Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

kulacs által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (110)Időben csökkenő Időben csökkenő
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
2021.12.26. 15:43
December 25-én jöttünk át Sopronnál. A társaságunkban van két felnőtt akiknek nincs semmilyen oltása. Az osztrák idegenforgalmi iroda honlapjáról letöltöttek egy német nyelvű igazolást, kitöltötték, hogy átestek a fertőzésen, melyet a háziorvosukkal lepecsételtettek. Készíttettek PCR tesztet. (negatív lett)
A határon nézegették a papírt, majd integettek, hogy tovább.
A Planai főpénztárban is szépen elolvasták az igazolást (PCR-t nem is kérték) majd kiadták a bérletet.
Ez nem csalás, a 2G-nek az egyik G-je az, hogy COVID gyógyult valaki.
A csalás az lenne, ha valaki a gyógyszertárban pecsételtetné le az igazolást, vagy az ha a PCR tesztet Photoshoppal készítené el.
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
Topik: Obertauern
2014.12.25. 22:41
A mai időjárás nem különösebben kedvezett a sielésnek, de azért lehetett sportolni. A pályák használhatóak voltak, aminek nagyon örültünk. Délután három órától egyfolytában esik a hó, legalább 8 - 10 cm-re saccolom. Karácsonyi tömeg az itt nincs. A parkolókban is volt még hely, illetve a Hüttékben is kapott mindenki ülőhelyet. A lifteknél nem kellett várakozni sehol, igaz ma még ünnepnap van.
Remélem szépen lekezelik ezt az új havat reggelre. A hóágyúk is mennek ezerrel, ha kimegyek az erkélyre lehet hallani a zúgásukat.
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
Topik: Alta Badia
2012.03.01. 21:31
Mindenütt jó, de legjobb Alta Badia!!!!
Ne aggódj, mikor hazatész ugyanolyan hurrá-komentet fogsz írni, mint mindenki.
Mi áprilisban megyünk, de a pályák jók lesznek. Tuti fix.
8 éve járok, március - április, de mindig remek volt. Ha nagy a meleg, menjetek korán reggel és úgy elég du. 15-ig sielni. Ebéd egy parkolóhoz közeli hüttében, egy-két csúszás aztán lehet menni sétálni Brunico-ba, vagy csak úgy léc nélkül felliftezni a Lagazoui-ra, esetleg a Sas Pordoi-ra. A Lagazoui-n van egy menedékház (hütte) délután már senki sincs ott, csak az üzemeltető család: apu, anyu, kutya, gyerekek. Míg nem indul le az utolsó lift lehet kártyázni, vacsorázni, pihizni, a Dolomitok tetején...

Kulacs
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
Topik: Alta Badia
2012.01.27. 13:28
A virtuális térképnél meg lehet adni a sibérleted számát és gondolom megmutatja melyik lifteket használtad és kb. merre jártál.

Kulacs
Előzmény: (axxo 131541)
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
2012.01.27. 13:26
Az Artuikban még nem voltam, de ez a sielés nem a szállás miatt lesz számotokra feledhetetlen, az biztos. A Marilleva 1400-on lévő apartmantelep már elég régi, az apartmanok kicsik, zajosak stb. Nálunk a gyerekszoba inkább csak egy nagyobb szekrény volt.
http://www.alberghimarilleva.it/filesroot/images/288_cartina-mar1400_jpg/cartina-mar1400.jpg
A kis térkép is mutatja, hogy lényegében pályaszállásról beszélhetünk. Este jól ki kell engedni a siklást, hogy elérjétek a házat, reggel meg a kis csákányossal kell menni egyet, hogy lendületet kapjatok. Vagy egy kis séta, ami jó bemelegítésnek is. A boltok és a menőbb szállodák egy szinttel lentebb vannak.

Kulacs
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
2012.01.25. 14:40
Nekem a képekről egy óvodáskori vers jutott az eszembe:

"... Báliruhát kértek a fák, uszályost, fehéret
Kérésüket továbbadta a jegyes szél a télnek..."


