Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

golo által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (898)Időben csökkenő Időben csökkenő
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2023.11.27. 18:12
Létezik egy applikáció, amit főleg fotósok használnak a "jókor lenni jó helyen" tervezéséhez. Ezzel meg tudod mondani például azt is, hogy egy adott helyen és napon, mikor kel vagy nyugszik le a Nap, figyelembe véve a földrajzi adottságokat (pl. egy hegyet) is.

https://www.photopills.com/

Ha beállítasz egy falut (vagy a hütte teraszát ahol napozni szeretnél), akkor így tudod kiszámítani, hogy onnan nézve mikor bukik le a nap a hegygerinc mögé:
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:

Ha ebből nem minden érthető, akkor az alábbi linkeken találod az alapok részletes magyarázatát.

A térkép használata:
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:

A megfigyelő helyének beállítása
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:

Nap- és Hold információk:
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:

Az idővonal:
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:

Földrajzi információk:
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2023.01.03. 18:38
Éjszakánként, ha derült az idő, akkor a kisugárzás miatt a hegyoldalakon a hófelszín erősen lehűl, és ez a nehezebb, hideg levegő lefolyik a völgyekbe, majd ott összegyűlik.
A meleg levegő most DNy-i áramlással a magasban érkezik. Ez könyebb, ritkább, mint a völgyekben megülő hideg, nehezebb levegő, tehát ez egy stabil helyzet. Ha a völgy szűk és olyan irányú, hogy gerincek felett fújó szél nem tudja átkeverni a levegőt, akkor sokáig megmaradhat ez a helyzet, hogy fenn a hegyen melegebb van, mint a völgyben.
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2023.01.03. 18:06
Szerintem véget ért egy korszak. Évről-évre csak kicsivel lett rosszabb, de ha összeadom, akkor már jelentős a különbség.

Melegszik a klímánk és egyre szárazabb. A változás az utóbbi 20 évben gyorsult fel igazán. (lásd a feltöltött diagramokat) A légkör széndioxid koncentrációja is tovább nő. A kormányok (és a szavazóik) a válságra hivatkoznak, hogy a halogatás és a „csak ne fájjon” politikája után teljesen elengedjék a kibocsájtás csökkentését. A leállított szénerőműveket újraindítják és egyre újabbakat építenek.

A diagramokon a trendvonalat nézve tényleg nincs jövője a téli sportoknak. Mégis egyre többen síelnének. De ez már nem ugyanaz, mint amit 15-20 éve jelentett a síelés. Még több kényelmet, szolgáltatást akarnak kapni a pénzükért. Az átalakulás jól látszik itt, Gasteinban is. Az ablakon kinézve hómentes hegyeket látok, a webkamerán embertömeget. Egyre több az ember azon a megmaradt 10cm havon, amit korábban gépekkel össze tudtak hozni. Most azt tologatják, mert már napok óta éjjel sem fagyott fenn a hegyen. Mindezt egyre drágábban kapják, az ár/érték arány egyre rosszabb, és egyáltalán nem is éri már meg. De nem látják, vakok, van elkölthető pénzük, azt idehozzák, miattuk egyre nagyobb fejlesztések vannak, és ezzel ők maguk is hozzájárulnak a környezet tönkretételéhez.

Én hátat fordítottam ennek. Tudomásul vettem, hogy váltani kell. Például lehet túrázni, akár otthon is a közeli erdőkben, hegyekben. A természet nyújthat még sok örömet, de az nem a felvonós, porhavas freeride lesz. Ha a körülmények adottak lennének, a tömeg akkor is tönkreteszi az élményt. Persze azért lesznek még kivételek, de váratlanul, a derült napok kerülendők, erre tervezni már szinte lehetetlen, tehát ahhoz ott kell lenni helyben. A többi napokon pedig lehet túrázni, és már deszka se kell, úgy is lehet élvezni az erdőt, a csendet, a nyugalmat.

