Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Síelésünk kivesézése topikból

ÜZENETEK (37)Időben csökkenő Időben csökkenő
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.09.17. 13:31
Szia Lackó!
Köszi a választ.

"... ahhoz, hogy süllyesztésben, azaz a már kikormányzó szakaszban mellé tudja tenni, ahhoz a belső sínek teljesen terheletlennek kell lennie, különben nem tudja megcsinálni."

Úgy látom, kis félreértés van a mellézárás lehetőségeiről, valamint a terhelések elosztásáról. Ezek kissé tévútra viszik az amúgy következetes okfejtésedet.
Nem cak a kikormányzásban lehetséges mellézárni, de akár már jóval az esésvonal előtt! Ez pusztán tempo, terep, rádiusz kérdése, melyek a dinamikát is meghatározzák! Pont ezen tényezőktől függ az is, mikor áll élére a sí. Nagyobb tempo, meredekebb lejtő, rövidebb rádiusz= hamar az élere kerül. Ellenkező esetekben nyilván később.

A belső sí terheletlenségéről egy alapvető nézetet tisztáznunk kell:
Síelés közben a völgyfelöli sí/kikormányzási szakasz külső sí/ passzívan terhelt...
(ott viszed el a létrehozott erők többségét. Azon tudsz erőket megtámasztani, hiszen ez csak a nyújtottabb lábon lehetséges, a hajlítottabb belső ezt tuti nem viszi el.)
...Míg a hegyfelőli sí AKTÍVAN együtt terhelt! Azaz, itt a síző tudja szabályozni, mennyit terhel rá, vagy mennyit vesz vissza.
Ez elgondolkodtató azokban a felvetésekben, ahol ezt valamiféle "passzív" kétlábon síelésben akarják meghatározni.

Namármost, ha tanítványunk ennek alapjait jól felépítve megkapják, akkor bizony terhelés mellett is tudnak ívesen mellézárni.
Itt a lehetőségek tárháza már széles valóban, hogy egy kezdő szintjén ez egy terheletlen sí, míg egy gyakorlottabb szintjén akár közel azonos terhelést is kaphat.
Az biztos, hogy a belső síre mellézárás közben kevesebb terhelés jut, hiszen ez teszi lehetővé annak szabályozott aktivitását. De közel sem nulla a terhelés. Sőt, ha figyelmesen megnézed a lassított videót, látszik, ahogy a melléforgatás folyamatában egyre többet vesz át a sí. Egészen odáig, hogy az esésvonaltol ugyanúgy viszi a havat, mint a leendő völgyfelőli ívkülső.
A tévhitekkel ellentétben, ez nem egylábon síelés.

"Márpedig ehhez logikusan minden terhelést a külsőre kell kitenni, és ezt úgy fogja megoldani, hogy kiáll a külső fölé"

Egy fenét!
Mi van azokkal az erőkkel - egyszerűsített fogalmazásban- melyek az irányváltás következtében(tempo,terep,rádiusz függvényében) a kanyarból kifelé húznak??
A terhelés nem csak attól kerülhet egy lécre, mert tudatosan, mi oda tesszük, hanem a fizika egyszerű törvényszerűségei következtében is!
Ez annyit jelent, hogy álló helyzetben valóban egylábra kell állnom, de sízés közben ez már külső segítséggel létrejön. A sízőnek csak kezelnie kell tudni.
Ennek következtében viszont sokkal hamarabb kikerül a terhelés arra a síre, minthogy a síző a csípőjét a lécfölé helyezve egylábon pipskedne!
Ez azt jelenti, hogy akkor mégis lehet élre billentett sível befelé haladni az ívbe úgy, hogy van elegendő töbletterhelés az ívkülső sín, a súlypont pedig mégis egy szűkebb íven viszi a kanyart/ívet, mint a lécek, tehát nem megy ki a léc fölé.



