La Plagne 2013.01.19-01.26.
Téli vakációnkat ebben a szezonban La Plagne síterepén töltöttük. Már az elején megjegyezném, hogy bár Paradiski bérlettel rendelkeztem, csak a La Plagne oldalról fogok írni, mert úgy gondolom, hogy "odaát" is el kell tölteni legalább egy hetet, hogy igazán hasznos és tényleges élményekről számolhassak be.
Ismét busszal utaztunk, és a január 18-i hazai hóhelyzet alapján félve foglaltuk el helyeinket, hogy egyáltalán kijutunk-e az országból. Nos kijutottunk és a határon túl már nyoma sem volt a szinte egész Nyugat-Magyarországot megbénító "hatalmas" hótömegnek. Az út pihenőkkel és egy Albertville-i vásárlós megállással majd 20 órásra sikeredett, de ezt úgyis tudja mindenki aki busszal jár a francia Alpokba. Az úton amúgy meglepően kevés hóval találkoztunk és kicsit szorongtam is, mert eddig mindig hó fedte a Szlovén, Olasz és Francia tájat is az utazások alatt. Az út végén a szerpentinen viszont már teljesen megnyugodtam mert ami az odavezető úton nem volt meg az szerintem mind Paradiski-re hullott inkább.
Fél órás röpke várakozás után megkaparintottuk az apartmanunk kulcsát, ami Plagne Villages-ben volt és a Soldanelles névre hallgatott. Nem ez volt az első francia utam, de ekkora 6 fős apartmanhoz még nem volt szerencsém. 4-en foglaltuk a 6 fős (2 légteres) szállást, hisz tudtuk jól, hogy szűkösek a franciák apartmanjai, de óriásit kellett csalódnunk és végre pozitív irányban. Nagy nappali, nagy erkély, tágas fürdőszoba, előszoba, megszokott konyha, wc és egy mini folyosó (kb. 2x1 m) alkotta az apartmant kiegészülve a 4 fős emeleteságyas szobával, mely akkora volt, hogy akár 4-en is elfértünk volna benne, de így volt a legtökéletesebb. A felszereltségről annyit, hogy volt minden, USB-s Led TV, mikró, kenyérpirító, fondü készlet, vízforraló, mosogatógép, stb. és még könyveket és társasjátékokat is találtunk a polcokon, szekrényekben. Kisebb fekete pont, hogy a fürdőben és a konyhában rossz volt a biztosíték, és hiába szóltunk hétfőn reggel, a problémát nem orvosolták ottlétünk alatt, így az esti zuhanyzáskor jól jött a zseblámpa amit vittem.
A szállástól kb. 50 méterre van egy Spar, egy kölcsönző és szerviz, valamint 2-3 étterem. Nem nagy választék de a Villages forgalmát tökéletesen kiszolgálják és amúgy is ott van a Telebus kabinos átvonója ami 1 perc alatt átdob Plagne Centerbe ott meg aztán tényleg minden van. Élelmiszerek terén az árak a Spar-ban picit alacsonyabbak voltak, mint tavaly Oz-ban (Alpe dHuez), - talán az árzabáló miatt -, de összeségében nincs sok eltérés. Menyasszonyomnak elszakadt a hótaposója így Plagne Centerben választott magának újat, akciósan 39 Euro-ért. Ugyanez a Yeti-s hótaposó idehaza 11.999 ft-ért kapható a neten, szóval igazán nem buktunk a kinti vásárláson. Barátomnak törte a lábát az itthon bérelt síbakancs így bérelt magának másikat 4 napra 36 Euroért. Nem mondom, hogy olcsó, de ha ilyen helyzet adódik akkor ki lehet fizetni az összeget, főleg a kényelmi szempontok miatt.
Az időjárással nagyon meg voltam elégedve: első nap szikrázó napsütésben csúszhattunk, a második nap végig szakadt a hó még éjszaka is, a következő 4 napban pedig újra a napsütés vette át a főszerepet, így pedig igazán szuper volt friss hóban karcolni az íveket pályán és többnyire azon kívül.
