Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

idavid által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (18)Időben csökkenő Időben csökkenő
idavid
18 élménybeszámolót írt
18
14 éve tag
2019.12.17. 01:06
sziasztok

All mountain lécből mi a léchossz ajánlás? Atomic Vantage X 80 CTI a kinézett típus, erős középhaladó-haladó, agresszívebb stílus, enyhe túlsúly. testmagasság 173...érdemes a 173-as lécet venni, vagy inkább a 166-ost? köszi.
idavid
18 élménybeszámolót írt
18
14 éve tag
2017.11.17. 20:39
sziasztok,

régről van egy Atomic Race ST (156 cm) lécem.
Középhaladó-haladó módon síelek, elsősorban rövidebb íveket, carvingot, illetve igyekszem fejlődni. így a szlalom lécek közt nézelődök. Pályán kívül ritkán síelek.

Hintertuxon teszteltem most az új redster X5-t, meggyőzőnek találtam - ugyanazt meg tudtam vele síelni, mint az ST-vel, gyakorlatilag a mozgásomon nem kellett változtatni, de jelentősen kevesebb energiát igényelt. Súlyban is jóval könnyebb, ez a felvonóhoz cipelésnél nem hátrány:D

https://shop.atomic.com/en/products/redster-x5-mercury-11-aa2715.html

Mi a véleményetek erről a lécről, nagy visszalépés lenne? Síelésben is inkább már az élményt keresem, az ST a mostani igényeimhez nagyon izmozós, nehéz léc.

Másik kérdés: megérezném-e, ha eggyel nagyobb méretre váltanék (163 cm)? Ha igen, miben? Elsősorban komfortfaktor miatt váltanék...az 156 épp csak az államig ér, 173 cm magas vagyok.

köszönöm,
Dávid
idavid
18 élménybeszámolót írt
18
14 éve tag
2017.11.04. 15:33
2017 október 28-november 2. között voltunk baráti társasságal a Gleccserfesztiválon.

Utazás: szokásosan, a német határnál mind oda-, mind hazafele megállítottak. Erre fél órát érdemes számolni, az ellenőrzésre várók rendszámait elnézéve a "balkáni" népek közé sorolják a magyart.

Szállás: Tux-Lanersbachban újszerű apartman, korábbi évek beszámolóiban leírtak továbbra is élnek, jó szívvel ajánlom ezt a falut szálláshelynek mind elő-, mind főszezonban. A völgyben ingyenes síbusszal közlekedtünk. Reggelente ez kényelmesebb is, a 8:30-as felvonó nyitáskor is csak több 100 méterre tudtak megállni az emberek autóval, kocsisorra érdemes számítani... megjegyzés: az aprés ski partybusz (Tennétől 18:30 és 19:30-tól induló) 2 euró/fő.

2 napon napsütéses idő, remek köröket síeltünk, szerdára elromlott az időjárás, de ködben-hózáporban is tudtunk jókat menni. hátsó (5-ös) pálya szokásosan már délelőtt buckás, az alja jeges, a felvonója lassú...délelőtt a kabinossal gyorsan elérhető Gefrorene Wand-Tuxer Fernerhaus köröket síeltük, a meredekebb (felső és alsó) részek már ekkor is buckásodtak, jegesedés csak délutánra volt. A csákányos felvonóknál délelőtt mindenhol óriási sor, tolakodás, stb., nem érdemes kivárni...délutánra a Gefrorene-Wand-Olperer (csákányossal)-Fernerhaus körök váltak be enyhébb tömegben, illetve a Kaserer hátsó, csákányos pályái 12-13-14 nem buckásodtak ki, remek carving köröket mentünk zárásig.

Tuxer Fernerhaus hütte választéka szokás szerint minden igényt kielégítő (bár helyet nehéz volt találni), árak szokásosak: 15 euróból egy leves + kis adag húsos egytálétel + egy üdítő/sör kijön, nagyobb sor csak délben volt.

Tenne és a Kleine Tenne szokásosan színvonalas bulikat hozott. Mindkét Tennében érezhető a fejlődés, bővültek területben is, a dohányzókat is jobban elválasztották idénre, csak minimálisan volt cigaretta szagú az ember ruhája buli után...

Első nap hóvihar miatt zárva volt a pálya, szerencsére a Gleccserfesztivál szervezői maximális korrektséggel és előrelátással az aznapi bérletet meg se vették, az árát visszaadták. Az általuk szervezett síteszt is elvárásaimon felüli volt, meg is találtam az új lécem :) (Ha másért nem ezekért megéri ilyen szervezett csoporttal utazni előszezonban.)

A hóvihar alatt a fügeni élményfürdőbe mentünk el ( http://www.erlebnistherme-zillertal.at ), ez bő fél óra autózás Lanersbachtól. Gyerekekkel, társasággal is ideális, az élményfürdőzés-csúszdázás után a színvonalas szaunavilágban nyugodt, csendes környezetben tudtunk pihenni - erősen tudom ajánlani a fürdőt akár aprés ski programnak is.


