Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Klara által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (89)Időben csökkenő Időben csökkenő
Klara
89 élménybeszámolót írt
89
18 éve tag
2007.12.14. 09:32
Milyen érdekes és tanulságos történet kerekedett ki ebből a témakörből. Csodálkozom is, hogy még maradt ezen a helyen a topic. Milyen kényes dolog is lehet, a baráti síoktatás igénybevétele. Jószándékú a segítségnyújtás az oktató részéről, de aki ezt igénybe veszi annak pedig milyen kínos lehet az az érzés, hogy rabolja a barátja idejét, amig ő bénázik a lejtőn. Nem kínosabb ügyetlennek mutatkozni a barátaink, ismerőseink előtt, mint vadidegenek társaságban?
Én tökéletesen megértem "margeliosi" helyzetét is. Bennem is van egy oktatási kényszer, amit sokszor úgy kell visszafognom. Ez valószínüleg abból adódik, hogy én is (17-18 évesen) egyedül, mások megfigyelésével tanultam meg síelni. Rögződtek is bennem rendesen a rossz mozdulatok. Később véletlenül, baráti alapon csatlakoztam, és végig is csináltam egy síoktatói tanfolyamot. Na akkor tanultam meg igazán síelni, amikor nekem kellett bemutatni a helyes mozgást. Mindez régen volt, külföldön, és nincs is papírom az elvégzett tanfolyamról, tehát nem vagyok hivatásos oktató. Ennek ellenére a környezetemben mindenkit meg szeretnék tanítani erre a csodálatos sportra, és "megfertőzni" a sízés szenvedélyével. Mégis sokszor voltak dilemmáim, hogy erőltethetem-e a baráti segítséget?
Elkerülhetőek a fenti kínos szituációk, amennyiben a sítudomány elsajátításához hivatásos oktatót veszünk igénybe. Biztos, hogy ez a legjobb és legeredményesebb megoldás, ha erre módunk van. 10-20 évvel ezelőtt még nem volt ez ilyen természetes, könnyen hozzáférhető dolog.
Azt is váltig állítom, hogy sosem késő megtanulni sielni, én is sikerrel jártam a 4x korú kollégáim oktatásával, ez még nem kor!

Klara
89 élménybeszámolót írt
89
18 éve tag
2007.12.05. 09:07
A maribori síterep érdekelne, de közlekedési ügyben lenne kérdésem, remélem nem leszek "topicidegen".
Tud valaki információval szolgálni, hogyan áll az autópálya építés a Szlovéniai oldalon Tornyiszentmiklós felől. A Balaton déli oldaláról szeretnék a legrövidebb úton eljutni oda, már nagyon várom az autópálya elkészültét, hiszen tervezik megépíteni. Úgy tudom, hogy az új határátlépő még nincs a magyar oldalon sem kiépítve, de azért Tornyiszentmiklósról Lendváig át lehet menni?, vagy kerülni kell Lenti felé? Muraszombat és Maribor között az autópálya elkészült már?, mert előttem van egy térkép ahol ezt jelölik, de az Interneten böngészve még csak a régi út létezik. Lehet, hogy csak rossz útvonal tervezőt találtam?
Ha végig elkészül ez az autópálya, akkor bizony dél-nyugat Magyarország felöl a Maribori síterep lesz a legközelebbi, és a legjobban megközelíthető, de még Graz felé is erre lesz érdemes közlekedni.
Türelmetlenül várom az autópálya elkészültét, tud valaki valami bíztatót írni?
Klara
89 élménybeszámolót írt
89
18 éve tag
2007.12.02. 17:32
TibiF!
A forumozók nevében köszönet a fantasztikus képekért, élvezet volt végig nézni a havas pályák csodálatos felvételeit. Bár igaz, hogy csak a szívem fájdult bele, amiért még nem lehettem ott...
Klara
89 élménybeszámolót írt
89
18 éve tag
2007.11.26. 20:23
Hogy létezik-e valamilyen szabvány azt nem tudom, de én is úgy érzem, hogy pályarendszerenként eltérő a nehézségi fok jelölése. Sokéves síelésem során azt tapasztaltam, hogy minél nagyobb, profibb a síterep, annál szigorúbb a jelölés. Ami a tiroli síterepeken pl. a Kitzbüheli vagy Zillertal Arénai, amit volt szerencsém megismerni) még kék pálya, az egy kisebb, határhoz közeli pályákon már bőven pirosnak minősül. Egy kis pályarendszer feketéje, meg egy komolyabb síterepen még csak piros.
Vegyes tudású csapatnál, ha szeretnék nagyjából egyben tartani a résztvevőket, de viszonylag mindenki szabadon síelhessen, akkor közepes méretű pályarendszert javasolnék, ahol mindegyik nehézségi fok megtalálható. Túl nagy pályarendszrnél úgy szétszéled a csapat, hogy napközben szinte kizárt, hogy találkozzanak, vagy csak nehézségek árán tudnak összejönni. Egy nagy síterep bebarangolása, csak egyforma sítudású emberekkel élvezetes. Ha nem egyforma a sítudás, akkor sokkal jobb egy központban összefutó különböző nehézségi foku, kisebb pályarendszer.
Klara
89 élménybeszámolót írt
89
18 éve tag
Topik: Präbichl
2007.11.14. 08:54
Jucus620!
