Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Franciaország
Saint Gervais Mont-Blanc
síterep infó oldal
ÜZENETEK (83)Időben csökkenő Időben csökkenő
GYT
46 élménybeszámolót írt
46
12 éve tag
2013.01.17. 21:52
Valaki nem volt St. Gervais környékén mostanában? Időjárásról, hóhelyzetről szívesen fogadnék bármilyen friss tapasztalatot, mi 25-én indulunk.
Snow-forecast.com szerint mostanában elég rendesen -20 fok alatti napok voltak/vannak (láttam -29 fokot is :)). Legalább nem olvad...
SonKöl
27 élménybeszámolót írt
27
12 éve tag
2012.02.09. 11:27
Sziasztok!
Január 29- február 4. közötti egy hetet töltöttük St.Gervais-ben.
Szállásunk a Grand Panorama-ban volt, mely a síterepre közvetlen becsatlakozást biztosító bettex felvonó völgyállomása mellett található. Megfelelő hóviszonyok esetén majdnem a házig lehet síelni (kb. 200méter gyaloglás). A szállással kapcsolatban érdemes tudni, hogy mind a szaunázásra, mind az appartman távozáskori átadására előzetesen időpontot kell foglalni.
A hóviszonyra nem lehetett panaszunk, sőt a keddi hóesésnek köszönhetően 20-40cm utánpótlás is érkezett. Ennek eredményeképpen szenzációsan finom porhó volt pályán kívül! A hét elején alapvetően nem sokat láttunk a pályákból, akkora köd volt, kedden ezt még a hóesés is színesítette, azonban szerdától a magasabb részeken ki-ki sütött a nap, s így végre láthatóvá vált a pályarendszer! Csodálatos látványban volt részünk!
A hőmérséklet a síterepen fent végig 0 fok alatt volt (a völgyben a településeken olvadt), azonban a csütörtök délután érkezett hidegfront eredményeképpen péntekre nagyon lehűlt az idő, Les Contamines-ben szinte egész nap -13fok körül alakult (szerencsére napsütéssel). De késő délután már -18fokot mutatott a hőmérő....

Alapvetően a St. Gervais és a St. Nicolas pályákon síeltünk, tökéletes állapotban lévő pályákon, s legfeljebb a településekhez közeli alsóbb pályákon lehetett jeges részekkel találkozni, de ez ritka volt. A legjobban a Mont Jolly csúcs hegyoldala tetszett. Várakozni max. egy-két felvonónál kellett, néhány percet.
Kedden és pénteken átmentünk az iroda buszával Les Contemines terepre. Sokkal kevesebben voltak a St. Gervais és Megeve-i részhez képest. Sőt kedden alig találkoztunk emberekkel a pályán, nyilván az időjárás miatt. Egész nap szűzhavaztunk, a Roselette lift alatt és az olympique pálya mellett. Csúcsszuper volt! Pénteken - a rendkívüli hideg ellenére - szép idő volt, korrekten kezelt pályákkal, s továbbra is kevés emberrel. Még ezen a napon is találtunk érintetlen részeket a Roselette lift környékén, valamint a Jonction lift alatt (a Signalra vezető oldalán). Sajnos a lavinaveszély miatt még pénteken is zárva volt a síterep jobb felső része, a Veleray csúcs alatt. Így ezt a részt sajnos ki kellett hagynunk. Viszont ezen rész nélkül is a síterepen rendkívül sok lehetőség van pályán kívüli síelésre.
A La Giettaz síterepről nem tudok véleményt mondani, lévén át sem jutottunk, annyira elvoltunk a többi területen.
A síterepen két dolog lepett meg: buborékkal védett ülőlifttel nem találkoztunk, s a hideg és a szél miatt nem bántuk volna, illetve rengetegen síeltek pályán kívül, pl. a keddi hóesést követően szerdán délben már teljesen föl volt szántva a hegyoldal pályán kívüli része....

Remek hetünk volt! Csak ajánlani tudom.