A fene enné meg, hogy még két hét van vissza...


Kulacs
Előzmény: (Robin 131033)
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
Topik: Alta Badia
2012.01.22. 15:00
Kedves Topictársak!

Ma délután Alta Badiában voltam virtuálisan.
Igaz nem a hómezőkön, hanem egy kora nyári időszakban, de nagyon lenyűgözött.
Miröl is van szó?
Egy 3D-s térképről : http://www.realitymaps.de
Le kell tölteni valami szoftvert és már mehetünk is.
Én többször is végigmentem a Val Mesdin, mely Colfoscoból indul és felvezet a Sella tetejére. De bármelyik sipályán is végig mehetünk.
Ezek után frankón el tudom képzelni, hogy 10 év mulva felveszünk valami szemüveget csatlakoztatjuk a PC-hez és ráállunk valami érzékelő félére és már sielhetünk is.
Így vasárnap délután jó kis móka ez is.

Kulacs
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
Topik: Alta Badia
2012.01.13. 10:35
Szia Gábor!

Csak most tévedtem ide, és látom, hogy kérdezel.
Na remélem jól értem a kérdést.
A Pedraces felől becsúszó vendégek számára készült egy lift, mely oda-vissza használható neve: Colz. 4 üléses, kb 20 méterre végződik az úttól, de lefelé még az is csúszható. Utána át az úton és már ott is a Piz La Ila lift.
Tényleg tarthatatlan volt, hogy át kellett mászni egy 0 forgalmú közúton a lesieléskor.
Mondjuk visszafelé volt egy kb. 200 méteres gyaloglás enyhén felfelé, az estefelé már nyűgös volt valóban.
Na ezt pár százezer euróból megoldották.

Ha valaki szállást keres Badiában tök jó pdf file-okat tudok ajánlani, melyen az adott falu összes kiadó háza, motelje, hotelje rajta van, tájékoztató árakkal. Még a sipályák és a felvonók is.
A La Villa-i például ez:
http://www.altabadia.org/2914.pdf
Corvara: http://www.altabadia.org/2912.pdf
Colfosco: http://www.altabadia.org/2913.pdf
Pedraces: http://www.altabadia.org/2916.pdf
San Cassiano: http://www.altabadia.org/2915.pdf
La Val: http://www.altabadia.org/2917.pdf

Mindenki megnézegetheti, hol szokott lakni...


Kulacs
Előzmény: (axxo 124049)
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
2012.01.13. 10:19
Sziasztok!

Hétköznap, de sajnos az Alsó-Ausztriai síszünet idején mennénk 3 napra síelni. Mondjuk Sopronban fogunk lakni, de én csak a Stuhleck-et ismerem a környéken. Be merjük vállalni, vagy menjünk valahová más terepre?
A segítséget előre is köszönöm.