lehetetlenné teszi a "pedált".
Erről a pedálról hol találok egy kisebb disszertációt? Emlegetitek itt rendre, de nem tudom pontosan hova tenni, mert mi ezt egy meghatározott folyamatra használjuk, de azzal kapcsolatban még itt nem olvastam semmit, viszont sok más helyzetben már előkerült nálatok.
Szeretném, hogy egy nyelvet beszéljünk, de ez a "szakszó" még ködös.
Tudjátok: jönni az nyany Ausztriából, törni magyar bocsánat... :)
De komolyan. Hol van ez kifejtve?
Így azt sem tudom, jöhet-e ide ez a fogalom... vagy sem, viszont nyelvi nehézségekbe ütközök az érveim megfogalmazásában.
(Én is kerülöm a "bröjszintés, tesziatunáját...stb" folgalmakat, pedig telemarkos körben már bevált)

A 3:36-ost fikázzátok nyugodtan, azzal nem foglalkoznék én, mert félrevisz egy érdekes vitát.

Közben olvasom :
, "megnézném ugyanezt sokkal korábbi, még magas helyzetben mellézárással, "
Akkor most -a zavar elkerülése végett- ide egy videót egy álltalatok kivitelezett, " iskolás" támasztott lendületről!
Egy korrekt mozgásleírást is elfogadok!
Milyennek kéne "hivatalosan" lennie szerintetek?
(Sízés+3 kuka, mert nem támasztja alá az általatok leírt kifogásokat.)

Magasabb helyzetben? Korábbi mellézárás?
Aki olyan dinamikát síel, ahol ez valódi csalás nélkül könnyedén teljesíthető, az már feltételezhetően tud párhuzamosan síelni.
Szóval?

Ui. Nem feledem a hóekés kérdést!
Az erő legyen veled! ;)
Előzmény: (Lackó 160647)
300 élménybeszámolót írt
300
17 éve tag
2013.09.17. 13:07
"Ezzel szerintem több nagy baj is van. Egyrészt -ez a nagyobbik bajom- rossz felé megy csípő és súlypont, hisz épp ellenkezőleg kellene mennie, másrészt a külső fölé erőből "kirántott" test megsodratja a sít."
A konkrétumokat szeretem, merre is megy az a csípő?
Mert szerintem az ív középpontja felé közelít. Szerinted nem?
Ha távolodna az lenne a flatter, így egy határozott élhelyzet alakul ki.
Előzmény: (Lackó 160647)
2013-09-17-13-17-Skischule-Maier.jpg
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2013.09.17. 12:04
"Érzem a törődést. :)"
:-)))

Nézem a 3:24-est, nézem, nézem, barátkozom vele, de csak nem akar tetszeni. :-)


Megmondom, mi a bajom vele: A süllyesztésben, vagy a süllyesztésbe is erősen belelógó mellézárás.
Ez szerintem több okból sem az igazi.

Egyrészt ahhoz, hogy süllyesztésben, azaz a már kikormányzó szakaszban mellé tudja tenni, ahhoz a belső sínek teljesen terheletlennek kell lennie, különben nem tudja megcsinálni. (Persze mindig tanulókról beszélek, nem dörzsölt rókáról, aki a tanítványok előtt el tudja észrevétlenül csalni. ;-) )
Márpedig ehhez logikusan minden terhelést a külsőre kell kitenni, és ezt úgy fogja megoldani, hogy kiáll a külső fölé, a teljes felsőtestet kiviszi, csípővel együtt.

Ezzel szerintem több nagy baj is van. Egyrészt -ez a nagyobbik bajom- rossz felé megy csípő és súlypont, hisz épp ellenkezőleg kellene mennie, másrészt a külső fölé erőből "kirántott" test megsodratja a sít. (És erre is fog törekedni, hiszen tudja, hogy utána majd mellé kell húznia a belsőt.)Ez a két dolog együtt könnyedén flatterolós ívkezdést alakíttat ki a tanulóban.
Tehát kérdésedre válaszolva, miszerint szerintem merre viszi (vagy nagyon könnyen viheti)a tanulót ez a fajta támasztott, az a flatter.