Rájöttem, hogy ez jó lesz nekem így is.
Éves középhőmérséklet Németországban (forrás: https://www.mtwetter.de)
Éves csapadék Németországban (forrás: https://www.mtwetter.de)
Hótakarós napok száma Németországban (forrás: https://www.mtwetter.de)
A jövő elkezdődött. Graukogel sípálya, tszf. 1300m, 2022.12.31-én
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2022.10.21. 22:28
Már meg is rendelted a bérletet is? Ahhoz ismerni kellene a kártya számát, hogy feltölthetsd rá. Ezt automatikusan felajánlja a webshop a leírás szerint. Azt nem tudom, hogy ehhez meg kell-e várni, amíg elkészül a fizikai kártya, vagy elég a regisztráció is. (Én még nem használtam erre a célra, hanem egy korábbi bérletet töltöttem fel.)
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2022.10.21. 22:14
Nem, ez is személyre szól és nem átruházható. Ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint a síbérletre. A kártya nem a te tulajdonod, vissza kell adnod, ha felszólítanak rá.
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2022.10.21. 21:02
Igen, ezt is kiküldik. Belépve az oldalra azért még ellenőrizd le a profilod, hogy a címadatok helyesen lettek-e tárolva.

https://www.hauser-kaibling.at/hu/preise/skipass-preise/skiamade-special/friendsclub
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2022.10.21. 20:45
Korrekt. Postán is kiküldik, az kb 1 hét. De ha van korábbi bérleted (KeyCard) vagy még jobb, ha regisztrálsz az ingyenes Ski amadé Friends Card-ra, akkor azt is feltöltheted, így nem kell az átvételhez sorban állnod a pénztárnál.
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2022.10.10. 12:56
Ha elengeded az SSSC-t, még ott van az Amadé bérlet is, ami kedvezményesen (december 6-ig) szinte tavalyi áron vehető meg, úgy, hogy a napijegyek további drágulása miatt a megtérülés 11-12 napra csökkent a 13-14-ről (a drágább helyek figyelembe vételével). A kisebb választható terület is egy lehetséges kompromisszum.
Előzmény: (Bélapó 216208)
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2022.03.15. 14:30
Chopok-dél 2022.03.10-12

Talán érdemes levonni a tanulságot. Ebből nem fogok rendszert csinálni, mert a Chopokon már semmi nem olyan, amiért szerettük, és szeretni lehet. Éppen ellenkezőleg. Ahol az ember meghagyta, ott a moly pusztította ki teljes hegyoldalakon az erdőt, ami világvége hangulatot áraszt. A fák már nem védenek a nap ellen, ezért hiába van hideg, a havat megsüti a nap, visszafagy, és egy nap után vége. Erről nem a befektetők tehetnek. Amiről igen, az a tönkretett hegyoldal, a Deres oldalába vájt szervízút újrahasznosítva, hogy legyen kék pálya is, a pirosak kiszélesítve, hogy a tömeg ne csak fel, hanem le is tudjon jönni. A völgyben új szállodák épülnek, de akkorák, mint egy lakótelep (franciaországi sífalu, megvan?). Már van nagy parkoló, 5 Eur, de egy derüs napon ez sem elég, marad az útszéli megállás, mint anno. Ezeknek hely is kell, bekötőút, fizetőkapuk, egy ipartelep az egész. A felvonók is. A húzóslifteket leállították, megszüntetik, már az ülősöket se járatják, ha elég a kabinok kapacitása. A GoPass és az online jegy jól működik, neten kifizetve olcsóbb. Ausztriával összehasonlítva: ipari sízésből ugyanazt kapod, de nem kell annyit utazni és olcsóbb a szállás. Freeride: sokkal kevesebb már a lehetőség, mint régen, de nem lett több az ember pályán kívül, még egy ilyen kirajzásos napon sem. Sőt, érdekes, hogy a középső rész, a Krupová gerinc a patakkal, teljesen el lett felejtve. Utolsó csúszásnak lejöttem ott, és még nem voltak nyomok.
Felhős napokon, vagy ínséges időben (mint mostanában), érdemes még számolni vele, mert már az Alpokban is beszűkültek a lehetőségek. A tömeg ugyanaz, de ez közelebb van.
Na de, ha nem kell felvonó, akkor milyen? Nosztalgia, megnyugvás, belső mosoly és elégedettség. Elkezdtem bejárni azokat a kisebb hegycsúcsokat, amikkel fiatalon még csak szemezgettem, de nem szántam rá időt, vagy a kuloárok tűntek túl meredeknek, hogy lejöjjek rajtuk. Tehát van itt még lehetőség, ami megmaradt. Ha a csúszásélményt már nem a túlzsúfolt pályák mellett keressük, akkor ez a völgy még rengeteg felfedeznivalót és örömteli lecsúszást tartogat. Ami elég is.