Kulacs
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
Topik: Alta Badia
2011.03.27. 16:28
Megtörtént a tavaszi síelésünk.
Úgy gondolom, hogy a síélményeket az időjárás nagyban befolyásolja. A mi 6 napunk alatt az időjárás a következő volt: ezerrel sütött a nap, 10 fok volt árnyékban.
Aki véletlenül ezt a tavaszi síelést tervezgeti leírnék egykét gondolatot:
Legfontosabb a nap sugarai elleni védekezés, ugye 2000 méteren és a fölött sokkal erősebb az UV sugárzás. Ha a nap süt, akkor annak estére igen piros lenyomata tud maradni. Nagyon sok leégett arcú embert láttam. (Egyet a tükörben is...)
Következő fontos dolog: keljünk korán. A liftek indulásakor már érdemes a pályákon lenni. Ilyenkor még nincs nagy meleg az éjjeli fagy és a ratakok a pályákat szépen kipreparálják, óriási élmény a frissen fésült pályákon a szikrázó napsütésben senkitől sem zavartatva síelni. Déltől már csak a magasabban fekvő pályákat és a nagy napos terasszal rendelkező Hüttéket látogassuk. 2-3 óra körül az aktív síelést nyugodtan be lehet fejezni, addigra a pályák nagyon legatyásodnak.
Túrák, amiket ebben a tavaszi időszakban is javaslok:
1. Sella Ronda jobbra kerülve. Corvarából indultunk. (a parkoló már 5€) Ebédidőre már kis kitérővel a Monte Pana-n voltunk. Csak a Gröden hágóról levezető pálya volt gyenge és a bejutás Wolkensteinbe a patak partján.
2. Marmolada. Bebizonyosodott, hogy Cassianoból indulva egyszerűen nem lehet bucka mentes állapotban elérni a Passo Padonról levezető pályát. Ha álmomban buckás pálya kísért, mindig ez jut eszembe. Lehet, hogy egyszer eljövök nyáron és megnézem, gyanítom, hogy fű állapotában is buckás. A levezető pálya mesés volt, semmi jég, semmi bucka.
3. Belvedere. Átsieltünk a Belvedere pályákra, mert azok igen magasan fekszenek. A közepén meg felállítottak egy nagy ugratót, ahonnan mindenki nyugodtan ugrathat, mert az érkezési oldalon egy hatalmas felfújt párna van.
4. Alta Badia egész nap. Gondolom ez nem meglepő. Kedvenc pályám a 8A nekem csak baglyos. A baglyos hüttétől indul. Új meglátásom, hogy a Pralongia-ra felérve érdemes egy kis kaptatót legyűrni, és felmenni a korongos felvonó túloldaláról induló pályához, ha a La viza völgy felé szeretnénk menni. Ezt a pályát nem véletlen nevezték el Pista del Sole -nak.
Túra amit tavasszal már nem javaslok:
Seceda, Sella Ronda balról kerülve, LAgazoui.

Kulacs
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
Topik: Alta Badia
2011.02.28. 11:44
Na látjátok!

Ezért szeretek én is olvasgatni ezen a fórum topikon, mert ez a terep nem csak azoknak tetszik akiknek itt kiadó apartmanjuk/szállodájuk/hüttéjük van. (Mint például Tauplitz)
Mióta elindult az Alta Badia-i topic egyre több lelkes önkéntes csábítja az olvasókat e terep kipróbálására. Mi mikor úgy 8 éve először ide tévedtünk, úgy gondoltuk, hogy ezt is látni kell. Aztán meg minden éveben visszatérünk, mert ennél szebb, jobb nekünk már nemigen kell.
A beautózás szerintem Budapestről jó. Ha reggel indultok, délután 5 körül meg lehet érkezni. (Mi meg szoktuk venni a bérleteket még este). Útközben meg lehet állni Lienz-ben, nagyon kellemes kisváros, szép sétáló utcával, esetleg McDonalld's is van.
Ha a síelés alatt a csapat hölgytagjai egy kis boltlátogatásra vágynak, Brunico-t javaslom, ami nagyon elegáns (és drága) sétálóutcájával nem tud csalódást okozni.
Én például még nem láttam 1500 €-s pólót csak ott az EdHardy boltban.
Ezt a szép hosszú beszámolót olvasva máris a Forst sör utánozhatatlan mézes?, bodzás? ízét érzem a számban. Sebaj március végén megyünk...
Azt se bánom, ha fizetni kell 3€-t a parkolásért a tojásos felvonó aljában Cassianoban.

Kulacs
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
2011.02.13. 15:47
Az ingyenes parkolásról...
Na az a 4 € az úgy elmegy bármire mint a sicc. Még örülni is fogsz , hogy ilyen olcsón lehet bármit csinálni. Ha mégis szeretnéd megúszni: autókázz a Sella hágó felé, az út mellett van néhány Hütte, melynek a parkolójában ott tudod hagyni a kocsit. Mondjuk nem nagyon örülnek neki, de persze nem fognak szólni. A Plan de Gralba-nál is van nagy parkoló, sajnos nem tudom, hogy fizető-e. Amit biztosan tudok, hogy egy Bombardino 3.70 € -nál indul, egy kóla 3€, úgyhogy ez a 4€ nem egy összeg arrafelé.

