Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

KKy által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (115)Időben csökkenő Időben csökkenő
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
2018.03.05. 21:39
Sziasztok!

Először is kezdőnek nem feltétlenül a déli oldalt javasolnám, ha elolvassátok a honlap leírását részletezik, hogy miért. A kék pályák az északi oldalon vannak. A déli 34c, azaz a panoráma pálya inkább egy enyhén lejtős országút, a síelés gyakorlására szerintem nem annyira alkalmas, habár ezt a síoktatók tudnák pontosan megmondani. A Krupovai parkolás rendben van, de ebben az esetben A5 majd az A2 kabinos lifttel tudtok a csúcsig felmenni, de az onnan való lecsúszásról, pont nemrég írogattunk. Legyetek szívesek egy kicsit visszaolvasni.
Chopokról le tudtok menni az A1-vel, de onnan is piros pályák vezetnek lefelé. Nem tudom honnan érkeznétek a pályához, de az északi Lucky, vagy a Biela put, vagy az Otupne alkalmasabb kiindulópontnak, ott tudtok parkolni is, és kevesebb időt vesz el a "liftezés".
Már nincs külön északi, vagy déli napijegy, bérlet.
üdv: KKy
Előzmény: (Döbrögi 200432)
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
2018.03.05. 10:19
Szia !

Látom lecserélted a profilképed, direkt megnyitottam, hogy megnézzem :).

szép napot: KKy
Előzmény: (százas 200400)
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
2018.03.05. 10:15
Sziasztok!
A három napos Chopok túra sajnos tegnap végetért. A vasárnapi nap szakmai értékelését Százas sporttársunk leírta, mivel nagyrészt együtt csúszkáltunk, nem ragoznám tovább.
Bárcsak mindig, mindem kívánságom így teljesülne. Nem volt köd, nem volt ónoseső, a liftek is hibátlanul működtek és a tömeg is sokkal kisebb volt, mint szombaton. Szerencsére balesetet sem láttam. A buckásodás -mint visszatérő vesszőparipám- csekély mértékű maradt, és csak bizonyos szakaszokra volt jellemző, de hála Zsolt barátunknak, kerestünk magunknak igazi "mogul" szakaszt. Eddig azt hittem,hogy az nem is pálya, de megtudtam, hogy a 3-as számot viseli. Valaki szeretné kipróbálni a síelést derékig érő buckák között ajánlom figyelmébe.
Pár szóra összefutottunk Konyak sporttársunkkal is, mivel Ő és a kisfia vasárnap kezdtek és még maradtak Chopokon, így ezúton is jó síelést, szép napokat kívánok nekik.