Végére hagynám a szezonnyító gleccserezés negatívumát: nagy tömegben érkező versenyzők és sítáborok. Hatalmas bakancszsákokkal mindent elfoglalnak, sem a hüttében, sem a felvonóknál nem lehet tőlük közlekedni, egész nap stoppolják a Fernerhaus asztalait...a kultúrálatlanságban a spanyolok és az olaszok jártak élen: tolakodnak, lökdősödnek, üvöltöznek, a már teli kabinba még erőszakosan bepréselik magukat, becsúsznak a sor elejére izomból, a liftkezelővel is vitatkoznak, stb...ebédnél többünknek is kiverték a kezünkből a tálcát (persze az okozott kárt nem térítik meg, mivel nyelveket alig beszélnek, csak elmenekülnek meg fenyegetnek!!) nagy rohanásukban...mintha az övék lenne az egész hegy.

Összességében jó besízést zártunk, de nem hiszem, hogy következő években részt veszünk itt szezonnyitó gleccserezésen - arányaiban drága, az időjárásnak nagyon kitett és sajnos népszerűsége miatt zsúfolt terep, az ezzel járó konfliktusokkal. GPS-es trackek alapján felvonó nyitástól zárásig tudtunk annyit ténylegesen síelni, amit máskor egy délelőtt alatt..főszezonban, egy zillertali sítúrát napsütéses időben a gleccseren megkoronázni viszont továbbra is remek program.
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
idavid
18 élménybeszámolót írt
18
14 éve tag
2015.02.08. 02:41
2015.január 24-31. között voltam Zillertal 3000-n baráti társasággal.

Utazás: szombaton egész nap egybefüggő a kocsisor a lehajtótól mindkét irányban a Zillertalban (turnusváltás...), amúgy Budapesttől autópálya, semmi különös.

Szállás, helyi lehetőségek: Tux-Lanersbach, apartman. Eggalm kabinos 10 perc séta, buszmegállók sűrűn a városban. Kleine Tenne nem hozta a „nagytestvér” színvonalát, de egy italra kiváló; aktívabb éjszakai életet még a Bergfried Almban láttam. SPAR: nagy választék, átlagos árak. Kezdőknek: Hinterangerlift, kölcsönzővel + a gyakorló pályára körös, órás és napi bérlet is váltható. Itt egyik este látványos hó-show is volt, tűzijátékkal, forralt borral. Ingyenes sportbusz egész évben (éjszakai járatok is!) sűrűn jár, autót nem is kellett használnunk.

Síterepek: 4 napon borongós-ködös idő, a helyi pályákon voltunk. Kedvencünk az Eggalm északi (77/77a) piros: gyors, fűtött, buborékos felvonó, 700 m szint, széles, egyenletesen meredek pálya...20-30 perces köridőkkel pörögtünk. Tuxi oldal (76) teteje néhány méter átcsúszó a buborékoshoz képest, hosszú és lassú csákányos miatt nem ajánlom. A völgybe végig le lehetett csúszni (77-77b, snowboarddal szenvedősebb). Hüttéből a Vogelnestet próbáltam, drágább, de elegáns, tágas hely, jó kajával.

Rastkogel: Eggalmról ágazik el egy ösvény, de a sportbusz végállomása is a kabinos aljában van. Fennsík, sok átcsúszó és kék pálya - kezdőknek, családoknak igazán kedvező. Haladóként a Horbergjoch (60-61-68) rész tetszett, széles pályák, gyors felvonók. Heidis Skistald-ben ebédeltünk (64 mellett), átlagos hütte. Eggalm fele a túraútvonal (75) meg volt csinálva, sima megeresztős szerpentin nap végi visszajutáshoz.

Penken fele panorámás út visz (66), sima átcsúszó, néhány meredekebb-keskenyebb rész, ami miatt ez piros. Szakadó hóban 25-26-27 pályákon síeltünk, jók, szélesek, de rövidek. 31-32-33 pályák tetszettek, 47-48-49 pályák tűntek még ígéretesnek, de hóvihar miatt ezekre nem jutottunk el. Inkább haladóknak ajánlom ezt a részt. Ebéd a 150 fős nagy kabinos aljában (Grillhofalm), zsúfolt, egybekonyha miatt kajaszagú, kis hütte...inkább kerüljétek el.

Hintertux: 2 napon napsütésre keltünk - irány a gleccser. Egész nap tökéletes állapotú pályák, kedvező árú, óriási hütték, gyors felvonók, egyenletesen eloszló tömeg. A napsütötte hátsó (5) pálya hamar buckásodott(-20 fokban is!), a felvonója is lassú, ez nem igazán jött be idén sem; a völgybe való lecsúszás viszont jól megoldott, végig hóágyúzott, snowboardosoknak sem problémás...síelés után kötelezően Tenne, az utolsó nappali buszig néhány italra, óriási aprés-ski bulikkal!