Ugyanebben a topicban olvasd el az előzményeket, hiszen vannak leírások a síterepről, én magam is beszámoltam a tapasztaltakról.
Nekem is nagyon hasznos volt annak a síterepnek a topicját végig olvasni, ahova ebben a szezonban szándékozunk menni.
Klara
89 élménybeszámolót írt
89
18 éve tag
2007.03.12. 19:46
Mi is szombaton jöttünk meg Schladmingból egy hetes sielésünkből. A Rohmoson pályaszállást foglaltunk, de mivel ott már sajnos nyoma se volt a hónak, nem lehetett a pályarendszerhez közvetlenül bekapcsolódni, utazni kellett a felvonókig. A pályák felső szakaszai jól sielhetők voltak, különösen a reggeli órákban. Hochwurzen és Reiteralm már az első napon is nagyon nehezen volt összesíelhető, többet nem is próbálkoztunk. Planai és Kaibling összekötő pályarendszere jól sielhető volt. A Golden Jet felvonónak a közép állomásáig se lehetett sítalpon lejutni, már a tetején gondolába kellett szállni.
A Bkrisz által említett Höfi felvonóknál tényleg jó maradt a hó minősége, csak a pálya gyengécske, enyhe lejtésű kék pálya. Az én kedvencem a Planai D jelzésű Lärkogelbahn melletti 5 pálya volt.
Összeségében az idei hószegény körülmények ellenére jót sieltünk, örülök, hogy megismerhettem a síterepet.
Klara
89 élménybeszámolót írt
89
18 éve tag
2007.02.11. 10:23
holotron 9323! Irigyellek, hogy volt módod megunni az osztrák, olasz, francia, szlovén "ipari síturizmust". Én már több mint 40 éve síelek (nagyon kevés kihagyásokkal, mint szülés, vagy építkezés), de még 8 évvel ezelőtt is azt kellett, hogy mondogassam, "addig nem akarok meghalni, amíg az Alpokban nem síeltem". Amikorra kijutottam, azóta sem tudok betelni vele! Igyekszem is minél többett megismerni közülük. Én inkább úgy vagyok vele, hogy a jót sokkal könnyebb megszokni, már kevésbé élvezném a korábbi körülményeket.
Érdekes módon az Alpokban nagyon sok lengyel szlovák, vagy cseh turistákkal találkozom, pedig nekik otthon is vannak jó síterepei.
Persze a kalandvágy az nagy úr, az előtt én is meghajtom a fejemet.
Klara
89 élménybeszámolót írt
89
18 éve tag
Topik: Präbichl
2006.01.07. 21:42
A két ünnep között fedeztem fel én is ezt a helyet. Kicsi, de jó. Amin csodálkoztam, az a pályák jelölése. A Polsterre felvívő pályák sokkal erősebbek, azok tényleg pirosnak felelnek meg, de a szembe hegyi pályák, szerintem mind kékeknek kellene lenniük. A pályatérképen a szintkülömbség nagyon jól látszik!
A Polster legmagasabb részére felvivő, régi szimpla székes felvonóra csak azok menjenek akik profik, mert a felső szakasz elég kegyetlen (piros szaggatott "2" jelölésű pálya). A felső részét ennek a pályának bizony feketével kellene jelölni!
Az első picuri hüttébe, melybe betévedtünk magyar kiszolgálásban volt részünk, kellemes meglepetésünkre. Mint várható volt a pályán is több honfitársunkkal lehetett találkozni.
Legtöbbet a két négyüléses felvonót használtuk, egy nap alatt persze besíelhetők a pályák, úgyhogy hosszabb kinttartózkodásra szerintem már érdemes nagyobb síterepet választani.
Klara
89 élménybeszámolót írt
89
18 éve tag
Topik: Kitzbühel
2005.12.31. 10:43
Tavaly egy hetet töltöttünk Hollersbachban, akkor még ez az új felvonó nem volt kiépítve. Személy szerint nagyon örültem, hogy a falu a Kitzbücheli síterephez csatlakozik, mert az öt besíelt síterephez képest (Wildkogel, Kaprun, Cell am Zee, Zillertal Arena keleti része, Kitzbühel) ezt tartottam a legjobbnak, igaz a Zillertal Arena csak egy kis részét tudtam megismerni, maradt is hiányérzetem!
Úgy Hollersbachnak, mint a Kitzbüheli síterepnek van külön web oldala, település, illetve pályatérképekkel, ezt érdemes áttanulmányozni. Mi tavaly a Mittersill legdélibb szakaszánál csatlakoztunk a pályarendszerre. A síszafari besíeléséhez kell egy egész nap, ha visszafelé is meg akarjuk tenni, bizony igyekezni kell! A pályák általában erősek, a kapruni piros pálya szerintem a kitzbüheli kéknek felel meg.
A Resterhöhe új pályáját ugye nem ismerem, de Mittersillnél tanulópályát nem találtam, igaz nem is kerestünk. Ha a csapatban kezdők is vannak érdemes a Wildkogelnél kezdeni, ez a pálya 12 km-re van Hollersbachtól. Megjegyzem, hogy a Wildkogelen vannak erősebb pályák is, kellemes meglepetésünkre, - a fiam szavajárásával élve - a terep nem bizonyult "libalegelőnek".
Továbbiakban, ha részetesebb info kell szívesen állok rendelkezésre, akár közvetlenül e-mailen is (bolygone.klara@axelero.hu).

elsőelőző
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.