üdv: KKy
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
2018.03.03. 19:25
Sziasztok!
A mai beszámolóm mottója: napsütésben minden szebbnek tűnik.
A tegnapi ónoseső után verőfényes reggelre ébredtünk és nagyon hideg sem volt. A parkolást ismét megoldottuk Lucky-n. A pályák szépen előkészítve, így tökéletes körülmények között kezdtük a napot. Egy gyors bemelegítés után 5-1, találkoztunk “Százas” sporttársunkal, aki délről támadva jött át Záhradky-ba. Egyébként életünkben először találkoztunk - lévén több száz kilométerre lakunk egymástól- és ezen a topicon beszéltük meg ezt. A nap további részét együtt síelgettük, így lagalább volt aki feltartotta Őt és nem tudott új pályacsúcsot futni :). Mint írtam gyönyörű időben, jó pályákon nyomtuk a napot és szerencsére az átlagos szombahoz képest kevesebben is voltak. Hogy ne legyen minden tökéletes dél körül megállt a liftek nagy része. Óriási szerencsénk volt, mert véletlenül a műszaki hiba előtt letévedtünk Otupnébe és az A3, C4 és a B5 működőképes maradt. Soha nem szoktunk ide lejönni. Barátaink Zahradkyban ragadtak, ahol nem gyenge tömeg alakult ki. Mi tudtuk használni az 1a, 2, 13, 7, 10a, 10-es pályákat és így rendkívül szerencsések voltunk. Szerintem ezen kívül minden “befagyott”, még a déli pályák teteje is. Az A1 is megállt, valamint délen az A2, emiatt izgulhattak a túlsó oldalon parkolók. Szerencsére zárás előtt némileg rendeződött a helyzet és elindult az A1 is, igaz csökkentett üzemmódban. Ez azért volt fontos, hogy a Krupován parkolók el tudják érni az autójukat pl: Százas. Azért zárás előtt még tudtunk egy pár kört futni az 1a, 1, 12, 11, 5, 14-es szakaszokon. Végig szép időben síeltünk, de a kényszerszünet után azért tele lettek a pályák ( nem tudtam hol volt addig ennyi ember), ami nyomott hagyott a havon. Sajnos ma nem tudtunk átruccanni délre, de a kellemes napsütés kárpótolt érte. Holnap ismét megpróbáljuk. Amit nem szeretnék látni: ónoseső, köd, felhő, műszaki hiba és tömeg, ja és baleset. Ez utóbbi ma is többször előfordult. Kiváncsi vagyok, hogy sikerül :).
Üdvözlettel: KKy
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
2018.03.02. 21:11
Sziasztok!
Chopok ma:
- parkolás Lucky OK
- észak félig felhős nem baj
- Chopok felhőben, erős szél 😭
- észak alsó pályák zsúfoltak
- rohamosan buckásodás (már reggel sem tetszett, várható volt)
- dél értékelhetetlen, erős köd + ónoseső, a szemüveget 5 percenként kellett jégmentesíteni, sokszor nem tudtuk, hogy miért nem látunk (11-kor és délután még egyszer megpróbáltuk a tetejétől a feketén kezdve az aljáig, nem jött be, az itt síelők számát látva másnak sem)
-délutánra északon is ónoseső, mínusz hat fokban miért nem inkább havazik
Volt már jobb, 34-35 km-t össze hoztunk, de nem tetszett. Holnap új nap, előre tartok a tömegtől.
Több pálya közepére össze toltak kisebb nagyobb buckákat. Miért? Gondolom, nem funparkrendszert akarnak építeni még a kék pályán is. Ez azért volt gond, mert a tömeg kerülgette a pálya széle felé ezeket és egy szűk folyosóba kényszerült, ahol egymást is zavarták a síelők és a pályát is rohamosan amortizálták.
Üdv: KKy
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
2018.02.27. 16:40
Kedves KkrisztiK !

Elolvasva beszámolódat szembesültem azzal, hogy mennyire szubjektív is az emberi érzékelés. Szombaton ugyanazon a területen síelve sokszor hasonló tapasztalatokat szereztem, de sokszor teljesen mást éreztem, gondoltam. Természetesen abszolút nem szeretnék vitatkozni sem veled, sem senki mással, és azt sem szeretném mondani, hogy az általam tapasztalt dolgok a "valódiak." Persze az, hogy én nem tudtam parkolni, ti pedig kényelmesen, az valószínűleg annak a körülménynek tudható be, hogy 45 perccel később értetek a Krupovához. A Kosodrevináról indulás tényleg botrányos volt, de ott abban a pillanatban nekünk fel sem tűnt, elindultunk és kész.

Egyetlen általad leírt dologra szeretnék reflektálni.
"Előzetesen olvastam, hogy az északi oldalra vezető 1c pálya elég kellemetlen tud lenni ilyen időjárásban. Hát az is volt. A köd miatt kb. 3 méter volt a látótávolság, a pálya kifagyva, ahol pedig nem jég volt, ott érzetre kb. 20 centi összehordott hó. Szó szerint estek-keltek az emberek"

Hangsúlyozom, hogy nem vagyok profi síelő, közepes tudásúnak tartom magam, sajnos későn tudtam elkezdeni ezt a sportot. Egyébként sokszor voltam már ott és most abszolút nem éreztem problémásnak, de valóban ködös volt.