Mindent összefoglalva kiváló hetet zártunk – hóesésben érkeztünk, ami egész héten kitartott, szinte minden nap friss havon csúsztunk a kiválóan gondozott pályákon. Rossz időben a helyi terepeken találtunk jó pályákat, míg szép időben idén is a tökéletes, hibátlan síélményt nyújtotta a Hintertux gleccser. A pályák kezelése, az útmutató táblák és térképek minősége hibátlan, hóviharban is biztonsággal lehetett tájékozódni.

Jó szívvel ajánlom a tuxi völgyet annak, aki szeret több hegyet és pályát is felfedezni egy hét alatt egy csendes alpesi faluból. A nagy terepet, pezsgő éjszakai életet keresők viszont nem biztos, hogy itt találják meg számításaik. Mi még biztosan visszatérünk, „Tux-Tux-Hintertux”!

u.i.: a pályaszámokat az új térkép szerint írtam, a sielok.hu oldalán sajnos még a régi van fent. (Fotók később.)
idavid
18 élménybeszámolót írt
18
14 éve tag
2014.03.03. 23:46
Tényleg szuper hangulat volt végig, de a hinterstoderi felkészítő táborban sem volt különb. :)
Előzmény: (Lackó 170985)
idavid
18 élménybeszámolót írt
18
14 éve tag
2014.02.26. 23:25
2014. február 14-23. között voltam Lackenhofban a SkiCULT oktatói táborában.

Utazás: 4-5 óra Budapesttől, autópálya, majd egy kis főutas-szerpentines szakasz - nehéz elrontani, az Ötscher Ski Arena Gaming városkától már ki van plakátolva.

Lackenhof: élelmiszerüzlet nincs, az Intersportban tudtunk borsos áron egy-egy üveg sört, üdítőt venni. Legközelebbi üzlet Gaming központjában a SPAR (20 perc autóval, optimális útviszonyok mellett!) - itt már Lackenhofba menet érdemes megállni. A Sporthotel aljában van egy klub is, populáris zenékkel, normális árakkal, biliárddal.

Szállás: Pension zur Post. A szobák rendben voltak; a félpanziós ellátás adagja és minősége általában megfelelő volt. Az italbár választéka és árai átlagosak. A hatalmas, fűtőtt sí/bakancstároló kifejezetten tetszett; a sípálya 5 perc sétára. A Wi-Fi szolgáltatás kritikán aluli vagy éppen egyáltalán nem volt, annak ellenére hogy fizetős. A szállást összességében ajánlom, magyarul is beszélnek.

Síterep: nagyon kevés hó és meleg időjárás fogadott minket. Csak a Kis-Ötscher pályái voltak nyitva, ezek közül a kék "Familienabfahrt" kezdőknek és családoknak tökéletes, a fekete/piros pedig a haladó síelőknek élvezetes. Délutánra mindegyik pálya buckásodott-kásásodott, az Eibenkogl alatti pályák sokszor már délelőtt is élvezhetetlenek voltak. Ez egy ilyen szezon, sajnos.

Felvonók: sima négyülésesek, illetve két rövidebb csákányos, ráérős tempóval. Pörögni igazán nem lehet, inkább egy családi/hétvégi síterepről van szó.

Hütték: kedvencünk az Ötschertreff volt, hatalmas étterem nagy asztalokkal, közvetlenül a pálya aljában. Az XXL burger és a pizzák frissek és nagyon finomak, ezeket nyugodt szívvel ajánlom, árban is kedvezőek (4-8 EUR); van ingyenes és jól használható Wi-Fi is (a kódot kérd az alkalmazottaktól).

Összességében egy kellemes családi/tanuló pályarendszerről van szó, komolyabb síelőknek szintentartó hosszúhétvégékre ajánlanám inkább.
idavid
18 élménybeszámolót írt
18
14 éve tag
2014.01.20. 10:50
sziasztok,

Ausztriába az autóhoz kell zöldkártya?
idavid
18 élménybeszámolót írt
18
14 éve tag
2014.01.07. 18:56
Szia,

Mi ha jól emlékszem nem is a Frejus-n mentünk (elég drága egy emeletes busznak), hanem körbe kerültünk a busszal...ez jó nagy szívás volt, illetve a végén az említett szerpentinen azért megküzdött a busz rendesen. Amúgy végig autópálya, nem sok izgalommal - de ha szoktál rosszul lenni utazás közben akkor a bevált gyógyszereket mindenképp vidd magaddal.

A konkrét útvonalról meg az utazást szervezőt kérdezd meg :)
Előzmény: (szOrsi 166095)
idavid
18 élménybeszámolót írt
18
14 éve tag
2014.01.07. 18:49
Szia,

1. ez általában igaz, bár már vannak feláras off-piste biztosítások is. a szállásod előtti dombon ha esel - lecsatolsz/lecsatolnak, azt mondod megcsúsztál síbakancsban, ez meg már simán utazási baleset és benne van a biztosításban.

