Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Franciaország
Valmorel / Saint Francois Longchamp
síterep infó oldal
ÜZENETEK (166)Időben csökkenő Időben csökkenő
The Mule
15 élménybeszámolót írt
15
13 éve tag
2014.12.14. 21:38
Köszönöm szépen az infókat! :) Úgy tűnik, hogy akkor hanyagolja a társaság a kiegészítő bérlet megvételét. Ha esetleg úgy adódik, hogy mégis átnézünk, valószínű, hogy egy-két napra amúgy is ugyan ilyen áron, vagy akár még olcsóbban is, lehet jegyet venni.
TZoli
1158 élménybeszámolót írt
1158
20 éve tag
2014.12.14. 15:53
A 10ezer az azért más. Ezek szerint itthon veszitek meg a bérletet kedvezményesen? Akkor újratervezés.
Kezdőnek, középhaladónak nem hiszem, hogy megérné. Egy átlagos síelőnek nem hoz semmi plusz síélményt a másik oldal. Nagy terület a La Belle-i rész, jól el lehet kalandozni rajta egy teljes hetet. A centrumból induló felvonók és pályák népszerűbbek, itt biztos többen lesznek. De mi pl. a szélső területeken, jó széles és hosszú pályákon néha csak magunk voltunk.
A haladó is bőven megtalálja a különböző típusú pályákat. Mikor először felmentem a Col du Motet-re, egy fél órát csak ott sétáltam, egyedül. A Madeleine nektek különösen jó lesz, mert ahogy kijöttök Doucy-ból, egyből arra tudtok menni. De ha kalandvágyó, kíváncsi típus és úgy gondolja, akkor beruházhat a másik részre is, legfeljebb majd azt mondja, kár volt.
Ha freerider vagy őrült km kergető aki minden zeg-zúgba el akar jutni minden nap, akkor nem tudom. Sok múlik az időjáráson, lesz-e havazás. A friss hó mindenhol friss hó. Csak a StFrancois-on, mivel kevesebben szoktak lenni, lassabban járják össze, tapossák vagy ratrakolják le. De ezzel viszont együtt jár a lassabb felvonózás. Ezen a részen volt olyan élményem, hogy ahogy közeledtem a felvonóhoz, látom, hogy nem működik. Ahogy odaértem, akkor kijött egy hómunkás a bódéból, letakarította az egyszemélyes fa ülőszéket, udvariasan mutatta, hogy üljek be, aztán elindította a liftet. Jó 20 percet mentem felfelé a hószállingózásban. Aztán megtapasztaltam milyen fantasztikus érzés a nagy fehér semmiben mikor semmi támpont, nem érzékeled a lejtőt, a sebességet, az irányokat, csak magad vagy és ezen kívül senki más. Míg el nem értem egy hüttét, ahol volt kb 15 ilyen hasonló ürge. Szóval összejöhet a másik oldal is, de hogy ez megér-e majd 10ezret, az csak utólag derülhet ki.
Előzmény: (The Mule 175597)
The Mule
15 élménybeszámolót írt
15
13 éve tag
2014.12.13. 20:57
Üdv! Itt volt szállás igen olcsón, így ide kerültünk. A bérlet az a térkép bal oldalára való és a StFrancois-ra lehet venni kiegészítőt 10000 Ft-ért egy hétre. Igazából ezen van a dilemma, hogy kell-e ez egyáltalán nekünk...
TZoli
1158 élménybeszámolót írt
1158
20 éve tag
2014.12.13. 20:32
Hát ez a Doucy a mi időnkben még nem volt. Nézegettem a térképen meg próbáltam az sí árakat összehasonlítani, de nem lettem okosabb. A Valmorel és a La Grand Doman között az 1 naposban 2 Euro a különbség. Létezik, hogy önálló Valmorel több naposban nincs is? Meg mintha lenne csak Doucy, és az majdnem fele (1 naposban), de mint néztem, itt egy hosszú zöld meg egy nagyon rövid kék van. Ha a kezdő társ ezen hamar túllép, és gondolom ez már az első nap után meglesz, akkor neki is inkább a Valmorel. (Azaz La Grand Domen). A gyors kabinoson általában többen vannak, de ha szétnéz másfelé, talál olyan széles pályákat ahol senki sem zavarja a szabad csúszásában. Aztán később ha van kedve átnézni a retro oldalra is, had menjen. A Madeleine felvonó egy élmény. Mindegy, hogy ide jössz vissza az aljába vagy átmész a másik oldalra. Ne ijedj meg, ha előszőr nem látsz székeket, vagy hirtelen begyorsít. Ez a rész talán a legjobb a kezdőknek, Széles kék és itt mindig kevesebben vannak, mint a La Belle-hez közelebbi részeken.
Amúgy ha valaki át akar menni a másik oldalra és délelőtt elindul, még egy kezdő is simán vissza tud érni a Roset és a többi zárásáig, hogy vissza tudjon menni Doucy-ba.
Előzmény: (The Mule 175537)
The Mule
15 élménybeszámolót írt
15
13 éve tag
2014.12.12. 18:54
Üdv! Köszönöm a választ! Doucy-ban lesz a szállásunk!
TZoli
1158 élménybeszámolót írt
1158
20 éve tag
2014.12.12. 18:47
Látom senki sem válaszol, régen voltam, de azért megpróbálok segíteni.
Szóval ez nem a freeride oldaláról híres. De azért, mint lejjebb van egy beszámoló, meg lehet találni a módját. Az biztos, hogy mikor esett vagy fél méter hó, nem siettek az eltakarítással. Ekkor nagyon jó tud lenni a Saint Francois Longchamp oldal, mert ott még két nap múlva is volt olyan rész, ahol porhó volt.
Ez az előny a hátrányából származik, vagyis abból, hogy ez az elmaradottabb rész (volt akkor) lassabb, elavult felvonókkal, szűkösebb szállásokkal. Kevesebben mentek errefelé. A térképen van egy határozott válaszvonal, ami a két terepet bérletileg elválasztja. Itt még a legelső oldalon van egy beszámolóm, amin a 3. képen látni a határt jelző oszlopot az irányokkal. Elég könnyen át lehet keveredni a másik oldalra.
Nekünk a teljes 150 km-re érvényes bérletünk volt, és majd mindennap átjártunk a másik részre is. Az a kérdés, a szállás melyik oldalon lesz? A La Belle a felkapottabb, gyors, modern felvonókkal. Jó szállások, tuti bulihelyek, kitűnő üzletek. Helyi felvonó a szállások és éjszakai bárok között. De ez a 150 km se teljesen igaz. Ha csak a fele van, akkor meg pláne hamar megjön az ember kedve átnézni a másik oldalra is. Ha meg a Saint Francois Longchamp oldalon vagytok, akkor meg kötelező.
Előzmény: (The Mule 175494)
The Mule
15 élménybeszámolót írt
15
13 éve tag
2014.12.11. 21:44
Üdv mindenki!