Gabica21
42 élménybeszámolót írt
42
15 éve tag
2011.02.02. 14:40
Vasárnap, jan. 30-án jöttünk haza erről a síterepről, az időjárás egész ottlétünk alatt ideális volt, ragyogó napsütésben volt részünk, néha fújt a szél csak. Az első síelős napunk vasárnapi nap volt, ekkor többen is voltak a pályákon, mi a st. Gervais pályarendszert választottuk ki e napra, Mt. Joly, st. Nicolas de Veroce. Hétfőn a Megéve pályarendszeren síeltünk, ez kevésbbé volt jeges mint a St. Gervais-i. Pályafotósok minduntalan le akartak fotozni a Mont Blanc-kal, de mondtuk nekik, hogy nekünk is van gépünk :)Ezen a napon elcsusztunk a Cote 2000-ig és vissza is, ez megtehető autóbusszal is, de mi inkább a hegyen-völgyen át síelést választottuk. Kedden Les Contaminesban síeltünk, szuper volt, itt egyáltalán nem volt jeges egyik pálya sem, remekül szorakoztunk, kevesen voltak és a pályák álomszerűen voltak karbantartva. Szerdán Jaillet és La Giettaz pályáit síeltük, a völgyekben fogcsikorgató hideg volt, ezen a napon több erdei útat, mint sípályát kellett követnünk és amikor végre a tetőre értünk Le Torraz csúcsára, remek idő, szuper pályák, és kevés ember fogadott bennünket. A visszafelévezető síutakat is lécen tettük meg, csak lent Jaillet-ben kellett buszra szállnunk Megéve-ig 1 átszállással, majd a Princesse felvonó aljánál szálltunk ki és tértünk meg, st. Gervais-ba.Csütörtökön Les Houchest néztük ki, ide nem volt jó a bérletünk, így 31,60 eurót fizettünk a tramvai du Mt. Blanc-ra és a sípályára egybevéve, mi a délelött 11 órási tramvaial utaztunk Les Houches-ba, ahol szurkolhattunk a férfi világkupásoknak, mert ekkor tartották az első időmérőedzésüket, szuper volt a hangulat és jó volt szurkolni a versenyzőknek, látni őket élőben. Persze közben síeltünk is... Pénteken visszatértünk Les Contamines-ba, de gondolom mível pénteki nap volt jóval többen voltak mint kedden és ennek megfelelően a pályák is használtabbak voltak. Grand Panorámában laktunk, ahol a panorám csodás volt, a helyiségek peddig kissé szűkösek, de ezt megszoktuk már a franciáktól. Megérkezésünk napján szaunázhattunk, aztán hirtelen beteltek az időpontok és már csak péntek délután tudtunk lemenni, sajnos csak 1 drb. szerintem 1 személyes szauna működött, ami kb. 60 fokra lehetett állítva. Mindent összevetve, szorozva, osztva mi meg vagyunk elégedve múltheti időtöltésünkkel. Jó volt.
pomat
12 élménybeszámolót írt
12
14 éve tag
2011.01.31. 19:00
A pályarendszerrel kapcsolatban egyetértek Julu írásával, mi 21-én mentünk St.Gervaisba és jó hó esetén csodálatos lehet ez a rendszer. Bár kevés volt a hó, a délutáni kopott, jeges pályákat reggelre hibátlanra varázsolták a franciák.Ami viszont tévesen jelenik meg minden utazási irodánál és ezen a honlapon is, hogy Le Houches-ba és a fogaskerekűre érvényes a bérletünk. Le Houches-t kb. 4 évvel ezelőtt a Chamonix régióhoz kapcsolták, az ottani bérlettel lehet felmenni a pályákra. Egyébként harminc valahány eurót kell fizetni a jegyért.
Contaminba a síbusz 9 körül indul a sílift mellől, amiről át kell szállni, a csatlakozásra kell várni 10-15 percet. Az út az átszállással kb. 1 óra. Visszafele a 1/2 5-ös busszal el kell jönni legkésőbb, mert különben a St.Gervais-ban lévő helyi járatot már nem éred el.
Ezt azért írtam le, mert a menetrend, amit az információs irodában adtak, egész más időpontokat tartalmazott, mint ahogy a buszok jártak :D.
Még valami:
Ha az utazási iroda azt mondja, hogy nem kell bérlet kauciót fizetni, mert benne van az útban, akkor is kell bérletenként 5 eurót letenni.
Julu
53 élménybeszámolót írt
53
20 éve tag
2011.01.24. 16:38
Nos, visszatértünk egyhetes St.Gervais-i síelésünkről.