2. ez a legtöbb cégnél definit benne van. itt egy részlet pl. a tavalyi biztosításomból:

"A Biztosító mentesül a szolgáltatás nyújtása alól, amennyiben:
––a biztosítási esemény bekövetkezése a Biztosított vagy a Szerződő 0,8 ezreléket meghaladó alkoholos befolyásoltságára, kábítószeres vagy egyéb okból bódult állapotára vezethető vissza, azzal okozati összefüggésben
következett be;"

0.8 ezrelék az azért nem csak egy rumos tea...:) DE fontos az okozati összefüggés is - ha vétlen félként ér baleset (pl. hátulról elütnek), akkor ez egy védhető kitétel. Persze ha tényleg annyira piás vagy (ne legyél!), akkor ne te jelentsd be a baleseted telefonon, és ne beszélj a mentőkkel...:)

Franciáknál engem egyből vittek az ambulanciára, nem szondáztattak, Ausztriában viszont láttam már hogy a hegyimentőkkel együtt a rendőr is jött és szondáztatott mindenkit...

Alapvetően azt tudom tanácsolni a tavalyiak alapján, hogy a biztosítókkal érdemes küzdeni:
- mindenről kérj számlát (hegyimentés, mentővel szállítás, haver lehozza taxival a kórházba a cuccod, stb.), amire ráírják hogy pontosan honnan pontosan hova történt az út
- nézd meg, mit írsz alá vagy a téged kísérő nézze meg
- azonnal hívd fel a biztosítót, miután a mentőket hívtad - ez kötelezettséged is a szerződés szerint.
- a kórházban/ambulanciában az orvosokat/nővéreket kell meggyőznöd, ha pl. az apartmanotokban egyedül lennél vagy mást akadályoznál és emiatt kényelmesebb a kórházi ellátás. ha a nagykönyvbe az van írva, hogy eddig a napig marad kórházi ellátás alatt, akkor a biztosítós erősködhet ahogy akar...
- ajánlott nevesebb biztosítónál kötni, akinek a neve külföldön is azonnal egyértelmű ha kiveszed a biztosítási papírod a kabátzsebedből

Lényeg a lényeg: minden legyen dokumentálva a bejelentő telefonhívástól kezdve - egy konkrét számlával/orvosi javaslatra történő ellátással már nem tudnak mit kezdeni, ha jogos a kártérítési igény. Én rászántam a felépülésem után pár napot, átbogarásztam a költségeket + a biztosításom feltételeit, elküldtem nekik mindent egy borítékban - mindent kifizettek, amiről papírom volt és be tudtam kategorizálni.

Tapasztalatom szerint sokszor az ügyintéző sincs tisztában minden biztosítási feltétellel - neki az az első dolga, hogy a cége költségeit csökkentse, ahogy tudja. Ez elég embertelen stílust és hozzáállást követel meg sokszor, de nem szabad hagyni magunkat. :)
Előzmény: (Snowchain 166087)
idavid
18 élménybeszámolót írt
18
14 éve tag
2013.12.24. 00:38
November első hetében voltunk Tuxon.

Utazás #1: szinte végig autópálya. Érdemes Bajorország térképet is betölteni a GPS eszközbe, arra a leggyorsabb...

Utazás #2: Mayrhofen városában szálltunk meg, innen 20 perc autóval 'Tux, (síbérlettel) ingyenes síbusszal bő fél óra. A völgyben jó minőségű az autóút, az eleje rögtön egy szerpentines "mászás" - hólánc nem árthat egy havasabb napon!

Szállás: Alpenresort Thanner (Mayrhofen). Sportboltok, SPAR, hentes, Penkenbahn felvonó az utca végén - főszezonban nem kell elmenni 'Tuxig-; éttermek, sörözők 5 perc sétára, de mégsem érződik annyira központi fekvésűnek.

Jól felszerelt, elegáns, modern apartmanok; fűtőtt bakancs-/léctároló; szuper szaunarészleg. Reggelit kértünk -standard svédasztal-; önellátás esetén friss pékárút kérhetsz az apartmanodba. A Thanner család segítőkész, angolul jól beszélnek - nem csalódtunk, jó szívvel ajánlom őket!

Az üzletek/vendéglátóhelyek többsége december elején nyit, előszezonban főleg orosz-ukrán-lengyel társaságokkal találkoztunk. (Ez általában is jellemző lehet, a boltok nagy részén a 2. kiírás cirill betűs, csak a harmadik az angol...)

