Nekem nagyon sokat segítettek az itt leírtak abban, hogy ne teljesen vakon érkezzek meg ezért próbálok én is segíteni azoknak, akik még nem voltak Puy-Saint-Vincent-ben.
Busszal jöttünk, 16 óra utazás után érkeztünk meg. Kb. 2 órás várakozás után 14-kor lehetett regisztrálni a recepción és meg is kaptuk a kulcsot, közben a kihelyezett idegenvezető is megtalált bennünket és átadta a bérleteket. Az infóval ellentétben nem kell fénykép, chip-es bérletet kaptunk. A La Dame Blanche-ben laktunk, ketten egy 6 személyes apartmant bitoroltunk, ami így nagyon jó, négy embernek tökéletes, azt viszont nem nagyon értem, 6-an hogy férhetnek el benne. Kaptunk egy szekrényt a sí tárolóban, ahol ketten is nehezen férünk el, hatan csak úgy, ha négyen nem pakolnak be.. Ebből a helységből azonnal a pályára érünk, így 10 m-t kell gyalog menni. Szaunázni fél órát lehet naponta a recepción történt egyeztetés után. A sokat emlegetett Sherpa nevű üzlet olyan, mintha otthon egy kisebb ABC-ben vásárolnánk. Az árak egy kicsit magasabbak, de elviselhető, persze találtam olyan dolgot is ami sokkal drágább, mint itthon. ( A marhahús kilója 20 euro). Tegnap 20 cm friss hó esett, reggel 5 ratrak próbálta rendbe hozni a pályákat sikerrel. Sajnos azért maradt olyan, amit nem tudtak végigjárni.
Két nap síelés után bátran mondhatom, nagyon szépen rendbe teszik éjjel a pályákat. Délutánra az alacsonyabban lévő pályák torkolatainál és az összeszűkölésinél nagyon buckás vagy jeges, amit reggelre eltüntetnek. Nagy tömeg nincs, a lifteknél max. 1 percet kell várakozni. A pályák talán kicsit zöldebbek és kékebbek, mint amit eddig ismertem, de hamar hozzá lehet szokni, mert a minőségük nagyon jó.
Sokat hallottam arról, hogy a francia terepeken nincs igazi hütte, hanem éttermek és pizzériák. Ez igaz és az is ezek mennyire drágák. Egy ebéd 20-tól, fél l. sör 5-től, kávé – tea – ásványvíz 3 eurótól kezdődnek. Persze ezek az árak a pályákra vonatkoznak, a faluban lent, fele az ára mindennek. (vagy majdnem fele,de olcsóbb)
Csütörtökön Les 2 Alpes-be mentünk busszal. (15 euro/fő) A bérlet a felvonókra itt is érvényes. Ez egy teljesen más jellegű pálya, sokkal többen voltak, nagyobb, fiataloknak való, bulizós hely. Itt is nagyon jól kezelt pályákkal találkoztunk. 3421 m-ről síeltünk lefelé. Gyönyörű időnk volt a kilátás kárpótolt a felfelé tartó több mint egy órás útért. Le is kb. ennyi.
Összegezve ezt a hat napot az időjárásra semmi panasz nem lehet, végig gyönyörű napsütéses napjaink voltak. A pályák minősége is kiváló volt. Mint említettem először voltunk Fr.-ban síelni, de biztos vagyok abban, hogy nem utoljára. Mindenkinek ajánlani tudom, talán csak a hosszú út és a hüttékben tapasztalható drágaság tarthat vissza egy kicsit.