Másrészt még dinamikailag is nyakatekertnek érzem, illetve a tanítványokon is ezt látom. Bevallom, én még nem láttam ezt így időzített mellézárással senkitől szemmel láthatóan természetes dinamikával.

További nagy gondom még ezzel, hogy az így időzített mellézárás nagyban akadályozza vagy szinte lehetetlenné teszi a "pedált".

Ha nem lenne ennyire határozott a mellézárás, ha nem törekednének ennyire a hirtelen párhuzamos lécvezetésre, akkor szerintem sokkal érdekesebb lenne a dolog.

Tehát ezeken gondolkodtam el. :-)


Viszont amennyire sikerült megértenem a tematika lényegét, ez éppen erre van kihegyezve, tehát semmiképpen nem akar a beforgatásban élhelyezetet kialakíttatni, hanem a "lapján" besodródós beforgatást akarja felépíteni. Tehát ilyen szemmel beleillik a videón látható tematikába.


Hóeke? Lehet az egy következő kör? Hadd gyűjtsek kis erőt. ;-)

Ui: Legyek őszinte? Közben nézegetem, mert csak nem hagy nyugodni a dolog, hogy nem nézek-e el valamit.
A 3.24-től lévő pár kanyar talán még el is mehet, amivel viszont azóta sem tudtam megbékélni, az a 3:36 lévő kettő-három. Ott szerintem rettentően késői a mellézárás, sehogysem tudom érezni, hogy az ott jó lehet. (Nem is tudom, miért rakták bele a filmbe...)
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.09.16. 23:17
" Tiszta formai megoldások, mintha csak egy tankönyv fotóihoz akarnának precíz pillanatnyi helyzeteket megmutatni, csak véletlenül film lett belőle... :)"

Talán mert ez volt a cél? Precíz pillanatnyi helyzeteket, pontosabban azok egymásután fűzött képsorát, azaz filmet síelni. Valóban. Ezek mozgássorozatok, melyek egymás után fűzött pillanatokból állnak. Ettől még ez egy folyamatos mozgás. Harmónikus és többé kevésbé de precíz.
És talán bármely pillanatát kimerevítve könyvbe lehet illeszteni.
A 3:24-nek ez egészen jól ment.
Hmmm.... Akkor most miről beszélünk?

Ozsi, én emlékszem ám arra, hogyan készültek a sízés+3 fotói!
Ott te lettél volna a legboldogabb, ha mindenki mindenhol ilyen mozgásokat síel. Pl. Nem kellett volna annyi sorozatfelvételt kidobni. :)
Még időt is spóroltál volna.

Hány olyan demos kép készült, ahol valaki(k) miatt egész csapatképek mentek kukába, mert itt-ott pontatlanság volt.

Videózni azért könnyebb, mert az nem olyan kegyetlen. Elfedi a dinamika az apró-cseprő, kisebb- nagyobb hibákat.

Persze, hogy a mozgás csak mozgás közben elemezhető. De az képsorokból, pillanatnyi helyzetekből áll.

Mind a kettő elemezhető egy bizonyos szinten.
Majd ehhez jön ugye még a hóminőség és látási viszonyok ismerete.... :)

Ha ez így megy tovább, az lesz a vége, hogy csak állnak az oktatók a tanítvány előtt, filozofálnak az érezni kívánt erőkről és jelenségekről, hosszasan lukat beszélnek a tanítvány hasába, hogy " ugye már érzed! Ugye már jó". Közben mindenki bemutatja a saját individuális - állítólagos oktatós-síelését, de kézzelfogható rendszer csak a jinjang marad. :)