Alapvető probléma, hogy a síelők jó része nem tudja felmérni képességei, tudása határait és olyan pályákon is elindul, ahol talán nem kellene. A Chopok északi 1c pálya pontosan ilyen. Kényelmes nagykabinos visz föl, de sokan nem gondolják, hogy azzal lefelé is lehet menni. Az hogy itt köd van, fúj a szél és lefújja a friss havat, vagy hogy süt a nap és utána kifagy a pálya és jeges lesz, az egy adottsága ennek a helynek. Sokan síelnek itt akiknek nem való. Ismerem a síkreszt, és tudom, hogy mik a szabályok és azt is, hogy ha hátulról érkezek nekem kell figyelnem, de pontosan szombaton tapasztaltam, hogy a kiszámíthatatlanul viselkedő, nem a körülményeknek megfelelő tudású síelők "tömege" síelt itt fennt és a többiek dolgát is megnehezítette. Talán ezért is estek, keltek annyian.

üdvözlettel: KKy
Előzmény: (KkrisztiK 200145)
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
2018.02.26. 19:12
Hello! Köszönöm, nem is fogom erőltetni a folyékony vaxot, viszont már be is adtam a léceinket teljes talp szervizre, vakszolásra, szerda délutánra kész van és péntek reggel irány egy 3 napos laza hétvége.

KKy
Előzmény: (jóska63 200097)
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
2018.02.26. 13:24
Köszönöm a válaszotokat, akkor csináltatok egy nagyszervízt feltöltéssel együtt. Ilyenkor még külön kell kérni a melegvaxot is?
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
2018.02.26. 11:26
Sziasztok!

Szakértőket szeretném megkérdezni: Szombaton Chopok északon, amikor kiszálltam a beülős liftből letapadt többször a lécem. Lecsatoltam és ráfagyott jégdarabokat, inkább jeges "csíkokat" láttam a talpon, amit a pályán lévő laza, de hideg hó nem tudott lecsiszolni, inkább fékezte a csúszásomat. Természetesen, ha élre tettem nem volt probléma. Miért volt ez így? Az elmúlt időszakban rendszeresen sielések előtt folyékony Toko vakszot használtam. A pályán hideg volt -10 alatt, a felületen nagy mennyiségű, inkább porhó, de elég nehéznek éreztem és előtte elég hosszú ideig álltam a felvonónál.

köszi szépen: KKy
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
2018.02.25. 14:34
Köszi szépen, most pont az volt a baj, hogy csak nagyon drága helyek maradtak. Mi úgy is csak este 5 után esünk be, reggel pedig korán indulunk, így csak egy tiszta meleg szállásra van csak igényünk. Természetesen egy jó reggeli minden pénzt megér. Egyébként Miskolcról 10ezer alatt van az útiköltség, így gyakran reggel megyünk, este jövünk.

KKy
Előzmény: (gerbazoli 200035)
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
2018.02.25. 11:56
Kedves Zoltán!

Megtennéd, hogy megadod az említett szállás elérhetőségét. Most is gondolkodtam két napban, de amire a fiam el tudta dönteni, nem nagyon maradt választható lehetőség.

köszönöm: KKy
Előzmény: (gerbazoli 200031)
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
2018.02.25. 11:52
Sziasztok!