Síterep: Gefrorene Wand felőli oldal a nehezebb, az Olperer tövében lévő pályák inkább a komfortosabb sízőknek kedveznek. A hátsó (Kaserer felőli, 11-12) pályák is tetszettek, kellően szélesek a gyakorlásra/oktatásra - viszont a visszajutást biztosító pályát (3) csak utolsó síelős napunkra készítették el. A panoráma mindenhol lenyűgöző. :)

Széles, átlagos nehézségű, alaposan kezelt és jelölt pályák vannak, de a lőtt hó érződött. Délelőtt jók a pályák, délutánra olvadtak, erősen buckásak/jégfoltosak. A hátsó (5) pálya a fekvése miatt olvadt és buckás reggeltől, a felvonója is lassú. (A 2660 méter alatti pályarészek még nem voltak behavazva...pedig főszezonban szuper lehet végig, a gleccser panorámájából az alpesi erdőkig lesíelni!)

Felvonók: a Gletscher Bus szuper (-gyors, -stabil), -bár az egyik viharos nap leállították-, az Olperer és a Kaserer csákányos felvonói is tempósak. A 10-es ülősön talán kétszer utaztunk, de a kezdőbbeknek/tanuló csoportoknak ezt ajánlom, a legfelső (nehezebb) részt így kihagyhatják.

Hütték: Tuxer Fernerhaus (2660 m) minden igényt kielégít, normális árak, bőséges adagok, hatalmas terek, tiszta mosdók, Wi-Fi, terasz, minden ami kell.

Alternatív programok: harmadik napon hóvihar miatt lezárták a pályákat - mi a jégpalotát néztük meg:

http://www.hintertuxergletscher.at/en/experience/natures-ice-palace.html

A hosszú túrára érdemes nevezni, gyönyörű a jégbarlang. A weblapon két dolgot nem emelnek ki:
1. A túra 5-600 méter sétával indul. Ez rossz időben a gleccseren nem annyira egyszerű, főleg a kevésbé kondiban lévőknek - síszemüveg NE maradjon a hüttében semmiképp.
2. A barlangban nedves, fém létrákon is közlekedünk.

A programajánló szerint lehetséges, de fentiek miatt a kemény bakancsban (sí/alpin) történő látogatást NEM javaslom! Saját, síelős sisakot érdemes vinni (kényelmesebb, mint amit adnak...), komoly fényképezős cuccot viszont NE cipelj - nincs igazán idő beállítani egy képet és amúgy is félhomály van.

5 napos bérletből 2 napot tudtunk igazán jól, derült időben/napsütésben csúszni; egy nap kirándultunk; a maradék kettő masszívan ködös, délután pár körre csúszhatóan felszakadozó volt. A ritkább levegő miatt jó kondícióval is bőven elfáradtam nap végére. Érdemes erre odafigyelni, a szokásosnál többet pihenni!

Összességében pozitív benyomást keltett bennem a környék és a síterep. Az időjárás rizikóját bevállalva besíelésre, szezonzárásra tökéletes gleccser a középhaladóktól a versenyzőkig bezárólag - kezdőbbeknek nem igazán vannak pályák...főszezonban a Zillertal 3000 rendszerről egy-egy napra érdemes lehet átnézni, de egész hetes síelést csak 'Tux-ra a jövőben én nem terveznék.

(Fotók később...)
idavid
18 élménybeszámolót írt
18
14 éve tag
2013.12.23. 23:19
Én még nem találkoztam olyan sítereppel, ami felhőben/ködben jól síelhető :) De tény és való, hogy a barátságos időben összefüggőnek, "szélesnek" tűnő pályarendszer barátságtalanabb időben bizony inkább hátrány, mint ha csak egy út vezetne lefele.
Előzmény: (WéberF 164913)
idavid
18 élménybeszámolót írt
18
14 éve tag
2013.12.22. 00:33
Andreához hasonlóan a SkiCULT felkészítő táborával voltam a síterepen, december 12-15. között.

Utazás: szinte végig autópálya, nagyjából mindegy hogy Graz vagy Linz felől érkezel.

Szállás: Windischgarsten, Freestyle Ház. Nagy felújítás alatt álltak, a célnak azért megfelelt - reméljük tavaszra és következő szezonra már teljesen felkészülve fogadhatják a vendégeket. Sípályák autóval 20 percre, Billa pont útba esik bevásárolni. A városka maga elég kihaltnak tűnt így december közepén...

Síterep: átlátható és erősen összefüggő rendszer, nehéz eltévedni. A környezet erdős, gyönyörű panorámával (lásd a fotókon!), siklóernyősökkel. A pályák főleg haladóbb sportolóknak ajánlottak, a térképen jelölt színezés a valóságot tükrözi - de jól síelhetők; a szokásosan magas, osztrák színvonalon gondozottak.

Felvonók: a központi hüttékhez (1400 m) nagy parkolókból visz a kabinos, a zsúfolt hétvégi napon is maximum 10 percet várakoztunk. Fent 6 fős ülős, 10 fős kabinos és csákányos felvonók vannak, pörögnek ezek is - az említett zsúfoltságot nem tapasztaltuk sehol...

Hütték: én csak a Bärenhütte-ben ebédeltem. Csúcsidőben elsőre zsúfoltnak tűnik, de pörög a kiszolgálás és a kassza is, az árak normálisak, a kaja finom és bőséges, a mosdó tiszta, van WiFi, nagy terasz, síléctartók lakatolásra használható lánccal - teljesen korrekt.