Ja a Monte Pana-nál biztosan lehet ingyen parkolni.

Kulacs
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
2011.02.03. 15:44
Kedves Csabor!

Valamikor írtam itt, hogy a Val di Fassa-i vendégek is feltudnak egészen jönni a körsíig kocsival Canazei-ből. Pian Frateces-nek hívják a helyet, ahol két irányban is indul kabinos felvonó, és a parkoló igen tágas. (Táncos lányokat nem láttam...)
Kikerülhetetlen fekete pályáról nem nagyon tudok. Sőt fekete pályáról is csak néhányról az egész kőrsít beleértve.
Próbáljátok ki az Alta Badiai kékpálya rengeteget.

Üdv.: Kulacs
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
2010.04.05. 20:35
Húsvét a Sella Rondán.
Mindig is mosolyogva olvastam, hogy a Sella Ronda nyitva április 10-ig. Most úgy alakult, hogy áprilisban tudtuk le a tavasz sielésünket. Gondoltam, hogy most kipróbáljuk. Az áprilisi sielés még a márciusinál is élvezetesebb! Kint járva azt szűrtem le, hogyha akarnák az olaszok egész nyáron tudnák üzemeltetni a kőrsít. A pályákon rengeteg hó, minden reggelre tökéletesen rendbetéve.
A várakozás a lifteknél más értelmet nyert: Most arra kellett várni, hogy a nagyobb kabinok legalább félig megteljenek,hogy elindulhassunk. Szinte csak német sielők voltak. Eltüntek az olaszok, riderek, kezdő csoportok. Mivel az óra átállítás után voltunk, még este fél nyolckor is világos volt. A liftek 17.15-ig jártak. Mindennap meleg volt, rengeteg km-t sieltünk. Még estére sem romlottak a pályák, hiszen a terhelés rendkívül alacsony volt. Minden nyugodt volt, akik ebben az időben jöttek a körsíre valóban tudták élvezni a természetet és a napfényt. Március 20. után működik a Dolomiti Super Sun nevű kedvezmény. Ez azt jelenti, hogy az akcióban résztvevő szálláshelyeken a 7 éjszakás ott tartózkodás 6 éjszakának megfelelő áron vehető igénybe és a hat napos síbérlet 5 napos áron vásárolható. Namost ezt az utószezoni árakon lehet kalkulálni. Így a történelem legolcsóbb sielését adtuk elő. És mindehez jön a fantasztikus díszlet, a napsütés, a kék ég.
A négy terep közül nekem a kedvencem Alta Badia. Bármilyen időjárás is volt, ott minden pálya 100%-os volt. Nehezünkre esett egy picit, hogy korán keljünk, de megérte. Elsők között siklani a szépen fésült pályákon, minden fáradságot megért.
Lehet, hogy más években nem szerencsés ennyire későre tenni a tavaszi síelést, de most bejött.
Az egyetlen hátrány az volt, hogy a tavaszi időjárás előcsalogatta ausztriában a trafipaxos rendőröket és sajnos két ízben is sikerült ennek kárát szenvednem...

Kulacs
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
Topik: Tauplitz
2010.02.17. 17:59
Így van, érdemesebb innen elautókázni, mondjuk Scladmingba. Mi is ezt tettük, talán írtam is róla itt valahol. Aztán meg találtunk egy remek szállást ott is és azóta odajárunk, ha Mo-hoz közeli terepet keresünk. A Siamade bérlet nagy vonzerő. Természetesen nem leszólni szerettem volna Tauplitz-ot. De még élénken él bennem a csalódás mid a "focipálya" mind a talbfahrttal kapcsolatban. De ez nem zárja ki, hogy ott is remekül érezzék magukat a topictársak. Nekem a Kulmhof olcsósága ősszel jön jól. Remek kirándulásokat lehet tenni fent (öt tó túra). Közel van Hallstadt, Bad Isl szóval remek kiinduló pont tényleg.

Csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy a magyar tulajdonban lévő szálláshelyek miatt itthon egy picivel nagyobb figyelmet kap, mint megérdemelné.

Kulacs
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
Topik: Tauplitz
2010.02.17. 10:26
Tauplitz

E terep és a közelében lévő szállások választása előtt érdemes az alábbi okfejtést végig gondolni:
Az itteni pályák sajnos a terepviszonyok miatt nemigen vetekednek a modern élvezhető terepekkel. Ennek mi a következménye? A környéket ha tehetik elkerülik az osztrák, német (jól fizető) síturisták. Marad a kelet-európai spórolós vendég, aki otthonról szépen kikalkulálja a költségeket és nagyon is számít neki a 100 €-s megtakarítás. Ennek mi a következménye? A környező szállások olcsók - nincs kereslet. Venni is olcsóbb, akár egész szállodákat is, de apartmanokat is. Sok magyarnak van így itt szállás lehetőséget kínáló ingatlana. Amit aztán természetesen propagál a sikatalógusában, és egyéb helyeken. Sokkal erőteljesebben mint az egyébként jobb helyeket. A terepeket nem fejlesztik, vagy csak igen kismértékben. Ezzel úgysem sem tudnák elcsábítani a jobb helyekről a jól fizető turistákat, mert a jobb helyeken a fejlesztés atomi tempóban zajlik. Marad az olcsóságra vágyó tömeg és biztosan maradi is...
Nem csak Tauplitz tartozik ide, de említhetném BKK-t vagy Murau-t is. Vagy egy más témában a horvát adrián Vir szigetét.
A megoldás? Ezeket a terepeket messziről kerüljük el. Az a véleményem, hogy 20%-kal több ráfordítással simán lehet kiváló terepeket találni 600 km-es távolságon belül (Budapestől mérve) Ez max. plusz egy óra autóval. Ha a takarónk nem ér tovább én azt javaslom, hogy inkább szűkítsük a sielt napok számát. Ezerszer választanék egy 4 napos Zell am See-t, mint egy 6 napos Tauplitz-t.

Kulacs
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
2010.02.01. 16:48
perfekt kis túra lesz. Ha marad idő a Pralongiáról visszacsúszhattok még egyszer a fagyi lifthez. Az a pálya sohasem romlik el, mert igazából semmilyen útvonalba nem esik bele, kevés ember megy rajta. De tök jó hullámos...