Szombati helyzetkép Chopokról, egy kis szokásos mesével.
Megközelítés: Indulás miskolcról 6:35, Bánréve-Rimaszombat-Tiszolc-Breznó-Chopok dél (kb:170km). Mindenhol száraz, jól járható út, kényelmesen fel lehet menni bármelyik pálya alatti parkolóig, ha van hely, de erről egy picit később. Putnok környékén főleg előtte, hála a brutális kamionforgalomnak erős kátyúsodás, vigyázzatok magatokra ill. a felnikre. Szerencsére a "Közútkezelő", vagy mit tudom én, hogy hívják most, el kezdett dolgozni és szépen kirakta a 60-as táblákat, talán valahol 40 is van. Persze látom én a híreket az M1-ről, mit gondolok, ha ott nem építenek normális utat, akkor itt Borsodban. Érkezés 9:10-re a Krupova előtti elágazáshoz, bízva abban hogy lesz hely. Nem lett. Tábla 200 férőhelyet mutat, de a kocsisor az elágazásig áll. Természetesen nincs szabad hely. Legközelebb elindulok este 10-kor :)). Irány Sdriecko, talán sikerül. Sajnos a cél előtt 300 méterrel vége a dalnak, parkolás az út szélén, de nem baj majd a síbusz. Ha lenne, kedves "parkolóőr" barátunk elmondta, nincs sofőr, nincs síbusz. Nem baj bemelegítésként gyaloglás, de legalább nem fáztunk a mínusz 7-8 fokban.
Síelés, felvonók: 9:40-kor beülés a régi négyes felvonóba a Sdriecko-nál, kemény ülésű, régi felvonó, de nulla sorban állás. A terv az volt, hogy a Kosodrevinától irány Krupova, majd a hegytető, de látva a sorban állást az A1 előtt, inkább a 31-en csúsztunk bár bemelegítő kört. A szezon eddigi legjobb pályája fogadott, beton kemény alap, de nem jég, rajta bucka nélkül egy pár centi hó, ráadásul rendkívül gyors porhó és kevés ember. Gondolom segített a hideg. Ebben a magasságban ragyogó napsütés, de látszott a Chopokot beborító köd, felhő. 11 óra előtt egy forrócsoki a fiamnak, egy sör nekem Krupován és irány Chopok. A várakozásnak megfelelően köd, rendkívül erős szél és kb. mínusz 20, habár nem láttam a kiírást. Egyik felvonó utunk során, beszélgettünk rimaszombati sporttársainkkal, akiknek a személyzet -22 mondott. Chopokról először maradt a déli oldal a 33a-val kezdve, ami hibátlan állapotot mutatott, probléma egyedül a köd volt. Miután átruccantunk északra egy egészen más világ fogadott minket. Az 1c, 1b jó volt, de ködös, egyébként a csúcson a szél talán tovább erősödött. Lukovától a szokásos probléma, tömeg. A pálya nem volt buckás, de valahogy mély "porhó" alakult ki és érezhetően lassabb lett a csúszás. Valahogy nem tudtam elérni ugyanazt a sebességet mind délen. Egyébként is sokszor érzem úgy, hogy két oldal, két külön világ. Szakértőket kérdeznék: egyik alkalommal amikor kiszálltam a liftből letapadt többször a lécem. Lecsatoltam és ráfagyott jégdarabokat láttam, amit a pályán lévő laza, de hideg hó nem tudott lecsiszolni, inkább fékezte a csúszásomat. Miért volt ez így? (Szoktam vakszolni a lécemet, folyékony anyaggal) A síelők száma alapján "tudtuk, de nem sejtettük", hogy Zahradkynál B1 és a B2 előtt is nagy sor, egyébként 11:50-re értünk ide először. Délutánra bele is untunk északba, 13 óra után irány vissza dél. Chopoktól lefelé kezdődött az extrém síelés. Óriási szél, természetesen fújta a havat is és egyre nagyobb köd. A 32, 32a pályákon néha azt sem tudtuk, hogy hol vagyunk és hogy egyáltalán merre van a le, merre van a föl. A liftben beszélgetve másoknak is voltak hasonló érzéseik, pedig felszerelésüket nézve, nem először jártak erre. A kitartásunkért cserébe megkaptunk az üres pályákon való síelés élményét a Kosodrevina alatti szakaszon a 31, 31a, 36 és a 33-as pályákat használva, hangsúlyozom, hogy főleg az utóbbi a 33-as rendkívül jeges lett délutánra. A buckák viszont egyáltalán nem jelentek meg. 16 óra előtt pár perccel fejeztük be a napunkat a Sdrieckonál, és levezetésként egy pár száz méter séta következett az autóhoz.
Rendkívül nehéz, de szép napot zártunk, engem nem nagyon zavart a hideg, de a fiam jelezte, hogy néha fázott a lába, pedig sohasem szokott.
A parkolóban és a pályán is nagyon sok honfitársunkkal találkoztunk.