A síterep pályái hihetetlenül jól vannak összedolgozva, nagyon jól átlátható az egész rendszer és a környezet amiben fekszik még rádob sok-sok lapátnyi élményt, így bár még sok francia terepet nem ismerek, biztosan kijelenthetem, hogy Paradiski örök kedvenc lesz számomra.
A szállástól kb. 50 méterre volt a Mira pálya alsó szakasza, melyen minden reggel nekivágtunk a csúszásoknak. Ezen elindulva közvetlenül le lehet jutni Plagne Centerbe. A szállás és a Mira pálya között van egy apróbb gyakorló pálya mely gyerekeknek, kezdőknek tökéletes az alapok elsajátításához és egy lassú, könnyen megszokható rögzített rudas tányéros felvonó tartozik hozzá. Ha valaki szeret bemelegítő köröket futni akkor pedig az Aoletts nevű indítópálcás tányéros lifttel húzathatja fel magát a Ramy és Mira pályák kereszteződéséig. Plagne Centerből a Funiplagne kabinos felvonó visz fel a Grande Rochette csúcsára, ahonnan a már említett Mira kék pálya indul. Az innen induló fekete pálya (rochette) nem vészes, haladók is simán kipróbálhatják. A másik oldalra indulva a kamikaze piros pályán indulhatunk Champagny en Vanoise felé. Dél körül ez a pálya már eléggé jeges volt pedig minden nap ratrakolták. Ezen az oldalon a Verdons Sud felvonó mentén több nagyon jó vonalvezetésű piros és kék pálya is fut és a bosses nevű feket buckapályát is érdemes legalább egyszer kipróbálni. Ugyanez igaz a Verdons Nord menti les verdons és mercedes kék és fekete pályákra. A pályák között mindenfelé szűzhavas területek vannak így nyugodtan le lehet térni a kijelölt útvonalakról. Champagnyba két piros pályán lehet lejutni. Ottjártamkor a les bois nevű pálya alsó szakaszán öklömnyi jégkockák hevertek szerte szét, az egyik majdnem fel is borított. A háborús pálya (mont de la guerre) teteje vékonyka szekérút és mire kiszélesedik már nem is érdemes foglalkozni vele, mert hihetetlenül jó szűzhavas terület fekszik a pálya mellett. A borseliers felvonók menti piros és kék pályák lankásak szélesek és nem túl forgalmasak, így gyakorolni tökéletesek, valamint találunk itt egy boardercross pályát is a Rossa felvonó mellett.
Plagne Centertől a térképen jobbra a La Roche menti két piros pálya szinte egész nap árnyékos a fák miatt és a meredek részeken kemények, jegesek. A montalbertbe vezető pályák is hasonló cipőben járnak, de az erdei hangulat miatt egyszer mindenképp érdemes lecsúszni az alsó állomásig.
Szintén a Centrumból indulva a Becoin 8 üléses felvonó mentén van az egyik legjobb piros pálya a Sardane. Sajnos szinte mindig zárva volt a héten mert versenyzők használják, de reggelente mindig belógtam és a friss ratrak nyomokban Carvingoltam egyet-kettőt, amíg a személyzet nem kezdett komorabban nézni rám. Nagyon széles és eszméletlen sebességeket lehet rajta elérni, néha már majd elhagytam a fejem a menetszéltől. A 8 üléses tetejéről Le Fornelet felé 3 hasonló nehézségű fekete buckapálya vezet le, kezdőknek nem ajánlatos.
A Funiplagne és Verdons Nord felvonók között található a Colorado felvonó amelyről két hasonló kék pálya visz le a Centrumba. A két pálya között fekszik egy nagyon szuper szánkópálya, amely minden nap nyitva van délután 13:30 és 18:30 között. Egy csúszás 8 euro, kettő vagy több 7 euro/csúszás. A Centrumból a Bergerie felvonóról indulhatunk el legkönnyebben Bellecote és a Roche De Mio felé. A Bergerie a Colosses és a Les Blanchets felvonók közötti területen sok jó és széles kék pálya van. A Les Blanchetsról indulva Belle Plagne felé, találunk egy snowparkot, egy kisebb boardercross pályát és szlalom pályát is. A Larpette felvonó alatt széles kék pályák futnak egymás mellett, de néha el kell engedni a lovakat, mert van ahol emelkedik a pálya és ha nincs elég lendület akkor jöhet a botozás, vagy rollerezés.