Nagyon tartottam a hóhelyzettől, ami annyira nem is volt alaptalan, hiszen ez a síterület viszonylag alacsonyan fekszik, és bizony nem sok jót jósoltak a helyi meteorológusok.
Az első napokban valóban olvadt, mert +10 fokokat mértek. Aztán csütörtöktől jött a kemény zimankó, fent a hegyen -12 fokot mutatott a hőmérő.Ekkor már nem az olvadás okozott gondot, hanem a hideg, és a jegesedés. Viszont mentek a hóágyúk, így kicsit javult a hóhelyzet. Jó néhány pályát lezártak, mert az előző turnusok lesíelték, és talán többet is le kellett volna, mert eléggé földes volt, kopott. Ennek ellenére mindig találtunk jó pályákat, ahol igazán jóízűeket lehetett csúszkálni. 235 km-es rendszerből (az egész 450km)mindenki talál számára megfelelőt.Leginkább a megeve-i Cote2000 tetszett lendületes (hullámvasutas) piros pályáival, valamint a fekete versenypályájával.St. Gervais-ben a felső rész nagyon jó, ahol szintén sok piros pálya van. A pályarendszer kusza, eleinte nehezen átlátható, de ha rájössz a táblák logikájára, akkor könnyedén kiismerheted magadat. Sok a kék és zöld átvezető sztráda.
Vasárnap kivételével nagyon kevesen voltak, soha nem volt fél percnél hosszabb sorban állás a lifteknél.Arányaiban kevés snowboardost láttam. Eddigi útjaimmal összevetve elmondhatom, hogy az emberek kultúráltan síelnek, nincs őrült száguldozás, nincs tulakodás,és nem suhannak el 10 cm-re tőled.Lehet, hogy a korai időpont miatt, de sokan tartoztak a viszonylag lenyugodtabb korosztályhoz (40-50+),amin nagyon meglepődtem.
A szállás (Grand Panorama) korrekt volt, jól felszerelt, a hallban ingyenes wifi.
Összegezve : Bármikor visszatérnék erre a helyre!
( Egy-egy napra átmentünk Les Contamines-ra, és Combloux-ra is, azt máshol részletezem.) Majd töltök fel képeket is.
1nap-St-Gervais-Megeve-4-600-x-450.jpg
1.nap-St-Gervais-7-600-x-450.jpg
1.nap-St-Gervais-10-600-x-450.jpg
1nap-St-Gervais-Megeve-11-600-x-450.jpg
5nap-St-Gervais-3-600-x-450.jpg
5nap-St-Gervais-16-600-x-450.jpg
erkelyunkrol-3-600-x-450.jpg
utban-a-cel-fele-4-600-x-450.jpg
4nap-Combloux-10-600-x-450.jpg
4nap-Combloux-26-600-x-450.jpg
Gabica21
42 élménybeszámolót írt
42
15 éve tag
2011.01.13. 11:51
Sziasztok! Szeretném megkérdezni, hogy ezen a síterepen mely pályákon jó síelni? Hó, tömeg, pálya szempontjából. A feketék közzül melyeket tudjátok élményeitek alapján ajánlani? Előre is kösz a válaszokat.
Julu
53 élménybeszámolót írt
53
20 éve tag
2011.01.12. 17:42
pomat!Természetesen beszámolok majd a helyzetről, bár azt nem ígérem, hogy onnan fogok tudni írni, mert nem viszünk gépet.
http://www.foreca.hu/France/Saint_Gervais_Mont_Blanc?tenday
Ha ezt nézzük, akkor nektek már jó havatok lesz, igaz 10 napos előrejelzésben bízni könnyelmű dolog.
Jó utat kívánok, valamint jó síelést!
pomat
12 élménybeszámolót írt
12
14 éve tag
2011.01.11. 17:30
Szia Julu!
Megtennéd, hogy ha visszajössz, vagy esetleg kint nethez jutsz, hogy pár szóban leírod a helyzetet? Mi 21-én megyünk és szintén aggódunk a hóhelyzet miatt.
Köszönöm
Előzmény: (Julu 103094)
Julu
53 élménybeszámolót írt
53
20 éve tag
2011.01.10. 16:08
Köszi Mil, valószínűleg ez lesz. Úgyis át akartunk menni kipróbálni az összes terepet. Bár éppen most néztem, leesett néhány cm hó, csak ki tudja meddig lesz ez elég.