Kulacs
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
2010.01.30. 17:26
Arabba
Szerintem nagyon kedves kis falu a Sella Rondán. Szinte minden szállást lehet pályaszállásnak nevezni. Itt gyalogolni úgyis kell, úgyhogy nem lehet probléma az a 10-200 méter. Mostanság már könnyítettek az átgyaloglók terhein, a kabinos felvonókhoz mozgójárda és mozgólépcső vezet fel. Ez a legkisebb terep itt, ha nem mentek el a Marmoladara szerintem ne töltsetek el egy teljes napot. Amikor jön át a pálya a campologno hágóról Alta Badia felől, lehet egy kicsit hómotorozni egy arra kijelölt pályán. Nagyon frankó!! (ha nem hoztál magaddal hómotrot, lehet kölcsönözni.)
Az Arabbai pályák lelke a Porta Vescovo nevű hegy. erre kell minduntalan felmenni, hogy a különböző pályákon le lehessen csúszni. Meglehetősen változatos utakon lehet ide lejutni, de minden pályáról elmondható, hogy a hegy adottságai miatt meglehetősen meredekek. Legalább 5 különböző pályán lehet lejönni, minél nagyobb ívben jöttök le annál lankásabb természetesen. Végül is lehet teljesen kék páyát is találni. A Porta Vescvora két kabinos felvonó visz fel. Azonos épületből indulnak. Az egyik egy klasszikus nagykabin, a másik egy folyamatosan induló kis kabin, melynek középállomásáról indul a Marmoladai túra. Ezt mi Bagolynak hívjuk. (Úgy néz ki.) Ezt jobban szeretem ,mert itt folyamatosan mozog a tömeg, szép lassan araszol a kabinok felé. Fent van egy csodás étterem (Önkiszolgáló). A kilátás fenséges, a teljes Sella látható.
Ha a Baddiai részről indultok, menjetek el a Belvedere pályáira, ami már a Val di Fassa nevű terep. DE az már egy fél kör, de nem sok negatívummal. Nagyon élvezhető.
A Disco Hütte kihagyhatatlan az Arabba és a Belvedere között. Itt már csak Arabba felé kell átmeni az úton, a másik irányt egy felüljáróval elegánsan megoldották. Ha jöttök vissza az út mellett egy jelenktéktelen kricsni van bömbölő zenével és matt részeg német sielőkkel. Nagyot ott van a hely...
Általában a pultos is merev részeg szokott lenni.
Nekem nem a szívem csücske kirándulni a Marmoládára, Malga Ciapellára. Abban az irányban még nincs túl nagy lift kapacitás, kell sorakozni bőven. Mondjuk szépidőben szenzációs fent lenni, de oda jutni, vagy onnan visszajönni nem túl szórakoztató. A nagykabin is be tud sűrűsödni nagyon, ami a csúcsra visz fel.
A kalkulációhoz: Arabbából csak négy lift kell és máris a Santa Cassiano-i parkolóhoz értek. Abból is az utolsót, a Pralongia "fagyi lift" -et kell elérni zárás előtt. Ez egyébként elvesztette romantikáját amennyiben egy négyüléses gyors liftre cserélték galád módon. Ha egy órával a zárás előtt elindultok Arabbából, kényelmesen visszaértek ez tuti.
És a hullámos 13-as pálya Alta Badiában igazi koronája a napnak. Itt már nyugodtan megállhattok az Ütia Sharagesnél (Bombardino), liftezni innen már nem kell csak csúszni, az meg megy sötétben is...
Kulacs
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
2010.01.20. 15:24
Az Osztrákokat ebből nem lehet szerintem kihagyni. Én egyszer elbambultam vagy mi és tovább mentem az autópályán Olaszország felé. Gondoltam nem baj majd Tolmezzo felé megyek Cortinán keresztül. Na azt a kanyar-túrát senkinek sem ajánlom. Szepentin a végtelenségig. Csak Cortinából majd egy óra a Baddiai rész, pedig térkép szerint csak 30 km. A Sella Ronda környékén nincsenek szorosok, csak hágók, az utak felkúsznak a hegyekbe, de keményen. A hágók 1500-1800 méter magasan vannak. Rémálom, hogy az olaszok jelzik még hány kanyar van a hágóig. Igen demoralizáló látni, hogy épp 3/51 -es kanyarban fordulsz vissza 180 fokot gyök kettő sebességgel.

Kulacs
kulacs
110 élménybeszámolót írt
110
20 éve tag
2010.01.10. 15:23
kicsit off.
Már évek óta szoktam vinni kéz meg láb melegítőt a gyerekeknek. A Hervisben is lehet venni.
Felrázod és 5-6 órára melegíti a kezek - lábad stb...
ára kevesebb mint egy bögre tea, sztem megéri. A tömeg a hülye jegy szisztéma miatt van néhanapján.
Van olyan bérlet, hogy a hét folyamán csak egyszer lehet átmenni vele Madonnára.
Aztán az már törvényszerű, hogy ez kedd - szerdára esik mindenkinél. Mármint az az egy nap...
Üdv.:

Kulacs
következőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.