https://sielok.hu/fotoalbum/chopok-del-2022-golo/kep/1/
https://sielok.hu/fotoalbum/velky-gapel-golo/kep/1/
https://sielok.hu/fotoalbum/tale-2022-golo/kep/1/
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2022.01.24. 18:09
Ilyen okok miatt azért nem térítenek vissza sehol, mert a többnapos bérletek felajánlott kedvezményes árával, a napi jegyhez képest, te egy fogadást köthetsz arra, hogy nem fognak leállni. Ehhez érdemes az időjárás előrejelzést tanulmányozni, mert a legtöbbször a kockázat nagyobb, és ezért nem éri meg több napost venni (kivéve anticiklon). Aki, mint mi is, havazáshoz időzíti a menést, ami mindig időjárási fronthoz kötődik, az pedig nagy széllel, nagyobb lavinaveszéllyel is jár, ne vegyen többnapos jegyet. A tapasztalat tanított meg erre.
A másik dolog, hogy néhol a többnapos bérletbe beárazzák egy nagyobb régió többi pályájának látogathatóságát is, ami drágább. Ezért aki nem mozog, hanem egy helyen tölti a szabadságát, annak lehet, hogy a helyi, olcsóbb bérlet, ami lehet alkalmanként egy 11 órás vagy déli bérlet is, már jobban is jönne ki, mint a több napos.
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
Topik: Oltatlanul
2022.01.03. 13:57
"Nemcsak az eszméknek, hanem a téveszméknek is megvan a jelentősége a világ menetére" (Bod Péter Ákos)

Az a baj, hogy ennek terheit közösen, oltatlanok és oltottak, együtt kell viselnünk.
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2021.12.27. 17:05
Fóka vagy hótalp :-)
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2021.12.21. 12:50
Bad Gastein, Graukogel. Az elmúlt szezonban nem nyitották ki. A járványra és a munkaerőhiányra hivatkozva lehet, hogy idén is zárva marad. A jövője bizonytalan. Azt tervezik, hogy végleg bezárják, vagy csak hétvégén üzemeljenek a liftek. A világ a tömegturizmus irányába tart, és azok a helyek, amik nem termelnek elég profitot, csődbe mennek és sorra eltűnnek. De itt van egy erős lifttársaság, az egekbe emelt jegyárak ellenére is egyre növekvő igény és tömeg, amit hatalmas fejlesztésekkel szolgálnak ki és generálnak egyre feljebb. De az a völgy másik részén van. Szerintem simán megtehetnék, hogy most az egyszer kivételt tesznek és megőriznének egy kultikus helyet, ami nagyban hozzájárul a város arculatához.
https://salzburg.orf.at/stories/3135389/
Online petíció a Graukogel liftek megmaradásáért:
https://www.openpetition.eu/at/petition/online/fuer-den-erhalt-des-graukogels-in-bad-gastein-rettetdenberg
20191226-093206.jpg
20191226-100418.jpg
20180331-110207.jpg
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2021.12.15. 22:47
Vannak rá szabályok, pl. a Gastein-völgyre ezeket itt találod:
DE: https://www.skigastein.com/skitouren
EN: https://www.skigastein.com/en/winter/winter-activities/slope%20ski-touring
Erdészeti utakon is sok helyen fel tudsz menni, ehhez elég egy térképszoftver a telefonodra. Ötleteket, útvonalakat a Bergfex vagy hasonló oldalakon is találhatsz.
Előzmény: (zj 213347)
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2021.11.18. 14:15
A bátraknak biztosan jobb lesz?
coronavirus-data-explorer.png
coronavirus-data-explorer-1.png
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
Topik: Hóvadász
2021.03.07. 00:33
2020.12.12 - 2021.02.14 Gastein-völgy

Nézegetem a képeket. Nem írtam mindenről, mert akkor elveszett volna a lényeg.

Az elején, még a karácsonyi nyitás előtt sokat túráztunk. Akkor még nem hótalppal. Vagy délutánonként felmentem -futás helyett- a Graukogel lift középállomásáig a pályán, majd onnan le az erdei úton. A lejövetel általában már az estébe hajlott. Sokszor jártam az erdőt egyedül. De olyan is volt, hogy a barátommal mentünk, szinte versenyt futva az idővel és egymással, amikor már jobban bírtuk. De ez csak később jött el, nem azonnal. Ugyanis az első Sportgastein túrán, az érkezés utáni második napon, a reggel bekapott 2 sárgarépával még csak a hegy feléig bírtam, mert olyan rosszul lettem, hogy utána alig bírtam lecsúszni. Akkor még splitboarddal próbálkoztam a frissen feltúrt ratraknyomban, a többiek pedig hótalppal. Tovább is jutottak. Ekkor jött az ötlet, hogy én is rendeljek egyet. Hiszen akkor még az sem volt biztos, hogy egyáltalán kinyitnak, ezért minden eshetőségre, és túrázásra készültünk. Elkezdtünk napi rendszerességgel járni fel a hegyre, túrabakancsban. Esténként pedig futottunk a völgyben. Egyre távolabb és egyre később. Hiszen nem kellett attól tartani, hogy igazoltat a rendőr, mert kijárási tilalom van. Az éppen nem volt, de később, amikor a lezárás jött, a sport kivétel maradt... Elzárva éltünk, biztonságban. Vártuk a havat. Amikor pedig megérkezett a hideg és hozzá a hó is, akkor lett igazán hangulatos, és minden zúzmarás. Amikor a fagyos levegő és egy patak találkoznak.