Plgane Bellecoteból indul a Roche de Mio kabinos amely 2700 méterig repíti az utasokat egy kisebb megállóval Belle Plagneban. Innen csak szuper pályákon lehet csúszni induljunk bármerre is. A levasset kék és la mio fekete pályák Champagny felé indulnak, de a Carella felvonóval hipp-hopp újra vissza lehet kapaszkodni 2700-ra. A la mio fekete pálya az első amit franciaországi snowboardozásaim alkalmával ratrakolva találtam (nagy piros pont érte). Bellecote felé indulva a les sources piros pálya a másik kedvenc piros szakaszom La Plagneban. A tunnel nevű pálya csak nevében hasonló Alpe dHuez tunneljéhez, de egész jó vonalvezetésű és széles kék pálya, melynek közepén egy alagút található nagyon találó farkasos és sasos képi és hanghatásokkal.
A Roche de Mio-ról tovább utazva jutunk fel a gleccserre, melyet kezdőknek csak nézelődésre ajánlok, leszámítva a la fréte és lanche ronde kék pályákat. Ezek alá viszont még véletlenül se tévedjenek kezdők és haladók is csak akkor ha kellő önbizalommal rendelkeznek. Mondom ezt azért mert a le derochoir fekete pálya közepén van egy igen komoly, tábla szerint 53%-os lejtőcske, néhol ember nagyságú buckákkal. Kiültem egy fa mellé és egy csokit majszolgatva figyeltem kb. 10 percen át, hogyan küzdik le a síelők és boardosok a buckákat. Sokakon kifogott a meredek szakasz és síléc helyett a fenekükön csúsztak és még úgyis komoly kihívás volt. A pálya alján viszont jön egy kéknek sem nevezhető szakasz, amin bizony sétálni vagy botozni kell a Bauches felvonóig. Innen tovább senki se menjen mert a route des bauches pályán több mint egy km pálya fut esés nélkül (egyszer elég volt rajta végigsétálni).
A Montchavin Les Coches oldalon a Montalbertihez hasonló szuper kék és piros erdei pályák vannak, de több helyen jeges szakaszok nehezítik a csúszást és idelent a hó minősége sem olyan jó mint 2000 m felett. Ettől függetlenül a pályák rendben voltak és ha már itt vagyunk ezt a részt is érdemes besíelni. A terület fölötti részen a Crozats, Salla, Carroley, Plan les Haux felvonók között szintén jó kis kék pályák vannak szűzhavas részekkel tarkítva.
Utoljára hagytam a kedvenc részemet, mely pályán kívüli rész, de szerintem a La Plagne oldal gyöngyszeme. Szigorúan haladóknak, vagy komolyabb tudásúaknak: A Roche de Mioról induljunk el a les sources piros pályán. Az első jobb kanyar után jobbra hagyjuk el a pályát. A térképen a Roche de Mio felirat alatti részen kezdődik az említett rész. Innen sétálni kell kicsit felfelé és ha a térképet nézzük akkor a les sources felirat utáni második szaggatott vonal alatti hasadék tetejére kell érkeznünk. Innen lefelé egy hatalmas széles szűzhavas terület tárul elénk, amelyen Belle Plagne-ig csúszhatunk. Amúgy az egész síterep tele van nagyon szuper pályán kívüli részekkel, szóval szinte bárhol hódolhatunk ezen szenvedélyünknek, ha unjuk az amúgy tökéletes pályákat.
Végezetül megemlíteném, hogy ennyi balesetet már rég láttam, mint La Plagneban. Sokan nem veszik figyelembe a kereszteződésekre figyelmeztető táblákat és emiatt felesleges és értelmetlen ütközések hadát kellett végignézni. Bár tudom, hogy nem csak magyarok vannak a síterepeken fontosnak tartottam ezt leírni, hogy figyeljünk magunkra és másokra is akik ugyanúgy szeretnének épségesen hazatérni, mint bárki más!