Mil
800 élménybeszámolót írt
800
17 éve tag
2011.01.10. 09:23
Szia Julu, én pár éve voltam márciusban, szintén csak a terep egy része volt nyitva. Érdemes átmenni busszal (helyi síbusz, vagy a magyar iroda busza) a szomszédos Les Contamines terepére, az sokkal hóbiztosabb! Ne aggódjatok, bizti lesz hol síelni!
Előzmény: (Julu 102952)
Julu
53 élménybeszámolót írt
53
20 éve tag
2011.01.09. 15:57
El vagyok keseredve. Egész hétre plusszokat ígérnek esővel. A webkamerákon már most kopott a pálya,köves, hó alig. A turnusom pedig szombaton kezdődik.
Ha valaki most jött volna vissza erről a síterepről, kérem írja már le friss tapasztalatait. Köszi.
pomat
12 élménybeszámolót írt
12
14 éve tag
2011.01.05. 09:58
Sziaszok!
Van valakinek friss infója, tapasztalata St. Gervais és környéke pályáiról? Esetleg a Grand Panorama apartmanházról? Január 21-én mennénk, addig minden infót szívesen látok.
Köszi, Pomat
orgagnes
1 élménybeszámolót írt
1
17 éve tag
2010.10.19. 10:15
50-es barátnők 2 társat keresnek St.Gervais 4 fős apartmanba ( Le Grand Panorama)2011 január 21-29. Szállás 32.900,-/fő, busz: 17.800,-/fő. Szuper pályák, gyertek: Ági 20 553 7998.
Daddy
343 élménybeszámolót írt
343
19 éve tag
2010.10.11. 17:00
A jövő év március havában szóba kerülő lehetőség ez a terep, de az előbbi beszámoló erősen megfontolására késztet. Van valakinek azóta szerzett márciusi tapasztalata? Jó lenne, ha csak az akkori időjárás sajátossága indokolná a beszámoló negatívumait.Tényleg alacsonyan van, de északabbra a fekszik a többi, általam ismert francia pályáktól.
Falcon
27 élménybeszámolót írt
27
15 éve tag
2009.12.12. 11:10
Tavaly március közepén voltunk itt síelni. Apartman hibátlan, alsó kabinos felvonó lábánál, tágas, új, szépen berendezett, szaunával, sítárolóval stb..A síterepről viszont elmondható, hogy ez francia viszonylatban nem egy magasan fekvő síterep, ide március hónapban már kockázatos jönni. A pályarendszer alja mindössze 850 m-en van, ami bizony nem elég néha ahhoz, hogy szezon végéig jó minőségű hó maradjon meg, mert meleg van, a pályák latyakosak, sárfoltokkal tűzdeltek, különösen délután. Mi a felső pályákon is gyakran hatalmas hómentes barna sárfoltokba ütköztünk, ami elég veszélyes is volt, nem lehetett tempót menni. Sokan "felmenekültek" a 2300 m-es csúcsra, ahonnan viszont a piros pálya szűk is, buckás is, mondjuk úgy, hogy kihívás. Megeve elméletileg egy elit síközpontként van számontartva. Én elhiszem, hogy egy hideg januári héten tökéletes lehet, de nálam az értékelést lehúzza, az a tapasztalat, hogy adotságaiból fakadóan márciustól nem az igazi.
Átmentünk viszont 2 napra egy sokkal kisebb, kevésbé neves síterepre, úgyhívják, hogy Les Contamines. (Bérlet érvényes). Ez viszont sokkal magasabban van, kedvező mikroklímája van, szuper hóviszonyok, tökéletes pályák, gyors felvonók fogadtak minket. Aki Megeve-be jön, feltétlenül látogasson el ide. Ha előbb tudjuk ezt, az összes napon átjövünk.
gyepál
125 élménybeszámolót írt
125
18 éve tag
2008.02.12. 11:51
https://sielok.hu/forum/viewtopic.php?t=10911
itt írtam a szervezésről
Egyébként még van sok hó kint, majdnem minden pálya megy. Két nap kivételével olvadt rendesen a hó. Egyszer viszont esett legalább húsz centi. a pályák mellett néhol előtűnik a föld, illetve az alsó zöldek is kezdenek kopni. Fent viszont még rengeteg hó van. A faluban volt hogy esett is.