Nem a szűzhavas csúszásokra fogok emlékezni, mert abból régen is volt sok, és még lesz is, remélhetőleg. Hanem a hangulat, benyomások, és érzelem, amik megmaradnak. Az első hópelyhek a lámpafényben. A zúzmarás kerítés a patak mellett. A lefagyott ujjak. A reggeli hólapátolás, ami itt nemzeti sport. Leszoktam a liftekről. Rászoktam a gyaloglásra. Ahogy egy kedves ismerősöm mondta: amikor már semmi sincs és mégis minden van... Ilyenek.

Reméljük, hogy jövőre újra fog indulni az élet és a síelés. De nekem nem lesz már ugyanolyan, mint azelőtt, mert felfedeztem valami mást. Ki kell jönni hosszabb időre. Megnyugodni, feltöltődni, tiszta levegőt szívni, és sportolni. Leadtam 2 kilót, nem fájt a derekam, pedig sokat ültem a gép előtt éjjel 2-ig minden nap. Ezért nem indultunk el soha időben :-)

Kiválogattam még pár képet, ami eddig kimaradt. Mint egy werkfilm, vagy valami olyasmi.
2020.12.14. Sportgastein. Az első próbálkozás.
20201214-121410.jpg
20201214-123912.jpg
2020.12.18. Graukogel. Ekkor még deszka nélkül.
20201218-142007.jpg
2020.12.19. Angertal hátsó, a nagykör bejárása gyalog.
A Jungeralm hütténél
A síúton. A többiek itt visszafordultak, de én látni akartam az egészet.
A tisztások előtt
20201219-153708.jpg
Ez volt az első esti leérkezés, de nem az utolsó
Az esti futások emlékére
20210105-172521.jpg
20210105-173152.jpg
A Reedseehez vezető ösvény kezdete a híddal
Itt él egy fafaragó művész, akinek az alkotásai több helyen megtalálhatók a völgyben
20210105-184355.jpg
2021.01.19. Garukogel. Napnyugta a hegytetőn, mint mindig.
Harmadszorra megtaláltam az ideális útvonalat.
Ezt a patakvölgyet kell a szintet megtartva balról elkerülni.
2021.01.10. Esti séta -14 fokban
A hideg és a patak találkozása.
2021.01.21. Kötschachtal. Egyik este elmentem a völgy végéig a főn idején.
Egy gyapjú aláöltöző elég, bármennyi is legyen a T, ha nem fúj a szél. De a kihűlést meg kell előzni, ezért még azelőtt fel kell öltözni, mielőtt fázni kezdenének az ujjak, mert akkor már késő.
2021.02.03. Graukogel. A 3 napos főn és az eső elvitte a havat (1200m)
2021.02.04. Sportgastein. Csúszás délutáni bérlettel :-) Ekkor még abban bíztak, hogy kinyithatnak.
Csak a feléig mentem fel, ami elég egy víztározós körhöz.
Hát ennél volt már jobb.
Ekkor még nem tudtam, hogy a kaland még csak ezután következik.
A kocsinál vettem észre, hogy az egyik hótalp hiányzik. Ezért visszamentem, és így felülről és alulról is megvolt a meredek rész :-)
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
Topik: Hóvadász
2021.02.17. 15:02
Háztól-házig 19 km és kb. 10,5 óra, ebből a hídtól felfelé 5 óra 20 perc volt, 10 perc pihenővel a tónál.

Megértelek. Igyekszel kihasználni azt a kevés alkalmat, amire lehetőséged van és megteremtesz magadnak. De kalandvágy és vállalkozó kedv nélkül az ember csak turista. Elhatározás kell és el is kell indulni! Nem elég az elszalasztott lehetőségeket siratni, mert azok soha nem jönnek vissza.