Esetleg tudna nekem abban valaki segíteni, hogy érdemes-e megvenni a kiegészítő bérletet? Off pista és freeride az elsődleges cél, de vannak kezdők is meg pályán haladók. Kinek érdemes beruházni ebbe a plusz pár km-re?
The Mule
15 élménybeszámolót írt
15
13 éve tag
2014.11.16. 10:12
Üdv kedves Valmorel-i terepben tapasztaltak!

Nemsokára én is arra fogok járni (na jó elég sokára, de a lábam már néha követi a buckákat) egy társasággal, de sajnos nem sok információt találtam az off-pista és freeride helyekről. Aki felfedező természetű ezen a téren és tudja merre kell keresni ezeket a jó helyeket az említett síterepen, az tudna nekem pár jó ötletet adni?

Köszi,

Dani
- Marky -
754 élménybeszámolót írt
754
15 éve tag
2014.11.02. 14:53
Január 23-án startolunk ide! Jön még valaki akkor?
Egér 64
225 élménybeszámolót írt
225
14 éve tag
2014.02.10. 18:51
Azért a fészbukon elég sok Faragó Zsuzsanna van...
Zsuzsanna Faragó
1 élménybeszámolót írt
1
10 éve tag
2014.02.10. 10:43
Sziasztok!
Mi a múlt héten voltunk Valmorel-Doucyban, és az lenne a kérdésem, van-e valaki, aki megy arrafelé mostanában? Ott hagytam sajnos a lécem a szálláson, és nagyon hálás lennék, ha valaki el tudná nekem hozni (lehetőleg BP környékére). Ha tudsz segíteni, akkor írj nekem facebookon vagy a fagozsu@gmail.com -ra, kérlek!
Amúgy tényleg jó hely, bár az idővel nem mindig volt szerencsénk..
Előre is köszi!
Faragó Zsuzsanna
siposdoktor
6 élménybeszámolót írt
6
12 éve tag
2014.02.02. 12:04
2014/01/25 - 2014/01/31
Doucy-Combelouviere (Valmorel), La Sappey

DOUCY: Valmorel központtól kb. 5km-re elhelyezkedő Doucy-ban laktunk. Ez egy kisebb falu a szokásos szolgáltatásokkal: sherpa, pékség, síkölcsönző, étterem, pár shop és még van egy szaunás-medencés épület is, de itt nem jártunk. A falu központjából induló Combelouviere felvonó az első állomás, hogy rácsatlakozzunk a pályarendszerre. Az ülős felvonót 2 tányéros felvonó, majd megint egy beülős követi. Kb 20-25 perc Doucyból felérni a 2020 méteres "csomópontra", ahonnan bármelyik irányba elindulhatunk (Valmorel, St. Francois-Longschamp).

