üdv Mindenki!
Baráti társasággal (8 fő) sokat jártunk Szlovákiába síelni. Kellemetlen élményekkel soha nem jöttünk haza, bár voltak kisebb gondok, de mindig jól végződött (még a rendőrök is kedvesek voltak, igaz nem is adtunk ellenségeskedésre okot). A hiányosságokat is hajlamos az ember elfogadni, ha figyelembe veszi az ár/érték arányt.
Idén azonban végeztünk egy gyors számítást, amiből egyértelműen kiderült, hogy nem éri meg Szlovákiában síelni. Sajnos.
Donovaly, Jasna, Velka Raca, Krompachy, Martin stb. terepeit színvonalban, szolgáltatásban, stb a kisebb osztrák terepeknek feleltettük meg: Annaberg, Hochkar, Gemeindealpe, Mariazell, Aflenz, Mönichkirchen (pályahossz, felvonószám, terület).
Bérlet:
Ausztria: átlag 26 EUR (napijegy, több terepre is jó)
Szlovákia: átlag 27 EUR (napijegy, egy terep)
Szállás:
Ausztria: 17 EUR /fő(magánszállás v. parasztház reggelivel, tisztaság, rend, sok mosoly, friss tej, stb)
Szlovákia: 18 EUR /fő(panzió, vagy egyéb szállás reggelivel általában kedvesség, néha furcsaságok, tisztaság és meleg)
Utazás: (Bp.)
Ausztria: 350-360 km csak autópálya vagy jó minőségű út, ingyenes nagy parkoló
Szlovákia: 200-220 km rossz minőségű, lassú út
néha fizető parkoló rozzant síbusszal (Jasna)
Egyértelműen látszik, hogy a Szlovák terepek elvesztették az előnyüket és elvéreznek az ár/minőség összevetésben. Tanuláshoz továbbra is ajánlott Sk, de sajnos egyébként Au jobb.
Én is Szlovákiában tanultam síelni, de nem minden áron szeretnék oda menni, még ha közelebb is van az osztrákoknál.
Ja, és én SZERETEM SZLOVÁKIÁT!
u.i.
Pattyski! Szerintem sántít a hasonlat:
Obertauern-Donovaly? Jasna-Serfaus?
Ettől függetlenül köszönjük az adatokat.
Üdv
N.