Te is jó úton jársz. De neked nehezebb, mint nekem volt. Az én korosztályomnak még volt 10-15 jó évünk, amikor már megjelent a snowboard, de a Facebook még nem. Még neve sem volt ennek, ami ma a "freeride". Divat. Szelfibot? Bohócok. Én ezért vesztettem el a motivációm. Majdnem.

De van megoldás. El kell hagyni a pályákat! Felvonó sem kell. Az élmény mindenért kárpótol.
Előzmény: (Steve33 211644)
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
Topik: Hóvadász
2021.02.16. 12:17
2021.02.13. Palfnerscharte

Ahogy öregszem, változik a fontossági sorrend. Fiatalon még lelkesen futottam a felvonóhoz (de az még nem ilyen volt, mint a mostaniak), és az is előfordult, hogy a szendvicset aközben rágcsáltam el, amíg felértem. Hiszen az volt a cél, hogy minél többet csúszhassak egy napon. Aztán később jött egy-egy fellángolás és feltúráztam valahova, de a lecsúszás utána mindig csalódás volt. Ezért az utóbbi években ez feledésbe merült. De ebben a szezonban ez is megváltozott. Minél többet gyalogoltam, annál könnyebb lett, és ezért még többet. Ilyen ez. Közben pedig elgondolkoztam a dolgon. Mi hát a legfontosabb nekem? Az első a tél, tehát legyen hó és minél hidegebb. Az erdő. Mindig ugyanazt érzem, mindegy, hogy az Alpok zord fenyvesében, a Bakonyban, vagy itt az Alföldön Kunfehértón vagy Bugacon a homokbuckák között. A gyerekkor nem múlt el nyomtalanul. A hegy csak ezután következik. És a lecsúszás? Ja, igen. Az sem rossz, de már nem olyan fontos.

Az első túrám a Reedseehez bebizonyította, hogy hótalppal olyan nehéz terepen is fel lehet menni, ahol splitboarddal, de még túrasível sem. Akkor úgy éreztem, hogy még tovább bírnám, és a Graukogel-kerülés a Palfner-nyergen (2321m) keresztül még belül lenne a határon. De a boardot felcipelve már nem biztos. Persze fel lehetne menni a másik oldalról is, ahol van út, lenne fektetett nyom, mert a sítúrázók mind ott mennek fel és utána lecsúsznak valamerre. De ezt elvetettem, mert ismeretlen terepen először szeretem látni, ahol majd le fogok csúszni.

Biztos nagyon lelkendeztem az előző túra után, mert ez meggyőzte a barátom, hogy velem jöjjön. A tó után már nem lesz olyan meredek, mondtam. Annyira... 1200m szint a friss hóban az erdőn keresztül, járatlan utakon, -18 fokban, maradhat? "Ha valaki meglátja a nyomainkat, biztos azt gondolja, hogy ezek tiszta lököttek." Ezt mondta útközben. De felértünk, és ezek azok az élmények, amik többet érnek, mint bármilyen lecsúszás.

A lejövetel a sötétben az egy külön történet, de már ezt is kezdem megszokni. Esésvonalban az erdőn keresztül, a kidőlt fákon átmászva, balra egy zuhogó patak, jobbra egy másik, amik szerencsére nem zártak össze... De ennek is megvan az az előnye, hogy már azt is tudjuk, hol ne induljunk el, ha majd egyszer itt lecsúszunk :-)

Ebben a szezonban ez volt az utolsó napom. Kihoztuk belőle a maximumot.
Szemben a Graukogel a Stubnerkogelről nézve
Kötschachtal
20210213-131951.jpg
20210213-141716.jpg
20210213-142447.jpg
20210213-142828.jpg
20210213-144547.jpg
Reedsee másodszor, de már nappali fényben
Tovább...
...az ég felé
20210213-153354.jpg
20210213-160500.jpg
20210213-160747.jpg
20210213-161244.jpg
20210213-161247.jpg
20210213-163216.jpg
A Graukogel a másik oldalról
20210213-164947.jpg
20210213-164952.jpg
20210213-164958.jpg
Már nincs sok hátra
Palfnerscharte (2321m). Szemben a Stubnerkogel.
Graukogel
Utolsó kép
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
Topik: Hóvadász
2021.02.02. 00:57
2021.02.01. Reedsee