SZÁLLÁS: La Sappey. 16 órától lehetett átvenni a szobakulcsokat és a franciák be is tartották. Minden szobának járt "ágyneműhuzat", ami pár vékony lepedőt jelent és a plédekkel együtt használtuk. Felszereltség a szokásos: mikro, hűtő, mosogatógép, villanytűzhely és rengeteg edény. Minden szobának jár egy-egy sítároló szekrény is. A szállástól a bolt kb 300-400m, a felvonóhoz pedig 100m gyaloglás után le is lehet csúszni. Ami meglepő volt, hogy minden szobához járt wifi és kábel tv, melyek működtek is. (Ha elsőre nem menne a wifi, indítsátok újra a routert!)
Távozás a szokásos francia metóduson alapul, mi kitakarítunk, ők pedig ellenőrzik. Becsületesen megcsináltuk és meg is dicsértek minket, sőt, az egész magyar csoportot.

SÍPÁLYA: Ha valaki elsőre ránéz a térképre, azt látja, hogy mennyi kék pálya van, és alig van piros, de a valóságban a kék pályák többsége elég lendületes. Szóval érdekes a besorolás, mivel ezek a kék pályák Chamrousse-ben simán megkapnák a pirosat. A Valmorel-i oldal a hét közepére bejegesedett és ezt rengeteg baleset követte. Legjobb részek a "BIOLENE" felvonó környékén helyezkednek el.
Minden reggel frissen ratrakolt pályák várják a síelőket. Tömeg nem volt, alig kellett valahol sorban állni.
A szálláshoz való visszajutás kb 20-25 perc a 2020 méteres csúcsról, Valmorelből 40-45 perc. A felvonók zárására figyeljetek, mert nagyon szorosan betartják. Visszafele csak a GELAZ tányérost kell használni, utána már csak csúszni kell egészen az ajtóig.

Összességében elégedett voltam, mind a pályákkal, mind a szállással is. Feltöltődéshez és kikapcsolódáshoz remek választás!
petib
96 élménybeszámolót írt
96
14 éve tag
2013.03.24. 21:29
Visszatértünk Valmorelből, egy fantasztikus márciusi síelésről.

Az indulás kalandos volt, a hóakadályok miatt 4 óra alatt értünk el Győrig - Komárom és Vámosszabadi között a szlovák oldalon - onnan már sima volt az út, eltekintve a szokásos svájci dugóktól. (Visszafelé is Svájcon keresztül jöttünk, beiktatva egy rövid Murten-i városnézést).

Szállásunk Valmorelben a Cachette apartmanházban volt. A házak elrendezéséből következően a fizetős parkolóból (amit előre, interneten ki lehet fizetni) némi cipekedésre fel kell készülni. Viszont a folyosónkról egyből a Lanchette felvonóhoz vezető pályára léphettünk ki, azaz valódi pályaszállásunk volt.

A szállás egész jó volt, mi két teljesen azonos, jó felszereltségű, balkonos, négyfős apartmant kaptunk, ahol a nagy nappalit estére egy elhúzható harmonika-ajtóval kétfelé lehetett választani. Az egyetlen hátrány, hogy a reggeli bagettért egészen a - rendkívül hangulatos - központig kellett elgyalogolni.

A hét elején rengeteg hó esett, így egész héten kiváló hóviszonyok között síelhettünk.
A terepen a széles, jól karbantartott, lendületes menetekre csábító kék pályák dominálnak, de van néhány meredekebb piros pálya is. Reggel még igen jó volt például a Lanchette és a Combe du Mottet, valamint a Lauziere-ről levezető La Colombe - sajnos mindegyiket lassú felvonó szolgál ki, ráadásul a Lauziere felvonóhóz csak egy lapos, lökdösős pályát érintve (Le Col) lehet eljutni.