Ui.: dinamikát ott tudsz tanítani, ahol azt a tanítvány képes kezelni.
Ez nem keverendő össze a fölöslegesen erőltetett lécpumpálással, extra rányomásokkal, bármennyire is tűnjék dinamikusabbnak. Szerintem meg az nem visz előre... :)
Előzmény: (ozsi 160626)
gaboca
3375 élménybeszámolót írt
3375
15 éve tag
2013.09.16. 22:56
Valaki igazán adhatna neki egy mono sít! :-)
Előzmény: (Lackó 160628)
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.09.16. 22:43
Érzem a törődést. :)

A Carven Grundból nézd a 3:24-es variációt, mert az egy jobb darab!
Pont a gyaksihoz tartozó dinamikával és folyamatossággal. Amolyan demonstrátoros. Lehet ezt lazábban is valamivel, de akkor picit nő a tempó.
A 3:35-ös az valóban mesterkélt, már ami a zárásokat illeti.
Ugyanez a srác síeli a párhuzamos flatteros beletottyanóst. Az nem jó.

Apropó, szerinted a nem jó carv.grund merre viszi a tanulót? Azt írod "nem jó felé". Miért? Kifejtenéd?



Hóeke?
Indoklást is olvasnék szívesen, hogy konkrétan mitől vagy ki! :)
Előzmény: (Lackó 160618)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2013.09.16. 22:40
"Kinek van ennyi ideje?"

Senkinek. Érzem is este, az el nem végzett teendőimen elgondolkodva. :-)

De nincs mit tenni, lassan közeleg a tél, és ilyenkor a síelő vére pezsegni kezd.

"A süllyesztés-mellézárás időzítése meg egyszerűen parádés! Régebben az SMSZ-ben is folyamatos vitatéma volt ez is, meg a megemelkedés-bottűzés-kiforgatás időzítése is"

Igen, ez érződött is időnként, elég gyakran változott a szemlélet, illetve feltűnő volt, hogy valahogy nem alakult ki egységes koncepció.


"Nem keresnél már valami nagyon szépet is? "

Miért, új felfedezettem, a Tai Chi Skiing neked smafu??? Itt egy gyöngyszem, az irányzat művelőjétől:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=AkUyhmmFHaA

És értékelned sem kell, valaki már megtette előtted:
"One of the better videos of Ichin that I've seen. Great positioning. Good Job."

Na, mára ennyi... :-)
Előzmény: (ozsi 160626)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.09.16. 21:48
Kinek van ennyi ideje? :D

Belenéztem, elég kemény. Mondjuk a bergfexes ennek a karikatúrája. Mintha a dinamikát elfelejtették volna. Tiszta formai megoldások, mintha csak egy tankönyv fotóihoz akarnának precíz pillanatnyi helyzeteket megmutatni, csak véletlenül film lett belőle... :)
A süllyesztés-mellézárás időzítése meg egyszerűen parádés! Régebben az SMSZ-ben is folyamatos vitatéma volt ez is, meg a megemelkedés-bottűzés-kiforgatás időzítése is, és mi is tévelyegtünk hasonlókat, valószínűleg ugyanilyen röhejesen néztünk ki. Csak jobb kívülről nézni, mint megsíelni (valószínűleg úgy nem találtam volna viccesnek).

Ez valóban egy olyan videó, amiben elképesztő sok tanulság van, szerintem használni fogom a mozgáselemzés tantárgyban (pl. ahogy a kartartás mutatja, hogy a széles hátizom meg az oldalsó törzsizmok lefeszítésével próbálja terhelni a léceket, mert a dinamikátlan síelés nem hoz létre terhelést).

Nem keresnél már valami nagyon szépet is? Dicsérnék már valamit, azt jobban szeretem...
Előzmény: (Lackó 160618)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2013.09.16. 15:55
Sokadik oktató-bemutató videó, ahol azt látom, hogy valami ostoba, vagy nyakatekert gyakorlatot mutat be egy szemmel láthatóan nagyon jó síző, de a gyakorlat természetellenessége miatt még láthatóan neki is össze kell szednie magát, hogy valahogy bemutassa. Szíve szerint egyáltalán nem így síelne.
Sokszor észre lehet venni azt is a hasonló videókban, hogy valami trükkel belecsal a demonstrátor, hogy a látvány olyasmi legyen, mint amit valaki a felvételen látni akar.