Mi gyönyörű időt fogtunk ki - a pályák fekvéséből adódóan délelőtt érdemes a napsütötte, felső pályákon síelni; délután a középső részen, míg nap végén a csúcson elkészített csoportkép után egyenesen a naplementébe csúszhatunk le 1400 méter szintkülönbséget.

Képeim: https://sielok.hu/fotoalbum/hinterstoder-2013-dec12-15/galeria/

Kevésbé tapasztaltaknak nehéz, egy hétre tervezőknek kicsi pályarendszer. Hosszúhétvégi kilométer- és szintkülönbség gyűjtésre viszont a pörgős vendéglátás és felvonók, illetve a gyors pályák kifejezetten alkalmassá teszik a síterepet - haladóknak nyugodt szívvel ajánlom!
SkiCULT-Hinterstoder2013-08.jpg
SkiCULT-Hinterstoder2013-12.jpg
SkiCULT-Hinterstoder2013-11.jpg
SkiCULT-Hinterstoder2013-05.jpg
SkiCULT-Hinterstoder2013-31.jpg
SkiCULT-Hinterstoder2013-17.jpg
SkiCULT-Hinterstoder2013-13.jpg
SkiCULT-Hinterstoder2013-30.jpg
SkiCULT-Hinterstoder2013-18.jpg
SkiCULT-Hinterstoder2013-19.jpg
SkiCULT-Hinterstoder2013-20.jpg
SkiCULT-Hinterstoder2013-23.jpg
SkiCULT-Hinterstoder2013-24.jpg
SkiCULT-Hinterstoder2013-16.jpg
SkiCULT-Hinterstoder2013-pano-01.jpg
SkiCULT-Hinterstoder2013-pano-02.jpg
SkiCULT-Hinterstoder2013-pano-03.jpg
idavid
18 élménybeszámolót írt
18
14 éve tag
2013.02.20. 21:28
És ezzel mire akarsz kilyukadni?:) Nem igazán értem még így kifejtve sem a gondolatmeneted...aki nem köt külön síbiztosítást, azt az EB kártya részben kisegíti, aki meg köt, annak tök mindegy, legyen nála és kész.
Előzmény: (AAron 155607)
idavid
18 élménybeszámolót írt
18
14 éve tag
2013.02.20. 19:59
Tudtommal az EB kártyával az adott ország állampolgárainak "járó" szolgáltatással azonosat térítenek meg. Tőlem elkérték azt is, amit lehet a biztosítóm átterhel arra, a többit meg ők fizetik. De igen, csak az EB kártyával síelésnél nem mész sokra.
Előzmény: (AAron 155603)
idavid
18 élménybeszámolót írt
18
14 éve tag
2013.02.20. 19:47
Nem tudom, itt ellátták, de már fent látszott, hogy eltört a csont, mondtam is hogy nyugodtan hívhatják a biztosítót meg a mentőt.

Nyilván meghalni nem fognak hagyni, de megnyugtatja őket a biztosításod - a pénzügyet nálam minden helyszínen külön kishölgy intézte, a dokik/mentősök tették a dolgukat.:)

Nekem több síoktató, illetve hegymászó/bringás ismerős az ÖAV biztosítást ajánlja, ha az ember 2 hétnél többet űz hegyi sportot külföldön. Erről magyarul itt:

http://komarnicki.hu/page.php?57

Ez az egész világra kiterjedő, direkt alpesi sportokra van kitalálva, de pl. több alpesi menedékházban/szálláson is kedvezményeket ad, vannak szervezett utak, stb. Éves díja 50-60 EUR, ez kb 3, egy hetes út középkategóriás/piros/... biztosításának az ára.

(Más kérdés, hogy a franciák vélhetően nem ismerik ezt, ugye...)

Én inkább ilyet kötnék, ha sportolni járnék ki ennyit, mert pl. az AXA síelős biztosítása (ez van nekem évek óta) pl. hegyi kerékpározásra már nem érvényes, vagy épp via ferratázásra, hiába kötöd egész szezonra vagy évre.

Általános utasbiztosítást meg a legtöbb dombor bankkártyához adnak, vagy minimál összegért igényelhető.
Előzmény: (Eszteván 155587)
idavid
18 élménybeszámolót írt
18
14 éve tag
2013.02.20. 17:09
Nem az, nekem is szerencsém volt, hogy ismerősnél ott volt pont a vállalkozói kártyája.

A mentést+szállítást végzők is egy külön, független, erre specializálódott cég volt és a helyi ambulancia is - nekik másképp nem tudod garantálni, hogy fizetsz, mint hogy helyben fizetsz.