A két kedvenc pályánk a két versenypálya volt, amelyek szerencsére nyitva voltak: a valmorel-i oldalon a Stade Compétition, a St.Francois-i részen pedig a Les Coqs melletti Stade de Slalom, ezeken még délután is kiváló volt a hó minősége. Ez utóbbi mellett volt az egyetlen ratrakolt fekete pálya, a L'Aigle. A Marquis felvonó tetejétől ezen kívül még a kellemes kék Rimolard pályán is le lehet csúszni, úgyhogy ezzel a felvonóval minden nap mentünk pár kört. Ezeken kívül még a Planchamp, a Renard és a la Dóme is igen kellemes volt, Doucy-ba viszont elég volt egyszer lemenni.

A L'Aigle-n kívűl a többi fekete pálya nem ratrakolt, így a meredek buckamenetet kedvelők sem csalódnak. Pontosabban van egy kivétel: a Le Riondet nevű pálya Valmorel felé eső részének fekete színe az ellenség megtévesztésére szolgál, ez ugyanis nem más, mint egy kék szekérút - a másik irányba induló pályáról nincs infóm, arra nem jártunk - ráadásul a felvonóhoz vezető Col de Mottet-en is intenzíven kell botozni.

Mindent összevetve egy rendkívül kellemes hetet töltöttünk el, én márciusban még nem tapasztaltam ilyen kiváló hóminőséget, mindössze péntek délben kezdett el olvadozni néhány pálya a St.Francois-i oldalon. A terep egyetlen hibája talán, hogy - az egy Lanchette kivételével - hiányoznak az erdei piros pályák.

Felraktam néhány képet is:
https://sielok.hu/fotoalbum/valmorel-2013marcius/galeria/
skithehill
3 élménybeszámolót írt
3
12 éve tag
2012.09.09. 16:55
Már négyszer síeltem itt és mindig megunhatatlan, hatalmas élmény. 1998-ban voltam itt először és 2012-ben utoljára, az eltelt időben sokat fejlődött az infrastruktúra is. Szállások egyszerűek, de tökéletesen megfelel azoknak, akik egész napjukat a pályán töltik és szinte csak aludni használják.
Pályák: 150 km-en mindenki megtalálja a maga kedvencét. Ilyen sok pálya mellett tömegről szó se lehet, van, hogy az ember szinte egyedül van a pályán. Jól kezelt és főleg jól belátható minden pálya (pályák többsége a fahatár felett van). Off piste síelésre is tökéletes, a pályákat jelző póznák mellett gyakorlatilag szűzhóban lehet síelni. A Riondet pálya meg egyébként is direkt kezeletlen.
Valmorelben a nap szinte mindig süt, én mindig kifogtam a jó időt (pedig voltam januárban, februárban és márciusban is).
soros
2 élménybeszámolót írt
2
13 éve tag
2012.01.26. 18:54
Sziasztok!

Mi 2012.01.13-21-ig voltunk síelni Valmorelben. Az út 18 óra volt Budapestről 2 busszal mentünk a ráckevei gimi által szervezett síelésen. A csomagjainkat nagyon messze kellett felvinnünk mert a faluba nem mehetnek be buszok (autók is csak a parkolóig ami elég drága,ahogy hallottam a többiektől 40 Euro) .Mi egy 6 fős apartmanban laktunk hatan, kicsit csalódottak voltunk amikor megláttuk, hogy csak egy szoba van és a nappali de ez nagyon jól jött, amikor az elutazásnál kellett kitakarítani. A fürdőszoba nagyon kicsi volt és nem zuhanyzó hanem kád volt benne, a konyha is kicsi volt és ez néha kicsit zavaró volt, hogy két emberrel már tele is a konyha mivel önellátók voltunk, azért nem ártott volna egy kicsivel több hely, de nem ez a lényeg.
A lényeg a sípálya és a felvonók állapota, van egy nagyon modern kabinos felvonó, van 1-2 régebbi nagyon lassú 2 személyes, és vannak gyorsabb modernebbek 6 - 4 személyesek, kicsit vegyes felvágott. De várakozni nem kell sehol.
A sípályák kitűnőek voltak,minden reggelre tökéletesen helyreállították, szélesek és persze 150 km hosszúak!. Kezdőknek nehéz megtalálni azt a pályát, ami igazán jó de van több gyakorló pálya ahol teljesen fel lehet készülni a síelésre. Volt velünk két teljesen kezdő nekik találtunk egy teljesen szinte egyenes pályát egy kis futószalagos felvonóval és mellette van egy meredekebb lejtős pálya tárcsás felvonóval. Meg kell jegyeznem,hogy nagyon meg vagyok elégedve a pálya személyzetével mert maradéktalanul kedvesek és segítőkészek én most voltam harmadszor Franciaországba de ilyen segítőkész pályamunkásokkal még nem találkoztam. A gyakorlópályán szó szerint a fenekük alá rakták a tányéros felvonót a kezdőknek, még akkor is amikor látták, hogy 15.-ször mentek fel vele minden probléma nélkül.:)
A falu este olyan,mint egy mesekönyvben: ki van világítva, az éttermekben ropog a kandallóban a tűz, az élelmiszer árusoknál 1 méteres kerületű sajtokat lehet venni és millió féle kis kolbászkájuk van. Van egy Spar ami este 8-ig van nyitva erre figyeljetek mert egyszer mi is úgy jártunk, hogy már éppen bezárt, amikor mentünk, pedig elfogyott a sörünk és a Pastis. Sok sport bolt van szuper cuccokkal de megfizethetetlen áron (legalábbis számunkra).