Épp most akadtam bele egy videóba, azt nézegettem, ebben is többször fellelhető ugyanez a kínlódás az erőltetetten természetellenes gyakorlatoknál.

Érdemes a támasztott (alaplendület?)("Carven Grundstufe") körüli részeken figyelni a mellézárásokat, rettentően látszik a kínlódás. (3:36-tól)
A természetes dinamikától teljesen eltérő mozgást kell bemutatnia, látszik is a megtorpanás, hogy tisztán akaratlagos a végrehajtás. A lendület, a dinamika egyáltalán nem ezt kívánná. Ráadásul ez így egyáltalán nem jó felé viszi a tanulót. :-(
(Bár én ettől a hóekétől is kész vagyok, de ezt első körben most hagyjuk... :-))

3:53-nál az a kanyar, azzal a mellézárással, na az meg egyenesen gyönyörű...

Így a lényeggel kezdődik a videó:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=fNIMInajyIk#t=164


Ui: A párhuzamos flatt.., pardon lendület is megérne egy misét...
Itt:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=fNIMInajyIk#t=243
Előzmény: (HPali 160610)
HPali
124 élménybeszámolót írt
124
20 éve tag
2013.09.16. 15:06
Köszi, ezt láttam, az itteni beszélgetésben vesztettem el a fonalat, azt hittem, ezekről az osztrák oktatós videókról volt már szó valahol.
Előzmény: (ozsi 160614)
HPali
124 élménybeszámolót írt
124
20 éve tag
2013.09.16. 14:23
Nem találom ezt az elemzést...
Előzmény: (ozsi 160493)
HPali
124 élménybeszámolót írt
124
20 éve tag
2013.09.16. 13:35
"szerencsétlen demonstrátor is szenved a bemutatásukkal"

Az első gondolatom pontosan az volt, hogy nem véletlenül nem egy kifagyott pályán mutatja be a gyakorlatokat, mert olyanokat flatterolna ezzel a fenék-letevős technikával, hogy öröm lenne nézni. Ahogy látom, Geri ezt már sokkal szakmaibban meg is fogalmazta.
Előzmény: (Lackó 160491)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.09.15. 16:08
Megírom nemsokára, csak az idő... :) Csak tologatom magam előtt a dolgokat, pedig a büdös életben ennyit nem foglalkoztam síeléssel mint most. De minél többet foglalkozom vele, annál több meló keletkezik.
Előzmény: (Lackó 160578)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2013.09.15. 15:04
Fácsén olvastam az elemzést, köszönjük.

(De ide miért nem másolod be? )
Előzmény: (ozsi 160454)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2013.09.14. 18:18
:-)
De! Egyrészt nem bántjuk Robint, mert jó srác, másrészt ő egészen másképp síel, még ha ez a kép hasonlónak tűnik is elsőre.
Előzmény: (PEDRO 160550)
PEDRO
838 élménybeszámolót írt
838
16 éve tag
2013.09.14. 17:29
Nem mernék....!

Itthon vagy amúgy?Beszélnünk kéne...
Előzmény: (Robin 160551)
Robin
2501 élménybeszámolót írt
2501
17 éve tag
2013.09.14. 17:01
Te most kötözködsz velem ? :)
Előzmény: (PEDRO 160550)
PEDRO
838 élménybeszámolót írt
838
16 éve tag
2013.09.14. 16:29
ismerős...


sielok.hu/forum/avatars/ab_1777467287.jpg
Előzmény: (Lackó 160549)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2013.09.14. 16:14
Jó ez is, sőt talán tényleg jobb, cseréljünk!
Én szétvágom, de írd meg, hogy szerinted hol kellene. (Bár elsőre elég egyértelműnek tűnik.)
A bélyegkép? Szép...
Előzmény: (ozsi 160541)
következőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.