Esetleg sícuccot lehet ott hagyni letétbe, nálunk is a mentős előbb levitt, majd ismerőssel megálltak egy bankautomatánál visszafele...de én úgy éreztem, hogy a biztosítási kötvényem (+ hogy azonnal hívtuk az ügyfélszolgálatot) látva azért megnyugodtak. Vélhetően ugyan ez lett volna, ha egy bankkártyát adunk nekik, akár egy üreset is. (A rendes számlát utólag küldték, helyben csak kézzel írtat kaptunk.)

A kórházban másnap reggel kellett aláírnom egy e-mailt, amit a biztosítótól kaptak, hogy megismertem a tartalmát (a biztosító állja minden költségem, stb.), stimmelnek az adataim, stb...ez is járható út lehet, szóval azonnal hívni őket, bejelenteni és kérni tőlük egy mailt, hogy állják a költségeket.

(Tipp: az én biztosítóm csak -tól dátumot írt rá, ezzel lőttek maguknak öngólt. Érdemes ezt erőltetni.)

Még egy tipp: a franciák nem beszélnek igazán angolul. Engem egyértelmű biztosítói nyomásra ki akartak rakni 2 nap után a kórházból, menjek fel a szűk apartmanba, zéró segítség, majd busszal hazamegyek - hiába beszélek jól angolul, nem tudtam elmagyarázni, hogy ez frissen műtött vállal nem opció, mert nem értették...ilyenkor kell "elkapni" a fiatalabb nővéreket meg a dokikat, esetleg fiatalabb francia sérülteket má szobákból tolmácsnak, ők azért értik a világnyelvet és nyomatékosítani sokszor, hogy mikor és milyen módon, kivel távozol - egész addig, amíg a nővérek nagykönyvében benne nem lesz ez az infó. Utána ha hív a biztosító, akkor ne mondjunk semmi konkrétat - ők jelezték a kórház felé, hogy a költségeket állják, a kórháznak ez elég, majd lejátsszák egymás között.

@Rera: a magenta szolgáltatónál már mobilon is lehet kötni 2 BKV-jegy áráért egy napra síelős, megbízható biztosítást, egynaposokra mi ezt szoktunk - és a határt elhagyva küldenek is smst, hogy hogy tudod azonnal megkötni, ha elfelejtettél máshol. A másik kettőnél is tudtommal van ilyen - ezen szerintem nem éri meg spórolni, egy kisebb ütközésből is eshetsz olyan rosszul, hogy kórház a vége. (Én is így jártam, előre bukfencből könyökre érkeztem, azonnal tört a csont...15 év alatt 100 hasonlóból vigyorogva álltam fel.)

@Mindenki: kösz a jókívánságokat.
Előzmény: (minerel 155500)
idavid
18 élménybeszámolót írt
18
14 éve tag
2013.02.19. 19:35
sziasztok,

engem január 27-én fentről ütött el a franciáknál egy kezdőbbnek tűnő tag "golyóban", neki nyilván semmi baja nem lett, sisakja sem volt. Esélyem nem volt rákészülni, mint a gyorsvonat úgy vitt el - a 15 fős, összeszokott, haladó társaságból senki nem tudja, honnan jött, mindketten 30-40 métert repültünk, pedig én csak csorogtam le, a szállásra indultunk vissza...

A felkarom rendesen eltört, műteni is kellett a kórházban még aznap este.

1. Motorosszános mentés + szállítás helyi balesetire - ezt a biztosítási adataim felvételével intézték, az utólag küldött számla 260 euróról szól.

2. Helyi balesetin röntgen, infúziók - 140 euró, helyben, de ellátás után kellett fizetni (a biztosítási adataim itt is felvették az elején), számlát adtak.

3. Kórházba szállítás - 220 euró, helyben fizetni, számlás.

4. A cuccaim taxival lehozatala másnap+beteglátogatás - 120 euró, helyben, számlás.

Tehát csak a kórházba jutás 740 euró volt, ebből helyben 480-t kellett kézbe fizetni - mindegyik szolgáltatást vállalkozók üzemeltették. Szerencsére ismerős ezt pénzfelvétellel tudta intézni, illetve közvetlen a baleset után is akinél volt nagyobb összeg, az odaadta az engem elkísérőnek.

Fenti költségeket mind állja a biztosító, illetve az EU-s biztosítási kártyára átterhelik az ő költségeiket.

St. Jean d' Maurienne központi kórház fullos volt, a műtét is jól sikerült - a helikopterek és a mentők egész nap hozták a környékbeli sérülteket az osztályra. (Én St. Sorlinból kerültem oda, egyik szobatársam Val Cenisből, a mentős azt mondta, hogy 5-6 nagy síterepet szolgálnak ki)

Végösszeget nem láttam, de a műtét+egy hét kórházi ellátás szerintem simán 1-1.5millió HUF összeg volt.

A biztosító az orvosi költségeimen felül a beteglátogatást és a síbérletem is megtéríti, és vélhetően azt is, hogy rokonaim autóval kijöttek értem, a buszos utazás nem volt opció. A "középszintű" biztosításom szűk 20 euró volt, átszámítva - ezek után aki ezen spórol...