Minden nap nagyon jó idő volt sütött a nap bár néha eléggé fújt a szél, utolsó nap egész nap szakadt a hó ami csodálatos volt, igaz csak két felvonó járt és a pályák délutánra buckásak lettek de nagy élmény volt ilyen hóesésben síelni, mert mi eddig még csak napsütésben síeltünk:) Fájó szívvel hagytuk ott szombaton a pályát amin már teljesen friss és tömörített hó volt és mi már nem próbálhattuk ki :) És még nem beszéltem a gyönyörű tájról amit belepett a hó ……

Mi nagyon jól éreztük magunkat eddig ez volt a legjobb síelésünk máskor is szívesen visszamennénk!
Julu
53 élménybeszámolót írt
53
20 éve tag
2012.01.24. 22:28
Egy hosszúra sikerült út után érkeztünk meg egy nappal korábban, mint terveztük, ugyanis pénteken nagy havazás kezdődött , és élvezhetetlenné vált a síelés. Fogtuk magunkat ,csomagoltunk, és útra keltünk. Valmorel nem okozott csalódást, de nem is voltunk elájulva tőle. Mivel volt velünk egy teljesen kezdő, ezért abszolút ideális volt, mert sok a kék és zöld pálya. Persze néha a kék is meglehetősen lendületesnek bizonyult, olykor meg nem értettük, hogy a fekete, az miért is nem inkább piros?! Egy napra átmentünk a St. Francois-i részre, mivel a bérletünk csak ennyire engedte. Ott erdei pálya nincs, viszont igen kellemes napunk volt. Valmorel-i részt gyorsan kiismertük, gyakorlatilag egy-két nap alatt átláttuk.A liftek nem a legmodernebbek, de rendesen működtek, és reggelre a legnagyobb pályarész ratrakolt volt.
Doucy-ban a szállás korrekt,jól felszerelt, bár fűthettek volna erősebben is. Ide azok menjenek akik nem keresnek esti szórakozási lehetőséget, mert bizony nagyon csendes a hely. Három lifttel lehet csak csatlakozni a nagy pályarendszerbe, és kék-zöld pályák hoznak vissza, de egészen a szállásig be lehet síelni. Reggel viszont a felvonóhoz kell egy keveset gyalogolni .
Valmorel-061.jpg
Valmorel-089-600-x-450.jpg
Valmorel-098-600-x-450.jpg
Valmorel-156-600-x-450.jpg
Julu
53 élménybeszámolót írt
53
20 éve tag
2012.01.19. 20:13
Én most vagyok Valmorelben (pontosabban Doucy- R.Sappey), ha valakinek van kérdése szívesen válaszolok! Beszámolót majd hazaérkezésünk után írok!
Bélapó
1434 élménybeszámolót írt
1434
18 éve tag
2012.01.19. 07:58
Kb 100km-rel hosszabb, időben 1,5-2 óra. Val Cenis topikban részletes kalkulációkat találsz! Ha Valmorel a cél, kb 100 km-rel közelebb van a svájci határhoz. St Francois-ra ugyanaz érvényes, mint Val Cenis-re
Előzmény: (Ágnyes 131183)
Ágnyes
1 élménybeszámolót írt
1
12 éve tag
2012.01.19. 06:19
Mi is Valmorelbe utazunk , de minden tervező olaszokon keresztül vinne. Tudja valaki, hogy Ausztria - Svájc fele mennyivel hosszabb ? És merre érdemes menni?
Előzmény: (Julu 130120)
Julu
53 élménybeszámolót írt
53
20 éve tag
2012.01.10. 16:40
Mi Svájcon keresztül megyünk, annál is inkább, mert a tavalyi autópálya matrica január 31-ig érvényes! Ezt nem árt tudni annak is aki idén veszi meg, hogy megőrízze a számlát valamint a hátlapot egy esetleges 2013-as januári út alkalmával!
http://www.autobahnen.ch/index.php?lg=001&page=014
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.