KKy
Valahol Breznóbánya előtt
Majdnem egyedül
Miénk itt a tér
Tömeg Chopok-délen
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
2018.02.23. 11:11
Szia!

Értelemszerűen több napra is jó és a végén kapod vissza a letétet, de javasloma a másik topicot is Pl: https://sielok.hu/forum/viewtopic.php?t=5484&onemessageid=199495

KKy
Előzmény: (b_ratkay 199954)
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
2018.02.23. 10:59
SziaI

Ha neked már van Gopass kártyád akkor azonnal mehetsz a kapuhoz, a többieknél a teendőket két bejegyzéssel ezelőtt már leírtam. Olvass egy kicsit vissza.
Február elején-közepén a "Chopok dél és észak" topicon is többen írtak a témáról.
KKy
Előzmény: (b_ratkay 199950)
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
2018.02.23. 10:54
Szia!

Az 1c szakasz a legproblémásabb szerintem. Viszonylag keskeny. Ezért is ill. azért mert gyakori az erős szél ami elfújja a friss havat, így gyakran kijegesedik. Akkor kell vigyázni legjobban, ha köd, felhő is borítja. Ha a jegesedés vagy a köd fennáll nem javaslom. A deszkások is meg szoktak a jéggel szenvedni. Az idén már tapasztaltam ezt is, azt is, de két hete nem voltam ott. A legegyszerűbb, ha valaki kipróbálja és ha rossz, akkor visszajöttök a nagykabinossal. Legfeljebb megnézitek a Magastátrát a kilátóból :)).
KKy
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
2018.02.22. 17:02
Kedves István!

Most vettem észre, hogy profilképed Lomnicon készült, így elnézést kérek a sok "okoskodásért" a Magastátrai pályákkal kapcsolatban.

KKy
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
2018.02.22. 16:56
Szia !

A 14-es pálya nagyon enyhe lejtésű, főleg a Lucky előtt. Az 5-ösön vannak egy picit talán meredekebb részek, de csak a 14-hez képest. Mint a színük is mutatja kezdőknek, középhaladóknak tökéletes. Ami inkább az utóbbi időben probléma az az, hogy túlzsúfoltak. Ha egy kezdő síelőt zavar a tömeg, akkor lehet problémás. Északi részen én szeretek a Lucky állomásnál parkolni, mert felfelé és lefelé is kevesebbet kell menni. Nekem még mindig sikerült eddig felérni és ott, ha kellett egy kis "ügyességgel" de találtam helyet. Viszont, többen leírták a beszámolóikban, hogy nem engedték fel őket és síbuszt kellett igénybe venni.

Ha estleg van kedved visszaolvasni többször írtam a Csorba-tavi és Lomnici körülményekről. Röviden azért összefoglalom a téged érintő szempontok szerint. Érdemes a fotokat is megnézni, hogy lásd miről van szó.

Tátralomnic: Egy kicsit elfogult vagyok, mert valamilyen oknál fogva a kedvenc szlovák terepem. A parkolás kultúrált, ingyenes, jól szervezett és közel a pályákhoz. Szlovák viszonylatban hosszú és tanulóknak ideális kék pályák a Start állomás alatti szakaszon. Sajnos ezt sokan tudják és hétvégente ez is zsúfoltá válhat. Sajnos a felső rész nem ideális kezdőknek, sokszor még a piros pálya sem a beszűkülő szakaszok jegesedése miatt. Klassz "kiránduló hely" a Kőpataki-tó és, ha valaki nem akarja bevállalni a lecsúszást, a kb. 15 fős nagykabinos liftel lefelé is tud jönni. Fent klassz a terasz, sokszor még "napozni" is lehet az étel, vagy ital fogyasztása közben. Maga a városka egy csendes kis hely, egy-két jó étteremmel, símúzeummal stb. Ebben a szezonban kb. 8 napot töltöttem ott és mindig szívesen megyek vissza.