És a korábbi vitára reagálva: láthatóan már maga a tudat megnyugtatta a franciákat (mentőst és helyi balesetist is), hogy ismert biztosítónál van kötvényem, mindenhol azonnal felvették az adataim és elláttak, fizetni ráért utána is. Ha másért nem, ezért a tudatért azt a napi 6-700 forintot butaság nem kiadni biztosításra - lehet, hogy nem láttak volna el azonnal, hanem bankkártyát kérnek, ha nem a biztosítási kötvényem lobogtatásával kezdem...

Szóval tipp: ha menteni kell, akkor helyben minél több kp-t összedobni + aki kísér, legyen nála bankkártya. Személyi, biztosítás és némi kp vagy bankkártya pedig mindenkinél egy zsebben, ahol más nincs.
idavid
18 élménybeszámolót írt
18
14 éve tag
2013.02.11. 17:00
Sziasztok!

01.25-02.02-i héten voltunk, csoportos szervezésben.

Utazás: Frejus-n át, kényelmes, jól felszerelt, modern emeletes busz, 18-19 óra a parkolóig. Síbuszok - St. Sorlinba csak ezzel lehet feljutni a buszparkolóból! Mi 21-en voltunk, csak ez +2.5-3 órát vett igénybe!

Szállás: Les Fermes Vacances - ittas belgák, hollandok, franciák már a recepción; angolt csak tőszavakban értenek. Több magyar társaság reklamált: befoglalták a helyüket. Káosz, este 8 lett, mire mindent elintéztünk. Wi-Fi, "wellness" csak másnaptól, korlátozott időben - inkább csak reklámérték, de azért használható. 10 fős apartman inkább 8 fő + a kötelező kihajtható kanapé, de elfértünk. Felszereltség jó. Folyosó, lépcsőház mocskos, az apartman azért ki volt takarítva. Sítároló = kis, 4-5 léc/board-os faszekrény az utcán. Inkább a teraszon tároltunk, "a harmadikról csak nem lopják le". (Érdemes saját bakancsmelegítőt/-szárítót hozni, ha van!) Bolt, söröző/klub, pizzéria normális árakkal, sípálya pár perc séta.

(A belga partysítábor, az A-B-C-D házak körüli penetráns csatornaszag és a rongálás már említésre került.)

Fiataloknak elmegy, ha nem fognak ki épp egy partysítábort. A leírás alapján azonban sokkal többet vártam mind a szállástól, mind St. Sorlintól: 6/10.

Pályák: nekem első nap a La Toussuire régió jött be - gyors felvonók, felül technikásabb, alul szélesebb, carvingozós részekkel. Sorlinnál tagoltabbak a pályák. Tömeg sehol nem volt, jelölések és felvonók rendben, a fontosabb helyeken nagy sítérképek.

Igazán kezdő pályát nem láttunk; franciás módon a kék az enyhe, széles piros, oktatások is főleg ezeken; a piros a technikásabb, meredekebb piros ("meggypiros"); a fekete meg a tkp. gondozatlan. Átcsúszók relatív rövidek, boarddal is csúszhatóak. Friss havazás után ratrak csak mutatóba' járt, nem tudták gondozni a nagy pályarendszert.

Erdős rész nem sok; két pálya között szinte mindenhol szűzhavas, freeride-re alkalmas részek! Hüttét csak a La Toussuire régióban találtunk, Sorlinnál nem- híg sör+sültkrumpli ~15 euró, húzós az osztrák árakhoz képest.

Összefoglalva: maga a pályarendszer lehetne 4/5, nekem tetszett a környezet és a nyomvonalak. De a pályák gondozatlansága, a rapszodikus pályaviszonyok; a kevés és nem túl jó hütte miatt csak 3/5, többet vártam.

U.i.: több napot nem síeltem, első délután egy kezdő francia elütött - hegyimentés, ambulancia, kórház (St. Jean d' Maurienne): 5*, 5* és 5*, csak szuperlatívuszokban tudnék beszélni - ha ők is beszélnének angolul.:) Ámultam-bámultam; ha ennek így kellett történnie, akkor jó, hogy itt ért súlyos síbaleset. A képeket ismerőseim készítették.
2013-01-26-17.36.30.jpg
WP-000155.jpg
DSC-0126.jpg
2013-01-28-09.38.55.jpg
2013-01-28-09.34.04.jpg
2013-01-28-185.jpg
2013-01-27-184.jpg
2013-01-27-12.01.52.jpg
2013-01-30-611.jpg
DSC-0160.jpg
IMG-0006.JPG
IMG-0007.JPG
IMG-0011.JPG
IMG-0013.JPG
2013-01-27-12.01.58.jpg
IMG-0037.JPG
IMG-0057.JPG
IMG-0065.JPG
WP-000185.jpg
P1280006.JPG
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
Havazás Előrejelzés
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.