Régi vágyam, hogy a Graukogel hátsó (keleti) oldalán is felmenjek télen. Ennek az útnak a része a Reedsee-ig (1840m) tartó szakasz. A Kötschachtalból vezet fel egy ösvény. A falutól 3 km kényelmes séta a Prossau felé, míg elérünk a hídig. Először a patak mellett halad, majd jobbra fordul és elkezd meredeken emelkedni az ösvény. Innen még 700m szint 2km-es távon a tóig. Először sűrű, bozótos erdő, azután egy fiatal, ültetett fenyves, itt kissé lankásabb az út. Jobbra szakadék és vízesés van. Ezután kezdődik a nagy fás erdő. Nyáron csodaszép, mohák, páfrányok, az út szélén szeder. Ilyenkor télen pedig érintetlen vadon. Itt 1500m felett már egyre több a hó, most idáig lehetne lecsúszni, 1600-tól pedig nem volt olvadás és még tartja magát a porhó. Amikor az ösvény balra fordult, neki a meredek hegyoldalnak, már minden lépésért meg kellett küzdenem. Alig vártam, hogy elérjem a gerincet. Azután még egyet, és amikor már azt hittem, hogy végre megláthatom a tavat, akkor jött még egy utolsó. A tó látványa így már tényleg olyan, mint a jól megérdemelt jutalom. Mögötte a gleccser, körülötte fák, a túlparton az elhagyott faház, és ha szerencsénk van, akkor ezek tükörképe a vízen. Most nem ilyen, mert hó alatt van. Már lement a nap, de nem sietek, mert még élvezem a pillanatot. Nehéz eljönni innen. Lefelé menet a fejlámpa fényében a csillámok cikáznak a havon. Ha megállok, akkor megállnak azok is.
A híd
A patak mellett
Itt kezdődik a meredek rész
20210201-141029.jpg
20210201-141641.jpg
Kötschachtal, a Himmelwand sziklafala
Jobbra szakadék van
Az erdő széle
20210201-153255.jpg
20210201-160508.jpg
20210201-161107.jpg
20210201-162940.jpg
20210201-163342.jpg
Az első gerinc
20210201-163951.jpg
20210201-164007.jpg
20210201-164145.jpg
20210201-164953.jpg
Cirbolyafenyők
20210201-165234.jpg
20210201-165601.jpg
20210201-165608.jpg
20210201-170411.jpg
Reedsee
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
Topik: Hóvadász
2021.01.19. 00:57
2021.01.18. Hochkeil

Ma csak az egyik húzóslift működött. Emiatt többet sétáltunk. De kevesebbet, mintha egy sem működött volna. A parkolóban 9 autó volt a legtöbb, amit megszámoltam. A miénk volt a nyolcadik. Tehát voltak már nyomok, amikor megérkeztünk. Sok. Hiszen egy apa és a kisfia kivételével a többiek mind pályán kívül csúsztak. Csalódás lenne? Talán máskor igen. De ma ez volt a legjobb hely, és mi itt lehettünk. Olyan érzés, mint 20 évvel ezelőtt. Főleg így, hogy minden be van zárva.

Úgy tűnik, ez a hely is kezd közismert lenni. Ez jó, mert így talán fennmarad. "Ha sítúrázni jöttél, és van szezonjegyed, akkor támogass minket egy hegymenettel" Ezt a feliratot láttam egy táblán. Már értem. Azokból az autókból kettő az itt dolgozóké volt. Akiknek itt van a munkahelye. A kezelő mosolygott és köszönt, amikor először beléptünk a kapun. Én is, amikor eljöttünk.

Van olyan időjárási helyzet, amikor máshol alig, itt pedig két napig folyamatosan esik a hó. Ez itt a hegység széle és ott van mögötte a nagy hegy, ami azt a kevés nedvességet is kipréseli a nekiütköző és felemelkedő levegőből. Most is ez történt. Ezért jöttünk át ide. Két nap alatt hullott le 60-80 cm hó úgy, hogy még nem volt alapja. Bepótolta a lemaradást.
A Saukarlift. Ma zárva.
A Roßwieslift
20210118-112911.jpg
20210118-113134.jpg
A nagy tisztás
A híd
A Roßwieslift
A Roßwiesabfahrt pálya kezdete
.
Ennek patakmeder lesz az ára (megérte)
20210118-135723.jpg
A nagy tisztás. Itteni mértékkel még kevés ez a hó.
Ebből is patakmeder lesz. Ez a dolgok rendje.
Az eresz alatt
Hochkeilhaus
Séta közben
20210118-160451.jpg
Az utolsó csúszás
következőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.