Nekem a mégéve-i pályák talán jobban is tetszettek. ottóval kevesebben vannak. a petite fontaine-n levő piros pályák nagyon jók. fent a mont joux négyülésesnél gyakran van sor, de igazából 3-4 percnél többet egyszer sem kellett várni.
Állítólag les contamines is nagyon jó én oda már nem jutottam el.
Ja és a Valléé Blanche-os gleccsertúráról annyit, az nem igaz hogy közepes sítudásással simán le lehet menni. le lehet menni de nem simán. A gleccser első harmada igazi szűzhó és nehéz terep, akinek nincs jártassága kétszer gondolja meg. lentebb viszont tényleg csak siklani kell és élvezni a látványt. A legkeményebb egyébként az a 200 méter amit ereszkedni kell gyalog a kilátóból egy gerincen leflé, hogy csatolhass. védőháló elvétve, csak egy kötél oldalt na meg a szakadék. és ha nincs az embernél hágóvas, akkor rohadtul csúszik, főleg, hogy a hátadon még ott a léc is. Szal csak ésszel emberek, amikor ott jártunk épp helikopterrel húztak ki valakit egy gleccserszakadékból.
[HEJ]
1 élménybeszámolót írt
1
16 éve tag
2008.02.12. 11:18
Frissen visszajöttek!

Valami elmenybeszamolo, aktualis helyzetjelentes, szervezok orrara koppintas? Szokasos francia kaucio mizeria sztorik?
hhj9ef
5 élménybeszámolót írt
5
16 éve tag
2008.02.04. 13:55
Kedves gyepál!

A St Gervais-i síbusszal (1Euro/nap)kb 10-15perc el tudsz jutni a fogaskerekűig kb 40perc, amivel el lehet jutni Les Houches-ba. A fogaskerekűre érvényes a síbérlet, ha mind az 500km pályára szól. 3Euró a vonatjegy, de a kártya leadásával visszakapod a pénzt.
Combloux-ban is nahyon jók voltak a pályák múlt héten. Ha lecsúsztok Megéve-be, akkor az ottani ingyenes síbusszal Jaillet-i vonal 5perc alatt elértek arra a pályarendszerre. kb.9-kor indul az 1. busz 20percenként jár.
La Giettaz-ba a Combloux-i pályarendszerről át tudtok csúszni.
Úgyhogy sitalppal szinte bármelyik pályarendszerre el lehet jutni.
Les Contamines-be kb 20perc az út busszal.

Üdv
hhj9ef
5 élménybeszámolót írt
5
16 éve tag
2008.02.04. 13:44
Sziasztok!

Tegnap jöttünk meg St. Gervais-ből. Szerintem nagyon király a pálya. A bérlethez kb 500km pálya tartozott, minden nap máshol próbálhattuk ki tudásunkat a zöldtől a feketén át a szlalompályákig (Les Contamines). St Gervais-ben, Megéve-ben, Les Contamines-ben, Les Hauches-ban is nagyon jók voltak a pályák. Az idő gyönyörű napsütéses. 02.02.-én esett a hó a városban is, így a pályák minősége még jobb lehet csak.
Les Hauches-ban láthattunk egy alprsi óriásműlesiklást is. Nem mindennapi élmény volt a verseny után lemenni ugyanazon a pályán, még ha jeges is volt. Úgyhogy SZUPER volt az egész hét.
Csak ajánlani tudom ezt a helyet.
Aki most készül menni, az melegítse be magát a több száz kilóméter besíelésére, mert nem fog unatkozni.

Pápá
gyepál
125 élménybeszámolót írt
125
18 éve tag
2008.01.28. 19:41
http://www.skiinfo.com/Snowreport/saint-gervais-mont-blanc-EFRGERVAISMO-100-en.jhtml
ha ennek lehet hinni a kkor a hétvégén jelentős hó esik
http://www.skiinfo.com/Weather-Forecast/saint-gervais-mont-blanc-EFRGERVAISMO-3832-en.jhtml
és jelentős lehűlés, bár igaz lenne (de a weather.com szerint pluszok lesznek a köv tíz napban is)
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.