Csorba-tó: A parkolás problémás lehet, ha nem szereted a síbuszt igénybe venni. Vagy a pálya alatt a sorompóval lezárt területen állsz meg, az ott fizetős (nem mindig van hely), vagy a sorompó előtti részeken is vannak fizetőparkolók, de azoktól vagy sokat kell gyalogolni, vagy ott is a síbuszt használjátok. Ezért én a központi nagy parkolót szoktam választani (a vasút mellett), ez ingyenes és mivel innen indul a síbusz az üres járműre tudok felszállni. A liftek itt a legrégebbiek és ha végig gondolom, a beülős liftek használata után nem tudsz lecsúszni, csak piros pálya érintésével. Hozzátenném, hogy ezek a piros pályák talán a legkisebb lejtésűek a 3 terület pirosai közül, amolyan halványpirosak, Franciaországban síeltem ennél meredekebb kék pályán. Az utóbbi időben itt volt a legkisebb a "népsűrűség" és egyrészt ezért is a legjobb állapotban maradtak a pályák délutánra. Most ennyi jutott eszembe, jó síelést, kellemes pihenést kívánok nektek.

KKy
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
2018.02.22. 11:38
Hello!

Igen, de ahhoz szükség van "Gopass" kártyára. Legutóbb amikor Chopok-délen voltam két hölgy osztogatta ezeket, de mivel nekem már régóta van nem tudom, hogy mi a teendő ilyenkor. Azt viszont tudom, hogy az online, új regisztrációnál megkérdezi a rendszer, hogy van-e hozzáadható Gopass kártya számod. Tehát szerintem két lehetőséged van:
1. Online regisztrálsz, igényelsz kártyát (kb 10 nap múlva érkezik), a regisztráció után azonnal megveszed a bérletet (bankkártyával fizetsz, fel dob +2 Eurót az a későbbi Gopasss kártyád ára), kinyomtatod a vonalkódos visszaigazolást és viszed magaddal a pályára, a pénztárnál kapsz egy ideiglenes kártyát (2 Euro), síelsz, majd a kártyát délután visszaadod és visszakapod a 2 Eurot, ha kipostázták a kártyát már nem kell reggel bemenni a pénztárba ill. nem kell nyomtatni semmit azonnal mehetsz a kapuhoz. (Ezt a folyamatot már próbáltuk)
2: A Gopass ponton kérsz egy Gopass kártyát, és gondolom ott azonnal meg lehet csinálni a regisztrációt is (ezt csak gondolom!!!), ha kész vagy a Gopass automatánál bankkártyával megveszed a napijegyet, azt mondták ugyanúgy 5 Euróval olcsóbb. Később a meglévő regisztrációddal, kártyáddal már online tudod intézni a vásárlást, ez azért is jó, mert ha több mint három nappal korábban veszed meg a napijegyet még olcsóbb.
Ajánlom a Gopass alkalmazás letöltését a telefonodra, mert akkor minden beérkezett üzeneted, visszaigazolásod nálad van.

A korábbi bejegyzésekben már beszélgettünk arról (olvasgasd el), hogy azért még vannak homályos dolgok.

KKy
Előzmény: (Attis777 199894)
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
2018.02.22. 08:58
Szia, jó reggelt mindenkinek!

Szerintem megéri, mert olcsóbban tudsz napijegyet vásárolni.
Ezt a hirdetést a sieles.hu honlapon találtam:
https://www.jasna.sk/hu/szabadsag/sieles/ujdonsagok-tel-20172018/a-sielo-maga-doenti-el-hogy-mennyit-fizet-a-skipassert/
Ha kérdésed van írj.

üdv: KKy
Előzmény: (Attis777 199869)
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
2018.02.20. 20:20
OK, megnyugodtam. Szerintem most ill. a következő hétvégén is megyünk, tehát részemről is rendben. Majd egyeztetünk.

KKy
Előzmény: (százas 199797)
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.